Tijdens het feedervissen kun je veel verschillende aassoorten gebruiken. Een van deze aassoorten is een boilie. Met een boilie kun je goed op karper vissen, omdat het de karpers erg aantrekt. Echter is het niet zo dat je alle soorten boilies kunt gebruiken tijdens het feedervissen en daarom is het belangrijk dat je je van tevoren goed inleest. Maar hoe kun je dan precies feedervissen met boilies op karper?

Wanneer je wilt feedervissen met boilies op karper, dan kun je het beste miniboilies gebruiken in een felle kleur. Deze steken vaak erg af tegen je method of korf, waardoor ze erg opvallen. Ook is het zo dat deze makkelijk gepakt worden door de karper.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt feedervissen met boilies op karper. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat boilies precies zijn, waarom je zo goed karpers kunt vangen met boilies, op wat voor water je boilies goed kunt gebruiken, wanneer je het beste voor boilies kunt kiezen, welke boilies je allemaal kunt gebruiken, wat voor materiaal je hiervoor nodig hebt en of je ook boilies kunt gebruiken tijdens het voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je kunt feedervissen met boilies op karper.

Wat zijn boilies

Boilies zijn deegballetjes met daaraan toegevoegd een geur, smaak en kleur. Hierdoor zijn ze erg in trek bij de karpers, omdat ze speciaal ontworpen zijn om ze te verleiden. De meeste boilies zijn rond van vorm en daardoor makkelijk op te pakken voor een karper. Een boilie is hard, waardoor je het niet op de haak kunt zetten maar op een hair moet prikken. Het is bij het aanslaan ook vaak zo dat de karper de boilie niet heeft opgegeten, maar alleen heeft gepakt.

Hoe groot je karper is bepaald uiteindelijk welke maat boilie je nodig hebt. Je hebt boilies in verschillende groottes en hiermee kun je andere vissoorten vermijden. Ook is het zo dat een grotere boilie natuurlijk meer opvalt onderwater, waardoor je daar gemakkelijker een vis mee kunt vangen.

Wat zijn boilies

Waarom kun je zo goed karpers vangen met boilies

Zoals ik eerder al vertelde is een boilie echt ontworpen voor het vissen op karpers. Hierdoor zijn ze speciaal gemaakt om het voor de karper zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Je hebt bijvoorbeeld hele zoete boilies of juist wat natuurlijkere boilies. Ook de kleur heb je in deze twee varianten. Hierdoor krijg je dat er eigenlijk altijd wel een boilie tussen zit die de karpers aantrekt op jouw water.

Ook is het zo dat boilies niet snel over de datum gaan. Je kunt ze makkelijk na openen nog lang bewaren, waardoor je niet elke sessie nieuwe boilies hoeft te gebruiken. Het is hierdoor makkelijker om eens een kortere sessie te doen, in de hoop dat je wat vangt. Stel dat je dan niks vangt, dan kun je prima over één week weer terugkomen.

Tot slot is het zo dat je gerichter op karpers aan het vissen bent met boilies, waardoor je minder last zult hebben van andere vissoorten. Dit maakt jouw vis plek aantrekkelijker voor karpers en daardoor zullen ze sneller naar je plek toetrekken. Ook zal je hierdoor minder missers krijgen van andere vissoorten, wat er weer voor zorgt dat je vis plek minder onrustig zal zijn.

Lees hier meer over boilies.

Is het feedervissen met boilies effectief

Zoals ik hierboven heb beschreven is het zo dat het vissen met boilies veel voordelen heeft. Buiten dat is het ook erg effectief om te doen en daarom een erg goede keuze boven ander aas. In veel gevallen zal het effectiever zijn om met boilies te vissen dan met ander aas, omdat je zoveel verschillende soorten hebt in boilies. Hierdoor is het zo dat je niet snel last zal hebben van dressuur en kun je hier tijdens een vissessie aardig veel mee vangen.

Ook is het zo dat je tegenwoordig verschillende vormen hebt in boilies. Hierdoor wordt het alleen maar makkelijker om karpers te vangen, omdat ze dan al helemaal niet meer weten wat te vertrouwen is en wat niet.

Is het feedervissen met boilies effectief

Wat zijn de nadelen van het vissen met boilies

Het eerste nadeel van boilies is dat het over het algemeen vrij duur is in vergelijking met ander aas. Boilies worden namelijk helemaal geproduceerd voor de sportvisserij. Dit proces is niet goedkoop en daardoor is een zakje boilies ook niet goedkoop. Je hebt wel verschillende groottes in de verpakkingen en als je een grotere verpakking koopt, is het wel zo dat je over het algemeen een stukje goedkoper uit bent. Echter is het zo dat de kwalitatievere boilies vaak kleiner verpakt zijn.

Een ander nadeel van het vissen met boilies is dat ze wel erg populair zijn met het vissen. De bekendere soorten zoals een zoete boilie, zijn over het algemeen al wat dressuur gevoeliger. Stel dat je op een water vist waar ook veel andere mensen vissen, dan is het aan te raden om een iets exclusievere soort boilie te kopen. Op een water waar niet veel mensen vissen, is het helemaal geen probleem om een wat meer standaard boilie te gebruiken.

Tot slot is het zo dat het zetten van de boilie op de onderlijn iets meer tijd kost en wat meer materialen vraagt, dan wanneer je gewoon met aas op een haak aan het vissen bent. Hierdoor kan het iets langer duren om weer in het water te liggen, op het moment dat je van aas moet wisselen.

Op wat voor water kun je goed feedervissen met boilies

Wanneer je gaat feedervissen, heb je vaak veel spullen bij je. Om deze reden is het sowieso prettiger om op een water te vissen waar je makkelijk een tijdje kan zitten en waar je de ruimte hebt om al je spullen kwijt te kunnen. Dit is dus als eerste een eis aan een water.

Om boilies te gebruiken, kun je het beste op de iets grotere wateren vissen. Op grotere wateren heb je namelijk dat de vissen iets groter zijn en daardoor makkelijker een boilie zullen pakken. Je wilt namelijk voorkomen dat je veel missers hebt tijdens het feedervissen.

Tot slot raad ik het aan om opzoek te gaan naar een water waar niet veel andere mensen aan het vissen zijn of in ieder geval een plek waar niet veel mensen vissen. Stel dat je namelijk op een druk bevist water vist, dan kun je nog prima op plekken vissen waar wat minder mensen zitten.

Met dit in je achterhoofd raad ik het aan om op een water te vissen waar je veel begroeiing hebt van waterplanten. Dit zorgt er namelijk voor dat je daar goed je aas tussen kunt gooien en de karpers zich veiliger voelen om hier te gaan azen. Tussen waterplanten blijven karpers over het algemeen makkelijker zitten. Een goed water om op karper te vissen met de feederhengel, is door te kiezen voor een vijver, meer of kanaal. Als kanaal zou ik zelf kiezen voor een niet te groot kanaal of dicht bij de zijslootjes die dit water heeft.

Lees hier meer over waar je op karper kunt vissen tijdens het feedervissen.

Op wat voor water kun je goed feedervissen met boilies

Wanneer kun je het beste boilies gebruiken tijdens het feedervissen

Omdat een boilie vaak gezien wordt als een groot stuk aas, voor een karper, raad ik het aan om te vissen wanneer de karpers veel aan het azen zijn. Een perfecte periode om dit aas te gebruiken, is tijdens het voorjaar of de zomer. Het beste kun je het tijdens de zomer gebruiken, maar dan op momenten dat de zon niet erg schijnt. Een goed moment is tijdens de avond.

Tijdens het voorjaar raad ik het juist aan om tijdens de zonuren te vissen. Dit heeft namelijk als voordeel dat je gemakkelijk vis zult vangen, omdat in deze periode het water nog koud is en door de zon steeds meer opwarmt. Hierdoor gaan de karpers van weinig azen naar steeds meer azen, omdat ze steeds actiever zullen worden. Doordat ze actief worden, krijg je dat ze meer energie verbranden en daardoor ook weer meer moeten eten.

Welke boilies heb je nodig voor het feedervissen

Zoals ik eerder al aanhaalde, is het zo dat er ontzettend veel verschillende boilies zijn. Je hebt de meest bijzondere kleuren en je hebt heel veel verschillende geuren en kleuren. Hierdoor is de keuze enorm en weet je als consument niet meer wat je moet kiezen. Echter is het zo dat je jezelf helemaal geen zorgen hoeft te maken. De boilies zijn namelijk echt gemaakt om karper mee te vangen en met de smaak zit je daardoor al snel goed.

Wel is het zo dat je met dressuur goed moet opletten op de keuze van je aas. Stel dat je op een water vist waar veel andere vissen, dan kan het zijn dat karpers al een beetje kennen welke boilies gevaarlijk zijn. Op zo’n water raad ik het aan om te kiezen voor een vismeel boilie in een niet opvallende kleur. Dit heeft namelijk als voordeel dat de massa hier minder voor zal kiezen. De meeste mensen gaan toch voor een felle boilie, omdat dit erg goed werkt om de aandacht van vissen te trekken.

De maat van je boilie is wel belangrijk om op te letten. Bij het feedervissen moet je namelijk niet gebruik maken van een te grote boilie. Bij het feedervissen wil je namelijk dat de vissen snel je aas pakken en het aantrekken van de vis doe je vaak toch met het voer wat in je korf zit. Voordat de vissen het door krijgen, wil je dat ze al het aas pakken. Een kleine boilie zorgt ervoor dat wanneer de vissen het aas pakken, ze ook echt het aas goed in hun bek hebben en je kunt aanslaan. Ik raad het aan om te kiezen voor een potje miniboilies of dat je gebruik maakt van 10mm of 12mm boilies. Groter moet je echt niet gaan.

Welke boilies heb je nodig voor het feedervissen

Wat voor materiaal moet je gebruiken bij het feedervissen met boilies

Voor het feedervissen met boilies moet je ook gebruik maken van net even iets ander materiaal. Je kunt het aas namelijk niet op je haak doen, waardoor je genoodzaakt bent om het aas op een hair te zetten. Hierdoor is het ook belangrijk dat je met een onderlijntje aan het vissen bent, wat beschikt over een hair.

Doordat je met een hair aan het vissen bent, kun je ook gebruikmaken van een iets kleinere haak. Dit heeft als voordeel dat je de karpers een stuk minder afschrikt met je haak en ze daardoor gemakkelijker je aas zullen pakken. Ook raad ik het aan om met een bredere haak te vissen, omdat een boilie wat groter is. Hierdoor heeft je haak meer de ruimte om te prikken in de karper en zal het makkelijker zijn om de haak goed te zetten.

Lees hier meer over welke haak je voor karper nodig hebt tijdens het feedervissen.

Hoe zet je een boilie op je onderlijn

Een boilies op een hair zetten is vrij simpel. Hiervoor heb je de volgende spullen nodig:

  • Boilie
  • Boilienaald
  • Stoppertje

Als eerste moet je de boilie op de boilienaald zetten. Dit doe je door de naald in de boilie te prikken en hierna hem erop te schuiven. De boilienaald heeft een klein haakje en aan dit haakje hang je de hair. Vervolgens kun je de boilie op de hair schuiven, door de onderlijn strak te trekken. Tot slot moet je het stoppertje aan de onderkant van de hair doen en hier je boilie tegenaan schuiven. Zo kun je makkelijk gaan vissen met een boilie.

Kun je de boilies ook gebruiken tijdens het voorvoeren

Om karpers op een bepaalde plek te krijgen wanneer jij daar aan het vissen bent, is het aan te raden om te gaan voorvoeren. Het grote voordeel van voorvoeren is dat je meer controle hebt over wanneer en waar de vissen zijn en dat je ze kan laten wennen aan aas wat je wilt gebruiken.

Als je aan het vissen bent met boilies, is het mogelijk om hiermee voor te voeren. Het grote voordeel hiervan is dat je ze gelijk kennis kan laten maken met de smaak die je wilt gebruiken en kun je van tevoren al een beetje kijken of de smaak in trek is. Wanneer je ziet dat de vissen actief worden, dan weet je dat het een goede smaak is.

Met het voorvoeren raad ik het aan om maximaal drie dagen van tevoren eens per dag wat boilies te voeren op de plekken waar je wilt gaan vissen. Kies ervoor om op je visdag ook een klein beetje te voeren, maar doe dan vooral niet te veel. Dit heeft namelijk als nadeel dat de karpers al vol gaan zitten.

Bij veel activiteit in het water en veel vangsten, kun je ervoor kiezen om meer te voeren. Wanneer je juist niet veel vangt, moet je vooral niet meer gaan voeren. Dit heeft er namelijk mee te maken met dat het aas toch nog wel op de bodem zal liggen.

Kun je de boilies ook gebruiken tijdens het voorvoeren

Kun je ook boilies in je korf of op de method feeder doen

Daarnaast is het ook mogelijk om boilies in je korf te doen. Hierbij raad ik het aan om de boilies eerst klein te maken in kleinere stukjes, waardoor het ook beter uit de korf kan. Dit kun je goed doen door gebruik te maken van een boiliecrusher. Dit is een apparaatje waarin je de boilies kunt doen en ze fijn kunt malen. Hoe vaker je de crusher draait, des te meer poeder het wordt. Ik raad het aan om er kleinere stukjes van te maken en dus niet helemaal poeder van te maken. Vervolgens kun je dit in je korf doen.

Ik raad het niet aan om boilies op je method feeder te doen, omdat je het hiervoor meer poeder van moet maken. Stel dat je dit wilt doen, dan kun je er beter voor kiezen om gewoon een stickmix te kopen.