Wanneer je op karper gaat vissen, dan is het best wel populair om een voercampagne te houden. Tijdens een voercampagne voor karper ben je bezig om de karper te verleiden. Hiermee wil je ervoor zorgen dat je de karper snel vangt. Bij een voercampagne komt veel kijken. Wanneer je het verkeerd doet, dan krijg je dat je juist slechter gaat vangen. Het is daarom belangrijk dat je je eerst inleest over hoe je op een nuttige manier een voercampagne houdt, maar hoe werkt een voercampagne voor karper?

Een voercampagne voor karper zorgt ervoor dat de karper al gewend raakt aan het feit dat er op een plek aas is. Hierdoor is de kans groter dat je tijdens je sessie karper vangt. Bij een voercampagne ben je dagen bezig om elke keer voor te voeren. Na een aantal dagen ga je op die plek vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd wat het nut van een voercampagne is tijdens het karpervissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in, zodat jij erachter komt hoe het werkt. Ik ga het hebben in dit artikel over wat een voercampange is, wanneer je het houdt, waar je moet voeren, met wat je moet voeren en hoe je het precies moet uitvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je een goede voercampagne houdt en gaat het ervoor zorgen dat je meer karper gaat vangen.

Wat is een voercampagne

Een voercampagne is een periode waarin je consequent gaat voeren. Dit zal ervoor zorgen dat de karpers gewend raken aan een plek. Hiermee zorg je er namelijk voor dat karpers gewend raken aan het feit dat er eten op een plek ligt. Dit komt namelijk doordat de karper patronen gaat herkennen. Hij onthoudt dat er om een bepaalde tijd op een bepaalde plek eten ligt.

Over het algemeen is de karper een schuwe vis. Vooral wanneer hij vaak gevangen is, zal hij minder snel gelijk toehappen. Met een voercampagne zorg je ervoor dat de karper de tijd heeft om een plek te verkennen. In de eerste fase ontdekt hij de plek en onthoudt hij het. Na deze fase begint hij rustig met een hapje te eten. Nadat hij merkt dat het veilig aanvoelt, zal hij vaker terugkeren. Bij de volgende keren zal je zien dat de karper actiever aan het azen is.

Het is belangrijk dat je een voercampagne frequent uitvoert, want dit zorgt ervoor dat de karper een patroon begint te herkennen. Tijdens het zoeken naar eten weet de karper dat hij op een bepaalde plek en om een bepaalde tijd eten kan vinden. Vaak is dit steeds hetzelfde eten en ongeveer dezelfde hoeveelheid. Wanneer één karper overtuigd is van een bepaalde plek, en er is genoeg eten te vinden, dan zal je zien dat ook de andere karpers beginnen toe te happen.

Wat is een voercampagne

Wat zijn de nadelen

Het klinkt natuurlijk ideaal dat je op zo’n manier de karpers kunt verleiden naar je haakaas. Echter is een voercampagne best ingewikkeld en heeft het ook een aantal nadelen. Een van de grotere nadelen is, dat het wel even tijd kost om dit te doen. Je moet, misschien wel elke dag, steeds naar een bepaalde plek gaan om te voeren. Hiervoor moet je wel de tijd hebben en je moet de motivatie hebben om dit te doen. Zelfs wanneer het een dag slecht weer is moet je je vis plek onderhouden.

Buiten dat het veel tijd kost is het ook nog zo dat je aardig wat voer in het water gaat gooien. Dit kan uiteindelijk best prijzig worden, omdat je kilo’s aan het voeren bent. Natuurlijk zijn er ook wel wat alternatieven die ervoor zorgen dat het iets goedkoper is, maar uiteindelijk kost het wel veel geld.

Het grootste nadeel is dat wanneer je het verkeerd aanpakt, dat je dan zowel je tijd als geld verspilt hebt. Je moet ervoor zorgen dat je echt goed onderzoek gaat doen naar het water, en zelfs dan kan het nog zo zijn dat je een fout hebt gemaakt. Het kan namelijk zo zijn dat je een vis plek gaat aanleggen, tegelijk met een andere visser. Hierdoor gooi je eigenlijk dubbel zoveel het water in en zijn de karpers volledig verzadigd. Ook kan het zo zijn dat mensen je zien, terwijl jij aan het voeren bent. Dit kan resulteren in een vis plek die afgepakt wordt. Dit zijn dingen waar je eventueel rekening mee kan houden tijdens het kiezen van je vis plek.

Alternatief voor een voercampagne

Naast een voercampagne heb je ook een alternatieve manier voor het voeren van de karper. Bij deze manier ben je niet bezig met de karpers te laten wennen aan je aas, maar moet je er juist voor zorgen dat de karpers schaarste zien. Dit zal ervoor zorgen dat er concurrentie ontstaat tussen de karpers en hierdoor juist gaan azen. Hierbij is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar het water en vooral het visbestand. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je gaat voeren op plekken waar de karpers zich graag schuilhouden.

Wanneer houd je een voercampagne

Een voercampagne houd je over het algemeen wanneer je graag veel karpers wilt gaan vangen, tijdens een lange sessie. Op het moment dat je meerdere dagen aan het vissen bent, heeft het zin om te voeren. Wanneer je slechts een nachtje gaat vissen, dan is het niet interessant om een voercampagne voor de karper te houden.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook goed kijkt naar de plek waarop je wilt gaan vissen. Zorg ervoor dat je op dezelfde plek de hele tijd kan gaan vissen, of meerdere plekken. Wanneer je maar één karper per plek gaat vangen, dan is het zonde om zoveel te gaan voeren. Je moet uiteindelijk tientallen karpers kunnen vangen tijdens je sessie.

Als laatste is het verstandig om een voercampagne te houden wanneer je gaat vissen op karpers die schuw zijn of een water met veel dressuur. Dit zijn namelijk echt de plekken waar je de karpers voor jezelf moet winnen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de karpers alleen nog maar geïnteresseerd zijn in jouw voer.

Op het moment dat je maar één van deze punten hebt, dan is het niet heel interessant om een voercampagne te houden. In zo’n geval heb je namelijk het probleem dat het of teveel tijd kost of dat je teveel betaald aan het voer.

Wanneer houd je een voercampagne

Bij welke vistechniek moet je zo intensief voorvoeren

Een voercampagne wordt gedaan wanneer je statisch gaat vissen op karper. Bij deze vistechniek zit je namelijk vaak op één vaste plek en ga je dag en nacht door. Hierdoor zorg je ervoor dat je de karper echt voor jezelf wint en dat je prima een tijd op deze plek kunt blijven zitten. Je zal zien dat je door een voercampagne te houden ook consequent gaat vangen. De karpers blijven rond je plek hangen en wanneer ze zich weer veilig voelen, dan beginnen ze weer te azen. Door meerdere plekken aan te voeren, zorg je ervoor dat je met meerdere hengels kan gaan vissen.

Het is eventueel ook mogelijk om een voercampagne te houden tijdens andere vistechnieken, maar dan moet je wel gaan nachtvissen. Je zou bijvoorbeeld een voercampagne kunnen houden wanneer je gaat feedervissen. Echter moet je tijdens het feederen in de nacht wel gebruik maken van een beetmelder, want anders kan je niet gaan slapen.

Lees hier meer over hoe je moet feedervissen in de nacht.

Bij welke vistechniek moet je zo intensief voorvoeren

In welk seizoen houd je een voercampagne

Natuurlijk is het belangrijk dat je ook rekening houdt met het seizoen. Echter is het mogelijk om in elk seizoen een voercampagne te houden. Het gaat er namelijk puur om dat je de karper tot azen krijgt. Voorvoeren kan je in elk seizoen doen. Echter maakt de hoeveelheid die je voert wel uit per seizoen.

In de winter is de karper een stuk passiever en daardoor eet hij ook minder. Dit komt namelijk doordat een karper koudbloedig is en wanneer het water koud is, dan gaat het verteringsstelsel omlaag. Dit betekent dus dat je in de winter rekening moet houden met het verteringsstelsel van de karper. Daardoor kan je beter in de winter iets minder voeren en het liefst vaker.

Daarentegen is het zo dat in de zomer de karper juist weer actiever wordt. Door het warme water, gaat de karper veel zwemmen en daardoor ook veel verbranden. Dit moet hij aanvullen om op peil te blijven. Daarnaast is het ook zo dat de karper genoeg moet eten om in de winter een reserve opgebouwd te hebben. Dit doet hij meestal aan het einde van de zomer. Het is daarom prima om in deze periode veel te voeren. Je zou zelfs minder vaak kunnen voeren, maar wat meer.

In welk seizoen houd je een voercampagne

Waar moet je rekening mee houden tijdens je voercampagne

Op het moment dat je gaat voorvoeren, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Het is namelijk zo dat je met een aantal dingen rekening moet houden, want anders heeft het voorvoeren niet veel nut. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, dan krijg je dat je alsnog niks gaat vangen. Ook is het dan zonde van je tijd en geld.

Het is belangrijk dat je als eerste goed onderzoek doet naar het water waarop je wilt gaan vissen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe het met andere vissers daar is. Ga langs het water en kijk of er veel andere vissers zijn. Eventueel kun je vragen waarmee zij vissen en hoe hun vangsten zijn.

Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe het visbestand daar is. Is er genoeg karper om te vangen en hoe gedraagt de karper zich daar normaal. Je kunt het doen door een paar keer te gaan vissen, of door op internet eventueel informatie te vinden. Het is ook belangrijk om te kijken hoe het witvis bestand daar is. Wanneer er veel witvis aanwezig is, kan je dit in je voordeel gebruiken. Witvis trekt namelijk ook karper aan. Wanneer de witvis begint te azen, dan krijg je dat de karpers ook komen. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de karpers. Zorg dat je bij veel witvis meer voert, want anders is je stek zo leeggegeten. Ook kun je eventueel je aas daarop aanpassen.

Tot slot is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de plek waar je gaat vissen. Mocht hier bijvoorbeeld veel stroming zijn, dan heeft het niet veel nut om hier voor te gaan voeren. De stroming gaat er namelijk voor zorgen dat al je voer van je plek gaat. Mocht je hier over een aantal dagen terugkomen, dan zitten de vissen helemaal niet op die plek. Op dat soort plekken kun je beter net buiten de stroming gaan vissen. Zorg ervoor dat je plek er ongeveer elke dag hetzelfde uit ziet. Hiermee vergroot je namelijk de kans op vertrouwen bij de karper.

Op wat voor water moet je dagen van te voren voorvoeren

Een voercampagne houd je voornamelijk op water wat groter is. Op klein water heeft het niet veel effect om dit te doen, omdat de karpers toch wel op de hotspots zitten. Daarnaast zijn de karpers op kleiner water vaak iets minder schuw, omdat het over het algemeen jonge en kleine karpers zijn.

Om een goede voercampagne te houden, kun je beter opzoek gaan naar groter water, zoals een rivier, kanaal of een groot meer. Vaak is hier veel dressuur en willen de meeste mensen een specifieke vis vangen. Om de karper echt op een bepaalde plek vast te houden, tijdens zijn zwemroute, is het doel. Op dit soort wateren zwemmen de karpers ongelofelijk veel, want hier is de afstand vaak groot. Karpers kunnen wel kilometers zwemmen op dit water en daarom is die voercampagne zo belangrijk. Hiermee zorg je er echt voor dat hij op die plek blijft hangen.

Op wat voor water moet je dagen van te voren voorvoeren

Voercampagne op het kanaal

Op het kanaal is het vaak heel interessant om een voercampagne te houden. Hier heb je namelijk te maken met dat het heel lang is. Karpers zwemmen hier kilometers heen en weer. Daarnaast heb je hier vaak mooie plekken waar je de karpers wel vast kunt houden. Dit zijn echte visplekken waar de karper beschut is. Dit zorgt ervoor dat hij zich veilig voelt op die plek en daar blijft eten.

Voercampagne op het kanaal

Welk aas gebruik je bij een voercampagne

Het aas wat je wilt gebruiken bij een voercampagne is natuurlijk super belangrijk. Bij een voercampagne kan je veel verschillende soorten aas gebruiken. Het type aas heeft alles te maken met de omstandigheden. Is het bijvoorbeeld midden in de winter, dan kun je er beter voor kiezen om aas te gebruiken wat kleiner en compact is. In de zomer kun je er juist voor kiezen om aas te gebruiken wat groter is en voor een grote geurwolk onderwater zorgt.

Bij het hebben van veel witvis op je plek, kun je ervoor zorgen dat je zowel met klein als met groot aas gaat voeren. Het kleine aas trekt dan de witvis aan. Doordat er witvis op de plek is, die aan het eten is, worden de karpers ook aangetrokken. De grote stukken aas zijn te groot voor witvis en dit blijft mooi over voor de karper.

Bij het aas is het super belangrijk dat het voedzaam is. Dit zorgt er namelijk voor dat de karper iets heeft aan het lokvoer en daardoor een reden heeft om terug te komen. Het makkelijkste is om te gaan voeren met boilies tijdens een voercampagne. Je kunt er dan voor kiezen om met je standaard boilies te gaan voeren, maar het is beter om hiervoor voerboilies te gebruiken. Deze zijn gemaakt van restjes van het maken van boilies en zijn speciaal voor het voeren gemaakt. Dit zal je namelijk terugzien in de prijs. De prijs van voerboilies is namelijk lager, dan die van normale boilies.

Om witvis aan te trekken op je stek, kun je goed gaan voeren met partikels. Partikels zijn klein en kunnen eventueel de karper ook aantrekken. Wanneer er weinig witvis is, dan is het ook goed om partikels te gebruiken. De karper heeft namelijk veel moeite om alle kleine zaden makkelijk van de bodem te krijgen. Hierdoor is de karper langer bezig op je voerplek. Partikels bestaan vaak uit hennep, mais, tijgernoten en granen.

Natuurlijk kun je ook ander aas gebruiken, maar bovengenoemde zijn voor de meeste bekend. Dit kan natuurlijk in je nadeel werken, daarom is het ook goed om zelf te kijken naar aas wat je fijn vindt om te gebruiken bij het voorvoeren. Hierdoor kan je uniek zijn en de karpers makkelijker verleiden.

Welk aas gebruik je bij een voercampagne

Hoe gaat een voercampagne in z’n werking

Een voercampagne uitvoeren is, na de genoemde stappen, niet meer heel lastig. Het enige wat je nog moet doen is een bepaald soort aas gebruiken, wat jij goed vindt werken. Wanneer je deze hebt uitgekozen, kun je beginnen met voeren.

Tijdens een voercampagne kan je twee verschillende technieken aanpakken. Als eerste is het mogelijk dat je ervoor kiest om kort voor je sessie te gaan voeren. Daarnaast is het ook mogelijk om verder van je sessie af al te beginnen met voeren. Uiteindelijk maakt het niet veel uit welke je kiest, want je kunt het zo inrichten dat je uiteindelijk evenveel hebt gevoerd.

Vlak voor je sessie beginnen met je voercampagne

Zoals ik al zei is de eerste optie, dat je ervoor kiest om vlak voor je sessie te voeren. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen om vier dagen van te voren te beginnen met voeren. Het is dan belangrijk dat je iedere dag, vanaf dat moment, gaat voeren. Je voert dan dagelijks één of twee keer en doet altijd dezelfde hoeveelheid. Ook moet je om dezelfde tijd gaan voeren. Op de dag van de sessie zou je ook nog kunnen voeren, voordat je gaat vissen. Na vier dagen is je vis plek klaar om te bevissen. De karpers zijn gewend aan je aas en ze zullen snel bijten.

Voordeel van deze methode

Deze methode heeft natuurlijk een groot voordeel en dat is dat je sneller kunt beginnen met vissen. Je zou namelijk bij deze methode kunnen zeggen ‘ik ga over een week beginnen met vissen’. Bij de andere manier gaat dat niet lukken. Hiermee heb je de grootste kans dat je vis plek niet aangeraakt wordt door andere vissers, in de tussentijd. Dit zorgt ervoor dat je voercampagne echt goed gaat werken en dat daardoor dit echt jouw vis plek gaat worden.

Nadeel van deze methode

Belangrijk bij deze manier is, dat je rekening moet houden met dat je iedere dag moet gaan voeren. Dit zorgt er dus voor dat je bijvoorbeeld al door de weeks moet beginnen met voeren. Hier moet je dan wel rekening mee houden wanneer je gaat vissen. Zo moet je bijvoorbeeld maandag al beginnen met voeren, wanneer je vrijdag wilt beginnen met vissen.

Een langere periode af en toe voeren

Deze manier is voor de mensen die iets minder tijd hebben. Bij deze methode kun je ervoor kiezen om je voeren te verspreiden over meerdere weken. Je zou er dan voor kunnen kiezen om twee keer in de week te voeren of één keer in de week. Als je dan vier keer in totaal wilt voeren, dan kun je het verspreiden over twee of vier weken. Uiteindelijk heb je dan evenveel gevoerd, maar is het verspreid gebeurd.

Voordeel van deze methode

Het grote voordeel hiervan is, dat je minder vaak naar je vis plek hoeft in de week. Hierdoor kun je echt dagen kiezen, waarbij je meer tijd hebt om even naar je vis plek te gaan. Dit is bijvoorbeeld handig als je het druk hebt, of dat je vis plek verder van huis is en het wat tijd kost om naartoe te rijden.

Nadelen van deze methode

Echter heeft deze methode wel twee grote nadelen. Als eerste is het zo dat je bij deze methode langer moet wachten voordat je kan beginnen met vissen, wil je hetzelfde resultaat bereiken als de andere voercampagne. Het is namelijk zo dat je bij deze methode een langere tijd moet overbruggen.

Ook is het zo dat je door deze langere tijd, ook eerder last zou kunnen krijgen van andere vissers. In de tussentijd kan het natuurlijk voorkomen dat er andere vissers, met wel meer tijd, ook gebruik gaan maken van je vis plek. De tijd hiervoor is een stuk groter, waardoor de tijd dat andere vissers hebben ook groter wordt.

Wat kun je gebruiken bij het voeren op afstand

Op het moment dat je iedere dag op dezelfde plek wilt gaan voeren, kan het zo zijn dat je moeilijk bij die plek komt. Hiervoor hebben ze tegenwoordig handige oplossingen bedacht, waarmee je gemakkelijk op afstand of op dezelfde plek kunt voeren. Een van deze oplossingen is door gebruik te maken van een voerboot. Bij een voerboot kun je makkelijk een hoeveelheid voer gebruiken. Daarnaast kun je op exact de juiste locatie varen, waardoor je heel precies aan het voeren bent. Tot slot zorgt een voerboot ook niet voor een al te grote plons.

Een voerboot is over het algemeen best prijzig. Er zijn daarom ook iets goedkopere alternatieven die het voeren op een bepaalde plek ook mogelijk maken. Een andere goede oplossing is door gebruik te maken van een spod. Een spod is een capsule waarin je voedsel kunt doen. Deze kun je aan een werphengel maken en elke keer op die plek werpen. Op het moment dat die contact maakt met het water gaat hij open. Nog een oplossing is om gebruik te maken van een werppijp. Hier kun je makkelijk een paar boilies in doen en deze naar de juiste plek werpen.

Wat kun je gebruiken bij het voeren op afstand

Hoeveel kost een voercampagne

Nu je precies weet hoe je een voercampagne moet houden, is het ook belangrijk dat je stilstaat bij de kosten die erbij komen kijken. Dagelijks gooi je ongeveer één of twee kilo voer in het water. Natuurlijk koop je het liefst je voer in zo’n groot mogelijke verpakking, om het goedkoop te houden.

Voor een normale voercampagne ben ik ongeveer tussen de €50,- en €100,- kwijt. Dit is natuurlijk niet heel goedkoop, als je dit vaak wilt gaan doen. Om de kosten een beetje te drukken, zijn er ook oplossingen bedacht. Je kunt bijvoorbeeld je voer opvullen met een goedkoop ander aas. Hierdoor heb je kwalitatief aas met kwantiteit van ander aas. Een ander oplossing is door je boilies zelf te maken of je partikels ongekookt te kopen. Hierdoor kun je alles in grotere hoeveelheden inkopen en daardoor de prijs drukken.