Penvissen is super populair en wordt vaak onder de beginnende karper vissers gedaan. Vaak weet je niet precies waar je moet gaan vissen op karper en in dat geval is het misschien een goed idee om bij de polder te beginnen. De polder biedt veel mogelijkheden die ander water niet biedt en het is een goede plek om alles te leren.

De polder is een uitstekende plek om met de pen op karper te vissen. Het is een rustige plek en vaak vol met karper. Ook is de polder een beetje een vergeten plekje geworden en kiezen mensen toch eerder voor het grote water zoals meren. De karpers in de polder zijn over het algemeen makkelijker te vangen dan de karpers van het druk beviste water, maar de karpers zijn qua bouw vaak wel een stukje kleiner.

Polder karpers zijn hele sterke karpers die vooral afkomen op wat natuurlijker aas zoals mais of wormen. Daarnaast is veel van het aas ook te vinden in de supermarkt zoals kikkererwten. Het spannende van het penvissen is dat je echt de beetregistratie ziet. In dit artikel ga je ik je meer vertellen waarom je nou echt de polder niet moet vergeten.

Extra informatie over vissen met de dobber

Als je meer informatie wilt over het vissen met de dobber kun je klikken op mijn blog die ik hier over heb gemaakt. Hierin leg ik precies uit hoe je met de dobber moet vissen. Klik hier voor mijn artikel voor vissen met de dobber. Als je meer informatie wilt over hoe je een dobber goed kunt uitloden, dan kun je hier klikken op mijn blog over dobber uitloden.

Eigenschappen goede polder om te vissen op karper

Vaste regels

Voordat je in een polder gaat penvissen, is het wel belangrijk dat je kijkt naar een goede polder. Karpers zwemmen eigenlijk in elk water wel rond, maar dan moet het water wel aan verschillende eisen voldoen. Karpers kunnen natuurlijk niet vliegen. Een karper moet wel op de vis plek kunnen komen. Daarom moet de polder wel in verbinding staan met een ander stuk water waar karper zit. Zo kan een polder vastzitten aan een slotennetwerk of een groot meer. Het belangrijkste is dus dat de karper wel in de polder kan zitten.

Als tweede is het belangrijk dat de polder niet te klein is. Je hebt niks aan een polder waar maar 20 centimeter water staat en die heel smal is. De karper moet zich wel kunnen bewegen en de ruimte hebben om naar eten te zoeken. De karper heeft de ruimte nodig om te kunnen groeien en te leven.

zoeken van een goee visplek in polder

Belangrijke eigenschappen

Verstopplek

Buiten eisen heeft de karper ook voorkeuren. Dit betekent niet dat de karper alleen maar op dit soort plekken zit, maar meer dat de karper makkelijker te vinden is op dit soort plekken. Karpers zijn echte prooi dieren en houden er daarom van om zich te kunnen verstoppen. Zoek daarom altijd een polder waarbij onderbrekingen in het water zijn. Zo kunnen er duikers, bruggen, planten, riet en steigers zitten in een polder. Als je tijdens het zoeken een van deze dingen tegenkomt, dan is het belangrijk om hier even goed te kijken. Karpers kunnen zich hier verstoppen en je kunt ze dan herkennen aan het feit dat ze bewegingen maken of belsporen achterlaten. Dit kun je nog extra controleren door een beetje voedsel te voeren en kijken of er reactie op komt. Daarnaast kan de karper ook bezig zijn met voedsel zoeken en stofwolken in het water achterlaten.

Schaduw of zonlicht

Een andere voorkeur voor de karper is dat hij genoeg schaduw heeft. Een karper houdt totaal niet van liggen in de volle zon en is daarom ook actiever in de ochtend of avond tijdens de zomermaanden. Kijk daarom goed of de karper wel schaduwplekken heeft in het water. Zoek naar bomen of overhangende takken die schaduw creëren. Een andere perfecte schaduwbron is een brug of een steiger.

Echter is dit een ander verhaal wanneer je aan het vissen bent tijdens het voorjaar of richting het najaar. In deze periodes is de watertemperatuur nog niet heel hoog en daarom zitten de karpers juist in het zonnige gedeelte. Op dit soort plekken is het water dan net iets warmer, omdat de zon dit opwarmt.

karpers liggen in schaduw met in de polder

Voedselrijkwater tijdens het vissen in de polder op karper

Voedselrijkwater is ook een heel belangrijk punt. Waar voedsel is daar is karper te vinden. Een karper zoekt, vooral tijdens de warmere maanden, over de bodem naar eten. Hij graast zo hele stukken af om eten te zoeken en daarom is het belangrijk dat je kijkt naar een water wat voedselrijk is. Ook wanneer je voert zal je zien dat de karper lang op je plek aan het zoeken is naar het voedsel. Bij het vissen in de polder ben je al snel bij voedselrijk water, omdat je natuurlijk bij het weiland zit. De bodem van een polder zit vol met voedsel waar de karper dol op is. De bodem zit vaak vol met wormen. Tot slot wordt de polder ook vaak, door bijvoorbeeld een boer, eens per jaar los geschept. Hierdoor komt er nog meer voedsel vrij uit de bodem.

Waarom zitten karpers in de polder

Paai in de polder

De polder is een geliefde plek voor de karper. Er zijn meerdere redenen waarom karpers zo graag in de polder zitten. Aan het begin van het voorjaar trekken karpers graag naar de ondiepere wateren toe om te kunnen paaien. Lees hier meer over de paai van de karper. In het voorjaar is het water vaak nog koud en dit zorgt ervoor dat de karpers liever kiezen voor water wat minder diep is, omdat dit water sneller wordt opgewarmd door de zon. Ook vinden de karpers de polder een fijne plek, omdat het een niet te grote plek is waar het rustig is. Karpers hebben minder last van de omgeving en natuurlijk van vissers. Zoals ik eerder al vertelde is de polder een beetje het vergeten stekje en dit zorgt ervoor dat de karper minder schuw is tijdens het zoeken naar voedsel.

paaiende karpers

Weinig vissers

Zoals ik net al vertelde hebben karpers niet veel last van vissers in de polder. De polder is over het algemeen een wat rustiger plekje waar weinig gevist wordt. De meeste vissers kiezen toch voor de sloten of de grotere wateren om op karpers te vissen. Op dit soort wateren zijn de karpers al vaak gevangen en dat zorgt ervoor dat ze heel schuw worden. Daarom is het juist goed om te kiezen voor een polder, dit moet je als visser juist als een kans zien. Omdat de karper in de polder een stuk minder schuw is, zullen ze ook makkelijker te verleiden zijn. Hierdoor is de polder ook ideaal om te beginnen met vissen en een beetje te leren. In de polder kun je best fouten maken en hier zal de karper ook minder snel van schrikken dan op een groot water.

Voorvoeren tijdens het vissen in de polder op karper

Voorvoeren is tijdens het karper vissen erg belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat je de karper op een bepaalde plek op zijn gemak laat komen. Wanneer een karper op zijn gemak is tijdens het eten, dan eet hij zo de hele bodem leeg. Met het voorvoeren in de polder maak je verschillende plekjes waar je de karper vast wilt hebben. Omdat je wilt dat de karper zich op zijn gemak voelt, moet je ervoor zorgen dat de karper op een veilige plek kan zitten. Voer daarom voor op de onderbrekingen in het water zoals waterplanten en steigers. Voorvoeren kun je doen met zowel aas wat je aan de haak hebt als ander aas. Zelf voer ik voor met een mix van particels(mais, tijgernoten en zaden). De karper is hier dol op en het is ook een allround mix wat je het hele jaar door kunt gebruiken.

Waarom verschillende plekjes maken voor het vissen in de polder op karper

Tijdens het penvissen is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk verschillende plekjes afvist om je vangkans te vergroten. Het is daarom belangrijk dat je opzoek gaat naar verschillende plekjes en hoopt daar karper te vangen. Omdat ik tijdens het penvissen 15 tot 20 minuten vis per plek, kies ik er voor om rond de zes plekjes te maken. Wanneer ik op een bepaalde plek niks vang, dan ga ik door naar de volgende plek. Hiermee ga je echt actief opzoek naar de karper en vergroot je je kans op een vangst. Doordat de polder zo’n rustige plek is kun je makkelijk plekjes maken en deze afvissen. Wanneer je naar een bekend meer gaat, dan zijn de plekjes al besloten en zijn die vaak druk met andere vissers.

Aas voor vissen in de polder op karper

Mais

Mijn allerbeste aasje voor in de polder is en blijft voor altijd mais. Mais is voor mij het meest allround type aas en ook het meest effectieve aas. Karpers zijn dol op mais en het is zeer geschikt voor in de polder. Mais is een type aas wat niet te moeilijk is met allemaal verschillende smaakjes, het is overal  te krijgen en het is ook nog eens ideaal om mee voor te voeren. De karper wordt vooral aangetrokken door de felle kleur van mais en de geur die mais heeft. In de polder kun je verschillende hoeveelheden mais aan de haak doen. Kies in de warmere periodes voor wat meer mais (3 tot 6 korrels) en in de koudere periodes voor wat minder mais (1 tot 2 korrels).

Tijgernoten

Een ander populair aasje zijn de tijgernoten. Ik denk dat de laatste jaren de tijgernoten steeds populairder worden. Tijgernoten kun je zowel als haak aas en voorvoeren gebruiken. Tijgernoten geven een geurspoor af in het water. De karper is dol op dit geurspoor en hier komt hij ook op af. Dit geurspoor wordt versterkt op het moment dat de watertemperaturen wat hoger zijn, daarom is het niet ideaal om met tijgernoten te vissen in de koudere periodes. Ook is het belangrijk dat je droge tijgernoten altijd eerst kookt. Wanneer je deze tijgernoten niet kookt is het schadelijk voor de karper. Wanneer je geen zin hebt om tijgernoten te gaan koken, dan kun je kiezen voor een pot kant en klare tijgernoten. Deze kun je gelijk gebruiken met vissen. Om te vissen met tijgernoten moet je een hair gebruiken. Een tijgernoot is te hard om met de haak doorheen te prikken.

Kikkererwten

Kikkererwten is ook een ideaal natuurlijk aasje om mee te vissen op karper in de polder. Kikkererwten zijn goedkoop en net als mais makkelijk te kopen in de supermarkt. Net als tijgernoten moet je droge kikkererwten van te voren koken. De kikkererwten nemen veel smaak- en geurstoffen op tijdens het koken. Wanneer je kiest voor kikkererwten uit blik dan kun je deze gelijk gebruiken. Ook deze moet je op een hair bevestigen, omdat ze erg zacht van structuur zijn en hierdoor zullen ze breken tijdens het prikken op de haak.

Lees hier meer over kikkererwten.

vissen met kikkererwten

Kun je na een vangt doorvissen in de polder op karper?

Na alle voorbereiding word je eindelijk beloond en krijg je het voor elkaar om een karper te vangen, maar kun je op deze plek dan doorvissen?. Het antwoord hierop is heel simpel. Je kunt hierna gewoon doorgaan met vissen op dezelfde plek. Zelf heb ik meegemaakt dat ik een super goede vis plek had waar het vol met vissen zat. De karpers duwde elkaar nog net niet uit het water. Op die plek heb ik achter elkaar vier karpers gevangen. Na het vangen van elke vis heb ik een handje voer gegeven en ging ik een kwartier op een andere plek vissen. Na dit kwartier kwam ik terug op de plek en ving ik snel alweer en vis. Zo ben ik de hele middag doorgegaan en heb ik vier vissen gevangen. Het ligt er echt aan hoe druk je plek is met karpers en daarop kun je je tactiek aanpassen.