Op het moment dat je op brasem wilt vissen, dan werkt het erg goed om met pellets te gaan vissen. Het mooie van pellets is, dat je ze zowel bij het voorvoeren als bij het haakaas kunt gebruiken. Toch is het aas wat niet veel gebruikt wordt door vissers, omdat ze het vaak te lastig vinden om ermee te vissen. Echter is het zo dat het niet heel lastig is om pellets te gebruiken, maar je moet alleen even weten wat je er allemaal mee kunt. Maar hoe kun je dan vissen met pellets op brasem?

Vissen met pellets op brasem kun je zowel op de haak doen, als op een hair. Je kunt ervoor kiezen om te feedervissen of te penvissen. Hierdoor kun je er verschillende soorten water mee afvissen. Ook kun je pellets gebruiken als lokvoer. Zo kun je de vissen er ook mee lokken.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je met pellets kunt vissen op brasem. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat pellets zijn, waarom je zo goed met pellets op brasem kunt vissen, welke pellets je nodig hebt voor brasem waar je pellets kunt gebruiken, wanneer brasem graag pellets pakt, met welke vistechniek je het beste kunt gaan vissen en hoe je pellets gebruikt bij het voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met pellets op brasem moet vissen.

Wat zijn pellets

Pellets zijn harde korrels met daarin veel voedingsstoffen. Hierdoor zijn ze erg aantrekkelijk voor brasem, omdat ze erg voedzaam en smakelijk zijn. Het bijzondere van pellets is dat ze in warm water een beetje oplossen. Hierdoor laten ze veel voedingsstoffen vrij in het water.

De vorm van pellets zijn over het algemeen een langwerpig staafje. De binnenkant van een pellet is zacht en de buitenkant juist hard. De buitenkant zorgt ervoor dat alles bij elkaar gehouden wordt.

Voor het vissen heb je pellets in allemaal verschillende kleuren en smaken. Ze zijn daardoor speciaal voor de brasem ontworpen en ze vinden ze erg aantrekkelijk. Ook heb je verschillende groottes en soms zelfs afwijkende vormen.

Wat zijn pellets

Waarom kun je zo goed met pellets op brasem vissen

Brasem is dol op pellets, omdat ze erg lekker zijn. Ze vinden de geur erg aantrekkelijk en de smaak zorgt ervoor dat ze het willen blijven eten. Ook is het zo dat pellets over het algemeen niet een erg vullend effect hebben. Hierdoor is het niet zo dat de brasem gelijk helemaal vol zit, op het moment dat ze je lokvoer aan het eten zijn.

Daarnaast is het zo dat je er veel verschillende vistechnieken mee kunt doen. Je hebt zowel een vistechniek voor dichtbij, als voor ver af. Hierdoor is het zo dat je ook op veel wateren kan vissen met verschillende omstandigheden. Je kunt daardoor prefect met het gedrag van de brasem meebewegen, wat ervoor zorgt dat het makkelijker wordt om brasems te vangen.

Tot slot is het zo dat je tegenwoordig ontzettend veel verschillende pellets hebt. Je hebt lichte -, donkere -, grote -, kleine -, langere – en kortere pellets. Ook heb je pellets met veel verschillende smaken, wat ervoor zorgt dat je, zelfs op water met veel dressuur, goed brasem kunt vangen. Het is daardoor ook ideaal om te gebruiken tijdens het wedstrijdvissen, omdat je vaak ervoor kan zorgen dat je met ander aas aan het vissen bent dan de tegenstanders.

Waarom kun je zo goed met pellets op brasem vissen

Wat zijn de beste pellets voor brasem

Zoals ik eerder al vertelde heb je ontzettend veel verschillende pellets op de markt. Hierdoor wordt het vaak lastig om de juiste pellet te kiezen. Helaas is er ook niet één antwoord op de vraag ‘wat de beste pellets voor brasem zijn’. Als je wilt vissen met pellets, dan is het belangrijk dat je van tevoren al een beetje weet wat voor vissen er op het water zitten. Als er erg grote vissen zitten, dan kun je eventueel met wat grotere pellets vissen. Voor wat kleinere brasems kan het zijn dat de pellets te groot zijn, omdat een brasem niet een hele grote bek heeft.

Als smaak maak ik het liefste gebruik van een vismeel pellet, omdat dit over het algemeen erg goed werkt. Toch is het zo dat ik soms wat specifiekere smaken neem, omdat ik het water dan goed ken. Op dit soort wateren weet ik dat er al veel gevist wordt en ook met wat voor aas. Om op zo’n water goed te vangen, moet ik wel gebruikmaken van een pellet met meer aantrekkingskracht.

Over het algemeen zit je met een vismeel pellet van 4- of 6mm goed. Mocht je het nog niet zeker weten, kies er dan voor om niet een te grote verpakking te kopen. Mocht het zo zijn dat de vissen de pellets liever niet eten, dan kun je wisselen naar een andere soort. Mijn tip is dat je vooral niet moet gaan voor een te grote pellet.

Waar kun je pellets gebruiken tijdens het vissen op brasem

Nu je weet dat je pellets zelfs op dressuur water kunt gebruiken, kunnen we het hebben over waar je overal pellets kunt gebruiken. Zelf raad ik het aan om te kijken naar een water waar je echt veel brasem hebt zitten. Dit zorgt er namelijk voor dat het een stuk makkelijker is om brasem te vangen.

Daarnaast vind ik het voor het vissen met pellets wel fijn om op een wat groter water te vissen. Zo vis ik graag op een meer, vijver en soms een kanaal. Hier weet ik namelijk dat de vissen groot zijn en ze makkelijk pellets kunnen pakken. Ook is het zo dat op dit soort wateren de brasems vaak bij elkaar zitten. Wanneer je dus een goede plek hebt gevonden om brasem te vangen, ben je er bijna zeker van dat er ook meer brasems zitten.

Lees hier meer over waar je op brasem kunt vissen.

Waar kun je pellets gebruiken tijdens het vissen op brasem

Wanneer werken pellets het beste

De kleur van de pellets hebben een beetje invloed op wanneer ze goed werken. Het beste is om je pellets dus ook af te stemmen op de periode waarin je gaat vissen. Het beste is om donkere pellets in de zomer te gebruiken en lichtere pellets in de winter. In de winter wil je namelijk dat brasem je aas snel ziet, omdat brasem dan een stukje passiever is. Een lichtere pellet is opvallender onderwater en mocht een brasem dan toch iets te eten pakken, dan is de kans groter dat ze voor je pellet gaan. Lees hier hoe je op brasem in de winter moet vissen.

Echter is het zo dat pellets over het algemeen in de zomer beter werken. Buiten dat de brasem dan een stuk actiever is, is het ook zo dat de pellet een ander effect heeft. Door het warmere water krijg je dat de pellet een klein beetje opwarmt en langzaamaan uit elkaar gaat. Hierdoor komen er allemaal stukjes voedsel in het water te liggen en verspreidt de pellet een beetje. Zo zorg je ervoor dat je de brasem wat meer kunt aanspreken, omdat ze nog meer naar een plek toe gelokt worden.

Naast de zomer is het zo dat dit effect ook al een beetje begint te komen tijdens het voorjaar. Wel kun je dan het beste kijken naar het midden en einde van het voorjaar, omdat in het begin het water nog te koud is. Op hele mooie dagen, tijdens het voorjaar, kun je echt goed brasem vangen met pellets.

Met welke vistechniek kun je er goed mee vissen

Er zijn eigenlijk twee vistechnieken die je kunt uitvoeren met het vissen met pellets. De eerste vistechniek is door te gaan penvissen. Bij het penvissen vis je met een dobber, waardoor je zelf kunt bepalen hoe diep je wilt vissen. In de meeste gevallen werkt het goed om op de bodem te vissen, omdat de brasem echt een bodemeter is. Toch is het zo dat je in de echt warmere periodes ook prima wat hoger kunt vissen. Lees hier meer over het penvissen op brasem.

Het is daarnaast ook mogelijk om te feedervissen met pellets. Met het feedervissen vis je sowieso op de bodem, omdat je method of korf naar de bodem zakt. Het grote voordeel van het vissen met de method feeder is dat je gemakkelijk ook wat verder kunt werpen. Bij het penvissen ben je wat gelimiteerd aan je werpgewicht. Hierdoor krijg je dat het hiermee lastiger wordt om een verdere afstand te werpen. Bij het feedervissen heb je een stuk meer werpgewicht en dit maakt het weer makkelijker om een afstand te werpen.

Lees hier meer over hoe je kunt feedervissen op brasem.

Met welke vistechniek kun je er goed mee vissen

Wat voor materiaal heb je nodig voor het penvissen

Voor het penvissen kun je kiezen wat voor hengel je gebruikt. Je kunt zowel met een werphengel, als met een vaste stok vissen. Het mooie hiervan is dat je dan zelf kunt kiezen wat je liever doet.

Stel dat je met een vaste stok wilt vissen, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van een topelastiek. Dit zorgt er namelijk voor dat er wat extra rek aanwezig is, waardoor je de klap van de brasem beter op kunt vangen.

Wat voor lijnmontage heb je nodig bij het penvissen.

Daarnaast heb je voor beide hengels een lijn nodig. Voor brasem kun je het beste gebruikmaken van een nylon lijn met een dikte van 14/100. Nylon zorgt er namelijk voor dat je een beetje rek in de lijn hebt zitten. Daarnaast is het zo dat 14/100 dik genoeg is, je wilt namelijk niet dat je met een te opvallende lijn aan het vissen bent.

Vervolgens heb je natuurlijk een goede dobber nodig, waarmee je goed kunt zien of je beet hebt of niet. Het liefste wil je gebruikmaken van een zo licht mogelijk pennetje, zodat je zo min mogelijk weerstand biedt bij het vissen. Maak gebruik van een dobber tot 1 gram.

Om de dobber goed te zetten, is het belangrijk dat je deze gaat uitloden. Het uitloden van de dobber doe je door dezelfde hoeveelheid aan lood op je lijn te doen. Vervolgens doe je nog één loodje op 10 centimeter van je haak af.

Natuurlijk moet je nog een haakje hebben. De haak hoeft ook niet te groot te zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van een haakmaat 10 tot 14. Zorg ervoor dat je met een vlijmscherpe haak aan het vissen bent en dat je niet gebruik maakt van een weerhaak. Een weerhaak zorgt namelijk alleen maar voor extra gedoe tijdens het onthaken.

Onderaan je haak kun je nog vissen met een hair. Zelf raad ik het vissen met een hair wel aan bij pellets, omdat het vaak harde korrels zijn. Hierdoor is het niet erg makkelijk op de haak te zetten en heb je het probleem dat je er ook moeilijk doorheen slaat. Zorg er daarom voor dat je één pellet op de hair doet en daardoor met een vrije haak kunt vissen.

Met wat voor materiaal moet je vissen met het feedervissen

Voor het feedervissen kun je het beste gebruikmaken van een werphengel. Deze zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk op de afstand kunt komen die je wilt werpen.

Maak hierbij gebruik van een hengel met een gekleurde feedertop, zodat je goed de beetregistratie kunt waarnemen. De kleur geeft de soepelheid van de top aan. Let er dus goed op wat voor top je wilt gebruiken. Op een water met bijvoorbeeld meer stroming, wil je het liefste gebruikmaken van een wat stuggere top, omdat je anders de hele tijd denkt dat je beet hebt.

Wat voor lijnmontage heb je nodig voor het feedervissen

Voor het feedervissen heb je een iets andere montage nodig. Hier maak je namelijk gebruik van een onderlijntje dat je aan je hoofdlijn knoopt. Zelf raad ik het aan om gebruik te maken van een 18/100 lijn met daaraan een 14/100 onderlijn. Dit zorgt er namelijk voor dat je bij een lijnbreuk alleen je onderlijn verliest en daardoor niet je korf. Hierdoor hoeft een brasem bij een lijnbreuk nooit met een korf te zwemmen, maar alleen met een klein onderlijntje wat er binnen een dag uit is.

Kies hierna of je gebruik wilt maken van een korf of een method feeder. Deze doe je tussen de verbinding van je onderlijn en je hoofdlijn. Vervolgens maak je aan het onderlijntje een klein haakje vast. Kies voor een haakmaat 14, waarmee je ook met een vrije haak gaat vissen.

Je onderlijn moet ongeveer 20 centimeter lang zijn en maak aan de onderkant van je onderlijn een hair. Aan de bovenkant van je onderlijn maak je de korf of een lus. De lus zorgt ervoor dat je deze makkelijk kan vastmaken aan je method feeder, omdat je het buisje uit de method haalt en aan het haakje je onderlijn vastmaakt.

Lees hier meer over onderlijnen voor het feedervissen op brasem.

Hoe doe je pellets op de haak

Het is daarnaast wel mogelijk om met pellets op de haak te vissen, maar zelf raad ik het niet aan. Stel dat je toch met pellets op de haak wilt vissen, dan is het belangrijk dat je pellets eerst een uurtje in een bakje met water hebben gelegen. Dit zorgt ervoor dat ze de tijd hebben gehad om zichzelf vol te zuigen met water. Hierdoor krijg je dat de pellets makkelijker op de haak gaan.

Vervolgens moet je de haakpunt aan de binnenkant van de pellets prikken, want dit is het zachtere stuk. Hierna kun je de pellet ronddraaien en rijg je hem als het ware op de haak. Rijg de pellet er zo op, dat je haakpunt altijd vrij blijft. Door een pellet sla je namelijk niet makkelijk en daarom is het belangrijk dat je wel de vis goed kunt haken.

Hoe gebruik je pellets bij het voorvoeren

Tot slot is het nog zo dat als je gaat vissen op brasem met pellets, je ze ook nog kunt gebruiken door je voertje heen. Dit zorgt er namelijk voor dat je echt de brasems kennis kunt laten maken met je pellets. Hierdoor is de kans ook groter dat je goed gaat vangen.

Mocht je gaan feedervissen, dan kun je pellets perfect op je method feeder of in je korf gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de vissen dicht bij je haakaas zitten en al kennismaken met je pellets. Mocht je ze op je method feeder willen gebruiken, kies dan voor kleine pellets en maak ze een klein beetje nat. Hierdoor blijft het geheel makkelijk bij elkaar zitten.

Wil je bij het penvissen voorvoeren met pellets, dan kun je ervoor kiezen om pellets voor te voeren of een voertje met pellets er doorheen. Het voordeel van een voertje is dat je ook de andere smaken en geuren hebt, van het andere aas wat daar doorheen zit. Bij het vissen met een vaste stok raad ik het aan om je voerplek zo klein mogelijk te houden. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je het beste gebruikmaken van een voercup. Met een voercup heb je een klein cupje op de top van je hengel zitten. Je hengel breng je vervolgens naar je vis plek toe en daarboven draai je je hengel om. Hierdoor komt het voer steeds perfect op je vis plek te liggen en weet je zeker dat de vissen precies daar zitten.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over hoe je moet voorvoeren bij brasem.

Hoe gebruik je pellets bij het voorvoeren
Categorieën: Geen categorie