Een van de beste aassoorten voor voorn, zijn toch de maden. Het mooie van maden, is dat ze makkelijk in gebruik zijn en je ze altijd wel in buurt kunt kopen. Natuurlijk is het niet dat je perse gemakkelijk voorn vangt met maden, hier is wel enige informatie voor nodig. Maar hoe kun je dan vissen met maden op voorn?

Vissen met maden op voorn kan het hele jaar door. Voorn wordt erg aangetrokken door maden, omdat ze wit zijn en bewegen. Je kunt op voorn vissen met maden, door te gaan penvissen met een vaste stok. Doe hierbij 1 of 2 maden aan een haakmaat 16 en peil je dobber 20 centimeter boven de bodem uit.

Hierboven heb ik in het kort beschreven hoe je kunt vissen met maden op voorn. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat maden zijn, waarom voorn zo dol op maden is, wanneer en waar je maden kunt gebruiken en op welke manieren je met maden op voorn kunt vissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met maden voorn moet vangen.

Wat zijn maden

Maden zijn witte beestjes en zijn de larven van vliegen. De meest bekende maden zijn natuurlijk de witte maden, echter komen maden voor in verschillende fases. In het begin is het een maden pop en als laatste wordt het een vlieg. Hier tussenin krijg je de kleine witte maden, daarna worden het normale witte maden, vervolgens worden het al wat hardere gele maden en daarna krijg je nog de bruine casters.

Met de meeste soorten kun je op witvis, zoals voorn, vissen. Het is wel zo dat als je alleen voorn wilt vangen, dan kun je het beste gebruik maken van alleen de witte maden. Als je bijvoorbeeld met casters gaat vissen, dan ben je erg gevoelig voor brasem. Brasem is namelijk erg dol op de bruine casters.

Wat zijn maden

Waarom is voorn zo dol op maden

Maden hebben een hele sterke invloed op voorn, want ze trekken ze erg aan. Het mooie van maden is dat ze een erg sterke geur hebben. Deze geur is erg herkenbaar voor vissen en daardoor trekt het de vissen naar een bepaalde plek toe. Op het moment dat voorn deze geur ruikt, dan weten ze dat er eten te vinden is en gaan ze gezamenlijk daarheen.

Naast dat maden een bepaalde geur hebben, zijn het ook nog levende beestjes. Het voordeel van iets levends aan de haak hebben, is dat het voor een visuele prikkel bij de vis zorgt. Op de bodem ligt dan bijvoorbeeld wat lokvoer met maden, die bewegen. Hierdoor ziet de vis die langs zwemt, dat er eten over de bodem kruipt. Daarnaast heb je dan meerdere maden aan de haak zitten, die er dan voor zorgen dat ze de aandacht trekken en daardoor de vis naar je haak toetrekken.

Ook is het zo dat de witte kleur van de maden erg opvalt. Vooral wanneer je weet dat de bodem vaak donker is, zal je zien dat maden erg opvallen. Op een zandbodem zal het minder opvallen, omdat die bodem al licht is.

Tot slot zijn maden ook gewoon beestjes die standaard in de bodem zitten. Het grote voordeel hiervan is dat ze herkenbaar zijn voor voorn. Voorn gaat namelijk opzoek naar voedsel in de bodem en in het water, hier zitten genoeg larven en maden in.

Waarom is voorn zo dol op maden

Wanneer kun je vissen met maden op voorn

Het vissen met maden kan eigenlijk het hele jaar door. Echter moet je wel rekening houden met een paar dingen. Zo moet je weten dat vissen in de winter op voorn heel anders is, dan wanneer je dit met warme temperaturen doet.

Zo moet je er rekening mee houden dat je in de winter minder maden op de haak doet. Ook is het zo dat in de winter het water helderder is, waardoor de vis meer opvalt. Zorg er dan ook voor dat je niet met teveel maden gaat voeren. Wanneer dit namelijk op de bodem ligt, zal voorn meer opvallen. Voorn heeft namelijk een donkere rug en als hij dan over een lichte bodem gaat, zie je vanaf bovenaf heel duidelijk dat er vis aanwezig is. Hierdoor zal voorn in de winter ook niet over een lichte bodem gaan.

In het voorjaar en de zomer kun je er rekening mee houden dat voorn erg actief is. In deze periode is het zeker geen probleem om veel te gaan voeren. Daarnaast kun je in deze periode ook prima meerdere maden aan de haak doen. Ook de vistechnieken zijn in deze periode anders. Voorn zwemt een stuk meer, waardoor het helemaal geen probleem is om gespreid te voeren en ook wat minder precies te vissen.

Lees hier meer over de beste tijd voor het vissen op voorn.

Waar kun je het beste met maden op voorn vissen

Voorn is een vis die houdt van een beetje beschutting. De beschutting zorgt ervoor dat hij zich veilig voelt en in een veilige omgeving durft hij te azen. Het is dus belangrijk dat de plek die je gaat zoeken een vorm van beschutting heeft. Deze beschutting kan bestaan uit een brug, duiker, lelie veld of andere waterplanten.

Ten tweede is het belangrijk dat je er rekening mee houdt, dat voorn natuurlijk iets te eten moet hebben. Voorn komt daarom voor op voedselrijkwater en vooral op plekken waar veel voedsel te vinden is. De plekken waar voedsel is, zijn de plekken waar planten aanwezig zijn, plekken waar voedsel terecht komt of plekken waar een zachte bodem is. Een zachte bodem zorgt er namelijk voor dat vissen er makkelijk tussen kunnen wroeten en daardoor komt er voedsel vrij. Tot slot wilt een lichte stroming ook voor mooie plekken zorgen. Vaak zorgt de stroming ervoor dat al het voedsel naar een kant gedreven wordt. Hierdoor krijg je dat alle vissen zitten, waar alle troep naartoe stroomt.

De echte plekken waar veel voorn zit, zijn de polder, woonwijken, meren, kanalen en vijvers. De meeste wateren zijn niet erg lastig, omdat ze niet te groot zijn. Echter is een kanaal wel iets lastiger. Het voorn vissen op een kanaal is vooral bedoeld voor mensen die al een tijdje vissen. Wanneer je op een kanaal wilt vissen, moet je goed rekening houden met voorvoeren en moet je meer tijd steken in het zoeken van de juiste plek. Daarnaast moet je beter begrijpen wat het aasgedrag van voorn is, zodat je op het juiste moment en op de juiste plek gaat vissen.

Waar kun je het beste met maden op voorn vissen

Hoe kun je penvissen op voorn met maden

Als je wilt beginnen met het vissen met maden op voorn, dan zijn er erg veel manieren mogelijk. Als eerste is het een hele goede manier om te gaan penvissen. Bij het penvissen kun je zowel vissen op voorn met de vaste stok, als het voorn vissen met een werphengel. Belangrijk hierbij is dat je kijkt naar de afstand die je moet werpen.

Bij het penvissen kies je ervoor om één of meerdere maden aan de haak te doen. Je zou ze ook eventueel aan een hair kunnen doen. Hierbij moet je goed opletten dat je ze alleen door het uiteinde prikt, zodat ze nog blijven leven. Hierbij kun je dan meerdere maden op een hair rijgen.

Hoe kun je penvissen op voorn met maden

Wat is de beste manier om te feedervissen met maden op voorn

Ook kun je gaan feedervissen met maden. Het mooie van het feedervissen, is dat je dit perfect kunt doen wanneer je in de winter op voorn gaat vissen. Met het feedervissen ben je namelijk erg precies aan het vissen. Je kunt zelf kiezen hoeveel aas je gaat gebruiken. Ook zorg je er met de lijnclip voor dat je altijd op precies dezelfde plek kunt werpen.

Als voertje kun je zowel een stickmix in combinatie met maden gebruiken, als een voerkorf die speciaal geschikt is voor alleen maden. Bij de laatste krijg je een soort plastic korf die er speciaal voor gemaakt is om maden in te doen. Deze kun je zo afstellen dat je zelf bepaalt hoe makkelijk de maden uit de korf kruipen. Tot slot kun je ook nog maden aan je haak doen.

Wat is de beste manier om te feedervissen met maden op voorn

Hoe gaat het matchvissen met maden op voorn

Mocht je op afstand met een dobber op voorn willen vissen, dan is het ook mogelijk om te gaan matchvissen. Bij het matchvissen is het belangrijk dat je er rekening mee houdt, dat je een echte matchdobber gebruikt. Deze zorgt er namelijk voor dat je makkelijker kunt werpen en dat je hem op afstand beter kunt zien.

Op de haak kun je ervoor kiezen om één of meerdere maden te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je ervoor zorgt dat je de maden goed op de haak prikt. Wanneer je dit niet doet, dan krijg je dat ze met het werpen er te makkelijk van af gaan. Echter is het wel zo dat je ze er niet op moet rijgen, omdat je dan krijgt dat ze niet meer bewegen.

Hoe maak je een lokvoer met maden

Het is ook mogelijk om maden te gebruiken in een lokvoer. Hierbij zijn er verschillende dingen mogelijk. Als eerste werkt het goed om een stickmix te gebruiken en hier wat maden aan toe te voegen. Wanneer je wat balletjes maakt en deze in het water gooit, dan lossen deze balletjes langzaam op onderwater. Door er maden aan toe te voegen, zorg je ervoor dat de balletjes onderwater uit elkaar vallen. De maden beginnen namelijk te bewegen waardoor er ruimte ontstaat. Hierdoor brokkelt het balletje langzaam af in kleine stukjes.

Zelf kies ik er in de winter ook voor om kleine pinkies door mijn lokvoertje te doen. Mijn wintervoer bestaat voornamelijk uit hennep, omdat dit donker van kleur is. Daarnaast maak ik ook gebruik van een paar pinkies er doorheen, zodat ik wat meer de aandacht trek. Met deze pinkies maak ik namelijk het aas iets opvallender. Hierbij zorg ik er wel vaak voor dat ik van dichtbij of wat preciezer voer, omdat de maden onderwater nog gaan kruipen. Zo voorkom ik dat mijn voerplek heel breed wordt.

Tot slot kun je er ook voor kiezen om casters door je lokvoertje te doen. Caters hebben een erg sterke geur en trekt de vis erg aan. Door gebruik te maken van casters in een stickmix, krijg je niet dat effect dat je voertje afbrokkelt. Wel is het zo dat je een sterkere geur hebt, dan gewoon maden.

Tips voor het vissen met maden

Nu ik hierboven heb verteld op wat voor manieren je met maden kunt vissen, kan ik je meenemen in nog een paar tips omtrent het vissen met maden. Als eerste kun je ervoor kiezen om de maden die je hebt te gebruiken om mee voor te voeren. Je zou dan bijvoorbeeld een handje maden in het water kunnen gooien en voor verdere afstanden, kun je gebruik maken van een katapult.

Het is daarnaast ook erg effectief om niet alleen maden te gebruiken. Kies er bijvoorbeeld voor om maden in combinatie met mais op de haak te doen. Zo zorg je ervoor dat je voorn extra goed aantrekt.

Tot slot kun je je maden zelfs nog aantrekkelijker maken. Je kunt de maden namelijk aan je haak doen en daarna nog even in een smaakje dippen. Hierdoor krijgen je maden een andere kleur, extra geur en vooral ook extra smaak. Hierdoor wordt het aantrekkelijker voor voorn om naar je maden toe te trekken. Deze truc kan vooral handig zijn, wanneer je op water vist waar veel gevist wordt. Op deze manier zorg je ervoor dat je aas net iets aantrekkelijker is.

Mag je altijd vissen met maden

Op voorn en witvis mag het hele jaar door gevist worden. Voor snoek, snoekbaars en baars geldt er een gesloten periode. Dit is de periode van de paai. Baars kun je ook met maden vangen. Vroeger was hierom een verbod ingesteld voor het vissen met maden, omdat het de kans gaf om baars te vangen. Echter is het zo dat dit niet meer het geval is. Je mag het hele jaar door met maden vissen.

Mag je altijd vissen met maden

Kun je vissen met dode maden op voorn

Op voorn vissen met dode maden is niet super effectief. Om voorn te vangen moet je het juist hebben van het bewegen van de voorn. Op het moment dat de made dood is, dan gaat hij niet meer bewegen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je ook minder de voorn gaat aantrekken. Hierdoor verklein je ook je kansen op voorn.

Echter is het wel mogelijk om met dode maden, voorn te vangen. Ik zou er in zo’n geval voor kiezen om het te combineren met een ander stuk aas, te dippen in een smaakje of te gebruiken voor je lokvoer.

Hoe kun je maden bewaren voor het vissen

Maden moet je eigenlijk altijd in een bakje bewaren waar ook zuurstof doorheen kan komen. Daarnaast is het belangrijk dat in dit bakje een beetje zaagsel zit, want dit zorgt ervoor dat het vocht beter opgenomen wordt. Maden gaan namelijk best veel bewegen en laten daarmee vocht achter. Ook zorg je met het zaagsel voor minder contact met elkaar waardoor het ook koeler in het doosje blijft. Zorg ervoor dat je de maden altijd op een koele plek bewaart. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om ze in de schuur te bewaren, op een plek waar de zon moeilijk komt.

Mocht je maden langer willen bewaren, dan kun je ze beter in een koelkast bewaren. Natuurlijk snap ik dat het niet heel prettig is om de maden tussen je etenswaren te bewaren. Om te voorkomen dat ze eventueel uit het bakje kunnen gaan, kun je ervoor kiezen om er een pantykous overheen te doen. Deze laat zuurstof door, maar ze kunnen er onmogelijk uit kruipen.

Hoelang kun je maden bewaren

Mocht je maden op een normale manier bewaren, dan kun je ze vaak maximaal één week bewaren. Hierna beginnen ze af en toe te veranderen in casters. Kies je ervoor om de maden koeler te bewaren, dan kun je ze zeker wel twee tot drie weken bewaren. Houd het wel altijd even goed in de gaten hoe het met de maden staat.