Voor de beginnende vissers is het ideaal om gebruik te maken van mais. Mais zorgt er namelijk voor dat je op een makkelijke manier brasem kunt vangen. Ook is de vistechniek die je gebruikt met mais niet erg lastig. Daarnaast is mais gemakkelijk te kopen in de winkel. Het is dus echt ideaal om te gebruiken tijdens het vissen op brasem. Maar hoe kun je op brasem vissen met mais?

Als je op brasem wilt vissen met mais, dan kun je het beste gaan penvissen. Hierbij kun je drie maiskorrels aan de haak doen. In kleine slootjes zit ontzettend veel brasem. Vooral in de zomer werkt het goed om mais te gebruiken. Het is zacht aas, waardoor je er makkelijk mee de haak zet.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je op brasem kunt vissen met mais. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat mais is, wanneer je mais kunt gebruiken, waar je met mais op brasem kunt vissen, welke vistechniek goed werkt bij het gebruiken van mais en hoe je mais kunt bevestigen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je mais voor brasem moet gebruiken.

Wat is mais

Mais is een plantaardig product, waardoor het al erg veel aantrekkingskracht voor de brasem heeft. Het is aas wat bekend voorkomt en daardoor niet als gek gezien wordt. Daarnaast heeft mais een gele kleur en is het klein van formaat. Het heeft een zoete geur en smaak.

Een maiskorrel is erg zacht en van binnen zit er een pitje en sap in. Er wordt ontzettend veel met mais gevist en het is ook erg bekend onder de meeste vissoorten van karper tot voorn. Ook brasem is er dol op.

Wat is mais

Waarom is de brasem zo dol op mais

Zoals ik eerder al vertelde is de brasem dol op mais. Mais wordt namelijk erg veel gebruikt tijdens het vissen. De meeste beginners starten ook met mais, omdat het goedkoop is. Hierdoor komt er erg veel mais in het water, bijvoorbeeld wanneer er een voerstek wordt opgebouwd. Buiten dat andere vissoorten zoals karper ervan eten, krijg je dat ook brasems richting dit soort plekken beginnen te trekken. Het is voor brasem al een vast soort aas geworden.

Daarnaast heeft mais ook een ontzettend sterke geur en smaak. Mais is erg zoet en van zoet houdt de brasem. Brasems vinden het erg lekker om te eten en dat heeft als voordeel, dat ze er ook van blijven eten. De kleur van mais is ook erg opvallend, want in het troebele water is het een fel stukje aas. Onderwater valt een, of meerdere, maiskorrel(s) erg op. Mocht één brasem hiervan beginnen te eten, dan duurt het niet lang voordat de volgende brasems volgen.

Waarom is de brasem zo dol op mais

Wanneer kun je mais gebruiken tijdens het vissen op brasem

Mais is klein aas en het vult ook niet erg veel. Het is daarom een ideaal stukje aas wat je in elke periode kunt gebruiken. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk om met mais brasem te vangen, omdat je rekening moet houden met het gedrag van de karper. Een brasem eet in de zomer namelijk een stuk meer, dan in de winter.

In de winter is het daarom een stuk moeilijker om de brasem tot azen te krijgen. Wel is mais één van de weinige aassoorten die goed inzetbaar is, tijdens de winter. Dit komt namelijk omdat het erg opvallend is onderwater en daardoor snel gepakt wordt. Ook is het zo dat het niet vult, waardoor de brasem in de winter langer op je voerstek blijft zitten. Tot slot is het niet groot aas, waardoor je minder snel bang moet zijn dat je teveel aan het voeren bent. Je kunt de hoeveelheden makkelijker doseren.

In het voorjaar begint de brasem weer een stukje actiever te worden. Ook in deze periode is het erg goed om gebruik te maken van mais. Tijdens deze periode kun je steeds iets meer gaan voeren, totdat je tijdens de paai gaat vissen. In de paai is de brasem weer een beetje minder aan het azen. Het is dan beter om even te wachten, totdat de paai voorbij is.

De beste periode om brasem te vangen is in de zomer. Dit is ook de periode dat mais het meeste effect zal hebben, omdat je er meer mee kunt doen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen van mais gebruik te maken. Het is daarnaast ook mogelijk om mais te gebruiken door een voertje met andere aassoorten. Tot slot kun je ook mais aan de haak doen in combinatie met bijvoorbeeld een caster. In de zomer is een voerstek zo leeg, dus wees ervan bewust dat je iets meer voert.

Lees hier meer over wanneer je op brasem moet vissen.

Waar kun je brasem vangen met mais

Mais is erg bekend aas onder de brasem, waardoor je het prima op elk type water kunt gebruiken. Wel moet je rekening houden met verschillende aspecten. Als eerste moet je rekening houden met de hoeveelheid die je gaat voorvoeren. Op een klein water ga je natuurlijk minder voeren, dan op een groot water met een groot brasembestand.

Het is daarnaast ook belangrijk dat je kijkt naar waar je gaat voeren. Het liefste wil je dat het aas bij elkaar blijft liggen op je voerstek. Zoek daarom bijvoorbeeld een kuil op, zodat je je aas hierin kunt gooien. Mocht er een beetje stroming zijn, dan kun je het beste net buiten de stroming voeren. Hiermee voorkom je dat je niet meer precies weet waar al je aas ligt.

De volgende wateren zijn ideaal wanneer je op brasem gaat vissen met mais:

Waar kun je brasem vangen met mais

Bij welke vistechniek kun je vissen met mais op brasem

Wanneer je wilt gaan vissen met mais, dan kun je dat met meerdere vistechnieken doen. De meest bekende manier om mais bij te gebruiken, is bij het penvissen. Wanneer je wilt penvissen met mais, dan kies je er meestal voor om op kleiner water te vissen. Dit komt namelijk omdat je bij het penvissen niet ver kunt werpen.

Als je iets verder wilt kunnen werpen, dan kun je ervoor kiezen om te gaan matchvissen met mais. Hierbij heb je een zwaardere en opvallendere dobber, waardoor je beter op een verdere afstand kunt vissen. Vaak kies je nog niet voor het grotere water, maar meer voor een iets groter watertje of de overkant van een klein water.

Als laatste is het ook mogelijk om te gaan feedervissen met mais. Bij het feedervissen kun je ervoor kiezen om het aas op de haak te doen en om wat maiskorrels in je korfje te doen. Belangrijk hierbij is dat je de juiste korf gebruikt, omdat het aas er wel uit moet kunnen. Kies daarom voor een korf met wat grotere gaten. Je zou mais ook op de method feeder kunnen doen, maar dan moet je nog wel een stickmix toevoegen. Doe de mais door de stickmix heen en zet het hiermee op de method feeder.

Bij welke vistechniek kun je vissen met mais op brasem

Hoe doe je mais op de haak

Nu je precies weet hoe je met mais kunt vissen op brasem, is het nog belangrijk dat je weet hoe je het op de haak kunt doen. Mais is zacht aas, waardoor het makkelijk op de haak te zetten is. Ook weet je bijna zeker dat je met het aanslaan altijd door je maiskorrel slaat.

Wanneer je mais op de haak wilt doen, kun je ervoor kiezen om één, twee of drie korrels erop te doen. In de meeste gevallen kies ik ervoor om drie korrels erop te doen. Bij drie korrels rijg ik ze één voor één op de haak, met de platte kant. Hierdoor is mooi mijn hele haak bedekt, maar is mijn haakpunt nog vrij.

Mocht je met één haak vissen, dan wil ik nog steeds mijn haak kunnen bedekken. Dit doe ik door de haak door de brede kant van de korrel te rijgen. Hierdoor krijg je dat je hele haak bedekt is en je ook je haakpunt vrij kunt houden.

Als laatste is het ook mogelijk om mais op een hair te doen. Hierbij kies ik ervoor om ook weer drie korrels te gebruiken. Zorg ervoor dat je de maiskorrels op een boilienaald rijgt. Hierna kun je ze op je hair schuiven en met een stoppertje tegenhouden.

Hoe doe je mais op de haak

Hoe kun je voorvoeren met mais

Zoals ik eerder al vertelde is het ook mogelijk om voor te voeren met mais. Hierbij kun je kiezen uit twee verschillende manieren. Bij het penvissen is het vooral aan te raden om wat handjes mais in het water te gooien. Zo zorg je ervoor dat de brasems gewend zijn aan het aas wat je gebruikt. Dit kun je doen door bij elke plek, waar je wilt gaan vissen, wat mais te voeren.

De andere methode is door te voeren met een lokvoer waar ook andere aassoorten in zitten. Het is bijvoorbeeld zo dat mais ook erg veel in een partikelmix zit. Hierbij is het zo dat het harde mais is, die niet op de haak te gebruiken is. Een goede partikelmix werkt ook erg goed voor brasem, maar maakt je ook gevoeliger voor bijvangsten.