Wanneer je een echte brasemvisser bent, dan wil je natuurlijk zo makkelijk, snel of veel mogelijk brasem vangen. Om beter brasem te vangen dan de andere vissers, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de manier waarop jij aan het vissen bent. Een onderdeel hiervan is het aas wat je gebruikt. Casters zijn ontzettend goed om in te zetten, bij het vangen van brasem. Maar hoe kun je dan precies op brasem vissen met casters?

Als je gaat brasem vissen met casters, trek je vooral de brasem aan en heb je weinig last van andere vissoorten. Daarnaast werkt het ook erg goed om vooral de grotere brasems mee te vangen. Je kunt een caster prima op de haak doen bij het penvissen. Tot slot kun je ze ook door je lokvoertje doen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven op de vraag hoe je op brasem kunt vissen met casters. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat casters zijn, waarom je zo goed brasem kunt vangen met casters, waar je casters kunt gebruiken, wanneer je casters kunt gebruiken, bij welke vistechniek je casters kunt gebruiken, hoe je met casters kunt voorvoeren en hoe je casters zelf kunt bereiden. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op brasem kunt vissen met casters.

Wat zijn casters

Casters zijn een levensfase van de made. Een made is een vliegenlarf en wordt uiteindelijk een vlieg. Voordat het een vlieg wordt, wordt het eerst een maden pop en dit wordt een caster genoemd. Een caster is een bruin hard vliesje, waarin een made zit en een vlieg uit komt.

Casters zijn dus hard, maar hebben ook een andere geur. De geur van een caster is erg sterk en vinden wij mensen stinken. Daarnaast heb je ook nog verschillende fases in de casters. Het begint bij een wat zachtere en lichtbruine caster. De laatste fase is een harde en donkerbruine caster. Hierna wordt het een vlieg.

Wat zijn casters

Waarom kun je met casters zo goed brasem vangen

Wanneer je echt veel brasem wilt vangen, dan is het ideaal om gebruik te maken van casters. Je hebt erg veel aas om brasem mee te vangen, maar casters doen het veruit het beste. Dit komt namelijk omdat casters veel minder de interesse trekken bij andere vissoorten. Op het moment dat je mais gebruikt, krijg je dat je ook voorn ermee kunt vangen. Voorn eet geen casters, waardoor je veel gerichter op brasem aan het vissen bent.

Daarnaast is het zo dat je met casters heel erg de grotere brasems aantrekt. De kleinere brasems zijn veel meer opzoek naar ander aas, zoals iets levends als wormen. De veel grotere brasems zijn echt geïnteresseerd in de geur en smaak van een caster.

Ook is het zo dat casters een erg specifieke geur en smaak hebben. Een caster ruikt namelijk sterk en onderwater wordt dit effect versterkt. Als jij op de juiste plek aan het vissen bent, krijg je dat je best makkelijk de brasem aanspreekt.

Waarom kun je met casters zo goed brasem vangen

Waar kun je casters gebruiken

Het mooie van casters, is dat je ze kunt gebruiken op elk water waar brasem zit. Een casters is namelijk aas wat je erg breed kunt inzetten en je daardoor ook op veel wateren kunt gebruiken. Wanneer je veel brasem wilt vangen, is het belangrijk dat je een plek zoekt waar veel brasem zit. Op het moment dat je juist meer grote brasem wilt vangen, dan is het handig om op een ondiep water te vissen. De grotere brasems zitten namelijk vooral in de kleinere en ondiepere slootjes, van ongeveer een halve meter diep.

Goede wateren om op brasem te vissen met casters zijn:

Waar kun je casters gebruiken

Wanneer kun je het beste op brasem vissen met casters

Brasems zijn vissen die echt van het warme water houden. Als het water koud is, dan trekken ze richting de bodem en liggen ze voornamelijk stil. Hierdoor gaan ze minder eten en worden ze minder makkelijk gevangen. Om deze reden is het belangrijk dat je vooral gaat vissen wanneer het water warm is.

De juiste periode om brasem te vangen is tijdens het voorjaar. Hier is de brasem steeds actiever aan het worden en begint hij ook meer te azen. Hierdoor zie je dat je vangsten erg goed zijn. Een periode die hier buiten valt, is de paai. Met de paai is de brasem alleen gefocust op het voortplanten en laat het eten daarom links liggen.

Na de paai is de brasem erg uitgeput en werkt het weer goed om te gaan vissen. Met de zomer zijn de dagen erg warm en is de brasem daardoor ook erg actief. Hierdoor verbrandt hij veel en gaat hij weer opzoek naar voedsel. Dit doet hij wel vooral buiten de zonuren, vis daarom vaak voor zonsopkomst of na zonsondergang.

Tot slot werkt het erg goed om casters te gebruiken in de winter. Zoals ik eerder al vertelde is de brasem in de winter een stuk minder aan het azen. Om gebruik te maken van kleine casters, zorg je ervoor dat je wel de brasem kunt overhalen om in de winter te azen. Ook is het zo dat in de winter het water helderder is, waardoor de brasem meer opvalt. Op een donker aas zie je de brasem minder goed, waardoor hij zich prettiger voelt. Casters zijn donker, waardoor de brasem sneller naar casters toetrekt dan naar een licht voertje.

Wanneer kun je het beste op brasem vissen met casters

Welke vistechniek kun je het beste gebruiken bij casters

Een hele goede manier om casters te gebruiken tijdens het vissen, is wanneer je ermee gaat penvissen. Bij het penvissen kun je één caster op de haak doen en precies leggen op de plek waar je wilt gaan vissen. Het is daarnaast ook mogelijk om hierbij nog een maiskorrel te doen, om ervoor te zorgen dat je de brasems nog meer aantrekt. Mocht je met casters gaan penvissen, zorg er dan wel voor dat je de dobber op de bodem uitloodt.

Wil je op een andere manier vissen, dan kun je ook gaan feedervissen op brasem met casters. Gebruik hierbij een method feeder, zodat je de casters ook in je voertje kunt doen. Bij het gebruik van een korf, krijg je dat de brasems de casters er niet uit krijgen. Hierbij kun je ook de caster op de haak doen.

Als laatste is het zelfs mogelijk om de casters te gebruiken bij het drijvend vissen. Wanneer jij een caster aan de haak doet, dan blijft deze drijven. Hierdoor krijg je dat hij perfect werkt om bij een drijvende montage te doen. Met het drijvend vissen moet je er wel rekening mee houden, dat je gebruik maakt van een grotere haak.

Welke vistechniek kun je het beste gebruiken bij casters

Hoe doe je een caster op de haak

Casters kun je erg goed op de haak doen. Wel is het zo dat ze makkelijk breken, waardoor je niet te hard moet prikken. Je kunt voorzichtig het kontje van de caster op de haak prikken. Hierbij kun je mooi de haakpunt bedekken. Wel is het handig om met een niet te grote haak te vissen.

Het is niet mogelijk om meerdere casters op de haak te doen, omdat je ze wel volledig op de haak moet prikken. Als je ze zoals maden op de haak prikt, krijg je dat ze er van af vallen. Zorg ervoor dat je met maximaal één caster gaat vissen. Daarnaast kun je ook geen casters op de hair doen.

Mocht je met een combinatie gaan vissen, zoals een caster en maiskorrel, dan raad ik het aan om eerst de maiskorrel erop te doen, zodat de caster niet helemaal op de haak geprikt hoeft te worden.

Hoe doe je een caster op de haak

Hoe kun je voorvoeren met casters

Tijdens het vissen op brasem, wil je natuurlijk een goed lokvoertje hebben. Om extra goed de brasem aan te trekken, kun je ervoor kiezen om door dit voertje ook casters te doen. Als jij dan ballen gaat maken, krijg je dat in deze ballen ook de casters verstopt zitten. Wanneer de ballen op de bodem uit elkaar vallen, krijg je dat alle casters bij elkaar op de bodem komen te liggen. Dit trekt ontzettend de brasem aan en als een brasem dit ziet, krijg je dat hij hier naartoe trekt.

Normaal ben ik niet zo’n fan van losse dingen te voeren, omdat je dan geen grip hebt op de plek van je aas. Echter is het zo dat casters niet bewegen, waardoor je ook een handje casters bij je vis plek kunt gooien. Deze casters zullen dan richting de bodem zinken en daar blijven ze liggen.

Echter ben ik meer fan van ballen, omdat aan de stickmix ook een bepaalde geur zit. Deze geur trekt ook andere vissoorten aan, die sneller beginnen met azen. Dat de kleinere vissoorten al aan het azen zijn, zorgt er ook voor dat de brasems nieuwgierig worden. Uiteindelijk trekken de brasems naar deze plek toe en beginnen zij ook te azen.

Hoe kun je voorvoeren met casters

Hoe kun je casters bereiden

Wanneer je casters zelf wilt bereiden, is het belangrijk dat je hiervoor de tijd neemt. Het proces om de casters te bereiden duurt namelijk wel een tijdje. Als eerste moet je ervoor zorgen dat je jonge maden goed schoonmaakt. Dit doe je door ze eerst af te zeven en tegelijk met koud water af te spoelen.

Hierna moet je de maden in een ruime bak doen, met voldoende zaagmeel of houtsnippers. Pak hierbij een ruime bak, omdat ze er anders uit gaan. Hierbij moet je om de zoveel tijd water toevoegen, zodat het vochtig blijft. Dit kun je doen door het gebruik van een plantenspuit, omdat je niet wilt dat de maden verzuipen.

Tot slot moet je wachten totdat de maden veranderen in casters. Hiermee krijg je de beste casters om mee te vissen.

Moet je casters bereiden of zelf kopen

Zoals je hierboven leest kost het vooral tijd totdat de maden verandert zijn in casters. Als jij direct wilt vissen, kun je in de hengelsportzaak ook een zakje casters kant en klaar kopen. Het nadeel van casters kant en klaar kopen, is dat je gelijk een grote hoeveelheid krijgt. Je kunt het niet zelf doseren en dat betekent dat je ook de casters eigenlijk zo snel mogelijk moet gebruiken.

Zelf raad ik het aan om de casters zelf te bereiden. Mocht je hier niet de tijd of het geduld voor hebben, dan kun je prima casters in de winkel kopen. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je de hoeveelheid die je koopt, binnen één week op moet maken. Na een week zijn de casters niet meer goed om te gebruiken.