Wanneer je wilt gaan vissen, is het belangrijk dat je wel de juiste witvis spullen hebt. De juiste spullen zorgen ervoor dat je meer vangkans hebt en dat je veiliger aan het vissen bent. Een van deze onderdelen is het de haak, die je gebruikt. Als je opzoek gaat naar een witvis haak, zal je zien dat er ontzettend veel keuze is en daardoor wordt het je niet makkelijk gemaakt. Maar welke haak moet ik voor witvis gebruiken?

De beste haak voor witvis is een klein haakje, denk hierbij aan een haakmaat 14. Daarnaast is het belangrijk dat deze geen weerhaak heeft, omdat dit het veiliger voor de vis maakt. Als model haakje, kun je het beste gebruik maken van een lange haak. Let erop dat je haak altijd scherp is.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat voor haak je nodig hebt bij het witvissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waar je de keuze van je haak op aanpast, welke soorten haken er zijn, welke haak je het beste voor witvis kunt gebruiken, hoe je een haakje kunt knopen aan je lijn, hoe je een haak uit de bek van de vis haalt en wat je moet doen als de haak te diep zit. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor haak je voor witvis nodig hebt.

Waar pas je je haak op aan

Zoals ik eerder al vertelde zijn er ontzettend veel verschillende soorten haken op de markt. Elke haak is gericht op iets specifieks in de visserij en daarom kun je niet zomaar elke haak gebruiken. Als we kijken naar de witvisvisserij dan is het belangrijkste waar je op moet letten de grootte. De grootte van de haak pas je aan op bijvoorbeeld de vis die je wilt vangen. Sommige witvis soorten zijn namelijk groter, sterker of hebben een hardere lip. Als je dan met een te klein haakje gaat vissen, dan is de kans groot dat je de vis gaat verliezen.

Daarnaast pas je de grootte ook aan op het aas wat je gaat gebruiken. Als je ervoor kiest om het aas op de haak te doen, dan moet je er rekening mee houden dat je vaak een wat grotere haak gaat hebben. Als je hierbij een te klein haakje gebruikt, dan wordt het lastig om het aas op de haak te doen. Aan de andere kant is het zo dat als je meerdere aas stukken op de haak wilt doen, dat je dan ook een grotere haak moet gebruiken. Anders krijg je dat het aas er van af valt.

Tot slot pas je de grootte van de haak ook aan op de lijn die je gebruikt. Het gaat hier om de dikte van de lijn. Mocht je met een dikkere lijn vissen, dan moet je ook een groter haakje gebruiken. Dit komt namelijk omdat een dikkere lijn stugger is en om hier een klein haakje aan vast te maken, gaat ervoor zorgen dat je knoop niet goed zit. Uiteindelijk gaat dit ervoor zorgen dat als er een dikke vis aan je haak trekt, je knoop lostrekt en je daardoor de vis mist.

Waar pas je je haak op aan

Welke soorten haken zijn er

In de witvisvisserij zijn veel verschillende haken. Deze haken worden gebruikt voor verschillende vissen, technieken, aas en andere omstandigheden. Bij veel haken zie je makkelijk het verschil, maar sommige verschillen zijn erg klein. Hieronder neem ik je mee in de verschillen in haken.

Verschillende groottes

Een van de meest opvallende verschillen, is de grootte van de haak. Op de verpakking staat aangegeven wat de grootte van de haak is. Je hebt haken tussen de haakmaat 1 en 26. Hierbij is 26 de kleinste maat en is 1 de grootste haak die er in. Voor het witvissen hoef je niet naar deze uiterste te kijken, maar kijken we vooral naar een haakmaat tussen de 10 en 16. Als je een haakje met een oog hebt, dan is het oogje ook kleiner bij een kleinere haak. Hierdoor wordt het moeilijker om deze te knopen.

Mocht je met een te grote haak vissen, dan kan het zijn dat de vis het opvalt. Wanneer de vis je haak ziet, kan hij angstig worden en daardoor niet toehappen. Om deze reden probeer ik zelf altijd te kiezen voor zo’n klein mogelijke haak, zodat ik dit voorkom. Wel is het belangrijk dat je niet te klein gaat, omdat het dan weer onmogelijk wordt om bepaalde vissen te vangen.

Verschillende groottes

Andere vormen

Daarnaast heb je ook veel verschillende vormen in haken. Een andere vorm zorgt namelijk voor een andere inhaking bij de vis. Het kan ervoor zorgen dat de haak sneller zet, of juist langzamer. Een haak met een langzame inhaking zal je vooral willen, als je merkt dat de vissen schuw zijn. Door een langzame inhaking krijg je dat er lichtelijk wat gevoelt wordt en daardoor merkt de vis pas dat er iets aan de hand is, als de haak zit.

Voor het witvissen heb je als eerste een standaard haak, dit wordt ook wel een klauwhaak genoemd. Een klauwhaak is een haak met een niet te lange steel en een redelijk brede haakbocht, die recht is.

Daarnaast heb je ook een long shank haak. Dit kan een hele prettige haak zijn bij het witvissen, omdat deze een langere steel heeft en smaller is. Witvis heeft smalle bek, waardoor een kleiner haakje fijn is. Deze haak is niet erg groot maar wel lang, waardoor hij perfect in de bek van voorn past. Ook kun je deze haak er makkelijk uit krijgen met een hakensteker, omdat deze een langere steel heeft.

Tot slot hebben we nog de chod haak. Deze haak wordt voor het witvissen niet veel gebruikt. Echter wordt hij wel af en toe gebruikt voor het feedervissen. Deze haak heeft namelijk een gebogen oog, waardoor hij anders komt te liggen, in vergelijking met de lijn. Deze haak is bedoelt voor het vissen met een pop up. Dat komt namelijk omdat hierbij het aas ver van de haak ligt en met deze haak krijg je dan nog steeds een goede inhaking.

Andere vormen

Haken met een weerhaak

Ook hebben we nog het verschil in haken met een weerhaak en zonder een weerhaak. Een weerhaak is een extra haakje wat bij de punt zit. Het is te herkennen aan het driehoekje of een klein stukje losstaand ijzer. Een weerhaak zorgt ervoor dat je meer houvast bij de vis hebt.

Haken met een weerhaak

Nadelen van een weerhaak

Echter hebben weerhaken naar mijn mening meer nadelen dan voordelen. Als eerste is het zo dat het voor een grotere wond bij de vis zorgt. Een weerhaak maakt de haak namelijk breder, waardoor er ook een groter gat in de vis komt.

Ten tweede is het zo dat een weerhaak ervoor zorgt dat het onthaken moeilijker wordt. Vaak is het zo dat een weerhaak erg goed vastzit en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Maar het is wel zo dat een weerhaak naar mijn mening te vast zit in een vis. Wanneer je dan de haak eruit probeert te halen, gaat dit vaak ten koste van de vis en dat wil je natuurlijk niet.

Moet je vissen met een weerhaak

Om deze redenen raad ik het af om gebruik te maken van weerhaken, wanneer je op witvis aan het vissen bent. Natuurlijk moet de keuze altijd bij jou als visser zijn, maar naar mijn mening heeft een weerhaakloze haak alleen maar voordelen. Ook is het zo dat een haak zonder weerhaak genoeg houvast biedt tijdens een dril. Ik heb zelden dat een vis van de haak afgaat, tijdens de dril.

Mocht je toch een haak met een weerhaak hebben en wil je hier van af, dan is er een klein trucje om ervan af te komen. Als je een tangetje pakt, dan kun je je weerhaak platdrukken. Hierdoor zal de weerhaak niet meer werken, maar je haak is zeker nog steeds te gebruiken.

Haak met een oog en zonder een oog

Tot slot heb je nog een haak met een oog en zonder een oog. Een haak zonder een oog, wordt ook wel een haak met een bled genoemd. Een bled is een rondje wat lijkt op een oogje, maar er zit dan alleen geen gaatje in.

Zelf vind ik een haakje zonder oogje sterker vastzitten, maar het knopen hiervan is wel anders. Het knopen van een haakje met een oogje gaat sneller. Op het moment dat jij je onderlijntjes van te voren knoopt, maakt het niet uit wat voor haak je gebruikt. Mocht je aan de waterkant je haakjes moeten wisselen, dan kun je beter gebruik maken van een haakje met oog. Ook wanneer je gebruik maakt van een hair, kun je beter gebruik maken van een haak met oog.

Welke maat haak heb ik nodig voor witvis

Voor witvis heb je over het algemeen een haakmaat tussen de 10 en 16 nodig. Dit komt omdat je vooral op kleine visjes gaat vissen. Zelf maak ik het liefste gebruik van een haakmaat 14 of 16, omdat ik het liefste zo klein mogelijk vis. Wel houd ik hier altijd rekening met het aas wat ik gebruik. Wanneer ik bijvoorbeeld met maden ga vissen, dan weet ik dat ik wat kleinere haakjes kan gebruiken. Echter gebruik ik bij mais of wormen het liefste een grotere haak, want dan weet ik dat het beter op de haak zit.

Welke maat haak heb ik nodig voor witvis

Wat voor haak heb ik nodig voor het vissen met een hair

Wanneer je gebruik wilt maken van een hair, dan maak je ook vaak gebruik van een onderlijn. Als dit het geval is, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een haak met een oogje of een bledje. Voor de beginners raad ik het aan om gebruik te maken van een haakje met een oogje, omdat je dan makkelijker de afstand tussen je hair en je haak kunt bepalen.

Daarnaast is het zo dat het natuurlijk van je aas afhangt wat voor haak je nodig hebt. Mocht je gewoon met mais gaan vissen, dan kun je prima gebruik maken van een klauwhaak. Deze heeft dan een goede inhaking en zal ook goed blijven zitten tijdens de dril.

De haakmaat kun je zo klein mogelijk houden. Doordat je het aas op een hair hebt en niet op de haak, kun je prima kiezen om gebruik te maken van een haakmaat 16. Dit is een erg klein haakje, maar zorgt er echt voor dat hij mooi om de lip van de vis gaat. Daarnaast valt deze totaal niet op voor de vis.

Wat voor haak heb ik nodig voor het vissen met een hair

Welke haak heb ik nodig voor het vissen op commercials

Bij commercials is er vaak één belangrijke regel, omtrent de keuze van je haak. Het is namelijk zo dat je  (bijna) nooit gebruik mag maken van een weerhaak. Kies er daarom voor om gebruik te maken van weerhaakloze haken. Het is namelijk zo dat deze vissen van het bedrijf zijn en zij willen de vissen het liefste zo mooi mogelijk houden. Het is vaak wel toegestaan om je weerhaak dicht te knijpen.

Wanneer je weet wat voor vissen er te vangen zijn, dan kun je daar prima je haak op afstemmen. Kijk dan bijvoorbeeld naar de grootte van de vissen en pas hier de grootte van je haak op aan.

Mocht het zo zijn dat je nog geen goed beeld hebt van het visbestand, bereid je dan goed voor. Ga niet zonder voorbereiding naar het water, want dan is de kans groot dat je weinig tot geen vissen gaat vangen. Neem verschillende haakjes mee en maak eventueel van te voren ook al wat verschillende onderlijntjes. Op het moment dat je merkt dat je gekozen setup niet werkt, kun je altijd wisselen. Zo kun je ook makkelijker van aas wisselen.

Hoe knoop ik een vishaakje

Het knopen van je haak kun je op verschillende manieren doen. Dit heeft ermee te maken dat je verschillende soorten haken hebt. Je hebt haken met en zonder oog. Deze hebben allebei hun eigen manier van knopen. Daarnaast is het ook zo dat je per soort haak ook nog meerdere mogelijkheden hebt. Hieronder neem ik je mee in de manieren hoe ik mijn haken knoop. Naar mijn mening zijn dit de makkelijkste manieren om haken te knopen.

Haak knopen met oog

Het knopen van een haak met een oog, doen we met een clinch knoop en gaat als volgt:

  • Als eerste moet je het draad vanaf de achterkant door het oogje halen, dit betekent vanaf de steel naar de haakpunt toe.
  • Hierna moet je het stuk draad omhoog trekken en draai je hem 6 tot 8 keer om de hoofdlijn heen.
  • Daarna krijg je een klein gaatje aan de onderkant van de draaiing. Hier moet je de lijn doorheen halen.
  • Hierdoor ontstaat er weer een nieuwe lus en haal hier ook nog de lijn doorheen.
  • Trek het vervolgens rustig naar elkaar toe, maar voordat hij dichtgaat moet je hem nog even natmaken. Dit voorkomt dat dat de knoop stuk schuurt.
  • Na het natmaken kun je de knoop stevig aantrekken en het uiteinde afknippen.
Haak knopen met oog

Vishaak knopen zonder oog

Voor het knopen van een haak zonder oog, gebruiken we de verbeterde bled knoop en die gaat als volgt:

  • Als eerste moet je een lus maken met de lijn die je hebt.
  • Hierna moet je op de plek waar de twee lijnen elkaar aanraken, de haaksteel doen.
  • Draai vervolgens het uiteinde van de lijn 5 keer om de haaksteel heen. Belangrijk is dat de lijn ook steeds door de lus gaat.
  • Houd vervolgens je vingers op het stuk wat gedraaid is en trek het voorzichtig aan.
  • Voordat het helemaal aangetrokken is, moet je het voorzichtig weer een beetje natmaken.
  • Trek het nu volledig aan en knip het uiteinde af.
Vishaak knopen zonder oog

Hoe kan ik een vishaak verwijderen

Een vishaak verwijderen kan je op verschillende manieren doen. Wanneer de haak in de lip van de vis zit, dan zit hij meestal aan het begin. Als dit het geval is, dan kun je over het algemeen de haak er gemakkelijk uitkrijgen. Pak met je vingers de haaksteel vast en duw het haakje naar beneden. Als hij losschiet moet je hem voorzichtig naar je toetrekken. Let hierbij goed op of je niet weer per ongelijk de vis haakt.

Wanneer de haak dieper zit, kun je gebruik maken van een hakensteker. Over het algemeen gebruik je vaker een hakensteker dan een tang, omdat de bek van witvis te klein is voor een tang. Om de haak eruit te halen, moet je eerst de lijn door de hakensteker halen. Hierna moet je de lijn volgen naar beneden toe en een beetje kracht zetten, als je op de haak komt. Hierdoor druk je de haak eruit. Hierna moet je hem alleen nog uit de bek halen.

Voor de iets grotere witvis soorten, zoals brasem, kun je ook nog gebruik maken van een tang. Een tang is ook makkelijk in gebruik, omdat je makkelijk de haak vast kunt pakken. Doe de tang in de bek van de vis en pak het steeltje van de haak beet. Hierna moet je met een beetje kracht de haak eruit drukken en daarna uit de bek van de vis halen.

Hoe kan ik een vishaak verwijderen

Vis heeft de haak ingeslikt, wat nu

Het is ook mogelijk dat je een vis hebt gevangen, die erg veel honger had. Hierdoor is de haak erg diep in de bek van de vis gekomen en is het soms niet meer mogelijk om de haak eruit te halen. Als dit het geval is, dan raad ik het aan om de lijn door te knippen. Als je namelijk de haak er probeert uit te halen, ga je het erg onprettig voor de vis maken. Zorg er wel voor dat je de lijn zo dicht mogelijk bij de haak afknipt, hierdoor heeft de vis alleen nog maar een haakje in zijn bek.

Hoe lang blijft een vishaak zitten

Nu zal je vast denken dat de vis met een haak moet rondzwemmen, maar dat is niet helemaal het geval. Na een tijdje verliest hij de haak weer, omdat de huid weer dicht begint te groeien. Met dit groeien wordt de haak uit de bek van de vis geduwd en zal hij hem uitspugen.

Daarnaast kan het ook zijn dat de vis er van af wilt en dat doet hij door hem zelf proberen uit te spugen. Als dit het geval is, dan zal de vis de haak al binnen een paar uurtjes kunnen verliezen. Echter is het wel zo dat een haak zonder weerhaak er makkelijker uit gaat.

Tot slot kan de vis de haak ook verliezen door te eten. Wanneer de vis flink aan het eten is, dan kan het zo zijn dat het eten tegen de haak aan komt. Hierdoor kan de haak zelf losschieten en daarna kan hij hem uitspugen.