Op het moment dat je op brasem wilt vissen, is het belangrijk dat je van te voren weet wat brasem voor vis is. Wanneer je namelijk weet wat een brasem is, kan je ook beter bedenken hoe je een brasem kunt vangen. Je gaat hierdoor op de juiste momenten vissen, de juiste plekken en met het juiste aas. Maar wat is een brasem dan precies voor vis?

Een brasem is een vis die valt onder de witvissoorten. Het is een van de grotere soorten en is erg vergelijkbaar met de karper of kolblei. De brasem is een zoetwatervis die veel in Nederland voorkomt. Tot slot is het zo dat een brasem voornamelijk natuurlijke producten eet, zoals mais.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat een brasem voor vis is. Verder in het artikel ga ik hier verder op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een brasem precies is, hoe oud en lang hij kan worden, wat het verschil is tussen een brasem en een karper, wat het leefgebied van een brasem is, waanneer de brasem zich voortplant en wat een brasem precies eet. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat een brasem is.

Wat is een brasem precies voor vis

Een brasem is een vis die valt onder de witvissoorten. Het is een vrij grote vis, maar sterk is hij niet echt. Wanneer je een brasem aan de haak slaat, dan weet je al gauw dat het geen karper is. Een brasem is over het algemeen alleen gewicht aan de haak.

De brasem is een langwerpige vis met vaak een grote rug. Door zijn grootte lijkt hij best op een karper, echter is het zo dat hij een totaal andere bek heeft. De bek van de brasem is erg klein en daardoor kan hij niet grote stukken aas oppakken. De bek is iets groter dan die van een voorn.

Brasem is een donkere vis. Zijn kleur is bruin en het loopt van donker naar licht toe. Hij heeft kleine schubben op de zijkant. Daarnaast is het zo dat brasem erg herkenbaar is aan zijn slijm. Brasem slijm is erg vies en het ruikt erg. Vergeleken een karper, slijmt een brasem een stuk meer.

Hoe oud wordt een brasem

Een brasem kan erg oud worden. Brasems worden makkelijk tientallen jaren oud. Gemiddeld wordt een brasem tussen de 20 en 30 jaar oud. De leeftijd van een brasem is vaak te herkennen aan de grootte van de vis. Ook kun je goed kijken naar eventuele beschadigen aan de schubben. Hierdoor kun je dus niet precies weten hoe oud een brasem is, maar je kunt wel een inschatting maken. Hierbij kun je dus zien of een brasem oud of jong is.

Een jonge brasem is een stuk kleiner en nog wat actiever. Daarnaast zie je vaak dat een jonge brasem nog een mooi schubbenpatroon heeft, zonder al teveel beschadigingen.

Hoe oud wordt een brasem

Hoelang wordt een brasem

Brasems kunnen erg lang worden. Brasems zijn een stuk groter dan voorns. Daarnaast zijn ze over het algemeen iets kleiner dan karpers. Echter zijn er zeker exemplaren die groter zijn dan een karper. Een karper is over het algemeen een dikkere en stevigere vis, dan een brasem.

Gemiddeld worden brasems rond de 40 tot 60 centimeter lang. Een kleine brasem is zo tussen de 20 en 30 centimeter. Natuurlijk heb je er ook echt grote exemplaren tussen zitten. Zelf heb ik al meerdere keren grote brasems gevangen, die makkelijk over de 60 centimeter gingen. Dit zijn vaak de oudere brasems, die ook een hoop gegeten hebben. Een brasem wordt over het algemeen maximaal 90 centimeter lang, hiermee haalt hij dus net niet de meter.

Hoelang wordt een brasem

Wat is het verschil tussen een brasem en een karper

Ondanks dat een brasem erg veel vergeleken wordt met een karper, en je soms per ongelijk een brasem vangt, is een brasem een totaal andere vis. Over het algemeen is een karper een veel sterkere en bredere vis, dan een karper. De kleinere karpers maken het vaak een stuk moeilijker om binnen te halen, dan een hele grote brasem. Bij het binnenhalen is zo’n brasem vaak een lap gewicht wat je binnenhaalt, tegenstribbelen doen brasems niet echt.

Daarnaast is het zo dat brasems een hele andere vorm hebben dan karpers. Over het algemeen is een karper een langere vis en kan hij een dikke buik hebben. Toch zie je dat de buik van de brasem een stuk dikker kan worden. Als je kijkt naar de kop en de staart, is die bij een brasem veel kleiner dan bij een karper. Dit ondanks dat de brasem een hele dikke buik kan hebben.

Ook is het zo dat de brasem veel donkerder van kleur is. Een brasems is echt een beetje grijs/bruin van kleur. Een karper kan soms een beetje wit/geel zijn.

Tot slot is een brasem niet in het bezit van baarddraden. De meeste karpers hebben baarddraden, die zij als zintuigen gebruiken om mee te voelen. Een brasem is niet in het bezit van deze draden en daardoor lijkt hij meer op de witvisachtige.

Lees hier meer over de karper.

Wat is het verschil tussen een brasem en een karper

Wat is de leefomgeving van een brasem

Een brasems komt in heel Nederland voor en is daarmee een van de populairste vissoorten in onze wateren. Voor een brasem is het belangrijk dat een water voedsel, beschutting en diepte verschillen heeft. Dit is voor een brasem de ideale leefomgeving om het hele jaar door te komen. Denk hierbij aan een water met wat waterplanten en ondiepere kanten.

Het meeste komen brasems voor op de wat kleinere wateren. Dit is namelijk omdat een brasem niet een hele sterke vis is en daardoor moeite heeft met stromingen. Een brasems komt erg veel voor in de polder. De polder is een rustige plek, waar genoeg voedsel te vinden is.

Daarnaast zijn meertjes en vijvers ook erg populaire plekken om op brasem te vissen. Op dit soort water is het namelijk zo dat er genoeg ruimte is, voor de brasem, om te zwemmen. Tijdens het zwemmen zal hij genoeg opzoek kunnen naar voedsel.

Echter is het ook mogelijk om brasems te vangen op de wat grotere wateren. Wel is het moeilijk om op dit soort wateren brasem aan te treffen. Dat komt namelijk omdat je dan echt opzoek moet naar plekken waar het een stuk rustiger is. Zo kun je ervoor kiezen om in een zijslootje van een kanaal of rivier te vissen. Hier zit het vaak vol met brasems. Op het moment dat het een beetje ondiep is, krijg je dat vooral de grotere brasems er zitten.

Lees hier meer over de leefomgeving van brasem.

Wanneer vindt de paai plaats

De paai van de brasems vindt vroeg in het voorjaar plaats. De brasem is echt een vis die niet van koud water houdt. In de winter ligt hij voornamelijk stil op de bodem en eet bijna niks. Op het moment dat het voorjaar begint, krijg je dat ook steeds het water iets meer opwarmt. Tijdens het opwarmen van het water krijg je dat de brasem steeds iets actiever wordt. Door het actiever worden, krijg je dat hij steeds iets meer gaat eten. Vroeg in het voorjaar heeft de brasem genoeg gegeten en kan hij beginnen aan de paai. Meestal is dit rond april of mei.

Tijdens de paai is de brasem alleen bezig met voortplanten. Vaak is de paai een niet al te lange periode, omdat het erg veel energie kost. Gemiddeld duurt de paai van de brasem 2 weken lang. Na de paai is de brasem erg goed te herkennen. Wanneer je dan een brasem vangt, zie je dat hij onder de pukkels zit. Deze pukkels worden paaipukkels genoemd en gaan weer vanzelf weg. Na de paai is de brasem erg veel energie verloren en moet hij weer flink azen. Vlak na de paai is dus een ideale periode om op brasem te vissen.

Lees hier meer over wanneer je het beste op brasem kunt vissen.

paaipukkels

Wat is het beste aas om te gebruiken

Nu je precies weet hoe de brasem als vis is, is het nog belangrijk om erachter te komen wat de brasem precies eet. Als eerste is het belangrijk om te weten dat de brasem, in de juiste periode, een flinke eter is. Ook is een brasem een vis die altijd in scholen aan het eten is. Dit betekent dus dat ze met meerdere tegelijk aan het azen zijn. Hierdoor is de kans dus groot dat je voerplek zo leeggegeten is. Houd hier dus rekening mee.

Een brasem is een vis die dol is op natuurlijk voedsel, denk hierbij aan mais, knoflook of brood. Ook is de brasem echt een insecteneter. Van naturen eet een brasem vooral beestjes uit de bodem, zoals larven en maden. Tijdens het vissen pakken ze graag maden, wormen en casters. Vooral de grotere brasems pakken casters.

Mocht je met ander aas brasem willen vangen, dan kun je bijna alles voor de brasem gebruiken. De brasem is eigenlijk wel een alleseter, zolang het eten in de bek van de brasem past. Het is namelijk zo dat je echt rekening moet houden met de kleine bek van de brasem. Bijvoorbeeld is het ook mogelijk om met boilies brasem te vangen. Wel moet je dan met kleine – of mini boilies gaan vissen. Anders krijg je dat de brasem het aas wilt pakken en jij bij het aanslaan het uit de bek trekt.

Wat is het beste aas om te gebruiken