Meer karpers vangen tijdens een sessie, dat is natuurlijk wat iedereen wilt. Op het moment dat je al wat karpers aan het vangen bent, wil je natuurlijk steeds meer en steeds groter. Het is niet voor iedereen even makkelijk om meer karpers uit een sessie te halen. Uiteindelijk moet de karper de keuze maken om je haakaas te pakken of niet, jij bent hier dus afhankelijk van. Echter heb jij zelf ook wel invloed op een aantal punten, om de kans op karper te vergroten. Maar wat zijn deze punten.

Meer karper vangen in een sessie hangt af van de keuzes die jij maakt voor en tijdens het vissen. Als eerste is het belangrijk dat jij gaat vissen op een water waar de karper zit. Ook moet je vissen met de juiste techniek voor dat water en je moet met het juiste aas vissen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jij op de juiste manier gaat vissen, nadat je een karper hebt gevangen op een stek. Probeer bijvoorbeeld een stek zo min mogelijk te verstoren, tijdens een aanbeet.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer karpers gaat vangen tijdens je sessie. Verder in dit artikel ga ik dieper in op hoe jij met je visserij ervoor kunt zorgen dat je meer karpers kunt gaan vangen. Ik ga het in dit artikel hebben over hoe je je moet voorbereiden op het karpervissen en hoe je tijdens je sessie te werk moet gaan. Ook ga ik het hebben over hoe je te werk moet gaan nadat je een karper hebt gevangen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je meer karpers kunt vangen in een sessie.

Gebruik het juiste materiaal om meer karper te vangen

Wanneer je gaat vissen op karper en meer karper wilt vangen, is het belangrijk dat we helemaal bij het begin starten. Het eerste wat je goed moet gaan controleren is, dat je gebruik maakt van het juiste materiaal. Het juiste materiaal betekent dat je met een goede haak vist, sterke lijnen, de juiste hengel en een goede molen. Omdat de karper zo’n sterke vis is, is het belangrijk dat je een molen gebruikt met een goed werkende slip. Wanneer je op afstand gaat vissen, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een stuggere hengel met een sterkere lijn. Hiermee vang je de kracht van de karper goed op. Op het moment dat je van dichtbij gaat vissen, dan heb je juist weer een langere en soepelere hengel nodig en kun je gebruik maken van en dunnere lijn. Een langere hengel vangt dichtbij de kracht van de karper op.

Gebruik het juiste materiaal om meer karper te vangen

Vis met de juiste montage

Vooral bij het statisch vissen is het belangrijk dat je met de juiste montage vist, maar over het algemeen is het ook bij de andere technieken belangrijk. Zorg ervoor dat je montage niet makkelijk in de knoop gaat met ingooien en knoop haken en lood er op de juiste manier aan. Wanneer je met een hair gaat vissen is het belangrijk dat je de juiste afstand hebt tussen je haak en aas, zodat de haak wel kan zetten op het moment dat je een karper aan de haak slaat.

Onderlijnen

Wanneer je statisch gaat vissen is het belangrijk dat je met de juiste onderlijnen aan het vissen bent. Ook moet je ervoor zorgen dat je de tijd neemt om deze onderlijnen goed te knopen, zodat deze niet in de knoop raken, of missen tijdens het aanslaan van een karper. Ook is het belangrijk dat je goed kijkt naar de lengte van je onderlijn. Op het moment dat je op een zachte bodem vist, is het belangrijk om met een langere onderlijn te vissen. Dit zorgt er namelijk voor dat je aas minder snel in de bodem verdwijnt, omdat je lood in de bodem zakt. Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met onderlijnen, is het aan te raden om een kant en klare onderlijn te kopen. Met kant en klare onderlijntjes weet je zeker dat je aan het vissen bent met kwalitatief materiaal en de juiste montage.

Lees hier meer over onderlijnen.

Onderlijnen

Let op de omstandigheden om meer karper te vangen

De omstandigheden hebben veel invloed op het gedrag van de karper. Zo heeft wind een positief en negatief effect. Wind zorgt er namelijk voor dat al het voedsel richting een plek gezogen wordt. De karpers komen op dit voedsel af en daardoor weet jij precies waar je moet vissen. Het negatieve van wind is dat je wel bij deze plek moet kunnen komen. Zowel wind als regen zorgen ervoor dat er meer zuurstof in het water terecht komt, hierdoor wordt de karper actiever en gaat hij ook meer opzoek naar voedsel. Over het algemeen heeft het weer een bepaald effect op de karper. Warme temperaturen zijn goed voor de karper, omdat bij koud water het verteringsstelsel van de karper minder actief is. Bij te warme temperaturen worden de karpers een stuk minder actief, omdat het dan te warm is om te zwemmen en daardoor ook te warm is om te azen.

Let op de omstandigheden om meer karper te vangen

Kies de juiste periode

Zoals ik eerder al vertelde heeft het weer veel invloed op de karper. Het weer heeft natuurlijk te maken met een bepaalde periode in het jaar. In de winter is het een stuk kouder, dan in de zomer. Het is zeker mogelijk om karper te vangen op het moment dat je in de winter gaat vissen, maar het is een stuk moeilijker. Daarom moet je om meer karper te vangen rekening houden met de beste periode. Het voorjaar is een goede periode om te beginnen met karper vissen. Tijdens de zomer zijn de karpers heel actief met azen, omdat het water dan goed op temperatuur is. Het beste moment om op karpers te vissen is tijdens de zomer en nazomer. In deze periode is de karper al bezig met het aanvullen van de voedselreserves voor in de winter. Hierdoor is de karper dus flink aan het azen.

Vang meer karpers door te vissen op het juiste tijdsstip

Nu je weet dat de karpers makkelijk te vangen zijn tijdens de zomer, is het natuurlijk niet zo dat je de hele dag door karpers gaat vangen. Er zijn pieken en dalen tijdens een dag en hier kun je het beste rekening mee houden. Tijdens de zomer zal je vooral merken dat de karpers het actiefst zijn voordat de zon in volle kracht schijnt, tijdens de zonsondergang en in het donker. Overdag vindt de karper het te warm om veel te azen en daarom doet hij dit wanneer de zon niet vol op het water schijnt. Daarnaast is het zo dat de karper minder het gevaar kan inschatten op het moment dat het donker is. Om deze reden werkt het dus goed om ook in het donker te vissen.

Tijdens de winter werkt het daarentegen juist weer goed om in de volle zon te vissen. De karper vindt het water nog te koud en dat kleine beetje zon zorgt er net voor dat het water iets warmer is.

Vang meer karpers door te vissen op het juiste tijdsstip

Keuze van het water

Misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen voor het karpervissen, is dat je een goede keuze maakt voor het water. Om meer karper te vangen is het wel belangrijk dat de karper aanwezig is in het water. Karper komt vooral voor in de grote wateren. Om karpers te vangen kun je dus het beste gaan vissen op een kanaal, rivier of slootjes die hier aan gekoppeld zitten. Karpers komen ook veel voor in woonwijken. Het is wel belangrijk dat het water diep genoeg is voor de karper. Ook moeten de sloten breed genoeg zijn. Daarnaast is een super goede plek om op karper te vissen de polder. De polder is een plek waar de karper zich veilig voelt en er is voldoende voedsel voor de karper. Daarnaast wordt er minder gevist in een polder, waardoor er minder kans is op dressuur. Tot slot vindt de paai ook vaak plaats in kleine wateren zoals de polder het is dan al helemaal mooi als de karpers daar niet weg kunnen.

Keuze van het water

Zoek de karpers

Als je het water hebt gekozen waar je wilt gaan vissen, kun je beginnen met de juiste stekken te vinden waar je je hengel(s) wilt neerleggen. Om de karpers te vinden kun je verschillende dingen doen. Als eerste werkt het goed om te kijken naar teken van leven. Loop een rondje om het water en kijk goed of je de karpers ziet. Je kunt de karpers in het water zien liggen, ze kunnen geluid maken en je kunt ze zien azen. Op het moment dat jij bellen in het water ziet of je ziet stofwolken, dan weet je dat de karper op die plek aan het azen is en kun jij dit gebruiken als plek om te vissen. Het is natuurlijk niet dat je perse naar elk stukje water moet gaan kijken. Je kunt het beste gaan mikken op plekken waar de karper vaak zit. Ga bijvoorbeeld kijken bij waterplanten, steigers, duikers en andere onderbrekingen in het water.

Gebruik attributen die gemaakt zijn om karpers te vinden

Het gebruik van spullen die het vinden van de karpers een stuk makkelijker maken, zorgt er natuurlijk voor dat je de kans op meer karpers vergroot. Wanneer je karpers gaat zoeken kun je het beste gebruik maken van een polariserende zonnebril. Zo’n bril zorgt er namelijk voor dat je dieper in het water kunt kijken en daardoor makkelijker de karpers kunt zien. Daarnaast werkt een goede voerboot ook om karpers te vinden. Met een voerboot kun je namelijk, als de voerboot dat bezit, gebruik maken van een fishfinder functie. Ook kun je met een voerboot makkelijker op bepaalde plekken komen waar je anders niet kunt komen. Als alternatief kun je ook een rubberboot gebruiken. Hierbij moet je nog wel een fishfinder kopen, maar je kunt de plekken ook zelf zien door er naartoe te varen. Daarentegen kun je met een rubberboot niet overal komen.

Probeer tijdens het vissen patronen te ontdekken

Wanneer je aan het vissen bent is het belangrijk dat je actief opzoek blijft naar kansen. Op het moment dat je actie in het water ziet is het belangrijk dat je daar onderzoek naar gaat doen. Ga na waarom karper daar zit. Het kan namelijk zomaar zijn dat het daar iets dieper is, waardoor de karpers daar graag zitten. Op dat moment weet je dat je eventueel alleen daar moet gaan vissen, omdat de karpers daar toch zitten. Als je eenmaal zo’n patroon gevonden hebt, is het belangrijk dat je daar gebruik van gaat maken. Hierdoor ga je echt je hele sessie veel karpers kunnen vangen.

Vistechniek zorgt voor meer karper

De keuze van de vistechniek is heel erg belangrijk. Natuurlijk hangt dit af van het type water, maar er is hier wel een trucje in hoe je meer vissen kunt vangen. Als je bijvoorbeeld aan het penvissen bent en je merkt dat de karpers op het oppervlak zwemmen, kun je het beste wisselen naar oppervlakte vissen. Neem bijvoorbeeld een extra hengel mee om oppervlakte te kunnen vissen.

Het zelfde geld eigenlijk ook voor het statisch vissen. Vaak heb je namelijk dat de karpers ook gewoon aan je eigen kantje zitten. Het is dan ideaal als je een penhengel bij je hebt, zodat je ook kunt gaan penvissen. Hiermee haal je namelijk meer uit je sessie en zorg je ervoor dat je meer karper vangt.

Vistechniek zorgt voor meer karper

Vis met meerdere hengels tegelijk

Een andere manier om meer karper te kunnen vangen is door gebruik te maken van meerdere hengels tijdens het vissen. Je kunt dit eigenlijk met alle technieken doen, behalve drijvend vissen. Vis alle drie de hengels op verschillende plekken, zodat je je kansen vergroot. Op het moment dat je dan een keer beet hebt, kun je ervoor kiezen om die plek beter te bekijken en eventueel met meerdere hengels daar te vissen. Op het moment dat je bij je vispas de derde hengeltoestemming koopt, mag je met drie hengels tegelijk gaan vissen. Wanneer je met een vriend aan het vissen bent kun je zelfs met nog meer hengels gaan vissen.

Voer de karpers op de juiste manier

Karpers voeren op de juiste manier is belangrijk. De juiste manier betekent op de juiste plek, met het juiste aas en niet teveel. Met voeren wil je ervoor zorgen dat karpers op een bepaalde plek komen en beginnen met azen. Om ervoor te zorgen dat karpers je aas ontdekken, is het belangrijk om aas te gebruiken wat enigszins opvalt. Op grotere wateren kun je hiervoor boilies gebruiken, omdat deze een goede kleur en grootte hebben. Wel is het zo dat karpers snel vol kunnen zitten van boilies. Voer daarom niet teveel en voer het liefst consistent een beetje in plaats van in een keer heel veel.

Op kleinere wateren wilt aas wat verspreid gevoerd kan worden goed werken. Gebruik bijvoorbeeld lekker veel kleine partikels, omdat de karper hier niet snel vol van kan raken. Gooi een handje verspreid in het water en kijk hoe er gereageerd wordt op het aas.

Houd het aas spannend voor de karper

Zoals ik zei werken boilies heel goed, maar er kan ook dressuur aanwezig zijn op boilies. In zo’n geval kun je het beste kiezen om ander aas te gebruiken wat bijvoorbeeld een andere vorm heeft. Kies ervoor om een keer vierkante boilies te gebruiken en kijk hoe erop gereageerd wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een keer met kleinere boilies te voeren, om ervoor te zorgen dat jij net even anders vist dan de andere vissers. Daarnaast werken kapotte boilies ook goed, omdat deze ook weer net even anders zijn voor de karper.

Alternatieve voor boilies werken ook goed om ervoor te zorgen dat de karper verrast blijft. Een goed alternatief voor boilies zijn de pellets. Daarnaast werken tijgernoten ook goed met het voeren. Om de tijgernoten nog beter te maken, kun je ze zelf koken en goed laten slijmen.

Houd het aas spannend voor de karper

Hoe vang je een karper als een stek verstoort is

Na het vangen van een karper is je stek natuurlijk een beetje verstoort. Dit is niet zo zeer een probleem, maar het is wel vervelend als dat net de plek is waar alle karpers zitten. Om weer vis op deze plek te kunnen vangen, raad ik het aan de plek een beetje rust te geven. Zorg ervoor dat de karpers weer vertrouwen krijgen om te azen en gooi dan weer je hengels daar.

Je kunt het beste even op dat moment je hengels niet daar neerleggen. Kies ervoor om je hengels voor 15 minuten niet daar in te hebben liggen en gooi een klein beetje voer daar. Op deze manier zorg je ervoor dat de karpers weer rustig naar deze plek trekken en uiteindelijk weer beginnen te azen.

Voorkom dat de vis plek verstoort raakt

Om te voorkomen dat een plek verstoort raakt, kun je het beste zo snel mogelijk de vis van de plek wegkrijgen. Op het moment dat je een aanbeet hebt en de karper zit goed aan de haak, moet je even de vis van je vis plek wegtrekken. Hiermee voorkom je dat ook alle andere verstoort raken. Natuurlijk kun je het niet helemaal voorkomen, maar je kunt de impact wel verminderen. Hoe meer je de vis op die plek laat vechten, hoe langer de vis plek verstoort zal zijn.

Houd zelf gegevens bij over de visdag

Door inzicht te krijgen in je vangsten op bepaalde wateren, kun je ervoor zorgen dat je dingen gaat herkennen. Zo kun je precies achterhalen wanneer je vis aast, op welke plek, onder welke omstandigheden en met welk type aas. Wanneer je alles opschrijft kun je mooi doorlezen hoe jij het beste de vissen vangt.

Uiteindelijk kun je met deze resultaten twee verschillende dingen doen. Als eerste kun je ervoor kiezen om de manier van vissen te kiezen die bij jou het beste werkt. Hierdoor is de kans namelijk ook groter dat je veel vissen gaat vangen. Een andere manier is om ervoor te kiezen dat je de komende tijd juist meer gaat focussen op de manier die het minst werkt. Achterhaal waarom dit niet goed werkt en probeer hier beter in te worden. Uiteindelijk zou dat ook veel meer vis gaan opleveren.