Iedere karpervisser heeft er wel eens mee te maken, dat je hele montage met het ingooien in de knoop gaat. Door gebruik te maken van een helicopter rig kan je dit voorkomen. Deze rig is namelijk zo gemaakt dat hij onmogelijk in de knoop raakt. Maar hoe maak je dan precies zo’n helicopter rig.

Een helicopter rig kun je maken door je leader zo in te richten dat je lood onderaan komt en je een apart onderlijntje er overheen laat schuiven. Het grote voordeel hiervan is dat hij niet in de knoop kan raken. Deze rig kun je perfect gebruiken bij het afstand vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je en helicopter rig kunt gebruiken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een helicopter rig precies is, wat de voordelen ervan zijn, hoe je hem maakt en welk aas je erop kunt zetten. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat een helicopter rig is.

Wat is een helicopter rig

Een helicopter rig is een totaal andere montage, dan de normale rigs die je zal gebruiken. Bij deze montage is het namelijk zo dat het uiteinde van je onderlijn niet de haak is, maar dat daar je stuk lood zit. Je onderlijntje schuift vaak over je leader, waardoor het moeilijk in de knoop komt. Dit onderlijntje kan namelijk flexibel bewegen en zal ook tijdens het inwerpen rond draaien, om de leader heen. Hierdoor wordt het de helicopter rig genoemd.

Bij de helicopter rig wordt er een klein onderlijntje gemaakt aan de leader. Vaak is dit een klein onderlijntje, maar kan natuurlijk ook een grotere onderlijn zijn. Het voordeel van een kleinere onderlijn, is dat de karper eerder gehaakt wordt. Dit komt namelijk omdat een kleinere onderlijn sneller het lood omhoog trekt. Hierdoor wordt er ook sneller weerstand gevoelt.

Wat is een helicopter rig

Wat zijn de voordelen van een helicopter rig

De helicopter rig is een ideale rig om te gebruiken. Deze rig heeft drie grote voordelen, waarom hij je karpervisserij kan verbeteren. Als eerste is het zo dat deze rig ervoor zorgt dat je op een makkelijke manier kunt werpen. Doordat je lood aan de voorkant is, kun je op een makkelijkere manier verder werpen. Als je werpt en het gewicht zit aan de voorkant, dan krijg je dat het sneller naar voren gaat.

Daarnaast is het zo dat deze montage veel minder snel in de knoop gaat. Deze rig heeft namelijk dat je leader strak blijft en je onderlijntje over je leader schuift. Door deze manier is het onmogelijk om met je lood in contact te komen. Ook kun je je knopen zo afdekken, dat deze ook nergens aan kunnen haken.

Als laatste is het zo dat deze rig ideaal is bij het vissen op een zachte bodem. Doordat je onderlijntje op je leader zit en je lood er ver vanaf, zorg je ervoor dat je onderlijn niet in de bodem getrokken wordt. Wanneer het lood in de bodem zakt, dan blijft je onderlijn nog mooi boven de bodem zitten. Hierdoor is de kans heel klein dat je lood uiteindelijk je aas in de bodem trekt en daardoor je aas niet zichtbaar is voor de karper.

Wat zijn de voordelen van een helicopter rig

Welk onderlijntje kun je aan een helicopter rig doen

Wanneer je vist met een helicopter rig, dan kun je je eigen onderlijntje aan je leader maken. Het grote voordeel hiervan is dat je ook gelijk met veel verschillende onderlijntjes kunt vissen. Als standaard wordt er veel gebruik gemaakt van een chod rig. Een chod rig is over het algemeen een kleine onderlijn en wordt veel gebruikt voor pop ups. Met een helicopter rig montage zorg je ervoor dat je aas presentatie mooi boven de bodem komt en ver van je lood afzit.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van andere montages. Een normale boilie onderlijn werkt ook goed wanneer je de helicopter rig gebruikt. Hierbij is het namelijk zo dat je een onderlijn aan je leader hebt en deze gewoon op de bodem hebt liggen. De lengte van je normale onderlijn kan je zelf kiezen het is mogelijk om gebruik te maken van een lange onderlijn van 20 centimeter of meer. Tevens kun je ook gebruik maken van een korte onderlijn, zo rond de 15 centimeter. Bij een korte onderlijn heb je als voordeel dat het lood sneller opgetild wordt, waardoor je een karper sneller kunt haken.

Welk onderlijntje kun je aan een helicopter rig doen

Wanneer kun je een helicopter rig gebruiken

Een helicopter rig kun je eigenlijk het hele jaar door gebruiken. Het voordeel is namelijk dat de helicopter slechts de montage is. Het uiteindelijke onderlijntje die je erop doet, zorgt ervoor dat je er het hele jaar mee kunt vissen. Je kunt natuurlijk niet zomaar elke onderlijn erop doen, het hele jaar door.

In de winter vis je namelijk over het algemeen met kleiner aas, omdat de karper dan een stuk minder actief is. In deze periode aast de karper minder, waardoor een kleiner stuk aas wel nodig is. Je zou in zo’n periode ervoor kunnen kiezen om met kleinere boilies te vissen en gebruik te maken van een iets langer onderlijntje, zodat de karper minder weerstand zal voelen tijdens het haken.

Tijdens het voorjaar kun je ook goed met deze montage vissen, omdat in deze periode de karper steeds iets meer op gang komt. In deze situatie zou je ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van een agressievere montage. De karper begint namelijk steeds iets actiever te worden en daarop kun je je aas aanpassen. Maak gebruik van iets groter aas en vooral opvallend aas. Want je wilt het liefst in deze periode dat je de karper snel vangt.

In de zomer kun je eigenlijk elke onderlijn erop zetten. In deze periode is de karper volop aan het azen en eet hij zo hele stekken leeg. Ga bijvoorbeeld in deze periode vissen met grote boilies of een snowman, want de karper pakt dit graag.

Karpervissen met de helicopter rig is ideaal wanneer je instant gaat karpervissen. In deze situatie is het namelijk zo dat je vaak niet veel spullen mee wilt nemen. Met deze rig hoef je dus geen voerboot mee te nemen. Doordat je met deze rig zo ver en makkelijk kunt werpen, zorg je er ook gelijk voor dat je veel verschillende plekken kunt afvissen. Je zou dus zeer actief met deze montage kunnen vissen en zelfs mee kunnen struinen.

Op welk water kun je gebruik maken van de helicopter rig montage

Een helicopter rig is er echt voor gemaakt om op groot water te gebruiken. Bij kleiner water heb je namelijk vaak dat je ook niet zo ver hoeft te werpen. Juist met het ver werpen is deze montage ideaal om te gebruiken. Kies er bijvoorbeeld voor om deze montage op een kanaal, rivier of groot meer te gebruiken. Zelf gebruik ik ook de helicopter montage veel als ik in Frankrijk ga vissen, op groot water.

Als type bodem kun je eigenlijk van alles hebben. Deze montage is er echt voor gemaakt, dat hij niet in de bodem zakt. Een zachte bodem zoals een klei bodem of een zandbodem is vaak niet ideaal om te bevissen, omdat je de kans hebt dat je aas in de bodem zakt. Door de lengte van je helicopter, zorg je ervoor dat je aas niet in de bodem zakt.

Ook kun je prima op een mosselbodem of een stenen bodem vissen. Wanneer je de kans hebt dat je lood vast komt te zitten tussen de bodem, dan zal ik gebruik maken van een kleiner stuk lood. Met een kleiner stuk lood krijg je namelijk dat je lood er niet in vast blijft zitten. Een groter stuk lood is ideaal om te gebruiken wanneer je op een mosselbodem gaat vissen. Op zo’n bodem heb je vaak kleine gleufjes. Met een groter stuk lood is de kans kleiner dat hij ertussen komt.

Op welk water kun je gebruik maken van de helicopter rig montage

Bij welke vistechniek kun je gebruik maken van een helicopter rig

De helicopter rig is te gebruiken bij twee verschillende vistechnieken. Als eerste is het zo dat je deze ideaal kunt gebruiken bij het statisch vissen. Vooral bij het statisch vissen wordt hij vaak gebruikt om dat je veel op afstanden aan het vissen bent. Echter is het wel zo dat de populariteit steeds meer afneemt bij deze techniek, omdat het ver werpen vooral wordt opgelost door een voerboot. Met een voerboot kun je ook prima op afstand je aas krijgen, zonder dat het in de knoop gaat.

Het is ook mogelijk om deze montage te gebruiken bij het feedervissen op karper. Hierbij krijg je namelijk dat je altijd op dezelfde plek moet werpen en hier wordt niet vaak gebruik gemaakt van een voerboot. Deze montage is iets anders ingericht. Hierbij is het namelijk zo dat je haak niet alleen aan het onderlijntje komt, maar ook je korf. De korf wordt de onderkant van je leader. Dit vervangt dus het lood.

Bij welke vistechniek kun je gebruik maken van een helicopter rig

Welk aas kun je gebruiken bij je helicopter montage

Bij gebruik van de helicopter rig, kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een helicopter chod rig te maken. Hierbij maak je vaak gebruik van een pop up, die dan mooi boven de bodem komt te liggen. Het mooie hiervan is dat je pop up altijd goed boven de bodem komt te liggen en dat je niet krijgt dat hij in de knoop komt met je lood. Ook zit je lood er dusdanig ver vanaf, dat de karper alleen je pop up zal zien en niet je lood.

Daarnaast gebruik ik ook vaak boilies wanneer ik met een helicopter aan het vissen ben. Het liefst maak ik dan geen gebruik van een chod rig, omdat je hier krijgt dat je aas op de bodem ligt. Dan heb je als probleem dat de karper kan schrikken van de montage. Zelf maak ik dan liever gebruik van een iets grotere onderlijn.

Ten derde vind ik het ook fijn om te werken met tijgernoten. Bij deze montage wil ik de tijgernoten ook nog wel eens gebruiken. Ik doe het eerlijk gezegd niet vaak, maar ik weet wel dat het effectief is. Met tijgernoten heb je ook dat het aas op de bodem ligt. Hierdoor kun je ook bij deze prima gebruik maken van een langere onderlijn.

Als laatste werkt het ook goed om een PVA zakje aan je haak te hangen. Bij een normale onderlijn heb je de kans dat je PVA zakje in de knoop kan raken met je onderlijn. Met een helicopter rig zal dit minder snel gebeuren, omdat het PVA zakje minder snel in aanraking komt met je leader.

Welk aas kun je gebruiken bij je helicopter montage

Hoe kun je een helicopter rig maken

Een helicopter rig is vaak niet heel lastig om te maken, maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Wanneer je dit op een verkeerde manier doet, krijg je namelijk dat je niet visveilig aan het vissen bent. Je moet hem namelijk zo maken dat je onderlijntje los komt, op het moment dat je lijn breekt.

Wat heb je nodig

 • Leader (vaak 1 meter lang)
 • Rubber bead
 • Quick change Swivel
 • Krimpkous
 • Multi clip
 • Boilienaald
 • Stuk lood

Hoe knoop je de helicopter rig

 1. Als eerste moet je een stuk leader afknippen, gebruik hiervoor één meter.
 2. Hierna kun je aan de bovenkant een lus maken.
 3. Stop vervolgens de rubber bead op de helft van de leader.
 4. Stop daarna de quick change swivel erop, hier maar je je onderlijn aan vast.
 5. Maak aan de onderkant een multi clip vast, waaraan je het lood kunt doen.
 6. Dek de knoop hiervan af met een stukje krimpkous.
 7. Als laatste moet je het lood aan de onderkant vastmaken.

Moet je een helicopter rig zelf maken of kant en klaar kopen

Je kunt de helicopter rig zowel kant en klaar kopen, als zelf maken. Het zelf maken van de helicopter rig is vaak niet heel lastig, maar het kopen is natuurlijk nog makkelijker. Bij het zelf kopen ben je er namelijk zeker van dat alles goed is.

Wanneer je bijvoorbeeld net bent begonnen met het karpervissen, dan raad ik het aan om nog niet zelf de helicopter rig te maken. Het is namelijk niet de meest makkelijke rig, waardoor de kans groot is dat je het fout doet en daardoor minder karpers vangt. Je kunt hem namelijk verkeerd maken, waardoor de weerstand te snel gevoeld wordt. Hierdoor krijg je dat de karper je haak kan uitspugen en daardoor haak je de karper niet.

Mocht je veel tijdens je sessies zitten, bijvoorbeeld wanneer je statisch aan het vissen bent, dan is het ideaal om die tijd te gebruiken om je eigen onderlijntjes te knopen. Zelf knoop ik het liefst mijn eigen onderlijnen, maar dat doe ik dan vaak tijdens mijn sessie.

Moet je een helicopter rig zelf maken of kant en klaar kopen