Meerdere hengels gebruiken is bij het karpervissen super populair. Bij sommige vistechnieken is het standaard om dit te gebruiken. Met andere methodes is het nog iets minder populair. Het vissen met meerdere hengels heeft veel voordelen. Voor het vissen met meerdere hengels zijn regels waar je je aan moet houden. Daarnaast kun je het vissen met meerdere hengels op verschillende manieren aanpakken, maar hoe kun je het beste met meerdere hengels op karper vissen?

Meerdere hengels gebruiken bij het karpervissen zorgt ervoor dat je je kansen kunt vergroten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met meerdere hengels verschillende plekken te bevissen. Een andere manier is om een andere vistechniek toe te passen tijdens het vissen. Tot slot kun je ook ander aas gebruiken, waardoor je goed kunt kijken wat de karper die dag graag eet. Je kunt met maximaal drie hengels tegelijk vissen. Om met drie hengels te mogen vissen, moet je de derde hengel toestemming aanschaffen bij je vispas.

Hierboven heb ik in het kort informatie gegeven over wat het voordeel van meerdere hengels gebruiken is en hoe je het kunt gebruiken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in, zodat jij precies te weten komt hoe je gebruik kunt maken van meerdere hengels. In dit artikel ga ik het hebben over wat precies de reden is om meerdere hengels te gebruiken, hoe je het kunt inzetten tijdens jouw visserij en hoe het werkt met de juiste vergunningen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je te werk moet gaan met meerdere hengels.

Waarom moet je met meerdere hengels karpervissen

Het gebruik van meerdere hengels is ontzettend populair onder de karpervissers. Het zorgt er namelijk voor dat je je kansen op karper vergroot. Als je dit op de verkeerde manier aanpakt, kan het juist je kansen op karper verkleinen.

Meerdere hengels zorgen ervoor dat je op meerdere manieren op karper kunt vissen. Hierdoor kom je er sneller achter waar karper zit en wat ze graag eten. Dit zorgt er voor dat je sneller je eerste karper van een sessie vangt.

Ook kun je hierdoor sneller meer karper vangen. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat de karpers snel azen, kun je met meerdere hengels je hoeveelheden vis vergroten. Wanneer je je hengel nog moet ingooien, liggen eventueel je andere hengels al in.

Tot slot kun je hiermee ook meerdere vistechnieken toepassen. Stel dat je aan het statisch vissen bent en je ziet karpers voor je kant op het oppervlak zwemmen, dan kun je met een extra hengel drijvend gaan vissen.

Waarom moet je met meerdere hengels karpervissen

Met hoeveel hengels mag je vissen

In Nederland zijn regels bedacht over het aantal hengels dat je mag gebruiken tijdens het vissen. Dit heeft alles te maken met de omstandigheden van de vissen en de veiligheid van de vissen.

Je mag in Nederland niet met meer dan drie hengels vissen per persoon. Dit betekent dat als je met meerdere mensen aan het vissen bent, dat je dan ook met meer hengels mag vissen.

Op het moment dat je nog niet ervaren genoeg bent met het karpervissen, dan is het sterk af te raden om gelijk met meerdere hengels te vissen. Het is namelijk ook een stuk moeilijker om met meerdere hengels te vissen, omdat je op bijvoorbeeld drie hengels tegelijk moet letten. Ook weet je nog niet precies wat je moet doen als je beet hebt en vooral niet als meerdere hengels beet hebben.

Lees hier hoe je als beginnende karpervisser het beste kunt starten.

Met hoeveel hengels mag je vissen

Wat moet je doen bij een aanbeet op meerdere hengels tegelijk

Natuurlijk kan het zomaar voorkomen dat er meerdere hengels tegelijk afgaan. Als eerste is het belangrijk om niet in paniek te raken en logisch te blijven nadenken. Hierna pak je de eerste hengel op en zorg je ervoor dat je de karper goed aanslaat en een tijdje drilt. Daarna moet je hetzelfde uitvoeren voor de andere hengel die afgaat.

Hierna kun je kiezen welke hengel je als eerste wilt binnenhalen. Kies bijvoorbeeld voor de hengel die het dichtstbij obstakels zit. Belangrijk is om bij de andere hengel de beetrunner open te zetten. Hierdoor zorg je ervoor dat de karper aan de lijn blijft.

Tijdens het drillen zal je merken dat na een tijdje de andere hengel stopt met piepen. Dit betekent niet dat de karper van je haak af is, maar dat hij rustig is gaan liggen op de bodem.

Vanaf dit moment kun je ze gewoon één voor één binnenhalen en onthaken.

Wat moet je doen bij een aanbeet op meerdere hengels tegelijk

Wat zijn de kosten voor de derde hengel vergunning

De kosten van de derde hengelvergunning komen bij je vispas, je koopt als het ware een uitbreiding op je vispas. De derde hengel toestemming kost €25,-. Dit is een sticker die je op je vispas kunt plakken. Eerst krijg je een voorlopige toestemming en na een tijdje krijg je de definitieve sticker.

Hoe kun je met meerdere hengels vissen op karper

Met meerdere hengels vissen kun je op verschillende manieren aanpakken. Als eerste is het heel belangrijk dat je goed onderzoek doet naar het water waar je gaat vissen. Als je op klein water vist, dan moet je daarop je vistechniek aanpassen.

Vervolgens kun je meerdere hengels gebruiken voor de volgende strategieën:

  • Meerdere plekken afvissen, om je kansen te vergroten
  • Verschillende aassoorten te gebruiken, om erachter te komen wat de karpers graag eten
  • Bij het afstandsvissen een penhengel of drijvende hengel meenemen om van dichtbij ook karpers te kunnen vangen
  • Meerdere hengels gebruiken om een plek te bevissen, omdat je steeds snel beet hebt

Hieronder ga ik dieper in op de verschillende vistechnieken en hoe jij het beste meerdere hengels kunt gaan inzetten.

Hoe moet je penvissen met meerdere hengels

Bij het penvissen is het super effectief om gebruik te maken van meerdere hengels. Op het moment dat je voerplekjes aan het maken bent, kun je al gaan vissen op twee plekken tegelijk. Je kunt ervoor kiezen om een hengel aan het begin van de kant te leggen en de andere hengel verder van de kant.

Het voordeel hiervan is dat je je kansen vergroot en ook gelijk verschillend aas kunt gebruiken. Je zou zelfs met de ene hengel met een hair kunnen vissen en de andere met het aas op de haak.

Zelf vis ik in de polder vaak met meerdere hengels, zodat ik sneller een poldersloot kan afvissen. De eerste hengel gebruik ik om aan het begin van de kant te vissen. De andere hengel heb ik aan de overkant liggen. Wat ik vaak doe bij inhammetjes is, beide hengels op een hoek leggen. Hierdoor vis ik in korte tijd de stek goed af.

Klik hier om meer te lezen over penhengels.

penvissen

Wat is de beste manier om te statisch vissen met drie hengels

Het statisch vissen wordt bijna standaard gedaan met drie hengels. Er worden tegenwoordig al kant en klare sets verkocht, waarbij je drie hengels met statief en beetmelders koopt.

Bij het statisch vissen kun je drie hengels gebruiken om verschillende plekken op een groot meer af te vissen. Nadat je onderzoek hebt gedaan naar het water, weet je precies waar de karpers zitten. Bij het statisch vissen blijf je voornamelijk op je plek zitten en kun je gelijk drie verschillende kanten van het water afvissen door drie hengels te gebruiken.

Tijdens het vissen heb ik al meerdere keren een plek gevonden waar de karpers super actief waren. Toen heb ik gelijk drie hengels op die plek gelegd en ving ik de hele tijd door karpers. Door gebruik te maken van een voerboot kun je snel al je hengels uitleggen, op de juiste plek.

Bonushengel mee tijdens statisch vissen

Bij het statisch vissen werkt het ook heel effectief om een bonushengel mee te nemen. Een bonushengel houdt in dat je een hengel mee hebt waarmee je een andere vistechniek kunt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld een drijvende – of penhengel meenemen.

Het voordeel hiervan is dat je gelijk snel kunt inspelen op karpers die je ziet zwemmen. Het kan bijvoorbeeld zomaar voorkomen dat je voor je plek karpers ziet zwemmen of azen. Door eens te gaan penvissen of drijvend vissen, afhankelijk van waar de karpers zwemmen, kun je ze vangen. Het is zelfs mogelijk om in het donker te penvissen.

Op welke manier kun je meerdere hengels gebruiken met feederen

Tijdens het feedervissen is het ook bijna normaal om met meer dan één hengel te vissen. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het statisch vissen, je kunt hierbij ook verschillende plekken afvissen. Daarnaast kun je bij het feedervissen ook verschillende korven gebruiken. Hierdoor kun je bijna met zekerheid een karper vangen. Verschillende korven zorgen er namelijk voor dat je ook verschillend aas kunt gebruiken of verschillende afstanden kunt bevissen.

Lees hier meer over voerkorven voor het feedervissen.

feedervissen met verschillende korven

Waar moet je op letten wanneer je met meerdere hengels aan het vissen bent

Op het moment dat je met meerdere hengels gaat vissen, is het ten eerste heel belangrijk dat je je aan de regels houdt en je verstand gebruikt. Veiligheid voor de vis is het belangrijkste. Dit betekent dat als het te moeilijk is om met meer dan één hengel te vissen, dat je het dan beter niet kunt doen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een statief, moet je wel een rodpod hebben die meerdere hengels kan hebben. Ook moet je de juiste beetmelders hebben en het liefst met verschillende kleuren en signalen, om onderscheid te kunnen maken.

Als laatste moet je met inhalen rekening houden met de andere lijnen. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je lijnen in de knoop raken, doordat een karper er doorheen zwemt. Ook moet je rekening houden met lijnen die je dicht bij obstakels hebt liggen.

Wanneer kun je beter geen gebruik maken van meerdere hengels

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, waarmee je rekening moet houden, wanneer je met meerdere hengels wilt gaan vissen.

Wanneer je het vervelend vindt om zwaar bepakt te zijn, kun je er beter voor kiezen om maar met één hengel te gaan vissen. Meerdere hengels betekent ook meer mee sjouwen en meer opbouwen en opruimen.

Tijdens het struinen kun je ook beter gebruik maken van één enkele hengel, omdat het geen nut heeft om dit te doen met meerdere hengels. Vaak vind je tijdens het struinen één karper en meerdere hengels kunnen het struinen alleen maar verstoren. Ook zorgt het ervoor dat je meer spullen bij je hebt, waardoor je alleen maar meer kunt opvallen.