De karper is een vis die eigenlijk de hele dag opzoek is naar voedsel. Hier kun jij als visser op inspelen door voor te voeren. De karper zwemt over het algemeen hetzelfde rondje en is een luie vis. Op het moment dat de karper weet dat de er ergens aas ligt, gaat hij liever naar die plek toe dan een nieuwe plek zoeken. Door voor te voeren zorg je ervoor dat je de karper laat wennen aan de plek en het feit dat er aas ligt, maar hoe moet je dan precies voorvoeren bij karper.

Voorvoeren bij karper doe je om ervoor te zorgen dat de karper gewend raakt aan je aas. Hierdoor wordt het uiteindelijk makkelijker voor jou om de karper te vangen. Het beste is om wat voer in het water te gooien waarmee je gaat vissen. Hierna kun je het beste even wachten totdat de karper je aas heeft gevonden. Wanneer je dan gaat vissen zal je merken dat de karpers al op je stek zitten en je ze hierdoor sneller vangt.

Hierboven heb ik kort de essentie van het voorvoeren uitgelegd en hoe je het aan moet pakken. Voorvoeren is heel erg breed en daardoor vergt het wat meer uitleg dan hierboven. Verder in het artikel ga ik dieper in op alles omtrent het voorvoeren. In dit artikel ga ik uitleggen waarom je moet voorvoeren, hoe je moet voorvoeren en met welk aas je moet voorvoeren. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je het beste kunt voorvoeren en gaat het je zeker meer vis opleveren.

Wat is voorvoeren

Voordat we het kunnen hebben over hoe je moet voorvoeren, is het natuurlijk belangrijk dat je begrijpt wat voorvoeren is. Voorvoeren is het gooien van aas in het water voordat je begint met vissen. Hierbij maakt het niet uit of je dagen van te voren of vlak voor de sessie het aas erin gooit. Met voorvoeren wil je bereiken dat de karper zich veilig voelt en je wilt de karper naar je stek lokken. Wanneer je wilt beginnen met voorvoeren is het belangrijk dat je wat informatie hebt over het voorvoeren, omdat het anders fout gaat en je onnodig voedsel aan het geven bent. Hierdoor zal het erg duur zijn en zullen de sessies zonder aanbeten zijn.

Waarom moet je voorvoeren bij karper

Voorvoeren bij karper doe je vooral om ervoor te zorgen dat, dat de karper zich vertrouwt voelt op een plek. De karper is namelijk een schuwe vis en wanneer je aan het vissen bent terwijl de karper nog niet durft te azen, dan is het zonde van de vistijd. Naast dat je ervoor wilt zorgen dat de karper zich veilig voelt, zorg je er ook voor dat je karpers aan het lokken bent. Sterk ruikend aas zorgt ervoor dat de geur door het water gaat en hier zal de karper op afkomen. Als laatste is het ook nog zo dat je ervoor zorgt dat de karper steeds terugkomt op een bepaalde plek. De karper is een vis die van routines houdt en als de karper weet waar eten te vinden is, zal die ook snel terug komen op die plek (bijvoorbeeld de volgende dag).

azende karpers

Welke verschillende voertechnieken zijn er

Voorvoeren kun je op verschillende manieren doen. Als eerste heb je het maken van voerplekjes en deze een voor een afvissen, dit is vooral veel het geval bij het penvissen. Je kunt ook voercampagnes houden. Dit betekent dat je dagen van te voren aan het voeren bent en ervoor zorgt dat de karper gewend raakt aan de plek. Het vele voeren komt het meeste voor op groot water en wordt vaak gedaan bij het statisch vissen. Tot slot heb je nog het struinen. Bij het struinen voer je alleen als je de karper ziet zitten. Hiermee zorg je ervoor dat de karper begint te azen, hierna kun je je haakaas erbij gooien.

Wanneer moet je voorvoeren

Het weer heeft veel invloed op de karper. Wanneer het winter is en de karper is niet actief, dan verbrandt hij minder en eet hij ook minder. Voorvoeren kun je eigenlijk het hele jaar lang doen, maar de manier van voeren is wel anders. In de winter kun je beter wat minder voeren en wat minder groot aas gebruiken. In de zomer en vooral na de zomer is de karper op z’n actiefst en eet hij veel. Hierdoor kun je in deze periode best wat aas in het water gooien. Ook het aas waarmee je gaat voeren is in dat geval groter.

Zelf vind ik het beter om te voeren voordat je gaat vissen, dan als je aan het vissen bent. Het liefst voer ik één uur voordat ik ga vissen een stek aan, zodat ik er zeker van ben dat de karper actief aan het azen is. Bij voercampagnes kies ik ervoor om maximaal 1 week te voeren en minimaal twee dagen. Hierdoor ben ik er zeker van dat de karper mijn aas gevonden heeft.

Om welke tijd kun je het beste voeren

De tijd van het voeren is voor mij niet heel belangrijk. Zelf voer ik vooral wanneer ik tijd heb om te voeren. Wel is het belangrijk om zoveel mogelijk om dezelfde tijd te voeren, omdat je daarmee gewenning bij de karper creëert. Wanneer de karper zijn vaste route gaat zwemmen, weet hij dat er om een bepaalde tijd op een bepaalde plek voer ligt.

Waar moet je voorvoeren

Het voeren voor karper kun je eigenlijk op elk type water uitvoeren. Het beste werkt om altijd te voeren op plekken waar de karper zich veilig voelt. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de karper makkelijker op je stek blijft hangen, omdat die zich veiliger voelt om te eten. Zelf raad ik het aan om te voeren bij overhangende takken, inhammen van sloten, lelies en riet. In de koudere maanden zitten de karpers vooral waar het warmer is. Voer daarom in de winter op ondiepere stukken, plekken waar de zon op staat en bij bruggen en duikers. Dit zijn de net warmere plekken voor de karper en dan is de kans ook groter dat ze gaan eten.

waar moet je voorvoeren

Wat kun je gebruiken om op afstand te voeren

Wanneer je op een afstand moet voeren zijn er een paar mogelijkheden die het makkelijker maken. De goedkoopste manier is om een werppijp of voerschep te gebruiken. Hier kun je net even iets meer kracht mee zetten tijdens het werpen. Je kunt er ook voor kiezen om een spod te gebruiken. Een spod is een capsule waar je voer in kunt doen. Deze capsule kun je aan een hengel maken en wanneer de spod het water raakt, gaat die open. Ten derde is het ook ideaal om een pva zakje te gebruiken. Dit is een zakje met voer erin, die je aan je haak kunt maken. Het zakje zelf lost op onderwater en er blijft een hoopje voer over. Tot slot hebben we de duurste optie, het gebruiken van een voerboot. Bij een voerboot kun je precies op de plek varen waar je wilt vissen en het aas laten vallen. Het voordeel van een voerboot is dat die ook vaak voorzien is van een fishfinder, hierdoor kun je ook gelijk nieuwe plekken ontdekken.

voorvoeren met pva zakje

Welk aas gebruiken met het voorvoeren

Voor het voorvoeren kun je verschillend aas gebruiken. Het aas moet aan twee verschillende eigenschappen voldoen. Als eerste moet het aas aantrekkingskracht hebben. Dit betekent dat het moet opvallen door bijvoorbeeld de kleur of geur. Als tweede moet het zo zijn dat het aas voedzaam moet zijn. Op het moment dat de karper het eet en hij raakt er te snel op uitgekeken, dan is die ook zo weg.

Voorbeelden van goed aas zijn mais, partikels, tijgernoten, pellets en boilies. In de winter is het aan te raden om vooral met kleine zaden te voeden zoals hennep, omdat deze gespreid op de bodem liggen en de karper daardoor lang bezig is met azen. In de zomer eet de karper een stuk meer. Hierdoor is kun je prima met groter aas voeren. In het voorjaar is de karper nog niet helemaal ontwaakt uit de winterstand. In deze periode werken boilies die minder voedzaam zijn beter. Na de zomer eet de karper zich vol en kun je prima met voedingsrijke boilies voeren.

Hoeveel moet je voorvoeren

De periode van het jaar, het type water en de hoeveelheid andere dieren hebben invloed op hoeveel je moet voeren. Zoals ik eerder al vertelde eet de karper in de winter een stuk minder. In de warmere maanden kun je gerust meer voeren dan in de winter. Op groter water met meer karper of grotere karpers kun je ook meer voeren dan op kleinere wateren. In kleine slootjes of een polder ga je geen kilo’s voer gooien, want dan heb je het probleem dat de karper al vol zit. Als laatste heb je nog het probleem dat er witvis en watervogels aanwezig kunnen zijn op je voerstek. Deze eten vaak je hele voerstek leeg. Het is daarom belangrijk als je weet dat die er zitten, dat je meer voert. Hiermee voorkom je dat je hele voerstek leeg is. Bij het penvissen gooi ik één handje in het water en met het statisch vissen gooi ik vaak twee handjes het water in per stek. Bij voercampagnes is het wel belangrijk dat je het opbouwt door bijvoorbeeld steeds meer te voeren. Ook is het mogelijk om eerst met partikels te voeren en later steeds meer boilies erbij te doen.

Hoe moet je voorvoeren met wind en regen

Met wind en regen is het zo dat de karper veel energie krijgt. Door de wind en regen komt er veel zuurstof in het water, waardoor de stofwisseling van de karper sneller gaat. Hierdoor verteert de karper sneller en heeft die dus ook meer eten nodig. Op zo’n moment kun je het beste wat meer voeren.

Wanneer je gaat vissen op de kant waar de wind op staat, dan is het aan te raden om niet teveel te voeren. De wind zorgt er namelijk voor dat alles naar een plek drijft. Hierdoor heb je ook dat al het voedsel naar dezelfde plek is gegaan.

Lees hier meer over karpervissen met regen.

hoeveel moet je voorvoeren

Hoe vaak moet je voorvoeren

Bij het penvissen voer ik vaak vlak voordat ik ga vissen om ervoor te zorgen dat de karper actief wordt. Hierna voer ik alleen nog een keer bij op het moment dat ik een karper vang of mis. Hiermee zorg ik ervoor dat er weer wat rust op de vis plek ontstaat.

Bij het statisch vissen doe ik aan voercampagnes en daarom is het belangrijk dat je vaker voert. Hierbij moet je minstens twee dagen van te voren voeren en meestal doe ik maximaal één week, omdat je anders teveel dagen aan het voeren bent.