Een hele leuke manier om brasem te vangen, is doormiddel van de vaste stok. Hiermee voel je namelijk meer de kracht van de brasem en daarmee is het leuker om ze te vangen. Het vissen met een vaste hengel is wel iets anders. Het is daarom belangrijk dat je informatie hebt hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook kun je de vaste stok niet op elk water gebruiken. Maar hoe kun je dan vissen op brasem met de vaste stok?

Als je wilt vissen met de vaste stok, dan is het belangrijk dat je niet gaat voor een water waar je moet werpen. De lengte van je vaste stok, hangt af van de afstand. Tijdens het binnenhalen moet je de hengel naar je toetrekken, in plaats van omhoog halen. Je kunt met een vaste stok gaan penvissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je kunt vissen op brasem met de vaste stok. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een vaste stok precies is, wat de voor en nadelen ervan zijn, hoe je hem kunt gebruiken, welke vaste stok je nodig hebt en op wat voor water je ermee kunt vissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met de vaste stok op brasem kunt vissen.

Wat is een vaste stok

Een vaste stok is een hengel zonder werpmolen. Hierdoor is dit een totaal andere manier van vissen. Met een vaste stok kun je niet werpen en niet binnenhalen. Bij een vaste stok heb je het draad aan je hengel zitten en bepaal je de lengte vooraf.

Vaste hengels zijn er in allemaal verschillende lengtes, want dat krijg je als je niet kunt werpen. Hiermee moet je de hengel naar de vis plek toe brengen. Het is daarom ook zo dat je van die hele lange stokken hebt, soms wel 10 meter lang. Dit komt dus doordat je soms verder van de plek zit en je daardoor wel die afstand moet kunnen bereiken.

Je hebt vaste stokken in allemaal verschillende soorten. Deze zijn specifiek voor een bepaalde situatie en voor je eigen gemak. Verder in het artikel neem ik je mee in wat de beste vaste stok is voor jou.

Wat is een vaste stok

Wat is het voordeel van een vaste stok

Een vaste stok is ontzettend leuk om mee te vissen. Het grote voordeel hiervan is dat je echt meer plezier kunt halen uit de kleinere vissen. Je vangt natuurlijk niet altijd grote vissen en een vaste stok zorgt ervoor je dat bij elke aanbeet best wel veel moet doen. Het is daarom ontzettend leuk om eens zelf te proberen en te ondervinden hoe lastig het is.

Daarnaast kun je met een vaste stok erg precies vissen. Je hoeft niet te werpen, waardoor je ook niet hoeft te mikken. Je brengt je aas precies op de plek die je wilt bevissen en daar laat je het zakken. Wanneer je merkt dat het net even niet goed ligt, kan je ervoor kiezen om je stok iets te bewegen. Je hoeft dus niet elke keer opnieuw te werpen, wanneer je merkt dat je verkeerd aan het vissen bent.

Tot slot is het zo dat je over het algemeen een stuk lichter aan het vissen bent. Normaal gesproken heb je een molen aan je hengel zitten. Een molen brengt extra gewicht met zich mee, waardoor het geheel ook iets zwaarder wordt. Bij een vaste stok heb je geen molen zitten. Hierdoor heb je dus een lichtere stok in je hand en vist het fijner.

Wat is het nadeel van een vaste stok

Vaste stokken hebben ook nadelen. Een groot nadeel van een vaste stok is dat je ze niet overal kunt gebruiken. Je vist vaak met erg lange hengels. Deze hengels kun je natuurlijk alleen gebruiken als je daar de ruimte voor hebt. Op het moment dat je bij veel bomen aan het vissen bent, dan is een vaste stok vaak te groot om te gebruiken.

Een ander nadeel van het vissen met een vaste stok, is dat je echt goed moet nadenken over waar je wilt vissen. Stel dat je meerdere vaste stokken hebt, dan moet je van te voren goed nadenken over welke vaste stok je mee gaat nemen. Mocht tijdens de sessie de situatie wijzigen, dan is het maar te hopen dat je nog steeds de afstand haalt. Op het moment dat de vissen dan een stukje verder liggen, krijg je dat je eventueel daar niet kunt vissen.

Hetzelfde is het als je maar één vaste stok hebt. Hiermee beperk je jezelf in de plekken die je kunt bevissen. Je moet van te voren echt goed kijken of je een bepaalde afstand kunt halen. Het is dus veel belangrijker om hierbij een water al goed te kennen en eventueel bezocht te hebben.

Wat is het nadeel van een vaste stok

Hoe gebruik je een vaste stok

Een vaste stok is makkelijk in gebruik, maar heeft wel een paar regels waar je jezelf aan moet houden. Als eerste moet je weten dat je met een vaste stok bij een aanbeet, eigenlijk nooit omhoog moet trekken. Vaak ga je hiermee bomen raken. Tevens is het zo dat je hiermee ervoor zorgt dat je de brasem onrustiger maakt en je daardoor minder controle krijgt over de vis. Je kunt dan beter de hengel zijwaarts naar je toetrekken. Ook kun je ervoor kiezen om je hengel naar achter te schuiven, als de locatie dit toelaat.

Het is daarnaast ook niet mogelijk om in te werpen. Om op een bepaalde plek te komen, moet je de hengel naar voren schuiven, totdat je op de plek bent waar je wilt liggen. Hierbij is het belangrijk dat je je aas niet door het water sleept. Dit kun je voorkomen door je hengeltop een beetje omhoog te laten wijzen.

Doordat je met zo’n lengte aan het vissen bent, moet je altijd rekening houden met de omgeving. Aanslaan moet ook een beetje anders. Bij het aanslaan moet je niet je hengeltop volledig omhoog doen. Zorg ervoor dat je met een goed tikje de haak zet. Hierna kun je rustig de vis naar je toe halen.

Tot slot moet je nooit kracht gaan zetten met een vaste stok. Bij een aanbeet kan het zijn dat de vis aardig wat kracht wilt gebruiken. Door de lengte waarmee je vist, ben je gevoeliger voor een breuk in je hengel, dit is vooral met de grotere hengels. Je kunt er beter voor kiezen om met nylon of een elastiek te vissen, zodat je de klap van de brasem goed op kunt vangen. Bij het vissen op brasem met een vaste stok moet je dus echt je hengel alleen vasthouden en ervoor zorgen dat de rek, van je lijn, de vis moe maakt.

Hoe gebruik je een vaste stok

Vaste stok gebruiken om mee voor te voeren

Het is ook erg handig om je vaste stok te gebruiken bij het voorvoeren. Hiermee voorkom je namelijk dat je op een verkeerde plek werpt. Het voer komt altijd op dezelfde plek en is hierdoor perfect om een kleine voerstek op te bouwen, erg handig tijdens de winter.

Hierbij monteer je een cup op de top van je hengel. Hierna kun je deze cup vullen met je voer. Vervolgens kun je deze volle cup richting je voerplek brengen en daarna omdraaien. Hiermee laat je het voer precies op dezelfde plek steeds vallen en ben je er zeker van dat je voer bij de vissen ligt. Ideaal dus om mee voor te voeren op brasem.

Vaste stok gebruiken om mee voor te voeren

Welke vaste stok heb ik nodig voor brasem

Als je opzoek gaat naar de juiste vaste stok voor brasem, dan is het belangrijk om van te voren een indicatie te hebben van je vis plek. Het is namelijk zo dat je precies moet weten welke afstand je gaat bevissen en hoe de omgeving voor de rest is.

Lengte van je vaste hengel

De afstand die je gaat vissen, heeft invloed op de lengte van je vaste hengel. Als jij van plan bent om lange afstanden te gaan vissen, dan moet je ook een langere hengel nemen. Denk bijvoorbeeld aan een hengel van 8 tot 10 meter lang. Voor kortere stukken kun je natuurlijk een kortere hengel nemen.

Ook moet je kijken naar hoe de vis plek er ongeveer uitziet. Als je aan het vissen bent op een water met bomen, dan kun je vaak geen gebruik maken van hele lange hengels. Ook krijg je dit als je maar een kort stukje hebt om te staan. Je moet namelijk wel een beetje de ruimte hebben om je hengel naar achter te doen.

Lengte van je vaste hengel

Type vaste hengel

Je hebt bij vaste hengels twee verschillende soorten. Als eerste heb je vaste hengels die telescopisch zijn (inschuifbaar). Daarnaast heb je ook vaste hengels die bestaan uit meerdere delen. Bij het gebruik van een hengel met meerdere delen, kun je bij het binnenhalen de hengel steeds korter maken. Hierdoor is deze hengel ideaal voor het gebruik op een water met weinig ruimte.

Een telescopische hengel heeft weer het voordeel dat hij makkelijk te vervoeren is. Bij een hengel die uit meerdere delen bestaat, krijg je dat je al die delen los in de auto mee moet nemen. Een telescopische hengel schuift volledig in elkaar, waardoor je uiteindelijk maar een klein deel overhoudt.

Type vaste hengel

Wat voor montage moet ik gebruiken bij het vissen op brasem met de vaste stok

De montage bij het vissen op brasem met de vaste stok is vrij eenvoudig. Vaak kun je al een standaard tuigje in de winkel kopen en hoef je deze alleen maar aan de hengel te maken. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf je montage te maken. Het vastmaken van je montage gaat allebei op dezelfde manier.

Als eerste begin je met de lijn door het oogje van je top te doen. Hierna moet je deze richting beneden halen, totdat je bij het onderste haakje bent. Vervolgens knoop je de lijn aan het oogje en moet je de draad een paar keer om de twee ogen draaien.

Op het moment dat je gebruik maakt van een tuigje, ben je al klaar. Als  dit niet het geval is, dan moet je nog een dobber, lood en een haak monteren.

Het makkelijkste is om eerst een stuitje op je lijn te schuiven. Hierna kun je de dobber met alleen de onderkant aan de lijn vastmaken en hieronder doe je weer een stuitje. Hiermee kun je perfect de dobber peilen.

Voor het uitloden van de dobber, moet je ervoor zorgen dat je ongeveer het gewicht van de dobber aan lood op de lijn doet. Vervolgens knoop ik het haakje aan de lijn. Als laatste doe ik nog één loodje op 10 centimeter boven de haak. Hiermee zorg ik ervoor dat ik met een sleepje aan het vissen ben. Een sleepje voorkomt lijnzwemmers.

Lees hier meer over de montage bij het penvissen.

Op wat voor water kun je een vaste stok gebruiken

Zoals ik eerder al vertelde is het belangrijk dat je rekening houdt met waar je gaat vissen. Een perfecte plek om gebruik te maken van een vaste stok is op het kanaal. Het water is hier vaak erg recht en je hebt weinig last van obstakels. Hierdoor heb je de ruimte, mocht de vis wat sterker zijn. Ook heb je hier veel ruimte om je vis plek heen.

Een andere ideale plek is op een vijver bij een grasveld. Vaak in een park zit ontzettend veel brasem. Daarnaast heb je hier echt de ruimte om te gaan vissen op brasem met de vaste stok.

Op wat voor water kun je een vaste stok gebruiken