Veel mensen weten het nog niet, maar het is zeker mogelijk om ook met boilies brasem te vangen. Doordat het nog niet zo populair is, wordt er ook niet veel over gesproken. Echter hoor je nog wel eens dat een karpervisser een brasem als bijvangst gevangen heeft. Brasems zijn ook gewend om boilies te eten, maar daarvoor moet je wel de juiste boilies gebruiken. Maar hoe kun je dan precies vissen met boilies op brasem?

Als je wilt vissen met boilies op brasem, moet je gebruik maken van kleine boilies. Daarnaast is de brasem dol op zoete boilies en een opvallende kleur wilt ook helpen. Boilies kun je gebruiken bij het statisch vissen en feedervissen. Boilies maak je vast door ze op een hair te schuiven.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je met boilies brasem kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat boilies zijn, waarom het vissen met boilies zo goed is, welke boilies je nodig hebt, waar en wanneer je boilies kunt gebruiken, met welke vistechnieken je boilies kunt gebruiken en hoe je kunt voorvoeren met boilies. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je brasem kunt vangen met boilies.

Wat zijn boilies

Boilies is aas wat veelal bij het karpervissen gebruikt wordt. Het zijn ronden bollen die gemaakt zijn van deeg. Aan dit deeg worden smaken en geur toegevoegd, om het voor de vis zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ook wordt er een kleurtje toegevoegd, zodat het aas erg opvalt.

Je hebt boilies in allemaal verschillende maten en vormen. Hierdoor is het ook mogelijk om het te gebruiken bij het brasem vissen, omdat er gewoon zoveel verschillende soorten zijn. Het voordeel van boilies is dat je het in grote hoeveelheden kunt kopen. Ook is het bij elke hengelsportwinkel te koop en heb je veel keuze uit de verschillende soorten.

Wat zijn boilies

Waarom is het vissen met boilies op brasem zo goed

Boilies zijn ontzettend herkenbaar voor de brasem. Dit komt namelijk omdat dit aas het populairste aas is bij het karpervissen. Hierbij wordt ontzettend veel gevoerd en al deze boilies komen op de bodem terecht. In diezelfde wateren is ook de brasem aanwezig, waardoor hij ook begint te azen op zo’n voerplek.

Als er met boilies gevist wordt, dan gebeurd dat vaak op grotere wateren en wordt er gebruik gemaakt van grote bollen. De brasem heeft natuurlijk maar een kleine bek. Om zo’n grote bol door te slikken, is het van belang dat de brasem zelf ook iets groter is. Daardoor vang je met het vissen met boilies vooral de grotere brasems. Dit maakt het natuurlijk een stuk leuker om op brasem te vissen.

Ook is het zo dat boilies een ontzettend goede geur en smaak hebben. Het is niet erg lastig om een brasem aan het azen te krijgen. Het aasgedrag van de brasem is, dat ze altijd in scholen aan het azen zijn. Hierdoor ben je er vrij zeker van dat je gelijk aan het vissen bent op meerdere brasems. Het wordt dan ook een stuk makkelijker om in een korte tijd veel brasems te vangen.

Tot slot is het ook nog zo dat je veel andere witvissoorten ermee weert. Het is namelijk zo dat boilies alleen geschikt zijn voor brasems en de kleinere witvissen, zoals voorn, kunnen dit niet pakken. Hierdoor zal je geen bijvangsten krijgen van andere soorten en alleen de grotere brasems vangen.

Waarom is het vissen met boilies op brasem zo goed

Wat zijn de nadelen van het vissen met boilies

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het vissen met boilies. Als eerste nadeel is het dat boilies niet erg goedkoop zijn. Doordat ze helemaal gemaakt moeten worden en veel smaakjes hebben, krijg je dat een zakje boilies vaak al duurder is dan een blik mais. Als je al vaker met boilies vist, kun je deze prijs dekken door iets grotere verpakkingen te kopen. Vaak zijn deze uiteindelijk goedkoper.

Daarnaast kan het zijn dat je met de verkeerde boilies aan het vissen bent. Wanneer je met een maatje te groot aan het vissen bent, of de brasems zijn kleiner dan verwacht, dan krijg je dat je veel brasems gaat misslaan. Je denkt dan dat je beet hebt, omdat het aas meegenomen wordt, maar toch heb je bij het aanslaan geen beet. In zo’n geval is het zo dat je aas te groot is voor de vis. Hierdoor kan de vis het aas niet in de bek krijgen en sla je het eigenlijk voor zijn neus weg.

Als laatste is het zo dat je ook nog het probleem hebt dat je alleen gebruik kunt maken van een werphengel. Doordat je de grotere brasems gaat vangen en je bepaalde vistechnieken gaat uitvoeren, is het niet mogelijk om dit met een vaste hengel te doen.

Welke boilies heb je nodig voor het vissen op brasem

Als je op brasem gaat vissen, heb je wel speciale boilies nodig. Niet elke boilie is geschikt voor brasem. Zoals ik eerder al vertelde heb je als probleem dat je niet gebruik kunt maken van te grote boilies. Voor brasem moet je echt gebruik maken van mini boilies. Zelf maak ik gebruik van een boilie van maximaal 12mm. In sommige gevallen zijn deze zelfs nog te groot. Wanneer je alleen maar grote boilies hebt, kun je ervoor kiezen om deze door de helft te knippen.

Als smaak kun je van twee verschillende soorten gebruik maken. Zelf maak ik het liefste gebruik van zoete boilies. Denk hierbij aan fruitige boilies, zoals een aardbei boilie. Deze heeft namelijk een ontzettend sterke geur en daardoor trek je goed de brasem aan. Daarnaast kun je ook gebruik maken van vismeel boilies. De brasem is ook erg dol op vismeel en kan daar ook veel van eten.

Probeer bij het vissen gebruik te maken van een boilie met een opvallende kleur. Een opvallende kleur is namelijk ideaal, omdat de brasem echt een vis is die houdt van het visuele. Brasem is niet een hele schuwe vis, dus als je een goed hoopje opvallend aas hebt krijg je dat de brasem daar makkelijk naartoe trekt.

Welke boilies heb je nodig voor het vissen op brasem

Op wat voor water kan ik het beste met boilies gaan vissen

Als je met boilies gaat vissen, dan ga je over het algemeen op de grotere brasems vissen. Het is daarom ook beter om te gaan mikken op de grotere wateren. Dit betekent niet perse dat het altijd diep water moet zijn, maar in ieder geval een groot water. Denk hierbij aan een meer, kanaal, rivier of vijver. Op dit soort wateren is vaak meer voedsel te vinden en ook meer ruimte om te zwemmen.

Als je bij dit soort plekken aan het vissen bent, dan raad ik het aan om bij de ondiepere plekken te gaan vissen. Vooral hier zijn de grotere brasems opzoek naar voedsel. Daarnaast is het ook goed om te kijken waar andere vissers aan het vissen zijn. Dat zijn namelijk de plekken waar veel gevoerd wordt en de brasem is gewend dat daar boilies te vinden zijn. Op het moment dat je dan daar gaat vissen, zal je merken dat het minder lastig is om met boilies brasem te vangen.

Leer hier meer over waar brasem zit.

Op wat voor water kan ik het beste met boilies gaan vissen

Wat is de beste periode om boilies te gebruiken voor brasem

De beste periode om met boilies op brasem te vissen is in de zomer. Tijdens de zomer eet de brasem ontzettend veel en kan die zo een hele voerplek leegeten. Het is daarom verstandig om in deze periode boilies te gebruiken, omdat deze iets meer vullen dan klein aas. Ook is het zo dat groot aas in de warmere periode beter gepakt wordt, dan wanneer je in de koude maanden aan het vissen bent.

Het vissen met boilies op brasem kun je al doen vanaf het midden voorjaar. Het gaat erom dat het water lekker is opgewarmd en de brasems actiever zijn geworden. Ook moeten ze genoeg honger hebben, om veel opzoek te gaan naar voedsel. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om vlak na de paai, boilies te gebruiken tijdens het vissen.

In de winter is het niet goed om met boilies op brasem te vissen. In deze periode eten ze namelijk bijna niks en een grote boilie gaan ze dan al helemaal niet pakken.

Met welke vistechniek kun je boilies gebruiken

Het vissen met boilies kun je met verschillende vistechnieken doen. De beste vistechniek om boilies mee te gebruiken, is tijdens het statisch vissen. Hierbij kun je namelijk ideaal gebruik maken van boilies, omdat je het aas op een hair doet en wacht totdat de brasem het aas pakt. Meestal ben je met deze techniek wat langer aan het vissen, daarom is het gebruik van een boilie ideaal. Deze kun je lang onderwater houden en valt goed op.

Andere vistechnieken waar je boilies bij kunt gebruiken zijn:

Met welke vistechniek kun je boilies gebruiken

Hoe bevestig je een boilie

Het bevestigen van een boilie aan de haak is vrij simpel. Als eerste is het belangrijk om te weten dat je een boilie niet op de haak kunt prikken. Je moet hier dus gebruik maken van bijvoorbeeld een hair. Het makkelijke van een hair is dat je hiermee je haakpunt helemaal vrijhoudt. Hierdoor hoef je tijdens een aanbeet niet door het aas te slaan, wanneer je de haak wilt zetten.

Wanneer je het aas op een hair wilt zetten heb je de volgende spullen nodig:

  • Hair
  • Boilienaald
  • Stoppertje
  • Boilie

Een boilie op de hair zetten gaat als volgt:

  • Als eerste moet je de boilie op de boilienaald prikken. Als je boilie nieuw is, dan is hij zacht genoeg om doorheen te prikken.
  • Hierna hang je de hair aan het haakje van de boilienaald.
  • Schuif daarna de boilie op de hair.
  • Als laaste moet je het stoppertje tussen de hair en de boilie doen en de boilie tegen het stoppertje schuiven.

Een andere manier om een boilie te bevestigen is doormiddel van een schroefje in de boilie te draaien, die verbonden zit aan je haak. Hierbij heb je een klein schroefje die je elke keer opnieuw kunt gebruiken.

Ook is het mogelijk om een baitband te gebruiken. Echter gebruik ik alleen de baitband als ik gebruik maak van een halve boilie. Wanneer ik een hele boilie tussen de baitband probeer te doen, krijg ik dat de boilie er te makkelijk uit kan gaan. Dit komt namelijk omdat de boilie een balletje als vorm is en daardoor minder makkelijk tussen een elastiekje te krijgen is.

Hoe bevestig je een boilie

Kun je ook voorvoeren met boilies

Wanneer je boilies gebruikt tijdens het vissen, dan wil je natuurlijk ook gaan voorvoeren. Het is zeker mogelijk om boilies te gebruiken bij het voorvoeren. Hierbij kun je ervoor kiezen om hele boilies het water in te gooien, halve boilies of gecrushte boilies. Gecrushte boilies zijn boilies die je helemaal kapot hebt gemaakt, waardoor het poeder of hele kleine stukjes zijn. Hierdoor zijn ze erg makkelijk op te nemen voor brasem en heb je in feite ook iets meer gevoerd. Als je een boilie in kleinere stukjes doet, kunnen er meer vissen van eten. Het voordeel van poeder, is dat het onderwater een wolk geeft. Hierdoor valt het extra op onderwater en geeft het veel geur af.

Daarnaast kun je ook boilies toevoegen aan een voertje wat je hebt gemaakt. Als jij gewend bent om te vissen met een partikel mix, dan kun je hier ook boilies aan toevoegen. Het maakt hierbij ook niet uit of het gecrushte – of hele boilies zijn.