Een erg bekende manier voor het vissen op zeelt, is met een dobber. Door het vissen met een dobber op zeelt, zorg je voor veel vrijheid en kun je makkelijk schakelen tijdens het vissen. Daarnaast is het een erg handige manier voor beginners, omdat je er nog niet teveel spullen voor nodig hebt. Maar hoe kun je dan precies op zeelt vissen met een dobber?

Als je wilt vissen op zeelt met een dobber, dan kun je dit het beste op een korte afstand doen op een klein watertje. Het is handig om hierbij meerdere plekjes te maken en deze een voor een af te vissen. Als montage heb je een haak, wat loodjes en een dobber nodig. Voor het aas gebruik je mais.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je op zeelt kunt vissen met een dobber. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom je zo goed op zeelt kunt vissen met een dobber, wanneer je goed kunt penvissen op zeelt, waar je het beste een dobber kunt gebruiken, hoe het penvissen precies werkt, wat voor montage je nodig hebt en wat het beste aas is wat je kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat je precies weet hoe je zeelt kunt vangen met een dobber.

Waarom kun je goed op zeelt vissen met een dobber

Het vissen met een dobber is ideaal voor alle vissers die er zijn. Het is een vrij eenvoudige manier van vissen en is erg populair onder verschillende vissoorten. Voor het vissen op zeelt met een dobber, heb je niet al teveel spullen nodig. Belangrijk hierbij is dat je de juiste spullen bij je hebt, maar je hoeft zeker niet meer spullen te hebben. Bij andere vistechnieken is het vaak zo dat je met meerdere hengels vist, of dat je nog gebruik moet maken van een statief waar je de hengels in kunt doen. Bij deze vistechniek heb je alleen de volgende spullen nodig:

  • Hengel
  • Lijn
  • Lood
  • Stuitjes
  • Dobber
  • Haakje
  • Schepnet
  • Onthaakmat
  • Aas

Hierdoor is het ideaal om dit als beginnende visser te doen, om te kijken of je het vissen (op zeelt) leuk vindt om te doen.

Waarom kun je goed op zeelt vissen met een dobber

Penvissen kost minder tijd

Daarnaast is het zo dat je met deze vistechniek vaak wat minder tijd kwijt bent, om een goede zeelt te kunnen vangen. Als je op deze manier gaat vissen, krijg je dat je meerdere plekjes gaat maken en deze een voor een gaat afvissen. Hierdoor ben je best actief aan het vissen, maar zorg je er ook voor dat je flexibel blijft om van plek te wisselen. Mocht het zo zijn dat je tijdens het vissen iets opmerkt, dan kun je ervoor kiezen om hier naartoe te gaan. Hierdoor ben je minder tijd kwijt voor je sessie. Tijdens je sessie kun je prima bepalen wat je gaat doen. Om makkelijker of meer vis te vangen, kun je er wel voor kiezen om je beter voor te bereiden.

Met deze vistechniek ga je actief achter de zeelt aan

Tot slot is het een hele leuke manier van het vissen. Je bent namelijk niet alleen bezig met vissen te vangen en te wachten. Bij deze vistechniek ben je echt actief opzoek naar de vis en probeer je je best te doen om de vissen te vinden. Je gaat bijvoorbeeld een water af en zoekt de beste plek om te gaan vissen. Eventueel kun je ervoor kiezen om voor te voeren, in de hoop dat je een reactie van de vis krijgt. Daardoor ben je vooral bezig om actief de vis te vinden en hoef je daardoor vaak minder te wachten. Vaak is het bij deze vistechniek zo dat je al in een vrij korte tijd, een vis kunt vangen.

Wanneer kun je goed penvissen op zeelt

Het penvissen op zeelt is een hele goede techniek. Dit komt namelijk omdat het geschikt is om het hele jaar door te doen. Doordat je echt actief opzoek gaat naar de vis, krijg je dat het ook goed werkt om deze vistechniek te doen wanneer de vissen minder actief zijn. Je bent echt druk aan het zoeken naar de vissen en gaat pas vissen op het moment dat je ze ziet. Hierdoor vergroot je je kansen, maar zorg je er ook voor dat je tijdens de koudere dagen, net iets makkelijker een vis kunt vangen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om deze vistechniek uit te voeren, op het moment dat de vis juist makkelijk te vangen is. Wel is het vaak zo dat andere vistechnieken in deze periode voor meer vis zorgen. Toch blijft het goed om deze techniek uit te voeren. Om je kansen in deze periode te vergroten, is door een andere plek te kiezen of door ander aas te gebruiken.

Lees hier meer over wanneer je het beste op zeelt kunt vissen.

Wanneer kun je goed penvissen op zeelt

Op zeelt vissen in de winter

Zoals ik eerder al vertelde is deze manier ideaal voor het vissen in de koudere periode. In deze periode krijg je dat de zeelt minder actief is. Hierdoor wordt het lastiger om een zeelt te vangen en krijg je dat je een verandering in je techniek moet aanbrengen. Om goed te blijven vangen tijdens de winter, kies ik ervoor om echt op wateren te vissen waar veel zeelt zwemt. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat ik veel tijd steek in het zoeken naar de vis.

Als je in de winter gaat vissen, dan is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de eetlust van de vis. In de winter azen ze een stuk minder, waardoor het moeilijker wordt om de vis over te halen. Het aas in deze periode erg belangrijk, omdat een zeelt erg kieskeurig is. Te groot aas zorgt ervoor dat de zeelt het niet gaat pakken of dat hij te snel vol zit. In de winter kies ik ervoor om eigenlijk alleen met mais te vissen op zeelt. Hierbij doe ik dan een maiskorrel op de haak en ik voer ook beperkt.

Lees hier mijn uitgebreide artikel over welk aas goed werkt voor het vangen van zeelt.

Waar kun je de dobber goed gebruiken

Het vissen met een dobber heeft een groot nadeel en dat is dat je niet ver kunt werpen. Een dobber is over het algemeen niet erg zwaar, waardoor het moeilijk is om ver te werpen. Daarnaast vis je vaak niet heel erg lang en daarom is het uitvaren van je lijnen overdreven.

Mocht je vissen op zeelt met een dobber, dan kun je dat het beste doen op kleine wateren. Zelf vis ik graag op zeelt in een woonwijk. In deze woonwijken zijn kleine slootjes, met af en toe wat obstakels in het water. Ook werkt het goed om de polder in te gaan, om daar op zeelt te gaan vissen. In de polder zijn de wateren nog goed te werpen, waardoor je eigenlijk altijd wel bij je vis plek kunt komen.

Wel is het belangrijk dat het water waarop je gaat vissen genoeg obstakels heeft. Een zeelt is een echte fan van waterplanten, omdat hier veel beestjes op zitten. Hierdoor zit een zeelt het liefste vol tussen het riet en is het belangrijk dat je hier ook bij gaat vissen.

Het mooie van het penvissen is, dat je actief aan het vissen bent. Hierdoor ben je scherp en heb je eigenlijk je hengel vast. Op het moment dat je dan beet krijgt, dichtbij de obstakels, dan kun je op tijd de vis daar weg krijgen. Hierdoor voorkom je de kans dat je montage vast komt te zitten in de obstakels. Verder in het artikel bespreek ik een montage die voorkomt dat je vast komt te zitten in de obstakels.

Klik hier voor mijn artikel over waar je precies op zeelt kunt vissen.

Waar kun je de dobber goed gebruiken

Hoe werkt het penvissen precies

Op het moment dat je wilt gaan penvissen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook begrijpt hoe het penvissen precies werkt. Met het penvissen zorg je ervoor dat je ten eerste licht bepakt bent. Door niet teveel spullen bij je te hebben, zorg je ervoor dat je makkelijk kunt verplaatsen van plek. Hierdoor kun je goed reageren op wat er in het water gebeurd. Wanneer je ziet dat er veel vissen aanwezig zijn op een plek, dan kun je daar naartoe gaan. Ook kun je hierdoor makkelijker op plekken komen, waar je anders niet kunt komen. Als ik ga penvissen op zeelt, zorg ik ervoor dat ik dichtbij de vis plek kan komen.

Daarnaast is het bij het vissen op zeelt met een dobber belangrijk dat je ook meerdere plekken van te voren gaat aanmaken. Voorkom dat je te lang op een plek aan het vissen bent. Natuurlijk als je veel vis vangt op een plek, kun je ervoor kiezen om daar wat langer te zitten. Juist wanneer de vangsten tegenvallen, kun je met het penvissen erg goed verwisselen van plek.

Tot slot moet je bij het penvissen rekening houden met het feit dat je niet te dichtbij je vis plek komt. Het nadeel hiervan is dat je de vis kan laten schrikken, waardoor hij naar een andere plek trekt. Met het penvissen moet je natuurlijk wel de afstand kunnen halen, omdat je niet heel ver kunt werpen. Wel houd ik voor mijzelf als regel dat ik minstens de hengellengte tussen mijzelf en de vis houd. Hiermee zorg ik ervoor dat ik de kans op schrikken bij de vis verklein. Zelfs op deze afstand probeer ik nog langs de kant te sluipen, om het echte schrikken te voorkomen.

Hoe werkt het penvissen precies

Welke dobber montage heb je nodig voor het vissen op zeelt

Wanneer je gaat vissen op zeelt, kun je het beste gebruik maken van de Engelse dobber montage. De Engelse dobber montage betekent dat je alleen met onderkant, de dobber aan de lijn hebt bevestigd. Hiermee zorg je ervoor dat je dobber alle kanten op kan bewegen. Dit is erg belangrijk bij het vissen op zeelt, omdat je veel bij obstakels aan het vissen bent.

Wanneer je dobber alleen aan de onderkant bevestigd is, zorg je ervoor dat hij alle kanten op kan bewegen. Mocht de vis zich vast zwemmen in de planten, dan kan je dobber er andersom weer uit komen. Hiermee voorkom je dat je dobber breekt, omdat hij vast blijft zitten tussen de waterplanten.

Bij een dobber die ook rond het drijflichaam vastzit, krijg je dat hij maar een kant op kan. Hierdoor krijg je automatisch dat die bij het vastzitten in planten, vaak ook echt goed vastzit.

Zelf zet ik mijn dobber tussen twee stuitje, zodat ik hem goed kan afstellen. Onder de stuitjes doe ik een aantal loodjes. Het totale gewicht aan lood is ongeveer evenveel als het gewicht van je dobber. Aan het einde van mijn lijn maak ik een haakje, meestal is dit ongeveer een haakmaat 14, omdat ik het fijn vind om klein te vissen. Boven mijn haakje doe ik een loodje op 10 centimeter, zodat ik ervoor zorg dat er een klein stukje lijn op de bodem ligt. Hiermee voorkom je lijnzwemmers. Het andere lood komt op ongeveer 40 centimeter boven de haak.

Lees hier meer over de montage voor het penvissen.

Welke dobber montage heb je nodig voor het vissen op zeelt

Waarom is de vaste dobber montage voor zeelt goed

Het is erg belangrijk om bij het penvissen gebruik te maken van de vaste dobber montage voor zeelt. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je dobber niet of nauwelijks kan bewegen. Op het moment dat jij je dobber gaat afstellen, krijg je dat je altijd goed gaat liggen. Mocht je net verkeerd in het water liggen tijdens het peilen, dan krijg je dat je het gelijk ziet. Bij het gebruik van een stuitje krijg je dat je dit minder nauwkeurig ziet. Hierdoor krijg je dat je bij het liggen op je plek vaak merkt dat je dobber niet helemaal goed zichtbaar is.

Hoe stel je je dobber goed af

Het uitpeilen van je dobber is natuurlijk erg belangrijk bij het vissen op zeelt. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je het aas precies op de plek aanbiedt, waar de vis op dat moment zit. Bij het penvissen op zeelt, zorg je ervoor dat je aas op de bodem terecht komt. Hierbij is het belangrijk dat je onderste loodje op de bodem terecht komt.

Het peilen van de dobber doen we altijd net buiten je vis plek, zodat je voorkomt dat je de vissen gaat verstoren met het steeds ingooien. Als eerste moet je ongeveer een inschatting maken op hoe diep het water is en hier zet je dan je dobber op. Op het moment dat je inwerpt kun je drie dingen zien:

  • Het kan zijn dat je dobber perfect ligt, dit betekent dat alleen het puntje uit het water steekt. In dit geval hoef je niks meer te doen.
  • Ook kan het zijn dat je dobber onderwater verdwijnt. Als dit het geval is lig je te ondiep en moet je je dobber omhoog schuiven.
  • Als laatste kan het zijn dat je dobber plat gaat liggen. Bij het plat liggen, ligt je dobber te diep en moet je hem naar beneden schuiven.

Het uitpeilen van je dobber is erg belangrijk en daarom raad ik het echt aan om dit te doen, totdat je vindt dat je dobber echt goed ligt.

Welk aas kun je gebruiken voor het vissen op zeelt met de dobber

Tot slot moeten we nog bespreken wat voor aas je kunt gebruiken bij het penvissen op zeelt. Wanneer je op zeelt gaat vissen met een dobber, kun je ervoor kiezen om aas op de haak of hair te doen. Voor aas op de haak kun je kiezen om gebruik te maken van mais, maden of wormen. Belangrijk bij de maden of wormen is dat je ze alleen een beetje met de haak prikt, zodat je ervoor zorgt dat ze levend blijven. Het levende heeft een erg goed visueel effect, waardoor je de vissen echt aantrekt.

Als je met een hair gaat vissen, kun je ook gebruik maken van mais. Daarnaast werkt het ook goed om met pinda’s of boilies te vissen. Voor het vissen met boilies moet je wel rekening houden met de kleine bek van de zeelt. Zorg er daarom niet voor dat je met te grote boilies gaat vissen. Gebruik daarom maximaal een boilie van 12mm.

Welk aas kun je gebruiken voor het vissen op zeelt met de dobber

Wat voor lokvoer heb ik nodig voor zeelt

Ook tijdens het penvissen op zeelt, is het belangrijk dat je de vis probeert te lokken. Je wilt natuurlijk dat de vis aanwezig is op je vis plek, op het moment dat jij hier aan het vissen bent. Om deze reden is het erg belangrijk dat je wel gaat voorvoeren, voordat je begint met vissen. Bij het penvissen is het erg goed om een paar handjes voer op verschillende plekken in het water te gooien. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd genoeg plekjes hebt om te vissen en vergroot je je kans op een vangst.

Als lokvoer maak ik zelf het liefste gebruik van een partikel mix. In deze partikel mix zitten hennepzaadjes, harde mais en tijgernoten. Dit is een allround voertje en werkt erg goed om zeelt te lokken. Daarnaast kun je dit voertje in alle verschillende periodes gebruiken. Wel is het belangrijk dat je de hoeveelheid die je voert, aanpast aan de periode waarin je vist.

Klik hier voor mijn artikel over lokvoer voor zeelt.