Om een zeelt te vangen, kun je veel verschillende vistechnieken gebruiken. Een van deze vistechnieken is het vissen met een method feeder. Als je gaat feedervissen op zeelt, vergroot je je kansen om in een korte tijd veel zeelt te vangen. Echter is het hebben van kennis erg belangrijk bij het feedervissen, omdat dit net iets lastiger is dan het vissen met de pen. Maar hoe kun je dan precies met de method feeder op zeelt vissen?

Als je met de method feeder op zeelt gaat vissen, is het belangrijk dat je dit op een groter water doet. Ook raad ik het aan dat je tijd steekt in het aanvoeren van je stek, omdat je bij het feedervissen veel op dezelfde plek vist. Als aas kun je het beste gebruik maken van een worm.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je met de method feeder op zeelt kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat de method feeder precies is, waar je het beste kunt feedervissen, wanneer je goed kunt feedervissen, wat voor materiaal je hier voor nodig hebt en wat je als aas het beste kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met de method feeder op zeelt kunt vissen.

Wat is de method feeder

Bij het vissen met de method feeder maak je gebruik van een korfje of een method feeder waar je lokvoertje op zit. Hierop ligt vaak je aas, waardoor je krijgt dat het aas echt dichtbij je voertje ligt. Een method feeder is een plastic plaatje, waar je het aas op kunt plakken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een korfje, waar je het lokvoertje in kunt doen.

Tijdens het feedervissen zorg je ervoor dat je altijd een kleine vis plek krijgt. Om deze reden is het ook erg belangrijk om zoveel mogelijk op dezelfde plek te werpen. Zo zorg je ervoor dat je in een korte tijd aardig wat vissen kunt vangen.

Met het feedervissen maak je geen gebruik van een dobber, om je aanbeten waar te nemen. Bij deze vistechniek wordt er gebruik gemaakt van de hengeltop. Je hengeltop is erg flexibel. De hengel ligt in een speciale hengelsteun en bij een aanbeet zie je dat er aan je top getrokken wordt. Dit is uiteindelijk het moment waar je op moet aanslaan.

Wat is de method feeder

Wat zijn de voordelen van het feedervissen op zeelt

Het feedervissen heeft ontzettend veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je in een korte tijd erg veel vissen kunt vangen. Doordat je steeds op dezelfde plek aan het vissen bent, is je kans groot dat je veel vissen gaat vangen. Dit zorgt ervoor dat als je een echte vis spot gevonden hebt, je ook gelijk aardig wat vissen kunt vangen.

Daarnaast kun je bij het feedervissen erg makkelijk met meerdere hengels vissen. In tegenstelling tot het penvissen, heb je bij het feedervissen dat je eigenlijk maar naar één punt hoeft te kijken. Je kunt hierdoor je hengels op allemaal verschillende plekken uitleggen. Uiteindelijk liggen alle hengels naast elkaar in de hengelsteun en kun je alles goed in de gaten houden. Hierdoor vergroot je alleen maar je kansen, omdat je kunt variëren in plek, aas en montage.

Tot slot is dit een vistechniek die het hele jaar ideaal is om uit te voeren. Wel moet je rekening houden met de omstandigheden. Doordat je met een kleine voerplek aan het vissen bent, krijg je dat je ook goed vissen kunt vangen in mindere omstandigheden. Met een paar kleine aanpassingen kan je er ook voor zorgen dat je de zeelten kunt vangen, wanneer ze juist een stuk meer aan het azen zijn.

Wat zijn de voordelen van het feedervissen op zeelt

Waar kun je het beste feedervissen op zeelt

Het feedervissen kun je op veel verschillende wateren doen, maar het beste is om dit op een groter water te doen. Het feedervissen is er juist op gericht om een beetje verder en uit elkaar te vissen. Hierdoor werkt het erg goed om dit te doen op een polderkanaal, omdat je hier vaak de ruimte hebt. Op een polderkanaal heb je ook vaak verschillende plekken naast elkaar, die net te ver liggen om te gaan penvissen.

Mocht je bijvoorbeeld in een bos of park vissen, dan is het ook goed om te gaan feedervissen. Wel is het in zo’n geval belangrijk dat je goed kijkt naar een plek waar je eventueel met meerdere hengels kunt vissen. Ook moet je oppassen dat je niet bij teveel dressuur wateren gaat vissen, want het nadeel hiervan is dat je een stuk moeilijker de vissen tot een aanbeet verleidt.

Tot slot vis ik ook regelmatig op een groot meer. Het voordeel van een meer is dat er vaak veel zeelt aanwezig is. Hierdoor is het niet lastig om de juiste plek te vinden.

Doordat je veel op grotere wateren aan het vissen bent, raad ik het wel aan om goed onderzoek te doen naar het water en pas te vissen, als je echt zeker bent van je plek. Het is daarnaast ook niet verplicht om op een groot water te vissen, maar op de kleinere wateren zou ik zelf voor het penvissen kiezen.

Lees hier meer over waar je precies op zeelt kunt vissen.

Waar kun je het beste feedervissen op zeelt

Wanneer kun je het beste met de method feeder op zeelt

Zoals ik eerder al vertelde kun je eigenlijk het hele jaar door met de method feeder op zeelt vissen. Echter zijn er natuurlijk momenten waarbij het vissen met de method feeder een stuk meer loont. Zelf raad ik het aan om vooral de method feeder te gebruiken, wanneer de zeelt op z’n actiefst is. Dit zorgt er namelijk voor dat je echt in een korte tijd veel verschillende zeelten kunt vangen. Deze periode is meestal vanaf het vroege voorjaar en gaat door tot de zomer. Wel zit hier een pauze in en dat is tijdens de paai.

Ook kun je tijdens de zomer goed vissen op zeelt. Wel is het zo dat in deze periode de zeelt een stuk meer verstopt is. Zeelten houden niet zo van het licht en kunnen zich daarom erg diep in de planten verstoppen. Als je tijdens de zomer op zeelt wilt feederen, raad ik het aan om dit te doen buiten de zonuren. Dit betekent dat je voor zonsopkomst moet vissen, totdat je merkt dat de vangsten afnemen. Het vissen in de avonduren werkt ook erg goed om zeelt te vangen. Je zal vooral merken op een hele hete dag, dat de zeelten tot leven komen in de avond.

Zeelt is in de winter niet heel erg actief. Wel kun je het beste gaan feedervissen, mocht je op zeelt willen vissen in deze periode. Het zou erg knap zijn als je enkele zeelten kunt vangen, maar veel activiteit zal je niet waarnemen. Ik zou zeggen probeer het uit en kijk of je het leuk vindt om te doen. Zoek vooral de wat warmere stukken in het water op en probeer daar op de diepere stukken te vissen.

Klik hier voor mijn artikel over wanneer je precies op zeelt kunt vissen.

Wat voor materiaal heb je nodig voor het feedervissen op zeelt

Bij het vissen met de method feeder op zeelt, heb je iets ander materiaal nodig. Hier heb je namelijk wat lichter materiaal nodig. Als eerste moet je een echte feederhengel gebruiken voor het vissen op zeelt. Een feederhengel betekent een hengel van 3.60 meter tot 4.20 meter met een goede demping.

De top van deze hengel moet ook flexibel zijn en een gekleurde bovenkant hebben. Door de gekleurde bovenkant kun je hem goed zien. Het is ook handig om meerdere hengeltoppen bij je te hebben, zodat je eventueel kunt wisselen. Voor een grotere zeelt heb je een stuggere top nodig, dan wanneer je op kleine zeelten aan het vissen bent.

Als laatste is het bij het feedervissen essentieel om een spoel te hebben met een lijn clip erop. De lijnclip maakt het namelijk makkelijker om steeds op dezelfde plek te werpen. Als je ingeworpen hebt, kun je de lijn achter het haakje van de lijnclip doen. Hierna hoef je alleen nog maar te mikken, omdat je bij het uitwerpen altijd de afstand gooit die je het eerste hebt geworpen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om steeds op dezelfde plek te werpen. Op deze spoel kun je het beste een lijn hebben tussen de 20/100 en 25/100. Dit hangt af van de obstakels die er zijn.

Wat voor materiaal heb je nodig voor het feedervissen op zeelt

Wat is de beste montage voor de method feeder

Als je met de method feeder wilt vissen, dan krijg je tussen je hoofdlijn en je onderlijn een method feeder. Het grote voordeel hiervan is dat je haakaas altijd dichtbij je lokvoertje ligt en de vissen het allemaal makkelijk kunnen pakken. Zelf kies ik ervoor om een klein lusje onderaan mijn hoofdlijn te maken. Hieraan maak ik het steeltje van de method feeder.

Hierna begin ik met het maken van mijn onderlijn en zelf kies ik ervoor om het voor zeelt niet te lastig te maken. Mijn onderlijn maak ik ongeveer 10 centimeter lang. Het knopen van mijn onderlijn gaat als volgt:

  • Als eerste begin ik met het knopen van mijn haak aan de onderlijn, dit is een haakmaat 14
  • Hierna maak ik een klein lusje aan de bovenkant van de onderlijn

Daarna is mijn onderlijn al af en maak ik hem vast aan mijn method feeder. Dit doe ik door de method feeder over het staafje te schuiven en hierna het onderlijntje aan het haakje vast te maken. Vervolgens schuif ik de method feeder er overheen en zorg ik er zo voor dat de onderlijn niet los gaat.

Lees hier hoe je een onderlijn voor zeelt moet maken.

Wat is de beste montage voor de method feeder

Wat is de beste montage voor het gebruik van een korf

Het is daarnaast ook mogelijk om gebruik te maken van een korf bij het feedervissen. Een korf gebruik je alleen op het moment dat het vissen met een method feeder niet mogelijk is. Vaak is dit op een water waar een beetje stroming zit, omdat je dan krijgt dat het voer makkelijk van de method feeder af gaat.

Zelf kies ik ervoor om de korf tussen mijn hoofdlijn en onderlijn te knopen. Bij het gebruik van een korf kun je er ook voor kiezen om je onderlijn schuivend op de lijn te hebben en je korf op het uiteinde.

Voor de korfmontage doe ik hetzelfde als de montage die ik hierboven heb beschreven. Als eerste moet je een korfje aan de hoofdlijn knopen en hierna doe je het onderlijntje ook aan de korf vast. Wel is het belangrijk om een dunnere onderlijn te hebben, dan je hoofdlijn, zodat je bij een lijnbreuk niet de korf verliest en daardoor visveilig aan het vissen bent.

Wat is de beste montage voor het gebruik van een korf

Wat voor korf moet ik gebruiken

Je hebt veel verschillende korven op de markt. Als eerste hebben we de normale korven en hierbij heb je het verschil in vorm of gaas. Je hebt bijvoorbeeld speciale speedkorven, die gemaakt zijn voor het verder werpen. Ook kun je gebruik maken van een korf met grotere gaten, zodat het voer er makkelijker uit gaat.

Daarnaast kun je ook specialere korven kopen, die ontworpen zijn voor een bepaald soort aas. Zo heb je bijvoorbeeld korven van plastic met ronde gaatjes. In deze korven kun je goed maden stoppen en kruipen de maden er een voor een uit. Hierdoor voorkom je dat de maden er in een keer uit gaan en daardoor teveel verspreiden.

Welk aas kun je goed gebruiken voor zeelt

Bij het feedervissen op zeelt kun je veel verschillende soorten aas aan de haak gebruiken. Zelf maak ik het liefste gebruik van een worm aan de haak, omdat ik weet dat de zeelt hier dol op is. Ook valt de worm vaak mooi op, op het voertje wat ik gebruik op mijn method feeder. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de volgende aassoorten bij het feedervissen:

  • Mais
  • Pinda
  • Maden
  • Casters
  • Boilie
  • Pop up

Het is zelfs mogelijk om combinaties van dit aas aan de haak te doen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen een worm in combinatie met een maiskorrel te doen. Ik zou zeggen probeer de bovengenoemde aassoorten uit en kijk wat goed werkt op het water waar jij aan het vissen bent.

Bepaalde aassoorten kun je niet op een haak gebruiken, maar moet je op een hair doen. Hiervoor moet je eerst een hair op je onderlijn knopen en daarna de haak erop zetten. Vervolgens kun je met een boilienaald het aas op de hair schuiven.

Lees hier meer over welk aas goed voor zeelt is.

Welk aas kun je goed gebruiken voor zeelt

Hoe gebruik je het lokvoer bij het feedervissen

Tot slot is het nog belangrijk dat we gaan kijken naar het aas wat je op je method feeder doet of in een korf stopt. Zelf kies ik ervoor om kant en klare stickmixen te gebruiken voor mijn method feeder. Het is vooral belangrijk dat deze een goede lokkende werking hebben en daardoor ervoor zorgen dat een zeelt liever je haakaas pakt.

Zelf maak ik het liefste gebruik van een donker voertje, omdat deze minder witvis gevoelig is. Als je het voertje op je method feeder wilt plakken, moet je het eerst een beetje nat maken. Maak het niet te nat, want dan krijg je dat je voertje niet goed blijft plakken.

Als je liever met kleine pellets wilt vissen, kun je er ook voor kiezen om deze te gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk dat je ze een beetje vochtig maakt, zodat ze goed blijven plakken. Maak ook niet gebruik van te grote pellets, omdat je deze minder goed bij elkaar kunt drukken.

Klik hier voor een artikel over het lokvoer bij zeelt.