Karper onderlijnen zijn er in allemaal verschillende soorten en maten, waardoor het voor de beginnende karpervisser lastig is om te weten welke onderlijn gebruikt moet worden. In de winkel zijn er veel te koop en er is de mogelijkheid om ze zelf te knopen. Onderlijnen zijn zo verschillend, omdat elke onderlijn voor iets specifieks is. De ene onderlijn is voor een bepaalde soort bodem en de andere is voor een bepaalt soort aas. Maar welke onderlijn heb jij precies nodig met het karpervissen.

Karper onderlijnen heb je nodig tijdens het karpervissen. Een onderlijn zorgt ervoor dat je op de juiste manier je aas kunt presenteren aan de karper en dat je de karper goed haakt, wanneer hij het aas meeneemt. Het type onderlijn wat je nodig hebt verschilt door het type water waarop je vist, het aas waarmee je aan het vissen bent en hoe makkelijk de karpers je aas pakken. Voor de meeste gevallen kun je het beste een standaard onderlijn gebruiken, deze is ook in de winkel te koop.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd waarom je een onderlijn nodig hebt, waarom ze verschillen en welke onderlijn je nodig hebt. Verder in het artikel ga ik dieper in op onderlijnen, geef ik ook wat voorbeelden van onderlijnen en vertel ik wanneer je ze moet gebruiken. Ook ga ik het hebben over hoe je zelf bepaalde onderlijnen knoopt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke onderlijn je nodig hebt en hoe je hem eventueel knoopt.

Wat is een karper onderlijn

Een onderlijn is een stukje lijn die je vastmaakt aan je hoofdlijn. Het voordeel van het vissen met een onderlijn is dat als je montage stuk gaat tijdens het vissen, je sneller weer door kunt gaan met vissen doordat je een nieuw lijntje erop kunt zetten. Ook zorgt het ervoor dat je makkelijker van montage kunt wisselen op het moment dat je merkt dat je een andere techniek moet gaan gebruiken.

Je gebruikt een onderlijn als je statisch gaat vissen op karper. Op het moment dat je statisch gaat vissen op karper vis je met een zwaar stuk lood. Wanneer de karper het aas pakt, voelt hij het lood. Het lood biedt weerstand waardoor de haak zelf zet. Belangrijk bij een goede onderlijn is dus dat hij goed haakt op het moment dat het lood weerstand biedt.

Wat is een karper onderlijn

Wat heeft invloed op de keuze van mijn onderlijn

Wanneer je een lange sessie op karpers gaat vissen, is het aan te raden om verschillende onderlijnen mee te nemen. Hierdoor kun je voor elke gelegenheid met goed vismateriaal vissen. Wanneer je een onderlijn wilt gebruiken hebben verschillende aspecten invloed op de keuze van je onderlijn. Als eerste is het type aas. Wanneer je met een lichte pop up aan het vissen bent, moet je een andere onderlijn dan met een boilie. Daarnaast heeft de bodem invloed op je onderlijn. Bij een zachte bodem heb je de kans dat je lood wegzakt, daarom moet je een langere onderlijn hebben. Deze zorgt er dan voor dat je aas niet mee verdwijnt in de bodem. Als laatste moet je kijken naar hoe de karpers reageren. Op het moment dat de karper voorzichtig eet, wil je het liefst met een kleinere onderlijn vissen, zodat de weerstand sneller komt en de haak sneller zet. Hierdoor mis je uiteindelijk minder karpers.

Hoelang moet mijn onderlijn zijn

De lengte van je onderlijn hangt af van de verschillende omstandigheden. Als eerste hebben we of je op een harde of zachte bodem aan het vissen bent. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar hoe agressief de karpers je aas pakken. Wanneer ze voorzichtig zijn, sla je met een lange onderlijn sneller mis. Als laatste is de manier van het voeren belangrijk. Wanneer je verspreidt voert, zwemt de karper langer. Hierdoor kan die makkelijker met een lange onderlijn wegzwemmen.

Een onderlijn is zo tussen de 7 en 25 centimeter. Gemiddeld is een onderlijn tussen de 10 en 15 centimeter. Het handigst is als je verschillende lengtes bij je hebt. Zo kun je afwisselen op het moment dat je merkt dat de omstandigheden niet bij de onderlijn passen.

Welk onderlijn materiaal moet ik gebruiken

Onderlijnen bestaan uit verschillende soorten materialen. Ook kun je ze zelf knopen en daardoor kun je ook zelf kiezen voor het materiaal. De keuze van je onderlijn materiaal hangt af van het type water waar je op aan het vissen bent. Wanneer je vist op water waar de karpers heel schuw zijn kun je het beste kiezen voor fluorcarbon, dit materiaal valt namelijk weg op de bodem. Het nadeel van fluorcarbon is dat het stijf materiaal is. Hierdoor is de inhaking een stuk minder goed.

Het meest populaire materiaal is gevlochten lijn. Het voordeel van gevlochten lijn is dat het sterk is en er zit geen rek in. Gevlochten lijn is niet stijf, waardoor het soepeler beweegt tijdens de inhaking. Doordat het niet stijf is, is het ook ideaal te gebruiken om zelf onderlijntjes mee te knopen.

Hoe dik moet het onderlijn materiaal zijn

De dikte van je onderlijn hangt af van de hoeveelheid obstakels die er zijn op de bodem. Zelf raad ik het aan om minstens een dikte te hebben van 25/100, omdat dit kleine obstakels aankan. Wanneer je toch iets dikker wilt gaan vissen, kun je gaan tot 40/100. 40/100 is wel erg dik en daarom zou ik zelf gaan tot 35/100.

Welk onderlijn materiaal moet ik gebruiken

Welke haak moet ik voor mijn onderlijn gebruiken

Doordat je de onderlijn gebruikt bij een zelfhaaksysteem is het ontzettend belangrijk dat je goed nadenkt over welke haak je gaat gebruiken. De keuze van je haak heeft te maken met hoe je de karper wilt gaan haken. Een langere haak heeft een andere draai dan een kortere haak. Voor het vissen met een pop up gebruik je een chod haak. Een chod haak heeft een oog naar de achterkant, die je nodig hebt doordat het aas van de bodem af is. Wanneer je de karper sneller wilt haken, kun je het beste kiezen voor een lange haak. Deze draait sneller in de lip van de karper, waardoor die goed zet. Op het moment dat de haak niet lang genoeg is, kun je ervoor kiezen om line aligner te gebruiken. Dit is een stukje krimpkous die ervoor zorgt dat je de haaksteel verlengt. Als haakmaat kun je het beste maat 6 of 8 gebruiken.

Standaard onderlijn

Nu je informatie hebt over hoe onderlijnen werken, is het belangrijk dat we gaan kijken naar hoe je onderlijnen gaat maken. Ik ga ik het hebben over een onderlijn die in de meeste gevallen goed werkt tijdens het karpervissen. Deze onderlijn is in de meeste gevallen goed, maar je kunt hem ook iets aanpassen. Hierdoor zal die met nog meer omstandigheden werken.

Knopen standaard onderlijn

Als eerste moet je een stuk onderlijn afknippen, neem ongeveer 25 centimeter lijn. Hierna moet je aan de onderkant de lijn dubbel doen en daarna een knoop maken. Zo heb je als eerste je lus van de hair. Daarna moet je het aas op de hair schuiven, zodat je de afstand tussen je haak en aas kunt bepalen. Nu is het de bedoeling dat je de haak erop gaat knopen. Dit doe je door de lijn aan de achterkant door het oog te prikken en hierna acht keer om de steel te draaien. Hierna moet je de lijn nog een keer door de achterkant halen en het strak trekken. Als laatste moet je de lijn nog aan een wartel bevestigen die aan de hoofdlijn vastzit. Dit doe je door een clinch knoop te maken. Tot slot nog even de uiteindes afknippen. Laat hierbij een stukje lijn over, zodat de knoop niet losgetrokken kan worden.

Standaard onderlijn

Hoe bevestig ik de onderlijn aan mijn hoofdlijn

Je kunt de onderlijn op verschillende manieren aan je hoofdlijn bevestigen. Het allerbelangrijkste bij het bevestigen van je onderlijn is dat je visveilig aan het vissen bent. Dit houdt in dat wanneer je onderlijn van je hoofdlijn breekt het lood niet aan de onderlijn blijft zitten. Anders zorgt het ervoor dat de karper met een stuk lood moet blijven zwemmen. Je kunt ervoor kiezen om aan je hoofdlijn een quick change te bevestigen. Dit is een link waarbij je de onderlijn achter een haakje kunt hangen doormiddel van een wartel aan de onderlijn. Belangrijk hierbij is dat je de quick change omhult met een krimpkous, zodat de onderlijn er niet meer af kan. Het is ook mogelijk om je onderlijn te knopen aan een wartel, dit kost alleen net iets meer tijd met wisselen dan de quick change.

Hoe bevestig ik de onderlijn aan mijn hoofdlijn
Helikopter rig

Wanneer je ver moet werpen, wordt er vaak gebruik gemaakt van een helikopter rig. Het voordeel van deze onderlijn is dat je montage niet in de knoop raakt tijdens het werpen. Hierbij is het de bedoeling dat je onderlijn over je hoofdlijn schuift en je lood aan het einde van je hoofdlijn bevestigd is. Hierbij moet je je onderlijn vastmaken aan een wartel, zodat het systeem vrij kan bewegen. Hierna moet je de wartel tussen twee stuitjes zetten, waardoor die niet over je hele hoofdlijn kan schuiven. Als laaste moet je alleen nog je lood aan de onderkant van je hoofdlijn knopen en dan ben je klaar.

Helikopter rig

Karper onderlijn voor met een pop up

Een karper onderlijn voor een pop up is net iets anders dan een onderlijn die gemaakt is voor zinkend aas. Pop ups kunnen goed gebruikt worden in de winter. Een pop up rig kun je kort houden, omdat het aas niet in de bodem kan wegzakken. Houd je onderlijn zo’n 5 centimeter lang. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je aas boven de bodem komt te liggen en niet helemaal naar het oppervlak drijft. Het is belangrijk dat je haak goed vrij kan draaien, zodat die snel in de karper kan draaien. Hierdoor maak het niet uit vanaf welke kant de karper het aas pakt. Als haak kun je het beste een Chod haak gebruiken, omdat deze het oogje naar achter heeft. Dit heeft als gevolg dat de haak veel meer van het aas en de lijn af komt te staan, waardoor die makkelijker in de karper prikt.

Lees hier meer over de juiste onderlijn voor een pop up.

Karper onderlijn voor een snowman

Een snowman is een aaspresentatie van een boilie met daarop een pop up. Dit zorgt ervoor dat je aas als een soort sneeuwpop op de bodem komt te liggen, met de pop up naar boven toe. Speciaal voor dit soort aas, is er ook een onderlijn gemaakt. Wanneer je de snowman rig wilt maken, is het belangrijk dat je als eerste een lusje maakt en hierop het aas bevestigd. Hierna moet je de haak bevestigen. Het is belangrijk dat je de hair dichtbij je haak houdt en dat kun je doen door een oogje op je haak te hebben of door krimpkous op je haak te schuiven. Om ervoor te zorgen dat je onderlijn mooi op de bodem komt te liggen, gebruik je een klein beetje putty 5 centimeter boven je haak. De putty zorgt ervoor dat de lijn naar de bodem getrokken wordt. Hierna hoef je alleen nog maar je onderlijn te knopen, zodat je hem aan je hoofdlijn kunt bevestigen.

Lees hier meer over de snowman rig.

snowman rig

Wat voor karper onderlijn voor op de rivier

Wanneer je op het rivier gaat vissen, heb je last van veel obstakels op de bodem. Op de bodem ligt van alles waaronder vlijmscherpe mosselen. Hier moet je het materiaal van je onderlijn op aanpassen. Dit doe je door met sterker en dikker materiaal je onderlijnen te maken. Kies om je onderlijnen met 50/100 fluorcarbon te maken. Dit is super sterk en breekt daardoor minder snel. De lengte van je onderlijn kan prima rond de 25 centimeter liggen. Een langere onderlijn heb je nodig, omdat je vaak een beetje stroming hebt op een rivier, hierdoor ligt je aas nooit helemaal bij elkaar. Doordat de bodem hard is, heb je vaak last van niet scherpe haken. Kies er daarom voor om gebruik te maken van een klauwhaak. Dit is een haak met de haakpunt naar binnen. Dit soort haken zullen minder vaak over de bodem gaan, waardoor ze scherp blijven.

Wat voor karper onderlijn voor het kanaal

Veel mensen denken dat ze op het kanaal een hele uitgebreide onderlijn moeten hebben, maar dat is helemaal niet zo. Je kunt prima op het kanaal vissen met een standaard onderlijn, die rond de 20 centimeter is. Zorg ervoor dat je materiaal sterk genoeg is, omdat er veel stroming op een kanaal is en de bodem niet vlak is. Het beste kun je ook voor het kanaal een klauwhaak gebruiken, omdat je niet wilt dat je haakpunt bot wordt, doordat die over de bodem slijt.

Wat voor onderlijn voor in de winter

In de winter is de karper een stuk minder actief, dan in de zomer. Dit heeft als resultaat dat je meer moeite moet doen om de karper aan de haak te slaan. Dit doe je bijvoorbeeld door je onderlijn aan te passen om sneller een karper te vangen. Wanneer een karper in de winter je aas pakt, wil je dat hij zichzelf zo snel mogelijk haakt. Het is daarom aan te raden om je onderlijn kort te houden, denk aan maximaal 10 centimeter. Wanneer de bodem wat zachter is, kun je de onderlijn iets langer maken. Maak dan je onderlijn maximaal 14 centimeter. Wanneer de bodem zacht is kun je er ook voor kiezen om een pop up te gebruiken met een kortere onderlijn, zodat je aas boven de bodem blijft.

winter rig

Moet je een onderlijn kopen of zelf gaan knopen

Nu je alles weet over onderlijnen en een beetje weet hoe je een standaard onderlijn knoopt, rust nog de vraag of je ze zelf moet knopen of gaan kopen. Zelf raad ik het elke beginnende karpervisser aan om onderlijnen te knopen. De manier hoe de onderlijn geknoopt is, heeft veel invloed op de manier van het haken van de karper. Wanneer de onderlijn niet goed geknoopt is, kan het je veel missers opleveren.

Wanneer je meer ervaring hebt met het karpervissen kun je beginnen met onderlijnen zelf te knopen. Zelf raad ik het alle ervaren karpervissers aan om onderlijnen te knopen. Op het moment dat je ze zelf gaat knopen kun je zelf de keuze maken hoe je onderlijn eruit komt te zien. Hierdoor kun je meer karpers vangen, op het moment dat je weet hoe je een onderlijn moet knopen.