Wanneer je wilt gaan witvissen, dan is het een goed idee om gebruik te maken van een onderlijn. Met een onderlijn heb je veel voordelen en het werkt ook nog eens uitstekend om witvis te vangen. Je kunt tegenwoordig zelf je onderlijnen maken of je kunt ze kant en klaar kopen, maar wat is dan een goede onderlijn voor witvis?

Een goede onderlijn voor witvis, moet een dunnere lijn hebben dan de hoofdlijn. Daarnaast is het belangrijk dat hij niet te lang is, laten we zeggen rond de 20 centimeter of kleiner. Ook is het belangrijk dat je hem niet te moeilijk aan je hoofdlijn knoopt, zodat je kunt wisselen van onderlijntjes.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat een goede onderlijn voor witvis is. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een onderlijn is, waarom je moet vissen met een onderlijn, waar je rekening mee moet houden en hoe je er zelf een kunt maken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor jou de beste onderlijn is.

Wat is een onderlijn

Voordat we het kunnen hebben over wat voor onderlijn je nodig hebt, is het belangrijk dat we het eerst hebben over wat een onderlijn precies is. Een onderlijn is een klein lijntje die je aan je hoofdlijn knoopt. Deze bestaat vaak uit een lijntje van tussen de 10 en 20 centimeter met daaraan een haak. Aan de bovenkant van het onderlijntje zit vaak een lusje, zodat je hem makkelijk aan je hoofdlijn kunt maken.

Een onderlijn is dus echt een apart lijntje aan je hoofdlijn en is over het algemeen iets wat vrij ligt. Je wilt niet dat je nog lood of iets op je onderlijntje zet. Dit doe je echt alleen op de hoofdlijn.

Wanneer je opzoek bent naar een onderlijn voor witvis, dan heb je twee verschillende keuzes. Als eerste is het mogelijk om deze kant en klaar in de winkel te kopen. Hierdoor word je vaak beperkt door het aanbod en heb je daardoor maar een bepaalde keuze. Ook is het mogelijk om een onderlijn zelf te knopen. Door hem zelf te knopen, kun je hem precies zo maken als jij zelf wilt.

Wat is een onderlijn

Waarom moet je vissen met een onderlijn

Het vissen met een onderlijn biedt ontzettend veel voordelen. Als eerste is het grootste voordeel dat het ermee voorkomt dat je je lood en dobber steeds verliest bij een lijnbreuk. Je onderlijn is altijd van dunner materiaal, dan je hoofdlijn. Een lijnbreuk kan best makkelijk ontstaan, omdat je soms een grote vis aan de lijn hebt of dat je vast komt te zitten in obstakels. Doordat je onderlijn dan van dunner materiaal is, zorgt dat ervoor dat de lijn daar altijd breekt. Je krijgt dus niet meer dat hij op je hoofdlijn breekt.

Daarnaast is het zo dat je door met een onderlijn te vissen makkelijker van haak of hair kan wisselen. Mocht je bijvoorbeeld van haak willen wisselen, dan hoef je alleen maar je onderlijntje te verwisselen. Dit kun je prima doen door je onderlijn van de clip te halen. Je zou hierdoor ook makkelijker van witvis aas kunnen wisselen, omdat je nu ook van haakaas naar aas op de hair kunt wisselen.

Wanneer je dan nog alle onderlijnen even lang maakt, zorg je er ook gelijk voor dat je niet steeds opnieuw hoeft uit te loden. Door met dezelfde lengte te vissen, kan je dobber nog steeds op dezelfde hoogte blijven en daardoor kun je dus gelijk weer starten met vissen. Hierdoor kun je dus effectiever vissen op witvis.

Lees hier meer over welke dobber je voor witvis nodig hebt.

Waar moet je rekening mee houden met het kiezen van je onderlijn voor witvis

Wanneer je opzoek gaat naar de juiste onderlijn die je gaat gebruiken, is het belangrijk dat je rekening houdt met een paar punten. Als eerste moet je denken aan het water waarop je gaat vissen. Op rustig water heb je een andere soort onderlijn nodig, dan wanneer je op water gaat vissen met meer stroming.

Ook heeft het aas invloed op de keuze van je onderlijn. Niet al het aas kan op een haak geprikt worden. Soms is het namelijk zo dat je aas op een hair gezet moet worden, omdat het anders breekt. Tevens kan het ook zo zijn dat je met groot aas aan het vissen bent. In zo’n geval kan een klein haakje niet werken.

Tot slot moet je ook rekening houden met de diepte van het water. Hier heeft vooral de lengte van je onderlijn voor witvis invloed op. Op je onderlijn doe je namelijk, over het algemeen, geen lood en geen dobber. Hierdoor kun je bij een lange onderlijn pas je lood en dobber heel hoog erop zetten. Bij ondiep water gaat dit natuurlijk niet werken.

Moet je een onderlijn voor witvis zelf maken of kopen

Persoonlijk vind ik dat een onderlijn voor witvis zelf maken meer voordelen heeft, dan wanneer je een witvis onderlijn gaat kopen.

Als grootste voordeel is het zelf maken van onderlijnen de vrijheid die je hebt. Op het moment dat je een onderlijn wilt maken van een bepaalde lijndikte, die een bepaalde lengte is en met een bepaalde haakmaat dan kun je dat prima doen. Hierdoor ben je nergens afhankelijk van en kun je echt precies zo vissen zoals jij wilt. Daarnaast is het zo dat dit een hoop tijd scheelt, omdat je niet opzoek hoeft te gaan naar de onderlijn die jij wilt gebruiken. Je kunt hem gewoon zelf maken, waardoor je er zeker van bent dat hij er is.

Ook is het zo dat het zelf maken van je witvis onderlijn ervoor zorgt dat je een hoop geld bespaart. Een onderlijn zelf knopen is echt een stuk goedkoper, dan wanneer je ze in de winkel gaat kopen. Natuurlijk heb je wel materiaal nodig, maar wanneer je dit in een grote hoeveelheid koopt heb je dat probleem ook niet.

Tot slot zorgt het ervoor dat je niet met teveel onderlijntje zit, die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Het liefste wil je dat je veel verschillende soorten bij je hebt en deze kun je dan prima in een doosje bewaren. Mocht je al deze onderlijnen gaan kopen, dan krijg je dat ze vaak per 10 verpakt zijn. Hierdoor krijg je dus van elke soort 10 verschillende onderlijnen en deze ga je echt niet allemaal kunnen gebruiken.

Moet je een onderlijn voor witvis zelf maken of kopen

Welke lengte moet je voor een onderlijn voor witvis hebben

De lengte van je onderlijn bij het witvissen is vooral eigen voorkeur. Meestal is een onderlijn zo tussen de 13 en 20 centimeter. Zelf maak ik ze het liefste zo’n 18 tot 20 centimeter. Het is wel het makkelijkste als je al je onderlijnen even lang maakt, omdat je dan makkelijk van onderlijn kunt wisselen zonder dat je opnieuw hoeft uit te loden.

Je kunt er ook voor kiezen om je onderlijn echt lang te maken. Denk hierbij aan water met meer stroming. Hier kun je prima een onderlijn hebben die tussen de 40 en 60 centimeter is. Het enige nadeel van een lange onderlijn is, dat je verklikkerloodje waarschijnlijk op je onderlijn komt. Het verklikkerloodje komt namelijk altijd op zo’n 20 centimeter boven de haak. Bij een lange onderlijn komt hij dus op je onderlijn en niet op je hoofdlijn. Met het verwisselen van je hoofdlijn krijg je dan dat je of het loodjes steeds moet verwisselen, of dat je hem moet weggooien en een nieuwe moet gebruiken.

Hoe dik moet je onderlijn materiaal zijn

Zoals ik eerder al vertelde, is het belangrijk dat je onderlijn altijd dunner is dan je hoofdlijn. Ga ook vooral niet te dun vissen, maar houd hem wel echt dunner. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je onderlijn één of meerdere slagjes dunner te hebben.

Zelf vis ik het liefste met een 18/100 hoofdlijn. Ik probeer er dan voor te zorgen dat mijn onderlijn maximaal 12/100 dun is. Eigenlijk maak ik het liefste dan gebruik van een 14/100 lijn.

Je kunt er ook voor kiezen om nog dunner te gaan, maar dan is het wel belangrijk dat je weet waar je vist. Met een hele dunne onderlijn ben je erg gevoelig voor lijnbreuken. Als je er dan voor kiest om bij veel obstakels te gaan vissen, dan raad ik het echt aan om niet te dun te gaan. Daarnaast kun je hele dunne onderlijnen alleen gebruiken als je op kleinere vissen gaat vissen, zoals voorn. Mocht je toch op grotere witvissoorten gaan vissen, kies er dan voor om ook een dikkere onderlijn te gebruiken.

Hoe dik moet je onderlijn materiaal zijn

Hoe kun je een onderlijn maken voor witvis

Het maken van een onderlijn is over het algemeen niet heel lastig. Nadat je het een paar keer geprobeerd hebt, weet ik zeker dat je zelf je onderlijntjes kunt maken. Belangrijk is wel dat je de juiste materialen bij je hebt, want deze maken het makkelijker om je eigen onderlijnen te maken en om ze allemaal hetzelfde te kunnen maken.

De volgende spullen heb je nodig om een onderlijn voor witvis te maken:

  • Onderlijn materiaal
  • Haakje
  • Schaar
  • Lijnhouder
  • Opbergdoosje

Wanneer je je onderlijn wilt maken, is het belangrijk dat je van te voren een lengte neemt die je wilt gebruiken als onderlijn. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om 20 centimeter te doen. Hiervoor kun je een lijnhouder gebruiken, die je in de winkel koopt. Het is ook mogelijk om zelf een lijnhouder te maken.

  • Als eerste moet je een stuk lijn afknippen, dat langer is dan je onderlijn.
  • Maak vervolgens het haakje vast aan je onderlijn. Voordat je de knoop aantrekt, maak eerst de knoop nat. Dit voorkomt namelijk dat je knoop gaat scheuren.
  • Als laatste moet je aan de bovenkant een lus maken. Maak deze lus niet te klein, maar vooral niet te groot.

Op deze manier zorg je ervoor dat al je onderlijnen even groot worden.

Hoe kun je een onderlijn maken voor witvis

Hoe bevestig je een onderlijn aan je hoofdlijn

Nu je je onderlijnen compleet gemaakt hebt, hoef je nog maar één ding te doen en dat is het bevestigen van je onderlijn aan je hoofdlijn. Het bevestigen kun je op meerdere manieren doen. Mijn voorkeur gaat persoonlijk uit naar het bevestigen doormiddel van een ‘anti twist hook connector swivel’. Deze zorgt er namelijk voor dat je gemakkelijk tussen verschillende onderlijnen kunt wisselen, zonder dat je daarvoor je oude onderlijn kapot hoeft te maken. Je kunt met deze swivel namelijk het onderlijntje eraan hangen en daarna afdekken met een rubbertje. Het mooie van precies deze swivel, is dat hij in een hele kleine maat te verkrijgen is.

Een andere optie om de onderlijn aan de hoofdlijn te maken, is door de twee lussen aan elkaar te knopen. Je moet hierbij ervoor kiezen om of je onderlijn of je hoofdlijn nog niet in een lus te knopen. Het beste is dan om je hoofdlijn niet te knopen, omdat je dan altijd wel de juiste lengte onderlijn krijgt.

Het grote nadeel van deze manier is, dat je het probleem krijgt dat de onderlijnen alleen los kunnen als je ze knipt. Hierdoor kun je een onderlijn maar één keer gebruiken, of je moet de hoofdlijn knippen. Ook moet je hierna altijd je dobber weer uitloden, omdat je onderlijn op een net andere hoogte zit.

Hoe bevestig je een onderlijn aan je hoofdlijn