Geen karper vangen is iets wat vaak gebeurd onder de karpervissers. Het kan zijn dat het lang duurt voordat je je eerste karper gaat vangen. Zelf heeft het bij mij 1,5 jaar geduurd voordat ik mijn eerste karper had gevangen. Het kan ook zo zijn dat je tijdelijk geen karpers vangt en toch weer karpers wilt gaan vangen. Er zijn meerdere oorzaken waarom je geen karper vangt en ook meerdere oplossingen daarvoor. Maar waarom vang ik geen karper.

Er zijn vaak drie oorzaken waarom je geen karper meer vangt. Als eerste kan het zo zijn dat je aan het vissen bent op een plek waar geen karper zit. Ten tweede heb je ook nog dat je met verkeerde technieken of verkeerd materiaal aan het vissen bent. Tot slot willen karpers ook niet altijd azen op dat moment. Om wel karpers te vangen is het belangrijk dat je goed kijkt naar de bovengenoemde oorzaken en dat je eventueel een van deze gaat aanpassen. Ook is het aan te raden om goed bij te houden hoe je hebt gevangen, op wat voor manier en waarmee.

Hierboven heb ik de drie hoofdredenen gegeven waarom het zo is dat jij geen karper vangt. Verder in het artikel ga ik dieper in op de vraag waarom jij geen karper vangt. Ook ga ik het hebben hoe je ervoor gaat zorgen dat je wel (weer) karper gaat vangen en neem ik je mee in hoe je precies je vangsten kunt bijhouden. Na het lezen van dit artikel ben ik er zeker van dat jij je eerste of weer karper gaat vangen.

Waarom vang ik geen karper

Op het moment dat je helemaal niks vangt tijdens een sessie noemen ze het ‘blanken’. Het niet vangen van karper heeft over het algemeen te maken met drie redenen.

  • Op de plek die je gekozen hebt, zit helemaal geen karper.
  • Je bent aan het vissen op een verkeerde manier, waardoor je karpers niet aan de haak kunt slaan.
  • Je vist op een verkeerd moment, waardoor de karpers niet azen.

Dit zijn vaak de redenen waarom mensen geen karper vangen. Op het moment dat je een aanpassing doet op een van deze dingen, zal je zien dat je wel karpers gaat vangen.

Waarom vang ik geen karper

Geen karper op de vis plek

Op het moment dat je gaat vissen, is het ontzettend belangrijk dat je de juiste vis plek vindt. Zelf heb ik de eerste 1,5 jaar van mijn karpervissen doorgebracht op water wat helemaal geen karper had. Hierdoor ving ik of niks of brasem. Het is belangrijk dat je zelf veel tijd steekt in het zoeken van een goede vis plek, want ik ging teveel af op mensen die vertelde waar ik wel karper kon vangen.

Toen ik zelf op onderzoek uitging, had ik gelijk de eerste sessie al karper. Zelf heb ik mijn eerste vis plek gevonden in de polder, ik zag toen de karpers in het water liggen. Karpers komen vooral voor op water wat vastzit aan een groter stuk water. In het water zitten karpers vaak beschut en daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar plekken met waterplanten, steigers of overhangende takken. Een polariserende zonnebril zorgt ervoor dat je beter in het water kunt kijken. Hierdoor zie je de karpers vaak in het water liggen.

Geen karper op de vis plek

Verkeerd materiaal

Het kan ook voorkomen dat de karpers wel op je vis plek zitten, maar dat je niet met goed materiaal aan het vissen bent. Vaak hebben we het dan over je haak en je montage, maar het kan ook zijn dat je hengel ervoor zorgt dat je tijdens het aanslaan mist.

Het vissen met de juiste montage is belangrijk. Zorg ervoor dat je afstand van haak tot hair goed is. Wees je ook bewust van het type haak waarmee je vist. Het moet een haak zijn die groot genoeg -, sterk – en scherp is. Ga ook niet met een te grote haak vissen, want dit kan de karpers afschrikken.

Zorg er ook voor dat je montage niet in de knoop gaat tijdens het ingooien. Op het moment dat je met onderlijnen vist als beginner, is het aan te raden om kant en klare onderlijnen te kopen. Dit voorkomt veel problemen.

Verkeerd materiaal

Geen azende karpers

Tot slot heb je ook nog het probleem dat je aan het vissen bent en niet azende karpers hebt. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Het kan zo zijn dat je op het verkeerde moment aan het vissen bent. Vaak is het zo dat je in de winter minder kans hebt op karper. Ook werkt het beter om buiten de zonuren te vissen met warm weer, omdat de karper passiever wordt in de hitte.

Lees hier meer over de beste omstandigheden voor karper.

Een andere reden kan zijn dat de karper geen interesse heeft in azen of jouw aas. Dit kan komen doordat je op de verkeerde laag aan het vissen bent. In de zomer trekken de karpers namelijk naar het oppervlak toe. Ook het soort aas waarmee je aan het vissen bent kan niet goed zijn. Karpers kunnen schuw zijn voor bepaald aas, omdat er vaak mee gevist wordt.

Geen azende karpers door verkeer te voeren

Vooral beginnende vissers hebben de nijging teveel voor te voeren. Teveel voorvoeren resulteert in een karper die al vol zit, voordat hij bij je haakaas is. Te weinig voeren is ook niet goed, omdat je voerstek al leeg kan zijn voordat de karpers het ontdekt hebben. Dit probleem heb je vaak met veel witvis.

Door met het juiste aas verspreid te voeren, zorg je ervoor dat de karper ook nog interesse heeft in je haakaas. Verspreid voeren kun je doen doormiddel van een goede voerschep of een voerboot. Het aas wat je het beste kunt gebruiken tijdens het voeren is aas wat de karper aantrekt, maar niet vult.

Lees hier meer over hoe je precies moet voorvoeren.

Geen azende karpers door verkeer te voeren

Hoe onderzoek je waarom je geen karper vangt

Het is nu belangrijk dat je goed nagaat of een van deze invloed kan hebben op jouw visserij en natuurlijk welke. Soms is het makkelijk te zien welke van deze het is, maar het kan ook zo zijn dat je hier wat onderzoek voor moet doen. Vaak kun je erachter komen door dingen aan te passen. Ga bijvoorbeeld op een ander moment vissen, om te kijken of het azen van de karper de reden is. Je kunt ook eens een keer op een ander stuk water gaan vissen. Tot slot kan het ook helpen om een andere vismethode te doen of met een andere montage.

Op het moment dat je dan karper gaat vangen, weet je zeker dat je goed bezig bent. Wanneer het nog steeds niet lukt om karper te vangen. Kun je het beste gaan kijken naar hoe je een karper kunt vangen. Misschien doe je alle drie niet goed en ben je helemaal verkeerd aan het vissen.

Hoe vergroot je je kansen op karper

Nu je weet welke reden het is, is het belangrijk dat je jouw hengelsport gaat verbeteren. Wees je bewust van hoe je nu vist en ga veel informatie opzoeken over hoe je karpers kunt vangen. Dit gaat er namelijk voor zorgen dat je nieuwe inzichten krijgt. Ook gaat deze informatie ervoor zorgen dat je scherp wordt en gaat denken hoe een karper denkt.

Hoe meer je gaat denken als een karper, hoe groter de kans is dat je ook een karper gaat vangen. Wees je bijvoorbeeld bewust van de beste tijden om karpers te vangen. Gebruik aas wat niet op jouw water gebruikt wordt en wat de interesse van de karper trekt. Ga ook eens een keer vissen op een ander type water, of een water dichterbij jou in de buurt. Als laatste is het belangrijk dat je veel tijd steekt in het vissen, zodat je je kansen vergroot.

Houd je aanbeten bij

Om een goed beeld te krijgen van wat goed voor jou werkt, is het belangrijk dat je je aanbeten bijhoudt. Voor mensen die nog niks gevangen hebben, is dit nog niet super relevant.

Wanneer je beet hebt gehad, moet je zoveel mogelijk gaan noteren. Begin met het opschrijven van de plek waar de karper gevangen is, op welk voer en om welk tijdstip. Om nog preciezer te werk te gaan, heeft het ook nut om de weersomstandigheden op te schrijven.

Uiteindelijk kun je een patroon opmerken bij je vangsten en hierdoor kun je je visserij aanpassen. Dit gaat ervoor zorgen dat je visserij steeds beter wordt en daardoor minder missers krijgt.

Het is ook aan te raden om een apart stukje te hebben met momenten dat je niet vangt en momenten dat je de karper mist. Hieruit kun je ook halen wat totaal niet werkt en waarom niet.

Houd je aanbeten bij

Voorkom vissen met een lege haak

Als laatste kan het ook nog zo zijn dat je aan het vissen bent met een lege haak. Dit komt vooral voor op het moment dat je je aas op de haak prikt of niet goed op de hair zet. Aas kan eraf vallen of al er afgegeten zijn. Vaak heb je dat het aas eraf gegeten is wanneer je veel witvis in het water hebt zitten.

Zorg ervoor dat je je aas goed op de haak zet en eventueel iets meer op de haak zet. Ook is het belangrijk dat je na actie even je haak controleert. Zo kun je kijken of er nog aas aanzit en dat je haak niet vies geworden is. Zo voorkom je dat je met een lege haak aan het vissen bent en geen karper kan vangen.