Wanneer je wilt gaan witvissen, is het wel belangrijk dat je weet waar witvis zit. Het weten waar witvis is, zorgt er namelijk voor dat je ze sneller gaat vangen. Ook kun je hiermee je tactieken aanpassen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om juist meer te gaan vissen op plekken waar het moeilijker is om witvis te vangen, of dat je er voor kiest om een snelle sessie op een bepaalde plek te doen. Maar waar zit witvis dan precies?

Witvis zit eigenlijk in alle wateren in Nederland. Van een rivier tot een polder sloot. Overal kom je witvis tegen. Het is wel zo dat niet alle witvis soorten in alle wateren voorkomen. De grotere witvis soorten komen in groter water voor. Je kunt ook het beste gaan vissen bij waterplanten.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over waar witvis te vinden is. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over op welk water witvis zit, op wat voor plekken ze precies zitten, hoe diep witvis zit en hoe je ze het beste kunt vangen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies waar witvis zit.

Waar zit witvis

Wanneer je de beste plek wilt vinden om witvis te vangen, dan is het belangrijk dat je als eerste gaat kijken naar het water. Je hebt veel verschillende soorten water in Nederland. De bekendste plekken om witvis te vangen zijn een polder, kanaal, woonwijk en rivier. Echter is het zo dat dit niet de enige plekken zijn.

Witvis komt ook voor op andere plekken. Wanneer je een meer in de buurt hebt, dan is het bijna zeker dat hier witvis te vinden is. Op een meer zitten vaak veel verschillende soorten vissen en ook witvis. Door de grootte komen er ook de grotere witvis soorten voor.

Daarnaast heb je ook nog een vijver, parkwater en havens waar witvis veel voorkomt.

Heeft de periode invloed op het type water waar witvis zit

Afhankelijk van de periode van het jaar trekken ze naar een andere plek toe. Zo zie je dat witvis vooral rond de paai veel aanwezig is bij plantrijk water. Tijdens de paai schieten de vrouwtjes kuit op de planten, hiervoor heb je dus wel planten nodig.

Tijdens de winter trekken ze juist weer meer richting de bebouwing, omdat het water hier vaak warmer is. Het water wordt namelijk veel verwarmt door mensen die stoken. Zo warmen kachels in huizen en boten het water op. Kijk daarom dan vooral in woonwijken en bij havens.

Heeft de periode invloed op het type water waar witvis zit

Op wat voor soort water moet je beginnen

Wanneer je net begint met witvissen, dan is het aan te raden om niet te kiezen voor heel moeilijk water. Vaak is in het begin het beste om te kiezen voor klein water, zoals een polder, woonwijk of parkwater. Op dit soort water zijn de stekken vaak makkelijk te vinden en is het ook niet moeilijk om witvis aan het azen te krijgen.

Wil je iets meer uitdaging, dan is groot water zeker aan te raden. Kies hier voor een kanaal of rivier. Doordat het water zo groot is, is het moeilijker om de juiste plekken te vinden. Ook is het zo dat er meer gebeurd op dit water, wat weer invloed heeft op de vissen die er zwemmen. Hier moet je allemaal je tactieken op aanpassen.

Op wat voor plekken zit witvis

Witvis zit over het algemeen op best veel plekken. Meestal is het zo dat ze zich het liefste een beetje beschut houden, ze willen liever op een plek zitten waar ze niet makkelijk gezien worden. Dit komt vooral doordat witvis een echte prooi vis is, waardoor roofdieren ze graag pakken.

De meeste witvissen zitten toch het liefst bedekt onder een beschutting van planten. Denk hierbij aan overhangende takken, een lelie veld of tussen rietkragen. Dit zijn de echte hotspots om te gaan vissen.

Ook is het zo dat vissen graag op voedselrijke plekken zitten. Plekken met veel waterplanten, zijn sowieso al plekken waar eten te vinden is. Daarnaast is er ook veel eten te vinden wanneer alles richting een kant stroomt. In zo’n geval krijg je namelijk dat ook het voedsel naar de kant stroomt.

Meestal komen vissen voor in scholen. Wanneer je zo’n plek ontdekt hebt, dan zit je meestal gegarandeerd met een goede vis plek. De meeste vissen gaan daar dan eten en blijven daar een tijdje hangen.

Op wat voor plekken zit witvis

Hoe diep zit witvis

Hoe diep witvis zit hangt voornamelijk af van de omstandigheden die er zijn. Vissen reageren namelijk op wat de watertemperatuur is. Wanneer deze koud is gedragen ze zich anders, dan wanneer het warm is. Zo heeft de periode dus veel invloed op het gedrag van witvis en dus ook hoe diep ze zitten.

Over het algemeen is het zo dat witvis niet heel diep in het water ligt. Dit komt vooral doordat ze veel aanwezig zijn in slootjes en niet hele diepe meren. Wanneer je wel meer naar het diepere water gaat, zoals een kanaal of rivier, dan kun je er wel rekening mee houden dat ze ook op het hele diepe zullen zitten. Veel voedsel zakt namelijk richting de bodem, waardoor de vissen daar naartoe trekken.

Houd er rekening mee dat witvis tussen het oppervlak en 1.5 meter diep zitten. Wanneer het water meer dan twee meter diep is, dan kunnen ze ook aanwezig zijn tussen de 2 meter en 4 meter diepte.

Wat voor invloed heeft de temperatuur op hoe diep witvis zit

In de winter is het water kouder, waardoor de vissen minder actief worden. Ze kiezen er dan voor om dieper te gaan liggen. Witvis ligt dan vooral op de bodem en aast ook op die hoogte. Het is dan ook verstandig om op die hoogte te gaan vissen.

Mocht je meer met de warmere periodes gaan vissen, dan kun je er rekening mee houden dat ze wat hoger gaan. Wanneer het een gemiddelde temperatuur is, meestal in het voorjaar, dan krijg je dat witvis juist weer wat ondieper gaat. In deze periode liggen ze voornamelijk in het midden van het water of van de bodem af. Lees hier hoe je op witvis vist met warm weer.

Als laatste heb je nog de extreme temperaturen naar boven toe. Wanneer het super heet is, dan trekken ze vaak richting het oppervlak toe. Bij hete temperaturen is het meeste zuurstof namelijk in de bovenste lagen te vinden. Hierdoor moeten de vissen naar het oppervlak trekken, omdat ze anders niet veel zuurstof krijgen. Ook met een licht windje op het water komt er zuurstof in de bovenste laag. In deze periode werkt het alleen om hoog te gaan vissen.

Lees hier wat de beste periode is om te gaan witvissen.

Hoe diep zit witvis

Hoe ver uit de kant moet je vissen

Hoe ver je uit de kant moet vissen, hangt voornamelijk af van de manier hoe je gaat vissen. Wanneer je met een vaste stok aan het vissen bent, dan ben je iets beperkter in de afstand die je kunt bevissen. Met een werphengel kun je op verdere plekken komen.

Zelf vis ik het liefste dicht tegen obstakels aan. Je kunt veel witvis vangen op 0.5 meter afstand van obstakels of een beschoeiing af. Hierdoor krijg je niet dat de vissen zich vast gaan zwemmen, maar je zit wel echt tegen de hotspots van de vissen aan.

Wanneer je op een vaarwater aan het vissen bent, dan kun je ervoor kiezen om net buiten de vaargeul te gaan vissen. Dit is een ideale plek, omdat hier de stroming ophoudt. Hierdoor krijg je dat alles wat meegetrokken wordt door de stroming, zoals voedsel, daar blijft liggen.

Hoe vind je de juiste witvis plekken

Wanneer je de juiste plekken wilt vinden om witvis te vangen, dan kun je het beste een klein onderzoekje gaan doen. Begin als eerste met het juiste water uit te kiezen. Ga bijvoorbeeld een rondje door de buurt en kijk of je mooie sloten, polders, vijvers of meren kunt vinden.

Wanneer je dit gevonden hebt, dan is het belangrijk dat je naar de juiste hotspots op zoek gaat. Loop langs de kanten en ga opzoek naar de plekken waar witvis kan blijven plakken. Denk hier dus aan de obstakels in het water. Het zou soms zelfs kunnen voorkomen dat je vis ziet. Het kan zijn dat je witvis ziet springen of dat je ze ziet zwemmen. Daarnaast zie je soms aasbellen en stofwolken.

Als laatste raad ik het aan om een klein beetje te voeren. Maak gebruik van klein voer en kijk hoe erop gereageerd wordt. Wanneer je merkt dat er meer activiteit op een stek ontstaat, dan kun je ervoor kiezen om er te gaan vissen.

Hoe vind je de juiste witvis plekken