Veel mensen zullen hier vaker last van hebben, het hebben van missers tijdens het vissen op karper. Missers bij het karpervissen is natuurlijk niet leuk en daarom is het goed om eens te zoeken naar een oplossing hiervoor. Om missers te voorkomen, is het belangrijk dat je wat aanpast aan je strategie. Maar hoe kun je nou precies je missers tijdens het karpervissen voorkomen?

Missers bij het vissen op karper ontstaan doordat je met verkeerd materiaal of te groot aas aan het vissen bent. Ook kan het dat je te vroeg aanslaat of dat er witvis zit. Om de missers te voorkomen, kun je het beste één van bovengenoemde punten goed bekijken. Bijvoorbeeld met kleiner aas vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over waar je op kunt letten, op het moment dat je meerdere missers hebt. Verder in het artikel geef ik je concrete uitleg over hoe je dit kunt aanpakken. In dit artikel ga ik het hebben over waardoor het ontstaat en hoe je het per categorie het beste kunt aanpakken. Na het lezen van dit artikel zal jij een stuk minder missers tijdens het vissen op karper krijgen.

Waardoor ontstaan missers bij het karpervissen

Op het moment dat je op karper aan het vissen bent, kan het zijn dat je wel eens een misser hebt. Natuurlijk wil je je missers zoveel mogelijk beperken en daarom is het belangrijk dat je goed kijkt naar je visserij.

Missers kunnen ontstaan door verschillende factoren. De meest voorkomende factoren zijn het vissen met verkeerd materiaal, te groot aas, het te vroeg aanslaan en last hebben van witvis. Hieronder neem ik je mee in waarom het vissen met de eerdergenoemde categorieën zorgt voor het krijgen van missers, bij het vissen op karper.

Waardoor ontstaan missers bij het karpervissen

Verkeerd materiaal

Een van de oorzaken is dat je met verkeerd materiaal aan het vissen bent. Het grote probleem hiervan is dat je bijvoorbeeld niet goed kunt aanslaan. Een voorbeeld hiervan is dat je met een verkeerde hengel of molen aan het vissen bent. Stel dat je met een stugge hengel aan het vissen bent, terwijl je van dichtbij vist, dan krijg je het probleem dat je te strak aanslaat. Hierdoor heeft de haak niet de tijd om goed bij de karper te zetten.

Daarnaast is een ander groot probleem dat je met een verkeerde haak aan het vissen bent. Het nadeel van een verkeerde haak is dat je de kans hebt dat je de lip van de karper niet goed haakt, waardoor hij langs de karper heen gaat. Hierdoor heeft hij niet de kans om goed te haken en daardoor mis je de vis.

Molen staat niet goed afgesteld

Met de molen kan ook veel mis zijn. Je kunt namelijk een molen op bepaalde manieren afstellen en daarom is het wel belangrijk dat dit goed staat. Een van de punten die je kunt afstellen is de slip. Bij de slip is het belangrijk dat je de karper een beetje de ruimte geeft om wat draad mee te kunnen nemen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de kracht van de karper beter kunt verdelen en dat je lijn niet breekt.

Daarnaast kan het ook zijn dat je tijdens het aanslaan iets verkeerds doet, wanneer je de beetrunner gebruikt. Bij de beetrunner kun je namelijk niet aanslaan, voordat je een keer de molen hebt binnen gedraaid. Hierbij hoor je namelijk een klikje, waardoor de beetrunner eraf gaat en je de karper kunt haken.

Molen staat niet goed afgesteld

Te groot aas

Een andere oorzaak waardoor je een misser krijgt, is doordat je aan het vissen bent met te groot aas. Te groot aas zorgt er namelijk voor dat je de karper misslaat bij het aanslaan. Op het moment dat de karper je aas pakt, krijg je dat hij het in zijn mond wil krijgen. Wanneer jij te vroeg slaat, sla je als het ware het aas weer uit zijn bek. Hierdoor krijg je dat de haak niet de kans krijgt om goed te zetten.

Te groot aas

Te vroeg aanslaan

Een andere grote fout, wat vooral bij veel beginnende karpervissers gebeurt, is dat er te vroeg wordt aangeslagen. Hierdoor krijg je dat je eigenlijk de haak voor de neus van de karper wegtrekt, waardoor de haak niet de kans krijgt om te zetten.

Belangrijk hierbij is dat je niet moet gaan denken “dan sla ik toch gewoon lekker laat aan”. Op het moment dat je hier over nadenkt, heb je het probleem dat de haak veel te diep gaat zitten. Hierdoor wordt het onthaken van de karper een stuk lastiger. Het is om deze reden dus erg belangrijk dat je op het juiste moment aanslaat.

Witvis wat aan je haak eet

Tot slot heb je nog het probleem dat je niet de karper mist, maar de kleinere witvis. Tijdens het aanslaan denk je dat je weer een karper aan het missen bent, maar daarentegen is het zo dat je te maken hebt met witvis. Witvis heeft een totaal andere bouw, dan karpers. Hierdoor krijg je dat de bek van deze vissen een stuk kleiner is en dat ze ook een stuk minder groot zijn. Hierdoor zal je vaak merken dat je zult misslaan, omdat het aas niet goed in de bek van de vis komt. Als de haak niet in de bek van de vis zit, krijg je automatisch dat je misslaat.

Ook kan het zijn dat je met te veel kracht aanslaat, of dat je met een te grote haak voor die kleine voorntjes aan het vissen bent.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over hoe je witvis kunt vangen.

Witvis wat aan je haak eet

Wat voor materiaal heb ik nodig voor karper

Zoals ik eerder al vertelde kan het zo zijn dat je karpers mist, omdat je niet met het juiste materiaal aan het vissen bent. Het materiaal wat je nodig hebt voor de karper, hangt echt af van de vistechniek die je aan het uitvoeren bent. Het belangrijkste waar je op moet letten, is dat je de juiste hengel gebruikt, de juiste molen, een prima lijn, een goede haak en eventueel de juiste onderlijn.

Wat is het juiste materiaal voor het statisch vissen op karper

Op het moment dat je statisch gaat vissen op karper, vis je vaak met kortere en stuggere hengels. Hierbij gaat het er namelijk om dat je de klap van de karper opvangt met je lijn. De hengel die je gebruikt zal een 3 meter tot 3.60 meter lange hengel zijn. Deze heeft vaak ongeveer 6 ogen.

Als molen moet je een stevige en grote molen hebben. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de visafstand. Stel dat je echt ver wilt vissen, dan moet er een spoel op zitten, waarbij je genoeg lijn kunt opspoelen. Daarnaast is het belangrijk dat je de molen precies kunt afstellen.

Als lijn raad ik het aan om gebruik te maken van een iets dikkere lijn. Bij deze vistechniek is het namelijk zo dat je te maken krijgt met veel lijn op de bodem. De bodem is vaak de plek met de meeste obstakels, waardoor het veiliger is om net iets dikker te vissen. Maak bij deze vistechniek gebruik van een 30/100 – tot 40/100 lijn.

Wat is het juiste materiaal voor het statisch vissen op karper

Wat voor onderlijn heb ik nodig voor het statisch vissen

De onderlijn is bij het statisch vissen ook erg belangrijk. In de meeste gevallen kun je prima uit de voeten met een standaard onderlijn. Hierbij is het zo dat je stuk lood op het midden van je lijn zit. Deze zit precies tussen je onderlijn en hoofdlijn. Daarnaast is het belangrijk dat je onderlijn dunner is, dan je hoofdlijn. Hiermee ben je namelijk visveilig aan het vissen.

Als haak kun je het beste gebruik maken van een wide gape – of een kurv haak. Het grote voordeel hiervan is dat deze haken mooi om de lip van de karper sluiten. Hierdoor krijg je dat er weinig bewegingsruimte is tussen de haak en de lip. Dit zorgt ervoor dat de haak moeilijker losgaat, uit de lip van de karper.

Lees hier meer over welke onderlijn voor het statisch vissen goed werkt.

Welke materiaal voorkomt missers bij het penvissen

Voor het penvissen heb je ook speciaal materiaal nodig. Een belangrijk onderdeel hiervan is de hengel. De hengel zorgt er namelijk voor dat je de klap van de karpers, bij het aanslaan, goed kunt opvangen. Bij het penvissen heb je vaak een langere hengel nodig met meerdere ogen, omdat deze een stuk flexibeler zijn. Lees hier meer over welke penhengel je nodig hebt.

Wat voor dobber heb ik nodig bij het penvissen

Een ander belangrijk stuk materiaal, is de dobber. De keuze van je dobber is ook erg belangrijk, op het moment dat je missers wilt voorkomen. Het grote nadeel van een te zware dobber, is dat de vissen het doorkrijgen tijdens het happen en ze daarom los zullen laten. Dit is één van de redenen, waarom veel penvissers veel missers hebben.

Zelf raad ik het aan om altijd gebruik te maken van een zo licht mogelijke dobber. Echter is het niet altijd mogelijk om zo’n dobber te gebruiken, omdat je te maken hebt met verschillende omstandigheden. Kijk van tevoren wat de wind gaat doen en of er een stroming staat. In zo’n geval kun je het beste kiezen voor een iets zwaardere dobber.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over dobbers.

Wat voor dobber heb ik nodig bij het penvissen

Wat voor materiaal heb ik nodig voor het feedervissen

Bij het feedervissen ontstaan de meeste missers, doordat je met een verkeerde montage aan het vissen bent. Hier hebben we het over je haak in combinatie met de onderlijn die je gebruikt. De afstand van je onderlijn moet niet te kort zijn, want dan heb je het probleem dat je de karper niet kunt haken. Zelf raad ik het aan om minstens een onderlijn te hebben van 10 centimeter, maar met 15 centimeter zit je beter op het moment dat je nu veel missers ervaart.

Daarnaast raad ik net als bij het statisch vissen de wide gape hook of de kurv haak aan, want deze zetten goed om de lip van de karper. Zelf heb ik de meeste missers met een long shank haak, omdat deze vaak moeite heeft met het zetten bij een karper. Als haakmaat raad ik een maatje 10 aan. Kleiner dan dit zou ik niet doen, omdat je dan de kans hebt dat je de karper helemaal mist.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over welke onderlijn je nodig hebt voor het feedervissen.

Wat voor materiaal heb ik nodig voor het feedervissen

Welk materiaal is belangrijk bij het drijvend vissen

Zoals bekend is het zo dat je bij het drijvend vissen met weinig materiaal aan het vissen bent. Je hebt een hengel, molen, lijn en haak. Als hengel raad ik het aan om een flexibele hengel te nemen, omdat deze hengel ervoor zorgt dat je goed de klap van de karper op kunt vangen.

De meeste missers zullen ontstaan bij de haak, omdat deze niet goed is of niet goed kan zetten. Normaalgesprokken gebruik je bij het vissen op karper een zo klein mogelijke haak. Toch is het zo dat je bij het drijvend vissen juist gebruikt maakt van een grote haak. Deze moet namelijk goed zetten bij het aanslaan, omdat de karper je aas pakt en je direct moet aanslaan. Ook moet je er een grote korst op kunnen haken. Maak daarom gebruik van een haakmaat 2.

Stel dat je veel missers hebt bij het drijvend vissen, dan raad ik het aan om gebruik te maken van baitbands. Deze zorgen er namelijk voor dat je een korst niet op de haak moet prikken, maar achter een elastiekje vast kunt maken. Hierdoor krijg je dat je met een vrije haak aan het vissen bent, waardoor de kans dat je misslaat kleiner wordt.

Welk aas werkt goed om karper mee te vangen

Ook het aas kan ervoor zorgen dat je missers krijgt. Stel dat je veel missers hebt, dan is het vissen met aas op de haak misschien af te raden. Kies er dan voor om aas te gebruiken wat je op een hair kunt doen. Ook kan het goed werken om met kleiner of minder aas te vissen. Stel dat je veel met grote boilies of een snowman aan het vissen bent, dan krijg je ook dat je vaker de karpers gaat misslaan. Veel van deze karpers kunnen het grote aas niet makkelijk pakken, waardoor je krijgt dat je aanslaat voordat de vissen het aas goed gepakt hebben.

Aas wat je in zo’n geval goed kunt gebruiken, is kleiner aas zoals mais, tijgernoten of kikkererwten. Voor het statisch vissen is het ideaal om gebruik te maken van tijgernoten, want deze zijn een stuk kleiner dan boilies. Hierdoor zijn ze makkelijker te pakken voor alle vissen en zal je minder missers hebben. Het is ook mogelijk om 2 tijgernoten op een hair te zetten en hiermee te vissen.

Mais en kikkererwten zijn ideaal voor het vissen, omdat dit valt onder zacht en klein aas. Hierdoor wordt het aanslaan een stuk makkelijker, omdat je prima door het aas kunt slaan. De haak zal goed zetten en het aantal missers zal meevallen.

Welk aas werkt goed om karper mee te vangen

Wanneer kun je het beste aanslaan

Nu je precies weet hoe je je materiaal kunt aanpassen, kunnen we het hebben over één andere grote reden van de vele missers tijdens het vissen, namelijk het aanslaan. De manier waarop en het moment zijn erg belangrijk bij het aanslaan van de vis. Om een vis goed te kunnen aanslaan, is het belangrijk dat je in de juiste richting gaat slaan. De beste richting om de vis aan te slaan, is de tegengestelde richting. Stel dat je bijvoorbeeld voor je vist, dan kun je het beste omhoogslaan. Wanneer je juist je lijn naar de rechterkant hebt uitstaan, dan kun je het beste naar links slaan.

Stel dat je merkt dat je nog steeds veel missers hebt, dan kun je eventueel proberen een totaal andere richting in te slaan en kijken of dit werkt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te snel gaat aanslaan, maar natuurlijk ook niet veel te laat. Het te snel aanslaan zorgt ervoor dat je veel missers zult krijgen. Op het moment dat je juist te laat gaat aanslaan, krijg je dat je de haak te diep laat gaan en je bij het onthaken problemen krijgt. Zelf houd ik altijd aan dat ik 2 tellen wacht, totdat ik ga aanslaan. Op het moment dat ik zie dat de vis mijn aas gepakt heeft, kies ik ervoor om 21 en 22 te zeggen en daarna aan te slaan. Hiermee weet ik zeker dat de vis mijn aas heeft en kan ik ervoor zorgen dat ik nog wel op tijd aansla.

Hoe voorkom je witvis, zodat je minder missers krijgt bij karper

Een andere reden waarom mensen missers hebben, kan zijn omdat je te maken hebt met witvis op je plek. Witvis is natuurlijk te klein om het grote aas te pakken of goed te haken met grote haken. Toch is het zo dat witvis probeert aan je aas te zuigen en daardoor zal je ook zien dat er beweging is bij je aas. Toch is dit niet een goed moment om aan te slaan, omdat je zal zien dat je 9 van de 10 keer toch misslaat.

Op het moment dat je veel witvis op je plek hebt, kun je twee keuzes maken. Als eerste kun je ervoor kiezen om je montage iets te veranderen, waardoor je met kleiner aas kunt vissen en je de kans hebt om witvis te haken. Dit zorgt er wel voor dat je steeds moet blijven onthaken, omdat witvis een vis is die in grote scholen aan het azen is.

Een betere oplossing is vaak door witvis te voorkomen. Als eerste kun je gaan vissen op een plek waar weinig witvis zit. Plekken waar minder witvis zit, zijn vaak de grotere wateren waar de stroming ook iets heftiger is. In de wat kleinere wateren zal je vaak alsnog last hebben van witvis. In dit soort wateren is het beter om witvis te voorkomen, door te voeren met minder witvis gevoelig aas. Een goed voorbeeld hiervan zijn grote boilies. Deze bollen zijn namelijk te groot voor witvis en zullen daardoor witvissen minder aantrekken. Ook kun je gebruikmaken van grote harde maiskorrels. Deze zijn ook iets minder intrek bij witvis. Tot slot werkt een licht voertje ook vaak goed, omdat witvis zich hier minder prettig op voelt.

Lees hier meer over hoe je witvis kunt voorkomen.