Op zandputten vissen is ontzettend populair, omdat het een goed water is met veel karper. Het is niet een heel lastig water, maar er zijn best wel wat regels waar je je aan moet houden. Je mag niet zomaar alles doen op een zandput, wat je wel op ander water mag doen. Ook werkt het vissen op een zandput iets anders dan het vissen op ander water. Maar hoe vang je karper op een zandput?

Op een zandput karper vangen, doe je door statisch te gaan vissen. Bij het zoeken naar een stek, kun je goed gebruik maken van de verschillende dieptes. Het peilen van de bodem is daarom essentieel. Als aas kun je van alles gebruiken, mijn voorkeur gaat uit naar fel gekleurde pop ups.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe het vissen op een zandput werkt. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een zandput precies is, wat de regels erop zijn, wanneer en waar je moet vissen, en wat voor aas goed werkt. Na het lezen weet jij precies hoe je op een zandput kunt karpervissen.

Wat is een zandput

Een zandput, ook wel een zandafgraving, is een groot meer, waarin zand gewonnen wordt. Hierbij wordt door een bedrijf veel zand uitgegraven. Hierdoor is het vaak diep water, maar heeft het water ook veel gevaren. Door het graven ontstaat er namelijk een onderstroming en deze is zeer krachtig.

Op een zandput zit vaak een groot karper bestand. Ook is het zo dat je niet last hebt van een troebele bodem of veel rommel in het water. Het enige wat je veel op een zandput hebt, is wier. Wanneer je weet hoe je hier mee om moet gaan, is het een prima water om op te karpervissen.

Wat is een zandput

Mag je zomaar op een zandput vissen

Het vissen op een zandput is toegestaan. Het is wel belangrijk dat je goed kijkt in de visplanner app, of je er wel mag vissen. Daarnaast zijn er vaak strenge regels op een zandput, omdat het water eigendom is van iemand of een bedrijf. Ook is het zo dat het niet altijd een veilig water is.

De eerste regel die er vaak is, is dat je niet mag zwemmen in een zandput. Dit betekent ook dat je niet zomaar het water in mag gaan. Dit komt namelijk omdat de onderstroming zo sterk is, dat het gevaarlijk voor de mens kan zijn. Hetzelfde geldt vaak voor het gebruik van een rubberboot. Mocht je toch gebruik mogen maken, dan raad ik het wel aan om ook een zwemvest te gebruiken.

Een andere regel heeft vaak betrekking tot het voorvoeren. Op de zandput in Alkmaar is het zo erg geweest, dat het voorvoeren helemaal verboden werd. Er werd teveel gevist en daardoor ook teveel voor gevoerd. Het is daarom verstandig om de regels omtrent het voorvoeren goed op te zoeken. Vaak staat er dat je maar maximaal een bepaald aantal mag voeren, zodat er niet teveel voedsel in het water belandt.

Wat voor karpers kun je op een zandput verwachten

Het karper bestand op een zandput is erg breed. Het is namelijk zo dat er veel verschillende soorten rondzwemmen. De karper die het meeste voorkomt is een schubkarper. Daarnaast zwemmen er ook super veel spiegelkarpers rond. Deze hebben allemaal een verschillend patroon. Er zijn ook veel rijenkarpers te vangen op een zandafgraving. Tot slot zijn er ook foto’s op gedoken van lederkarpers die er gevangen zijn. De karpers zijn vaak groot en sterk, omdat er een sterke stroming in het water is. Hierdoor moeten ze genoeg kracht hebben om te kunnen zwemmen.

Wat voor karpers kun je op een zandput verwachten

Wanneer kun je op een zandput op karper vissen

Een zandput is een water wat het beste te bevissen is, wanneer de karper op z’n actiefst is. Het water is vaak een groot oppervlak, waardoor het moeilijk is om daar snel een karper te vinden. Tijdens de warmere dagen zal je zien dat de karper een stuk actiever is en daardoor ook makkelijker te vinden. Warm water zorgt ervoor dat het verteringsstelsel sneller gaat draaien. Hierdoor moet de karper meer eten en daardoor ook meer opzoek gaan naar voedsel. Door dit opzoek gaan, vind je makkelijker de karper azen of zwemmen bijvoorbeeld. Het beste kun je vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer op een zandput vissen.

Wat zijn goede stekken op een zandput

Op een zandput heb je veel verschillende plekken. Je kunt er eigenlijk overal wel op karper vissen. Het belangrijkste is dat je de karper goed kunt aantrekken, zodat hij je aas gaat pakken. Wel zijn er een paar plekken waar je gemakkelijker karper kunt vangen.

Als eerste is het belangrijkste dat je de bodem gaat meten. Wanneer je erachter komt wat de diepte verschillen zijn, kun je goed kijken naar hoger liggende zandplaten en diepe kuilen. De zandplaten zijn perfecte plekken om op karper te vissen. De kuilen zijn vaak te diep, doordat ze meters diep kunnen zijn. Het is daarom goed om de bodem te peilen. De bodem peilen kun je doen doormiddel van een hengel met een stuk lood eraan en deze rustig in te draaien. Door gebruik te maken van een peildobber, zie je precies hoe diep het ergens is. Hierdoor voel je ook gelijk de bodem structuur. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een voerboot. Vaak zit hier een dieptemeter op en kun je ook nog vissen ermee vinden.

Daarnaast heb je ook veel waterplanten liggen bij een zandput. Je hebt er veel te maken met riet of overhangende takken. Dit zijn echte hotspots om je haakaas bij te leggen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de karper kan laten eten op een plek waar hij beschut is. Dit zorgt ervoor dat de karper zich veiliger voelt en langer op je plek blijft zitten.

Als laatste is het belangrijk dat je rekening houdt met het wier op het water. Tussen het wier kun je prima gaan vissen, omdat het echt een goede plek is om de karper tot azen te krijgen. Wel is het belangrijk dat je nagaat wat voor wier er in het water ligt. Als het omhoog staand wier is, dan kun je prima je aas ertussen leggen. Wanneer het wier is wat op de bodem ligt, dan moet je voorkomen dat je haakaas hier tussen verdwijnt. Dit doe je door met lichter lood te vissen en een rustig zinkend systeem te gebruiken. Je aas heeft hier ook veel invloed op.

Wat zijn goede stekken op een zandput

Welke vistechniek kun je op een zandput uitvoeren voor karper

Wanneer je op een zandput gaat vissen, kun je het beste ervoor kiezen om statisch te gaan vissen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je het beste een groot stuk water kunt afvissen. Ook kun je hiermee veel verschillende dingen proberen. Met het statisch vissen vis je namelijk met beetmelders. Dit zorgt ervoor dat je ook gelijk met meerdere hengels kunt vissen, dus meerdere montages en verschillend aas.

Welke vistechniek kun je hier uitvoeren

Wat voor onderlijn moet ik gebruiken op een zandafgraving

Op een zandput kun je verschillende onderlijnen gebruiken. Je hebt over het algemeen niet veel te maken met obstakels, tenzij je vist bij het riet of bij veel wier. Het is daarom niet zo zeer nodig om met extra dik materiaal te vissen. Zelf houd ik het bij mijn onderlijn vaak simpel. Wanneer ik ga vissen met een pop up, dan maak ik het liefste gebruik van een chod rig. Hiermee zorg ik ervoor dat mijn pop up mooi boven de bodem blijft hangen. De haak die ik gebruik is een chod haak. Het mooie van een zandafgraving vind ik de zachte bodem. Hiermee heb je niet het probleem dat je haak over de bodem gaat en daardoor bot wordt.

Wat voor onderlijn moet ik gebruiken op een zandafgraving

Wat is het beste aas op een zandput voor karper

Op een zandput kun je eigenlijk met allemaal verschillend aas vissen. De keuze van je aas heeft vooral te maken met hoeveel er op het water gevist wordt en wat de omstandigheden op het water zijn. Zelf maak ik veel gebruik van pop ups op een zandput, omdat ik anders bang ben dat mijn aas in de bodem zakt. Dit heb ik vooral omdat ik op mijn zandput last heb van een zachte bodem.

Mocht je op een wat hardere bodem vissen, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van bodem aas. Je kunt prima vissen met boilies. Ander goed aas op een zandafgraving zijn tijgernoten. Deze hebben veel aantrekkingskracht, vooral wanneer je ze eerst nog even in een smaakje dipt.

Hoe moet je voorvoeren op een zandafgraving voor karper

Zoals ik eerder al vertelde, is het heel belangrijk dat je met het voorvoeren de regels goed bekijkt. Kijk goed of er bepaalde regels gelden voor de hoeveelheid die je mag voeren. Zelf kies ik ervoor om niet teveel te voeren en vis ik het liefste instant. De zandput is niet dichtbij en daardoor wordt het voor mij lastig om dagen van te voren te voeren.

Het is zeker mogelijk om een voercampagne te houden op een zandafgraving. Houd er dan wel rekening mee dat je niet overdreven veel gaat voeren en dat je oppast voor andere vissers die gebruik van je plek willen maken.

Het liefst voer ik op een zandafgraving met klein aas. Dit zorgt ervoor dat de karper langer bezig is op mijn vis plek, waardoor ik mijn kansen vergroot. Ook zorgt het kleine voer ervoor dat ik meer kan voeren. Doordat ik bang ben dat mijn aas in de bodem zakt, heb ik in ieder geval genoeg gevoerd. Ook is kleiner voer minder zwaar, waardoor het minder op de bodem drukt. Het liefste maak ik gebruik van duivenvoer of hennep.

Hoe moet je voorvoeren op een zandafgraving