Karper op de maas vangen is een van de moeilijkste dingen die er is. De maas is een ontzettend lastig water en het kost aardig veel moeite om hier karper te vangen. Wel is het zo dat er ontzettend mooie karpers zijn. Met enige voorbereiding is het zeker mogelijk om karpers te gaan vangen op de maas. Maar hoe vang je dan karper op de maas? 

Om karper op de maas te vangen, is het belangrijk dat je veel tijd besteed aan drie punten. Als eerste moet je veel tijd steken in het zoeken van de karpers en de juiste vis plek, daarnaast moet je op de juiste manier gaan voorvoeren en tot slot moet je met het juiste aas en materiaal gaan vissen. 

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat belangrijk is, wanneer je op de maas wilt gaan vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat de maas is en hoe het in elkaar zit, waar je het beste kunt gaan vissen, met wat voor materiaal je moet gaan vissen en wat voor aas je kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt, wanneer je op de maas wilt gaan vissen. Na het lezen van dit artikel weet ik zeker dat jij de juiste informatie hebt om op de maas te gaan karpervissen. 

Wat is de maas

De maas is een rivier in Nederland. De maas loopt vanaf Frankrijk, via Luxemburg, Belgie en Duitsland, naar Nederland. Vanaf Zuid-Limburg gaat hij door Nederland naar de Noordzee. Er varen ontzettend veel boten over de maas en er is veel stroming aanwezig. 

Zoals ik hierboven heb beschreven is de maas ontzettend lang. Daarnaast is het zo dat de maas genoeg uitmondingen heeft die heel interessant zijn als karpervisser. Het is een brede rivier met veel bochten erin. 

Wat is de maas

Waarom is de maas zo’n goed water om te karpervissen 

De maas is een super grote rivier, waardoor het best aantrekkelijk is om er te karpervissen. Je hebt er veel verschillende plekken en zit niet snel andere vissers in de weg. Je hebt natuurlijk wel echte hotspots waar mensen graag willen vissen, maar het is juist interessant om een eigen plek te vinden. 

Daarnaast is het karper bestand in de maas heel groot. Er zwemmen veel karpers rond in de maas en deze zijn ook ontzettend sterk. Ook is het karper bestand erg divers. Je hebt natuurlijk veel schubkarpers daar rondzwemmen, maar je hebt ook andere soorten zwemmen. Zo zwemmen er genoeg spiegelkarpers rond en het is ook mogelijk om graskarpers op de maas te vangen. 

De vissen die je op de maas vangt, zijn wel van een heel ander kaliber. Deze vissen zijn ontzettend sterk en erg groot. Vaak zijn ze wat langer gerekt en aardig stevig. Je hebt er ook flinke dikke karpers tussen zitten. Dit komt vooral door de stroming die er is en de flinke afstanden die de vissen zwemmen. Daarnaast is er veel te eten voor de karper, in de maas. 

Tot slot is het ook een hele uitdaging, om een karper op de maas te vangen. Het is niet iets wat je even doet, maar het kost veel tijd. Er gaat alleen al veel tijd zitten in de voorbereiding, dit betekent het juiste plekje te vinden en het voorvoeren. Daarnaast is het zeker niet zo, als je geen geluk hebt, dat je in een keer een karper op de maas vangt. Hierdoor ben je niet snel uitgekeken op het karpervissen op de maas. 

Is het moeilijk om op de maas te vissen 

Het vissen op de maas is echt totaal niet makkelijk. Het is zeker niet iets wat je als beginnende karpervissers moet gaan doen, hiervoor is de maas namelijk een te moeilijk water. 

Wat het vissen op de maas zo moeilijk maakt, is alles wat je ervoor moet doen voordat je een karper vangt. Het is zeker niet dat je zomaar even een karper op de maas vangt. Er gaat ontzettend veel tijd zitten in het zoeken van de karper en het vinden van de juiste plek. Hiervoor heb je al veel kennis nodig, zodat je precies weet hoe je dit moet aanpakken. Daarnaast moet je ook een beetje het water en het gedrag van de karper begrijpen. 

Ten tweede is het ook niet gemakkelijk om even de karper op je plek te krijgen. Je moet hier ook weer dagen in steken. Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat er met je aas gebeurd en dat je nadenkt over wat je moet doen als het aas niet gevonden wordt. Ook moet je ervoor zorgen dat je de karper vasthoudt op je plek, hiervoor is veel doorzettingsvermogen nodig. 

Wat is belangrijk als je op de maas wilt gaan vissen

Als je wilt beginnen met op de maas te vissen, is het als eerste belangrijk dat je al een beetje overweg kan met een hengel en dat je al een paar karpers gevangen hebt. 

Hierna moet je goed kijken of je wel genoeg tijd hebt om te gaan vissen op de maas. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je als eerste tijd kwijt bent aan het zoeken van de juiste plek, laten we zeggen dat dit minstens één week kost. Daarna moet je ook ervoor zorgen dat je consequent een voerstek kunt onderhouden. 

Ook moet je er rekening mee houden dat het best wel wat geld gaat kosten. Je wilt natuurlijk niet teveel gaan voeren, maar je gaat wel aardig wat kilo’s voer het water in gooien. Ook ga je veel voeren op plekken waar je helemaal geen karpers gaat vangen. Dit is wel belangrijk om te beseffen. 

Wat is belangrijk als je op de maas wilt gaan vissen

Waar kun je op de maas het beste vissen

Wanneer je wilt vissen op de maas, is het belangrijk dat je de diepte gaat bekijken. Hiermee kun je namelijk mooie visplekken vinden. Zo kun je kuilen vinden in het water. Hier zit de karper graag in, omdat eten daar in blijft liggen. De diepte kun je op verschillende manieren meten. De makkelijkste manier is doormiddel van een diepte meter, deze kun je gebruiken op je voerboot of rubberboot. Je zou ook gebruik kunnen maken van een peilhengel, wel is dit een stuk lastiger wanneer de stek op afstand is. 

Vissen in de vaargeul is ook een goede plek, omdat de karper op de maas daar vaak zit. Dit is vooral doordat hier veel voedsel naartoe stroomt. In de vaargeul is meer stroming aanwezig, door de boten die daar varen. Het kan soms ook zo zijn dat je op een te druk stuk aan het vissen bent. Hier varen dan teveel boten, waardoor er teveel stroming ontstaat en de plek juist verstoort is. Hierdoor stroomt voedsel juist weg en gaat je montage ook wegstromen. In zo’n geval is het juist beter om voor de kanten te kiezen, tijdens het vissen. 

Tot slot zijn mosselbanken ook goede plekken om te vissen. Mosselen zijn een vorm van natuurlijk voedsel voor de karper, wanneer je kleine mosselbanken hebt, dan is het niet verkeerd om hier te vissen. Wanneer het een te grote plek is, dan is het juist geen goede plek om te bevissen. 

Waar kun je op de maas het beste vissen

Waar moet je mee oppassen met het vissen in een vaargeul 

In een vaargeul staat altijd een sterke stroming. Het is daarom belangrijk dat je goed kijkt naar hoe druk het op de vaargeul is. Bij teveel stroming, is het juist beter om buiten de vaargeul te vissen. Met veel stroming krijg je namelijk dat je voer wegstroomt en zich meer verspreidt. Ook heb je heel groot de kans dat de stroming ervoor zorgt dat je montage in elkaar gaat. 

Mocht je toch echt willen vissen bij een sterke vaargeul, kies er dan voor om in ieder geval iets meer te voeren. Hiermee voorkom je namelijk dat je aas teveel afgedreven is en er niks meer overblijft. Ook moet je niet met je lijnen teveel bij elkaar gaan vissen. Mocht er toch een hengel afdrijven, dan gaan tenminste niet al je lijnen in de knoop. Tot slot moet je met iets zwaarder lood vissen. Vaak is zwaarder lood niet de perfecte oplossing, omdat het niet 100% helpt. Toch is het beter om dan met zwaarder lood te vissen, dan je standaard lichte lood.

Hoe vind je een mosselbank 

Een mosselbank vinden is niet heel lastig. Hiervoor heb je een hengel nodig, met daar een stuk lood aan. Deze kun je vervolgens inwerpen en horizontaal over de bodem trekken. Dit kun je doen door in te werpen en deze rustig in te draaien. Wanneer je gemakkelijk over de bodem draait, dan weet je dat het een vlakke bodem is. Op het moment dat je lichte tikjes voelt, dan zit je op een mosselbodem. 

Hoe vind je het makkelijkste karpers

Voordat je begint met vissen, moet je opzoek gaan naar karpers. De makkelijkste manier, die ik altijd toepas, is door eerst een stuk water te vinden wat je wilt bevissen. Maak een groot oppervlak en onthoud het goed. 

Hierna kun je het water gaan bezoeken en een rubberboot meenemen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om rustig over het water te varen. Maak gebruik van een fishfinder en een diepte meter, om de juiste plekken te vinden om te gaan vissen. Nadat je de karpers gevonden hebt, kun je gaan voorvoeren. 

Het klinkt heel makkelijk, maar het is zeker niet dat je gelijk de eerste keer karpers gaat vinden. Er zijn genoeg momenten dat je dit doet en je niks gaat vinden. Het is daarom belangrijk dat je dit een paar keer doet, totdat je er zeker van bent dat je karpers gevonden hebt. 

Hoe vind je het makkelijkste karpers

Gebruik de paai om karpers te vinden

Om het vinden van de karpers makkelijker te maken, kun je gebruik maken van de paai. Tijdens de paai zijn de karpers super actief en makkelijk te spotten. De paai vindt plaats bij de ondiepere stukken, omdat deze in het voorjaar eerder zijn opgewarmd. Ga bijvoorbeeld bij uitmondingen en havens kijken. Wanneer je hier karpers gevonden hebt, kun je gaan zoeken naar plekken waar ze in de zomer vooral zitten. Kijk waar ze naartoe kunnen zwemmen en waar veel voedsel aanwezig is.

Gebruik de paai om karpers te vinden 

Welke vistechniek kun je op de maas doen

De maas is een groot water, daarom is het belangrijk dat je wel de juiste vistechniek gaat uitvoeren. Op de maas is de enige manier het statisch vissen. Dit komt namelijk, omdat je de karpers voornamelijk naar een stek moet lokken en dat kun je alleen doen met bodem aas. Hierdoor moet je ook een manier gebruiken waarmee je op de bodem kunt vissen.

Daarnaast is het zo dat je met het statisch vissen het makkelijkste een groot stuk water kunt afvissen. Met meerdere hengels vissen is geen probleem. Ook hoef je niet de hele tijd op je hengel te letten, omdat je gebruik maakt van een beetmelder. Dit zorgt ervoor dat je op een makkelijkere manier kunt vissen, waardoor je langere sessie kunt doen. Voor het vissen op de maas moet je zeker weten een lange sessie doen.

Welke vistechniek kun je op de maas doen

Welk materiaal heb je nodig voor het vissen op de maas 

Om op de maas te vissen, is het belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt. Wanneer je dit niet doet, dan is de kans groot dat je niet die zware karpers op de kant krijgt, of dat het materiaal wat je gebruikt snel stuk gaat. Daarnaast raad ik het zeker aan dat je genoeg extra materiaal bij je hebt. Tijdens het vissen op de maas is de kans groot dat je veel materiaal kapot maakt. Zo kan het zijn dat je lijn breekt of dat je onderlijntjes breken. Om deze reden moet je extra spullen bij je hebben, zodat je lange sessies kan gaan vissen.

Hengel

Bij het statisch vissen is het belangrijk dat je een goede hengel hebt. De juiste hengel voor het statisch vissen is vaak 3.60 meter. Echter raad ik het aan om je dril vanuit een boot te doen. Hiermee voorkom je dat je lijn stuk gaat bij het binnenhalen van de vis. Om de karper makkelijk in de boot te scheppen, kun je het beste gebruik maken van een kortere hengel of een telescopische hengel. Zelf maak ik gebruik van hengels van 3.00 meter. 3.00 meter is prima voor karper op afstand, omdat je de kracht van de karper toch met de lijn opvangt.

Hengel

Molen 

Wanneer je gaat kijken naar een goede molen voor het statisch vissen, dan kun je prima overweg met een 5000 molen. Het is belangrijk dat deze een goede slip heeft, die je op een makkelijke manier kunt afstellen. Ook moet je goed kijken naar hoeveel lijn je op je spoel kunt zetten. Zorg ervoor dat je hier genoeg lijn op kunt zetten, zodat je ook op een goede afstand kunt vissen.

Lijn

Misschien is de lijn die je gebruikt wel een van de belangrijkste dingen. Als eerste maak ik gebruik van een goede voorslag. Een voorslag zorgt ervoor dat je lijn beter bestendig is tegen slijtage. Deze voorslag houd ik zelf op maximaal 8 meter, zodat ik niet met teveel dikke lijn aan het vissen ben. Mijn voorslag is 35/100.

Aan mijn voorslag zit mijn hoofdlijn. Mijn hoofdlijn is iets minder dik, zodat ik met een iets soepelere en lichtere lijn aan het vissen ben. Mijn hoofdlijn is een paar honderd meter lang. Ik kies er zelf voor om een donkere hoofdlijn te gebruiken, maar dat is persoonlijke voorkeur. De dikte is 30/100.

Onderlijn

Bij het kiezen van de juiste onderlijn, kijk ik als eerste altijd naar de omstandigheden die er zijn. Over het algemeen ga je op een harde bodem vissen, maar mocht het niet zo zijn, dan kies ik ervoor om met een langere onderlijn te vissen. Hierdoor zorg ik ervoor dat wanneer mijn lood in de bodem zakt, niet gelijk mijn aas meegetrokken wordt.

Het materiaal wat ik gebruik voor mijn onderlijn is vaak niet van nylon. Dit komt omdat de bodem teveel scherpe obstakels heeft en nylon kan dit niet aan. Het liefst kies ik voor een gevlochten onderlijn, omdat deze niet te duur zijn.

De haak die ik op mijn onderlijn monteer is vlijm scherp. Het liefst kies ik voor een haak die naar binnen wijst, omdat ik hiermee voorkom dat hij over de harde bodem bot wordt. Ook is de houvast bij de karper beter, omdat hij goed over de lip sluit. De naam van de haak is een kurv haak.

Om mijn onderlijn stabieler op de bodem te houden, maak ik gebruik van wat putty op mijn onderlijn. Putty is kneedbaar lood, waardoor je onderlijn zwaarder wordt. Ik verdeel het putty op ongeveer een kwart van boven en beneden. Hierdoor wordt de onderlijn in z’n geheel op de bodem gedrukt.

Onderlijn

Lood 

Het lood wat ik gebruik bij mijn onderlijn is ontzettend belangrijk. Het lood zorgt ervoor dat de karper zichzelf gaat haken bij het oppakken van het aas. Wanneer het aas meegenomen wordt, dan komt er een moment dat de onderlijn zo erg is mee getrokken dat het lood opgetild moet worden. Het lood is te zwaar waardoor de haak begint te prikken in de lip van de karper.

Omdat er zoveel stroming op de maas staat, maak ik gebruik van zwaarder lood. Het lood wat ik gebruik is tussen de 125 gram en 280 gram. Het meeste gebruik ik lood wat onder de 200 gram is, maar mocht de stroming een keer zwaarder zijn dan is over de 200 gram nodig.

Welk aas kun je het beste gebruiken op de maas

De keuze van je aas heeft vooral te maken met de manier hoe je hebt voor gevoerd. Zelf maak ik het liefste gebruik van boilies op de maas, omdat dit goed groot aas is met een goede aantrekkingskracht op de karper. Ook is het zo dat je veel verschillende soorten en kleuren hebt, in de boilies.

Wanneer ik merk dat de karpers nog niet echt willen azen, dan wilt het voor mij ook werken om gebruik te maken van pop ups. Het goede van pop ups is, dat deze iets boven de bodem komen. Hierdoor is het zo dat de karper ze makkelijker tegenkomt en ook makkelijker van de bodem pakt.

Echter maakt het aas voor de rest niet heel erg uit. Je kunt het beste gebruik maken van aas waar jij vertrouwen in hebt. Probeer verschillend aas mee te nemen, zodat je in ieder geval kunt wisselen als het vertrouwen afneemt. Met het veel wisselen van aas kan je erachter komen wat de karper die dag wilt eten. Ook raad ik het aan om met verschillende hengels ook verschillend aas te gebruiken.

Welk aas kun je het beste gebruiken op de maas

Veel last van rivierkreeften

Op de maas heb je best wel veel last van rivierkreeften. Deze blijven namelijk zitten op de grote boten die door alle landen varen. Uiteindelijk laat een groot gedeelte zich los in de maas. Hierdoor ontstaat leven in de maas, van de rivierkreeften.

Rivierkreeften zorgen voor veel overlast, omdat ze altijd in de weg zitten. Ze proberen je haakaas of je lokvoer te pakken, waardoor het je vis plek verstoort. Ook kan het ervoor zorgen dat je met een lege haak loopt te vissen. Een echt signaal van een aanbeet zal je niet krijgen, omdat een rivier kreeft je haakaas niet meeneemt maar eraf haalt.

Om problemen met rivierkreeften te voorkomen, zorg ik ervoor dat ik met groter aas aan het vissen ben. Het liefste maak ik dan gebruik van grote boilies, die zij niet kunnen oppakken. Ook het gebruik van pop ups zorgt ervoor dat rivierkreeften moeilijker bij je haakaas komen. 

Hoe moet je voorvoeren op de maas 

Het voorvoeren is ontzettend belangrijk en is een van de dingen die het meeste tijd gaat kosten. Met het voorvoeren zorg je ervoor dat je de karpers gaat lokken en dat je ervoor zorgt dat de karpers vertrouwen in je aas krijgen. Ze zullen er precies om de tijd zijn dat jij er elke keer gaat voeren, hierdoor kun je er ook om die tijden karper verwachten.

Met voorvoeren zorg ik ervoor dat ik verspreid over meerdere dagen ga voeren. Dit noemen ze een voercampagne. De maas is een groot water, dus ik begin met groot aas te voeren en gespreid. Dit doe ik dan de eerste dag van het voeren. Na de eerste dag ga ik een tijdje gemend voeren. Het aas wat ik dan gebruik zijn grote en kleine boilies door elkaar. Hiermee zorg ik ervoor dat de karper langer op mijn stek blijft zitten, omdat het aas kleiner is.

De laatste dagen die ik ga voeren, kies ik ervoor om met partikels te voeren. De partikels zorgen ervoor dat de karper nog langer bezig is met mijn stek leeg te eten. Doordat ze de plek al kennen, hoef ik ze niet meer met groot aas er naartoe te lokken. Daarnaast gebruik ik ook verse mais met het voeren, omdat ik hiermee echt de karper kan lokken. Verse mais is ontzettend geurend en de karper kent het als een natuurlijk stuk voer.

Hoe moet je voorvoeren op de maas