Voor het vliegvissen heb je natuurlijk een goede vlieghengel nodig, die de kracht van de karper aankan. Ook moet een vlieghengel fijn zijn om te gebruiken en de juiste vliegen kunnen werpen. Het zou zomaar kunnen dat je net begint met vliegvissen, of dat je al een tijdje aan het vliegvissen bent. Een goede vlieghengel is hiervoor een must, maar welke vlieghengel moet ik dan hebben voor het karpervissen?

Om de juiste vlieghengel te kiezen, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de omstandigheden. Moet je bijvoorbeeld ver werpen, heb je obstakels en wat voor karpers denk je te vangen. Hierop kun je de keuze van je hengel maken. Gemiddeld is een #5 hengel van 2.70 meter prima voor het vliegvissen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd waarop je moet letten bij de keuze voor een vlieghengel, om karper mee te vangen. Verder in het artikel ga ik het hier uitgebreid over hebben. Ik ga het hebben over wat een vlieghengel precies is, wat voor verschillen er allemaal in de hengel zitten, wat voor hengel jij nodig hebt en hoeveel dat ongeveer gaat kosten. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor hengel jij voor het vliegvissen op karper nog hebt.

Wat is een vlieghengel

Een vlieghengel is een hengel waarmee je een karper vangt door te vliegvissen. Het vliegvissen is net iets anders, dan het normale karpervissen. Het grote verschil is dat je hierbij veel meer aan het werpen bent. Hierdoor heb je ook een ander soort hengel nodig, dan dat je normaal verwacht bij het karpervissen.

De vlieghengel is er echt voor gemaakt dat je gemakkelijk kunt werpen. Daardoor heeft het vaak een andere lengte en een ander werpgewicht. Daarnaast is de kracht die de hengel aankan heel anders, doordat je geen slip hebt die het werk voor je doet. Tot slot is het zo dat de ogen vaak iets groter zijn, waardoor je minder weerstand krijgt tijdens het werpen.

Er zijn ontzettend veel verschillende vlieghengels op de markt, voor het karpervissen. Al deze hengels zijn geschikt voor een specifieke situatie. Daarnaast heb je ook wat allround hengels die in de meeste gevallen goed werken. Wel kan het zijn dat je daardoor minder plezier ervaart, tijdens het vliegvissen.

Wat is een vlieghengel

Wat heeft invloed op de keuze van je vlieghengel

Wanneer je opzoek bent naar de juiste vlieghengel, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de keuze van jouw hengel. Als eerste is het zo dat de afstand die je moet werpen invloed heeft op hoelang je hengel wordt. Bij een verdere werpafstand is het aan te raden om een langere hengel te nemen, want hier werp je gemakkelijker verder mee.

Echter heeft de plek ook invloed op de lengte van je hengel. Je moet natuurlijk wel de ruimte hebben om met een langere hengel te werpen. Wanneer je bij bomen aan het vissen bent, dan heb je vaak niet de ruimte om met een lange hengel te werpen. In zo’n geval kun je beter voor een kortere hengel gaan.

De kracht die je hengel aan moet kunnen, heeft invloed op het karper bestand in het water waar je gaat vissen. Bij jonge karpers vang je vaak ook iets kleinere karpers. Hierdoor hoef je niet perse een hengel te hebben die veel aankan. Wanneer je op een groter water gaat vissen, heb je vaak wel te maken met sterke vissen. Een hengel die veel kracht kan hebben, maakt het binnenhalen een stuk makkelijker.

Als laatste heeft het werpgewicht ook invloed op de keuze van je hengel. Een hengel met een laag werpgewicht kan ook alleen een lichte leader werpen. Mocht je met een zwaardere leader vissen, dan is het aan te raden om ook een hengel met meer werpgewicht te nemen. Wanneer je nog geen leader hebt, is de keuze wat breder.

Wat heeft invloed op de keuze van je vlieghengel

Wat is de ideale lengte voor een vlieghengel voor karper

De beste lengte voor een vlieghengel is vaak wat korter, dan de normale lengte die je gewend bent. Over het algemeen werkt een lengte van 2.70 meter goed, wanneer je gaat vliegvissen. Met deze lengte heb je genoeg body om de kracht van de karper op te vangen. Wederzijds heb je ook genoeg lengte om ver mee te werpen, maar ook niet te lang om lekker mee te werpen. Doordat je zoveel beweegt met je hengel is het niet fijn dat je een te lange hengel hebt.

Wanneer je meer te maken hebt met bomen, dan kun je beter kiezen voor een kleinere hengel. In zo’n situatie is een hengel van 2.40 meter goed. Kleiner zou ik niet gaan, omdat je dan een moeilijker gevecht hebt met de karper. De lengte is namelijk erg belangrijk om de kracht van de karper goed op te vangen. Bij een langere hengel kan je namelijk de kracht beter verdelen.

Mocht je aardig ver moeten werpen, dan kun je er beter voor kiezen om een slagje groter te gaan. Maak dan gebruik van een 3.00 meter hengel, maar ga ook niet groter. Een te grote vlieghengel zorgt er namelijk voor dat je niet lekker de beweging kunt maken. Dit gaat uiteindelijk niet fijn werken, waardoor je snel weer naar een andere hengel wilt gaan.

Waarom is de lengte zo belangrijk

Het vissen met de juiste lengte is belangrijk, omdat de juiste hengel een bepaald gemak biedt. Door met de juiste lengte te vissen, zorg je ervoor dat je fijn kunt vissen en tegelijk makkelijk kunt werpen. Wanneer je met een verkeerde lengte aan het vissen bent, dan heb je de kans dat je veel karper gaat verspelen. De karper wint dan het gevecht en kan zich makkelijk tussen obstakels zwemmen. Hierdoor kan hij uiteindelijk losschieten. Met de juiste lengte heb je meer controle over de vis en kan je hem makkelijker sturen.

Waarom is de lengte zo belangrijk

Wat betekent ft bij de lengte van een vlieghengel

Vaak wordt de lengte van een vlieghengel aangeduid in ft. Dit staat voor het Engelse ‘feet’. Feet wordt gebruikt als lengte maat in Engeland. Hieronder heb ik een tabel gemaakt met alle lengte maten in feet die belangrijk zijn voor een vlieghengel. Elke ft staat voor 30 centimeter.

MeterFt
2.408
2.709
3.0010
3.3011
3.6012
3.9013
4.2014

Wat is het ideale werpgewicht van een vlieghengel

Wanneer je opzoek gaat naar de juiste vlieghengel, dan is de kans groot dat je het woord ‘aftma’ veel tegenkomt. Aftma betekent het werpgewicht wat de hengel aankan en het wordt aangegeven met een ‘#’. Aftma staat voor American Fishing Tackle Manufacturers Association. De algemene Aftma zal een #5 zijn. Dit betekent dat je er #5 vliegen mee kunt werpen.

Het ideale werpgewicht hangt dus echt af van de combinatie van jouw leader en je vlieg. Wanneer je verder moet werpen of je hebt te maken met veel tegen wind, dan is het aan te raden om een zwaardere leader te nemen. Hierdoor gaat je werpgewicht dus ook omhoog. Het waait natuurlijk niet altijd op een plek, maar op open plekken waait het vaak meer. Mocht je dus op een open water vissen, zoals een rivier, dan is het aan te raden om gebruik te maken van een hengel die meer werpgewicht aankan.

Wat voor actie moet mijn vlieghengel hebben

Een vlieghengel heeft een bepaalde actie, dit betekent de hoeveelheid buiging die de hengel heeft. Omdat je veel wilt gaan werpen, is het belangrijk dat je kiest voor een hengel met niet teveel actie. Echter wil je natuurlijk wel dat je een beetje plezier hebt aan het vissen. Een hengel die de hele tijd recht blijft, is natuurlijk ook niet super spannend. Een beetje buiging is ook goed om de klappen van de karper op te vangen.

De hoeveelheid actie wordt aangeduid in verschillende klassen. Deze klassen zijn: extra fast, fast, medium fast en slow. Bij extra fast en fast heb je de minste actie op de hengel, hierbij is het dus zo dat je hengel amper gaat buigen. Bij medium fast en slow krijg je meer buiging erin. Medium fast is een beetje de standaard. Hierbij buigt ongeveer de helft van de hengel. Hierdoor kun je perfect de klap opvangen, maar blijft je hengel nog wel sterk genoeg.

Wat voor actie moet mijn vlieghengel hebben

Wat kost een vlieghengel

De prijzen van vlieghengels vallen redelijk mee. Wanneer je wilt starten met het vliegvissen, dan koop je vaak een hengel waar je jaren plezier van gaat hebben. Om die reden is het vaak aan te  raden om een hengel te nemen die net iets beter is. Een gemiddelde vlieghengel start zo vanaf de €70,-. Hierbij heb je vaak een allround hengel, waar je prima mee uit de voeten kunt. Deze kun je in de meeste situaties gebruiken. Ook is het niet perse heel erg om met een iets te zware of lichte leader te vissen.

Mocht je toch een iets professionelere vlieghengel willen, dan is de beste vlieghengel die je kunt krijgen rond de €120,-. Bij deze hengel is de afwerking net iets beter, waardoor hij langer meegaat. Ook is er gebruik gemaakt van het beste materiaal, waardoor hij niet te zwaar is en tegelijk super sterk.

Wat is de beste vliegvis hengel voor de beginnende karpervisser

Mocht je willen beginnen met het vliegvissen, dan raad ik het zeker aan om gelijk een goede hengel te kopen. Een goede hengel ga je meer plezier aan hebben, dan een net niet hengel. Zoals ik al zei heb je voor €70,- een prachtige hengel, waarmee je op de meeste wateren kunt vissen.

In het begin raad ik het aan om niet op te moeilijk water te gaan vissen. Kies er bijvoorbeeld voor om in de polder te gaan vissen. Hier heb je vaak de ruimte om goed te kunnen oefenen en je hebt niet gelijk veel wind. Met een #4 of #5 hengel kun je dan prima uit de voeten. Neem voor het gemak een 3.00 meter hengel of een 2.70 meter hengel. Ga vooral niet te klein, omdat je de kracht van de karper wellicht nog niet kent. In de polder heb je ook nog niet super veel obstakels, hierdoor kun je prima gaan voor een medium fast actie.