Een hele bekende plek om te gaan karpervissen, is een parkwater. Een parkwater heb je vrijwel overal in Nederland en is super effectief voor karper. Toch worden andere wateren boven parkwateren gekozen, omdat mensen daar meer vertrouwen in hebben. Toch is het goed om eens op een parkwater te proberen, zodat je je kansen vergroot. Maar hoe kun je dan precies op een parkwater karper vangen?

Op een parkwater zit een groot karper bestand. Ook is het zo dat karpers geen andere kant op kunnen. Je hebt er mooie stekken, waar ze verzameld zitten op één plek. Het vissen op parkwater kun je met elke techniek doen en met divers aas. Het beste kun je eerst karpers zoeken, voordat je gaat vissen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je het karpervissen op een parkwater het beste kunt aanpakken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een parkwater precies is, wanneer je er het beste kunt vissen, waar de karpers precies zitten, met welke vistechniek je er aan de slag kunt en welk aas je het beste kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op een parkwater karper vangt.

Wat is een parkwater

Een parkwater is een stuk water wat vaak omringd is door bomen en een grasveld. Het is vaak een rustiger stuk in een iets drukkere omgeving. Parkwateren zijn te verdelen in twee verschillende categorieën. Als eerste heb je parkwateren die voor de meeste mensen het bekendst is. Dit zijn een soort grote vijvers in een ronde vorm. Vaak heb je hier een paar ronde hoeken en kun je er helemaal omheen lopen.

Daarnaast heb je ook een parkwater wat bestaat uit een slotenstelsel. Hierbij is het zo dat er allemaal kleine sloten lopen in een bosachtige omgeving. Uiteindelijk zitten alle slootjes aan elkaar verbonden en komt het vaak uit op een klein vijvertje. De slootjes zijn vaak ondiep en smal, maar groot genoeg voor karper.

In een parkwater is ook genoeg begroeiing en waterplanten te vinden. Je hebt hier vaak veel lelies en bomen. Daarnaast kan er ook een klein stukje riet aanwezig zijn en wat struiken aan de waterkant. Tot slot is er soms ook een object in het water te vinden, zoals een beeld of een fontein.

Wat is een parkwater

Waarom kun je op parkwater zo goed op karper vissen

Er is jarengeleden veel karper uitgezet in parkwateren. Het is een natuurlijke omgeving en de karper kan hier goed overleven. Karpers hebben genoeg natuurlijkvoedsel tot hun beschikking. Daarnaast zijn er ook roofdieren aanwezig in een parkwater. Dit alles zorgt ervoor dat de karper een prima overlevingskans heeft in een parkwater, omdat hij genoeg te eten heeft en dat het nooit te druk met karpers wordt.

Daarnaast is het zo dat op een parkwater de karpers geen andere kant op kunnen. Ze zitten eenmaal in dat water, waardoor je ze ook vrij makkelijk kunt vinden. Hoe kleiner het parkwatertje, hoe makkelijker het is om de karpers te vinden.

Tevens is een parkwater ook een van de rustigere wateren. Je hebt er geen last van verkeer of teveel mensen om je heen. Ook heb je vaak de ruimte, waardoor je makkelijk er een tijdje kunt zitten en je spullen kwijt kunt. Hierdoor zit je niemand in de weg en zitten andere jou ook niet in de weg. Wanneer de omgeving bij een parkwater groot is, heb je ook minder last van drukte. Hierdoor kun jij in rust vissen, heb je geen honden die langskomen en schrikken de karpers niet zomaar.

Tot slot is een parkwater een water waar de karpers vaak snel actief worden. Doordat het water vaak ondiep en niet te groot is, is het zo dat het in het voorjaar snel opwarmt. Hierdoor is de kans groot dat je al snel karper kunt vangen. Vroeg in het voorjaar kun je daardoor al snel aan de slag.

Waarom kun je op parkwater zo goed op karper vissen

Wanneer kun je het beste op een parkwater vissen op karper

Een parkwater is een water wat het hele jaar door bevist kan worden. Dit komt vooral doordat het water snel opwarmt in het voorjaar. Hier zijn de karpers echt al een stuk eerder actief, dan wanneer je kijkt naar grotere wateren zoals een kanaal of rivier.

Daarnaast kun je ook tijdens de zomer prima op dit soort wateren vissen. Tijdens de zomer is de karper op z’n actiefst en zal je zien dat je gemakkelijk karpers vangt. De karper is veel aan het rondzwemmen en eet daardoor veel. Ook trekt de karper soms meer richting het oppervlak toe, waardoor je ook makkelijker de karpers kunt vinden.

Tot slot is parkwater ook goed wanneer je tijdens de koudere dagen wilt vissen. Vooral doordat er veel bomen zijn met takken, zal je zien dat je er prima kunt vissen. De karpers liggen het liefst op beschutte plekken stil, in de winter. Overhangende takken zijn hiervoor een ideale plek. Ook zal je merken dat het water sneller opwarmt met een iets warmere dag, doordat het een relatief klein water is. Hierdoor zijn de karpers met een warmere winterdag erg actief.

Wanneer kun je het beste op een parkwater vissen

Wat is het beste tijdsstip om op een parkwater te vissen

Het tijdsstip is heel belangrijk bij het karpervissen. Vooral wanneer je te maken hebt met bepaalde omstandigheden. Een karper is een vis die echt van warm water houdt, maar het moet niet te heet worden. Hierdoor kun je tijdens het voorjaar heel goed de hele dag door vissen. In de ochtend is het vaak nog een beetje koud, maar niet te koud. Overdag is het een prima temperatuur en kan het soms al best warm worden, waardoor het water goed opwarmt. Tijdens de avond begint het weer af te koelen, maar de watertemperatuur blijft op peil, waardoor de karper actief blijft.

In de zomer is dit iets anders. Hier heb je vaak te maken met dat het overdag te heet kan zijn. Vooral wanneer het echt een hele warme dag is, en de zon volledig schijnt, merk je dat de karper juist wat rustiger aan gaat doen. Hierdoor kun je in de zomer het beste vissen buiten de zonuren. Ga daarom vissen tot 12.00 uur in de middag en vanaf 17.00 ’s middags. Mocht het toch een iets mindere dag zijn, dan kun je ook prima overdag gaan vissen.

In de winter heeft de karper juist de zon nodig, om actief te worden. Juist de felle zon zorgt ervoor dat het water opwarmt. Buiten de zonuren is het niet gemakkelijk om karper te vangen. Echter is het wel mogelijk. Maar wil je op de makkelijkste manier in de winter karper vangen, gaan dan vooral overdag vissen en houd de weersomstandigheden goed in de gaten.

Waar zit karper op een parkwater

Vaak zijn de visplekken op een parkwater zo aan te wijzen. Karpers zijn prooi dieren, waardoor ze het liefst beschut zitten. Ze kunnen prima over het hele water zwemmen, maar wanneer ze rustig willen azen doen ze dat vooral op een beschutte plek. Daardoor is het belangrijk dat jij ook je aas gaat aanbieden op plekken waar de karper zich veilig voelt.

Het beste kun je gaan mikken op plekken waar de karper ergens achter kan zitten. Denk hierbij aan waterplanten waar de karper tussen kan zitten. Vaak zitten de karpers tussen rietkragen. Hier kan je vaak de karpers zien zwemmen, doordat het riet heen en weer gaat. Ook willen karpers graag bij lelievelden zitten, omdat ze hier mooi onder en tussen kunnen zitten.

Op parkwateren is soms ook een object aanwezig, zoals een fontein of een beeld. Veel karpers vinden het interessant om hier te zitten, omdat er onderwater vaak mooie stukken zijn waar ze tegenaan of onder kunnen liggen. Ook zorgt een fontein voor zuurstof in het water, waar karpers actief van worden.

Tot slot is er vaak een plek aanwezig op een parkwater, die andere wateren niet hebben. Soms heb je hier namelijk kleine eilandjes van gras en riet. Dit is een perfecte plek om te gebruiken, wanneer je op de karper gaat vissen. Deze eilandjes zitten vaak in het midden van het water. Hier is het dan ook iets minder diep, dan op de andere stukken.

Vergeet de kanten niet

Karpers zijn echte zwemmers, wanneer het water warm genoeg is. Veel karpers zwemmen vaak langs de kanten, terwijl ze opzoek zijn naar voedsel. Wanneer het heel stil is, dan zal je horen dat de karper in de kant hapt. Hierdoor is het belangrijk dat je ook de kanten meepakt, wanneer je aan het vissen bent.

Tevens is het zo dat waterplanten vaak groeien aan de zijkanten van het water. Daardoor zitten de karpers langs de kanten, hierin te wroeten opzoek naar voedsel. Bij de kanten is het wel belangrijk dat je oplet op je geluiden. Wanneer je net een iets te hard geluid maakt, schrikt de karper en is hij weg.

Vergeet de kanten niet

Ga de karpers zoeken

Daarnaast is het belangrijkste dat je de karpers gaat zoeken. Je kunt natuurlijk prima gelijk naar de bekende stekken toelopen, maar het kan zijn dat er veel gevist wordt op een parkwater. Hierdoor ontstaat er dressuur, waardoor de karpers afwijkend gedrag gaan vertonen.

Hierdoor is het belangrijk dat je eerst de karpers gaat zoeken, voordat je gaat vissen. Wanneer je namelijk ziet waar de karpers zitten, is het vaak dat je al vrij snel een karper vangt. Tegenovergesteld duurt het juist langer als je op een verkeerde plek aan het vissen bent en moet wachten totdat de karpers eindelijk je plek gevonden hebben.

Ga de karpers zoeken

Welke vistechniek werkt goed op parkwater

Op een parkwater kun je met alle vistechnieken karper vangen. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met een paar dingen. Je kunt natuurlijk niet altijd alle vistechnieken uitvoeren. De weersomstandigheden hebben hier met name invloed op. Je kunt bijvoorbeeld niet drijvend gaan vissen op karper, wanneer de karpers helemaal niet op het oppervlak zitten.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte die je hebt op het parkwater. Als het een klein watertje is met een klein grasveldje, dan is het vaak niet ideaal om je hele karper uitrusting daar neer moet zetten. Het is namelijk zo dat je dan zelf in de knoei komt en vaak andere mensen tot last bent.

Hieronder ga ik dieper in op elke vistechniek bij een parkwater.

Penvissen op een parkwater

Penvissen is een techniek die je altijd wel op een parkwater kunt uitvoeren. Met het penvissen kun je namelijk veel variëren. Je kunt verschillende dieptes afvissen, veel plekken bevissen en verschillend aas gebruiken.

Bij het penvissen is het goed om, voordat je gaat vissen, verschillende plekjes te maken. Deze plekjes kun je dan één voor één, 15 minuten per plek, afvissen. Het mooie bij penvissen is dat je mobiel bent, waardoor je makkelijk op de verschillende plekken kunt komen.

Penvissen op een parkwater

Welk materiaal heb je nodig voor het penvissen

Het materiaal voor het penvissen is over het algemeen niet zo uitgebreid. Als eerste heb je een goede penhengel nodig, van zo’n 3.60 meter. Mocht je tussen veel bomen vissen, dan kun je voor een kortere hengel kiezen, zodat je makkelijk kunt vissen tussen de bomen.

Daarnaast is een goede molen ook essentieel voor het penvissen. Doordat je je hengel veel vasthebt, kun je het beste kijken naar een niet te grote en zware molen. Kies een molen die maximaal uit de 3000 serie komt.

Voor de rest moet je een goed dobbertje hebben, die je perfect uit loodt. Een klein haakje, bijvoorbeeld een haakmaat 10. Belangrijk is dat deze goed scherp is, zodat hij mooi en stevig in de lip prikt. Eventueel zou je nog met een hair kunnen vissen, maar je kan het aas ook prima op de haak prikken.

Statisch vissen op een parkwater

Bij het statisch vissen heb je vaak iets meer spullen bij je. Het is daarom belangrijk dat je gaat vissen op een parkwater waar je de ruimte hebt. Wanneer je met meerdere hengels tegelijk wilt vissen, kies dan vooral een niet te klein parkwater. Hierdoor kun je perfect alle verschillende hoeken van het water bevissen.

Wil je eventueel gaan nachtvissen, dan is het aan te raden om goed de regels van het water te bekijken. Kijk of het toegestaan is om hier een tent op te zetten en houd ook rekening met de buurt. Probeer je beetmelders niet te hard af te stellen.

Statisch vissen op een parkwater

Wat voor materiaal heb je nodig voor het statisch vissen

Wanneer je op een parkwater karper wilt vangen, is het belangrijk dat je het juiste materiaal hebt. Bij het statisch vissen is over het algemeen de montage erg belangrijk. Het gaat er namelijk om dat je een stuk lood hebt, wat ervoor zorgt dat de karper zichzelf haakt. Bij een lijnbreuk moet het stuk lood en de leader zo van de haak afgaan, want anders is het niet veilig voor de vis.

Als onderlijn probeer ik het op een parkwater simpel te houden. Bij mijn parkwater wordt niet veel gevist, waardoor ik geen gekke onderlijntjes nodig heb. Ik vis over het algemeen met een korte onderlijn, omdat ik op een harde bodem vis. Ook zijn de karpers niet heel schuw. De haak die ik gebruik is een wide gape haak. Wel kies ik ervoor om met een haakmaat 8 te vissen, zodat deze niet opvalt.

De hengel en molen is voor mij niet heel specifiek. Ik maak gebruik van een 3.00 meter hengel met daarop een niet al te grote molen. Je kunt ook met hele grote molens gaan vissen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een kleinere molen. Een parkwater is over het algemeen toch niet groot, dus veel lijn heb je niet nodig.

Op een parkwater drijvend vissen

Op een parkwater is het ideaal om drijvend te gaan vissen op karper. Het mooie van een parkwater is, dat er veel begroeiing is. Ook is het niet te diep, waardoor je gemakkelijk karpers kunt spotten.

Op een parkwater kun je het beste veel tussen planten gaan zoeken naar karpers. Gebruik bijvoorbeeld lelies om je aas op te werpen, zodat je geen plons in het water krijgt. Drijvend vissen is niet heel lastig, maar het is wel belangrijk dat je het aas nooit precies voor de karper gooit, hier kan hij namelijk van schrikken. Ook moet je rekening houden met dat als je brood gebruikt, dit vrij snel te nat wordt en van de haak gaat.

Bij het drijvend vissen heb je alleen maar een haakje op de lijn nodig. Zorg ervoor dat je een grote haak gebruikt en een dikke lijn. Doordat je veel bij obstakels aan het vissen bent, is het belangrijk dat je niet per ongelijk je lijn doorsnijdt.

Op een parkwater drijvend vissen

Met de method feeder op een parkwater

Tot slot werkt het ook goed om te feederen op karper. Vooral wanneer je in de winter gaat vissen, kun je heel goed op een parkwater gaan vissen. De karpers zitten voornamelijk onder de overhangende takken en azen amper. Doordat je met feederen heel beperkt en heel compact voert, zorg je ervoor dat je de karper rustig tot azen krijgt. Hierdoor kun je gemakkelijk een hele middag op één plek gaan vissen.

Voor het feedervissen is het belangrijk dat je een goede hengel hebt. De lengte van je hengel hangt vooral af van hoe ver je moet werpen. Bij een verdere afstand kun je beter een langere hengel gebruiken. Daarnaast moet je ook goede feedertoppen hebben, die perfect de beetregistratie weer kunnen geven. Daarnaast moet je een onderlijntje hebben, een korfje en een klein haakje.

Lees hier precies welke feeder onderlijn je nodig hebt.

Met de method feeder op een parkwater

Wat is het beste aas voor een parkwater

Het aas op een parkwater is erg divers. Karpers zijn op parkwateren veel natuurlijkvoedsel gewend. Hierdoor is het belangrijk dat je een goede keuze maakt in je aas. Je moet namelijk aantrekkelijker aas hebben, dan het natuurlijke voedsel. Zorg er daarom voor dat je aas opvallend is. Dit doe je door gekleurd en geurend aas te gebruiken. Door met verschillende groottes te vissen, zorg je ervoor dat het spannend voor de karper blijft.

Bij het penvissen kun je prima gebruik maken van mais, kikkererwten, maden, wormen en een broodpluim. Met het statisch vissen werken boilies heel goed. Vaak wordt er met de standaard 20mm boilies gevist, maar kleinere boilies willen ook heel goed werken op een parkwater. Daarnaast kun je ook tijgernoten gebruiken. Als je drijvend gaat vissen, kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van drijvende brokken of broodkorsten. Met het feederen kun je een kleine pop up, maden of mais gebruiken. In je korf kun je kleine pellets of feedermix doen.

Wat is het beste aas voor een parkwater

Hoe kun je het beste voorvoeren op een parkwater

Voorvoeren is vaak essentieel als je karpers wilt vangen. Met voorvoeren zorg je ervoor dat je de karper de tijd geeft om te laten wennen aan het aas. Wanneer je een korte sessie wilt houden op het water, dan kun je er het beste voor kiezen om kort voor je sessie wat te voeren. Ga na een uurtje pas beginnen met vissen, zodat de karper de tijd heeft om het aas te ontdekken. Nadat je een karper hebt gevangen, kun je weer een beetje voeren. Hiermee zorg je ervoor dat je weer rust op de stek creëert.

Ga je langer vissen op een vaste plek, dan is het belangrijk dat je wat vaker en eerder gaat voeren. Kies bij deze optie om een voercampagne te houden. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je echt dagen van te voren de karper laat wennen aan het voer. Hierdoor vergroot je je kans dat de karper op de stek zit, wanneer jij aan het vissen bent. Bij een voercampagne voer je een aantal dagen van te voren.

Bij beide manieren van voeren heb ik nog één belangrijke tip. Je kunt er beter voor kiezen om vaker en minder te voeren, dan in één keer al je voer te voeren. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat de karper meer interesse heeft in je voer plek en de tijd neemt om het te bekijken. Wanneer de karper het voor het uitkiezen heeft met voer, heeft het ook niet perse haast om daar te gaan azen.

Hoe kun je het beste voorvoeren op een parkwater

Wat is goed aas om mee te voeren op een parkwater voor karper

Vaak willen mensen voeren met grote boilies, omdat dit heel goed op de karpers werkt. Echter werkt het juist heel goed om met kleiner aas te voeren. Hiermee zorg je ervoor dat de karper meer moeite moet doen om het aas te pakken. Hierdoor is hij langer op je stek aan het azen, waardoor de kans ook groter is dat hij er is wanneer je haakaas er ligt.

Voor het voorvoeren gebruik ik vaak een mix van voer. Vaak doe ik partikels met een klein beetje gecrushte  boilies. Hiermee zorg ik ervoor dat er genoeg smaken in mijn voer zitten en dat de karper lang bezig is met het opeten.