Op het moment dat je opzoek gaat naar aas wat goed werkt voor brasem, dan kom je al snel uit op beestjes. Beestjes zijn een vaste maaltijd voor de brasem en daardoor erg herkenbaar. Een van deze beestjes zijn de wormen. Wormen werken ontzettend goed om brasem mee te vangen. Ook kun je hiermee veel verschillende technieken gebruiken voor het vissen op brasem. Maar hoe kun je dan op brasem vissen met wormen?

Op brasem vissen met wormen, kun je het doen door te gaan penvissen of feedervissen. Hierbij doe je een worm zo op de haak, dat hij nog steeds kan bewegen. De worm trekt veel brasem aan door de bewegingen en de geur. Het is daarnaast ook mogelijk om wormen door je voertje te gebruiken.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je met wormen op brasem kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom je zo goed met wormen op brasem kunt vissen, wanneer en waar je wormen kunt gebruiken, met welke vistechniek wormen goed werken, hoe je kunt voorvoeren met wormen en hoe je het beste aan wormen kunt komen.

Waarom kun je goed vissen met wormen op brasem

Wormen zijn beestjes die zich bevinden in de bodem van een water. De bodem is precies de plek waar de brasem het meeste aast. Hierbij komt hij vaak genoeg wormen tegen en laat deze zeker niet liggen. Het is voor hem iets lekkers en hij is hieraan gewend. Hierdoor is het erg herkenbaar voor de brasem en kun je het goed gebruiken tijdens het vissen.

Daarnaast is het zo dat een worm een levend beestje is. Dit leven zorgt ervoor dat er iets visueels aanwezig is. Wanneer jij een brasem op de juiste manier op de haak doet, krijg je dat de worm blijft bewegen. Door deze bewegingen valt de worm nog steeds op onderwater, waardoor het voor de brasem makkelijk is om deze te herkennen.

Tot slot heeft een worm ook een ontzettend sterke geur. De geur van een worm zorgt er echt voor dat de brasem getrokken wordt naar een bepaalde plek. Hierna weet hij dat hier wormen aanwezig zijn, waardoor het niet lang duurt voordat zij beginnen te azen.

Waarom kun je goed vissen met wormen op brasem

Wanneer kun je op brasem vissen met wormen

Op brasem vissen is iets wat je eigenlijk het hele jaar door kunt doen. Wel is het zo dat je momenten hebt dat je makkelijker of meer brasem vangt. Een worm is een best groot stuk aas, waardoor je er rekening mee moet houden dat de brasem wel genoeg eet. De brasem moet in één keer een worm opeten en eventueel moet hij nog wat wormen eten in je voertje. Als hij te snel vol zit, krijg je dat je juist geen brasem gaat vangen.

Zelf raad ik het aan om wormen bij het brasem vissen te gebruiken vanaf het voorjaar. Dit is namelijk de periode dat de brasem steeds iets meer begint te eten en het daardoor makkelijker wordt om brasem te vangen. Het is daarnaast ook goed om in de zomer met wormen te vissen, omdat de brasem dan op z’n best aast.

Lees hier meer over wanneer je brasem kunt vangen.

Op wat voor water kun je op brasem vissen met wormen

Zoals ik eerder al vertelde is het zo dat brasem de wormen herkent aan het bodemleven. Hierdoor is het belangrijk dat je gaat kijken in wat voor bodem veel wormen zitten. In een aarde bodem zitten vooral de wormen en daarom is het belangrijk dat jouw water een aardebodem heeft.

Een zandbodem of kiezelbodem heeft veel minder wormen, dan een aarde bodem. Het is nog wel herkenbaar voor de brasem, maar toch merk je dat op een aardebodem het veel beter werkt om wormen te gebruiken.

Wateren met een aardebodem zijn:

Op de andere wateren is het ook mogelijk om wormen te gebruiken, maar zal je merken dat het meer tijd kost om brasem te vangen. Je moet er namelijk rekening mee houden, dat de brasem moet wennen aan een bepaald soort aas op een bepaalde plek. Hierdoor wordt het belangrijk dat je gaat voeren en dat je deze plek de tijd geeft. Hierdoor kan de brasem wennen dat er wormen op de bodem aanwezig zijn.

Op wat voor water kun je op brasem vissen met wormen

Met welke vistechniek kun je wormen gebruiken voor brasem

Vissen op brasem met wormen kun je met meerdere vistechnieken doen. Belangrijk is dat je het aas op de haak gaat doen, want een worm kun je prima op een haak prikken. Ook moet je er rekening mee houden dat de brasem vooral over de bodem aan het azen is. Zorg er daarom voor dat je een vistechniek kiest, waarbij je op de bodem gaat vissen.

Penvissen op brasem

Op de bodem kun je bijvoorbeeld goed vissen met de pen. Bij het vissen met de dobber zorg je er namelijk voor dat je de dobber uitpeilt, zodat het aas wat je gebruikt precies op de bodem komt te liggen. Het is ideaal om bij deze techniek gebruik te maken van de worm, omdat je bij het penvissen prima op de kleinere wateren kunt vissen. Zo kun je erg goed in de polder gaan vissen.

Met welke vistechniek kun je wormen gebruiken voor brasem

Feedervissen met wormen

Een andere manier waarbij je gegarandeerd succes gaat krijgen, is bij het feedervissen op brasem. Hierbij kun je ook erg goed gebruik maken van wormen. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om gebruik te gaan maken van een korf waarin je wormen stopt. Vaak is dit een korfje met minder gaten, maar wel grotere gaten. Hierdoor kun je er erg goed voor zorgen dat de brasem richting een bepaalde plek getrokken wordt.

Als je met de method feeder wilt gaan vissen, dan kun je gewoon je stickmix gebruiken. Ook in je stickmix kun je wormen stoppen. Kies er in dit geval voor om eerst de wormen in kleinere stukjes te knippen. Hierna kun je ze prima door je voertje doen en op je method plakken. Vervolgens kun je het afmaken met een hele worm aan de haak, die boven je voertje zit.

Feedervissen met wormen

Hoe zet je een worm op de haak

Bij het zetten van de worm op de haak, is het belangrijk dat je de worm in leven houdt. Je wilt namelijk niet dat je worm niet meer leeft, want dan gaat hij niet bewegen onderwater. Als jij een worm helemaal op de haak rijgt, krijg je dat hij niet gaat bewegen. Het is daarom veel handiger om een worm alleen met het puntje te haken.

Natuurlijk wil je wel dat de worm goed op de haak blijft zitten, omdat je anders het risico loopt dat je met een lege haak vist. Een worm heeft een dikker ringetje, dichtbij één van de twee uiteindes. Dit is een harder stukje, waar je prima de haak achter kunt zetten. Zelf prik ik de worm het liefste voor dat ringetje erin en haal de haak er vervolgens na het ringetje weer uit. Hierdoor zit mijn worm stevig op de haak en gaat hij er niet makkelijk af.

Als je de haak iets meer wilt bedekken, en je bent met kleinere wormen aan het vissen, dan zou je ervoor kunnen kiezen om met twee wormen te gaan vissen. De eerste worm rijg ik op de haak, zodat ook de haaksteel bedekt is. Vervolgens haal ik weer het puntje van de haak door de worm, waardoor ik altijd met een bewegende worm aan het vissen ben.

Lees hier meer over welke haak je kunt gebruiken voor brasem.

Hoe zet je een worm op de haak

Kun je ook voorvoeren met wormen

Een goed lokvoer is bij een brasem erg belangrijk. Hiermee vergroot je echt je kansen, omdat de kans dat er op jouw plek brasem zit groter is. Je wilt natuurlijk je vistijd zo effectief mogelijk inzetten. Door voor te voeren zorg jij ervoor dat de brasem gewend is aan een bepaalde plek, tijd en een bepaald voertje.

Het is mogelijk om een handje wormen in het water te gooien, maar zelf ben ik hier niet zo’n fan van. Als je dit doet, krijg je dat de wormen alle kanten op gaan. Wanneer zij in het water zitten en naar de bodem zakken, krijg je dat de wormen een beetje gaan bewegen. Hierdoor gaan de wormen meer uit elkaar. Uiteindelijk krijg je dat de wormen niet meer op de plek zitten waar jij denkt dat je gevoerd hebt en zit de brasem dus ook op een andere plek.

Zelf kies ik er daarom liever voor om mijn wormen vast te zetten in een ander voertje. Als eerste doe ik alle wormen die ik wil voeren in één bakje. Hierna knip ik ze in wat kleinere stukjes, zodat ik de hoeveelheid wormen beter kan doseren. Deze wormen voeg ik toe aan een stickmix, waardoor ik alle wormen in ballen kan doen.

Als ik nu ga voeren, gooi ik het balletje in het water en blijven de wormen hier in zitten tijdens het zakken naar de bodem. Op de bodem gaan de wormen een beetje bewegen, waardoor de ballen sneller uit elkaar vallen. Hierdoor ben je er zeker van dat de wormen allemaal op één plek liggen en de brasem ook echt op de plek zit waar ik wil vissen.

Kun je ook voorvoeren met wormen

Moet je voor brasem wormen kopen

Wanneer je met wormen wilt vissen, kun je twee verschillende dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om wormen te kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf de wormen te gaan zoeken in de grond.

Wanneer je de wormen koopt, is het belangrijk dat je ze in een goed doosje hebt met luchtgaatjes. Hierdoor ben je er zeker van dat ze lang in leven blijven. Daarnaast willen ze ook een beetje aarde hebben, om in te kunnen leven. Tot slot is het ook erg handig om wat koffiedik toe te voegen. In koffiedik zitten namelijk ontzettend veel meststoffen, waardoor de wormen beter blijven leven.

Hoe kun je zelf wormen zoeken

Als je zelf wormen wilt gaan zoeken, is het belangrijk dat je een goed plekje uitzoekt om te gaan zoeken. De wormen zitten vooral in aarde en het makkelijkste zijn ze te vinden in een beetje een natte grond. Zelf zoek ik het meeste in een kleigrond.

Om wormen te zoeken, kun je het beste gebruikmaken van een steekschep. Stop deze in de grond en begin trillingen te maken. Hierna zal je zien dat de wormen vanzelf naar boven komen.

Mocht je het niet erg vinden om een gat te graven, dan kun je ervoor kiezen om de stukken grond om te scheppen en hierna te kijken of je wormen ziet zitten. Als je een stuk hebt omgeschept, dan raad ik het aan dat je het blok ook kapot gaat maken. Hierin zitten namelijk ook veel wormen.

Hoe kun je zelf wormen zoeken