De meeste van ons kennen het vast wel. Je wilt gaan vissen op een plek met een dobber, maar de plek is te ver. Het is ontzettend lastig om hier te komen. Hierbij komt het matchvissen erg van pas. Bij deze manier is het namelijk zo dat je vooral op de afstanden goed kunt vissen. Het matchvissen is een specifieke manier van het vissen, maar met de juiste uitleg is het zeker voor iedereen weggelegd. Maar hoe kun je dan het beste matchvissen?

Matchvissen is een manier van vissen waarbij je met de dobber gaat vissen op afstand. Het is belangrijk dat je een matchvisdobber gebruikt, want deze is opvallender en zwaarder. Bij het matchvissen is het uitloden van de dobber erg noodzakelijk. Voornamelijk ga je met matchvissen witvis vangen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat matchvissen is. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga je alles vertellen over deze manier van het vissen. Voornamelijk ga ik het hebben over wat matchvissen is, waar je het kunt doen, wat je ervoor nodig hebt, hoe je het moet doen en welk aas je moet gebruiken.

Wat is matchvissen

Heel simpel gezegd is matchvissen, penvissen op afstand. Matchvissen wordt vaak vergeleken met het vissen met de vaste hengel op witvis. Met een vaste hengel is het vaak een stuk lastiger om verre afstanden te behalen, omdat je niet kunt werpen. Ook is het niet zo dat je altijd gebruik kunt maken van zo’n lange hengel. Om deze reden is het matchvissen geïntroduceerd. Bij het matchvissen ben je dus op dezelfde manier aan het vissen, als bij het vissen met de vaste stok.

Het matchvissen kun je op verschillende vissoorten doen. Het meeste wordt er gevist op witvis, omdat je met het matchvissen in een korte tijd veel vissen kunt vangen. Ook is het met het witvissen vaak mogelijk om veel verschillende soorten vis te vangen. Witvis is een vrij breed begrip, want hier vallen onder andere voorn, brasem en zeelt onder. Buiten dat is het ook mogelijk om te gaan matchvissen op karper.

Bij het matchvissen zorg je ervoor dat je, net als bij het feedervissen, heel precies aan het vissen bent. Het gaat erom dat je veel op dezelfde plek aan het vissen bent en dat je ook op de juiste hoogtes aan het vissen bent. Hierdoor moet je de juiste spullen hebben, juiste montage en genoeg ervaring met het vissen.

Wat is matchvissen

Wat heb je nodig voor het matchvissen

Als je wilt gaan matchvissen, is het belangrijk dat je hiervoor de juiste spullen bij je hebt. Als eerste raad ik het aan om gebruik te maken van een goede matchhengel. Daarop kun je het beste ook een goede molen hebben. Als molen raad ik het aan om een kleine spinmolen te hebben. Het liefste een met een goede slip, maar doordat de vissen niet super sterk zijn, is dit ook niet perse erg belangrijk. Mocht je toch op grotere witvissen gaan vissen, dan is een goede slip uiteraard belangrijk. Als grootte zou ik een 2500 tot 3000 molen gebruiken.

Ook moet je gebruik maken van de juiste lijn met daarop een matchdobber. Een matchdobber is een zwaardere en grotere dobber, want deze moet je verder kunnen werpen. Hierdoor wordt het werpgewicht verhoogd. Daarnaast moet hij ook nog opvallen op afstand en daarom is hij een slagje groter.

Wat heb je nodig voor het matchvissen

Wat voor matchhengel heb je nodig voor het vissen

Als je gaat kijken naar de perfecte matchhengel, dan is het helemaal niet belangrijk om gebruik te maken van een hele lange hengel. Juist doordat je een werphengel gaat gebruiken, kun je een kleinere hengel gebruiken. Een vaste hengel moet natuurlijk de afstand kunnen halen, maar met een werphengel kun je wat korter gaan. Maak daarom gebruik van een hengel tussen de 3.00 meter en 3.80 meter.

Belangrijk bij deze hengels is, dat het een goede testcurve heeft. Dit houdt in dat de hengel die je gaat gebruiken een goede buiging heeft, waardoor hij mooi meebuigt bij een sterke aanbeet. Hierdoor is het makkelijker om controle te houden over de vis.

Tot slot wil je dat je met de matchhengel ver kunt werpen. Het ver werpen kun je voor elkaar krijgen, door gebruik te maken van een hengel met veel ogen. Bij een hengel met veel ogen heb je namelijk dat de lijn makkelijker door de ogen gaat. De lijn wordt beter begeleid door de ogen, waardoor er minder weerstand ontstaat. Wanneer er meer ruimte tussen de ogen is, krijg je dat de lijn ook makkelijker naar beneden kan gaan. Hierdoor zal de lijn sneller tegen de ogen aankomen, waardoor de lijn steeds wordt afgeremd. Bij een hengel met meer ogen krijg je dus dat de lijn strakker door de ogen gaat.

Wat voor matchhengel heb je nodig voor het vissen

Welke montage heb je nodig voor het matchvissen

Voor het matchvissen houd ik zelf de montage graag simpel. Dit doe ik door eigenlijk met zo min mogelijk dingen op de lijn te vissen. Als eerste is het belangrijk dat je twee stuitjes op de lijn doet. Deze stuitjes zorgen ervoor dat de dobber niet verder naar boven kan gaan.

Hierna schuif je een speldwartel op de lijn, deze moet erg klein zijn. Welke maat speldwartel je nodig hebt, is vrij eenvoudig. Kies voor een zo klein mogelijke, maar het oog van de dobber moet er nog wel makkelijk doorheen gaan. De speldwartel zorgt ervoor dat je altijd makkelijk de dobber kunt verwisselen. Dit is vooral handig als je op veel verschillend water aan het vissen bent. Echter kan je dobber ook eens stuk gaan en hierdoor kun je er gemakkelijk een nieuwe dobber opzetten.

Daarna doe je opnieuw twee stoppertjes op de lijn. Hierna heb je dus je dobber tussen 4 stoppertjes zitten. Deze stoppertjes zorgen ervoor dat je dobber altijd goed uitgelood kan worden en daardoor voorkom je dat je op verkeerde dieptes aan het vissen bent.

Nu kun je je haakje op de lijn knopen. Welke haakmaat je nodig hebt, hangt af van de vissoort waarop je gaat vissen. Op de kleinere vissen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een haakmaat 14 t/m 18. Mocht je op iets grotere vissen willen vissen, kies er dan voor om gebruik te maken van een haakmaat 12 of 14. Bij een te grote haak krijg je dat je de vissen kunt gaan afschrikken.

Als laatste is het belangrijk dat je je dobber goed gaat uitloden. De hoeveelheid loodjes die je nodig hebt, hangt af van het gewicht van de dobber. Doe er evenveel lood op, als dat er op de dobber staat. Hierna moet je hem even in het water leggen en kijken of je lood de dobber naar beneden kan trekken. Bij het erop zetten van het lood is het belangrijk dat je begint met het grootste loodje boven.

Tabel met Engelse waardes voor lood gewicht

LG3 gram
SSG1,60 gram
SG1,20 gram
AAA0,80 gram
AB0,60 gram
BB0,40 gram
10,30 gram

Welke lijn voor matchvissen

Als je gaat matchvissen, dan is het gebruik van een goede lijn essentieel. De lijn moet als eerste van nylon zijn. De eigenschap van nylon is dat het een soepele lijn is met een beetje rek erin. Hierdoor breekt hij minder snel wanneer je een beetje kracht erop krijgt. Wel is deze gevoeliger voor obstakels, omdat je hem er zo langs snijdt.

Als dikte hoef je helemaal geen hele dikke lijn te hebben. Een dikkere lijn kan alleen maar reden geven voor de vis om niet je aas te pakken. Je kunt prima een lijn van 15/100 tot maximaal 20/100 gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld een 20/100 lijn met grotere vissen of bij obstakels zoals riet of lelies. De trekkracht mag tussen de 1 kilogram en 3 kilogram zijn. Wanneer je op de grotere vissen gaat vissen, dan moet je een hogere trekkracht hebben.

Tot slot moet je er echt op letten dat je een zinkende lijn koopt. Dit is erg belangrijk bij het matchvissen, omdat je op zo’n afstand gaat vissen. Je moet ook regelmatig je lijn ontvetten. Dit kun je doen door gebruik te maken van een sponsje in combinatie met wat afwasmiddel. Houd je lijn tussen het sponsje en draai rustig binnen. Hierdoor maak je mooi je lijn vetvrij, waardoor hij gaat zinken. Vooral bij nieuwe lijnen is het belangrijk dat je dit even doet.

Welke lijn voor matchvissen

Waar kun je matchvissen

Matchvissen is iets wat je op de meeste wateren kunt doen. Voorbeelden van dit soort wateren zijn meertjes, rivieren, vijvers, sloten, plassen en havens. Al deze type wateren zijn verschillend van elkaar. Rivieren meertjes en havens zijn over het algemeen wat diepere en grotere wateren. Een rivier is ook weer een wat drukker water.

Daarentegen zijn plassen en vijvers wat kleiner water met vaak meer groen in de omgeving. Ook zijn dit vaak de plekken waar je wat rustiger zit en waar je meer de ruimte hebt. Ook heb je sloten, maar hier is het wel belangrijk dat deze groot genoeg zijn. Wanneer deze niet heel groot zijn, is het totaal niet nodig om met een matchhengel te vissen.

De plekken in het water waar je uiteindelijk kunt matchvissen, zijn vooral de plekken waar de vissen zich beschut voelen. Mik daarom het liefste op plekken die bijvoorbeeld veel waterplanten hebben. Vissen zitten graag onder een lelie bed of onder graspluimen. Als jij hier voor gaat vissen, dan is de kans groot dat er al vis zit. Anders kan het zijn dat je makkelijk vis daar naartoe trekt, omdat ze op een veilige plek kunnen azen.

Lees hier waar witvis zit.

Waar kun je matchvissen

Hoe kun je matchvissen op stromend water

Wanneer je wilt matchvissen op stromend water, is het belangrijk dat je hierop je montage aanpast. Zorg ervoor dat je iets zwaarder gaat vissen. Maak dus gebruik van een zwaardere dobber en meer lood. Hiermee zorg je ervoor dat je montage iets meer kan hebben en daardoor niet makkelijk van plek verplaatst.

Daarnaast is het ook goed om niet op de bodem te gaan vissen. Zorg ervoor dat je aas altijd een stukje boven de bodem komt. Als je dit niet doet krijg je het probleem dat je aas ergens onder vast kan komen. De stroming kan het aas dan onder of tussen iets trekken en je haak houdt het dan vast. Ook moet je niet met een te grote haak gaan vissen, want hiermee voorkom je ook dat je haak vast komt te zitten.

Op welke manier kun je matchvissen op diep water

Het grote probleem bij het matchvissen op diep water, is dat je de dobber niet vast kunt zetten. Als je dit vastzet kun je niet meer werpen, omdat je dan teveel lijn onder je dobber hebt zitten. Om dit op te lossen maak je op diep water gebruik van een schuivende montage, deze wordt onder de matchvissers een slider genoemd.

Belangrijk hierbij is dat je gebruik maakt van hele kleine stoppertjes. Deze moeten namelijk makkelijk door de ogen van de hengel kunnen. Je gaat er namelijk voor zorgen dat je het stuitje door de ogen van je hengel kunt werpen, maar dat je dobber wordt tegengehouden door het stuitje.

Zorg ervoor dat je met een zware dobber aan het vissen bent en lood de dobber goed uit. Hierna ben je genoodzaakt te peilen. Dit kun je doen door je montage in het water te werpen en te kijken hoe je dobber erop reageert. Mocht het zo zijn dat je dobber ondergaat, dan moet je je stuitje wat naar boven schuiven. Gaat je dobber platliggen, dan lig je te diep en moet je je stuitje naar beneden schuiven. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je dobber net boven het water uitsteekt, zodat jij hem nog goed ziet en de vis niet veel weerstand heeft.

Op welke manier kun je matchvissen op diep water

Hoe moet je gaan matchvissen

Nu je precies weet wat je nodig hebt voor het matchvissen, kan ik je een paar tips geven hoe je het beste aan de slag kunt gaan met het matchvissen. Als eerste is het belangrijk dat je opzoek gaat naar de beste plek om te gaan vissen. Kies een plek die jij fijn vindt en een plek waar jij veel vertrouwen in hebt.

Daarna is het ontzettend belangrijk dat je erachter komt hoe diep het is en wat voor structuur de bodem heeft. Ga opzoek naar kuilen en meet hoe diep het er echt is. Dit kun je makkelijk doen door gebruik te maken van een peilhengel. Hierna kun je de keuze maken of je met een vaste of schuivende montage gaat vissen. Ook kun je hiermee je dobber op de juiste diepte leggen.

Ga hierna beginnen met voeren. Voer frequent maar niet teveel. Het beste is als je verschillende plekken maakt en kijkt hoe daarop gereageerd wordt. Laat een plek altijd even met rust en kies daarna één plek uit waar jij vertrouwen in hebt. Gooi daarna ieder half uur een beetje voer in het water. Mocht er na twee uur nog steeds niks gebeurd zijn, kies er dan voor om naar een van je andere plekken te gaan. Doe hier hetzelfde totdat je een goede plek gevonden hebt.

Als laatste is het ontzettend belangrijk dat je tijdens het inwerpen altijd net iets verder dan je vis plek gooit. Eventueel kun je daarna ervoor zorgen om op de lijnclip te vissen. Doordat je iets verder werpt, zorg je ervoor dat je de lijn onderwater kunt draaien. Doe je top in het water en draai vervolgens voorzichtig, totdat je op de plek bent waar je wilt vissen. Nu is je lijn mooi onderwater.

Hoe moet je gaan matchvissen

Wat voor aas heb je nodig voor matchvissen

Wanneer je wilt gaan matchvissen, dan kun je eigenlijk je standaard aas gebruiken wat je ook voor het normale witvissen gebruikt. Hoe opvallend het aas moet zijn, hangt af van hoe groot het water is. Vis je op heel klein water waar weinig hengeldruk is, dan kun je ervoor kiezen om lekker natuurlijk aas te gebruiken. Mocht je op wat groter en drukker bevist water vissen, dan moet je vaak wat meer trucjes uithalen om origineel te blijven.

Als aas maak ik zelf het liefste gebruik van maden, omdat deze erg opvallen en heel erg in de smaak liggen bij witvis. Het grote voordeel van maden is dat je er makkelijk een paar op de haak kunt doen, waardoor je de haak mooi kunt bedekken. Houd er dan wel rekening mee dat je de maden alleen in hun kontje prikt, zodat ze nog blijven bewegen.

Ander goed aas zijn wormen, brood, mais, casters en voor de grotere vissen nog wat kleine boilies. Deze kleine boilies moet je dan wel op een hair bevestigen, omdat ze te hard zijn om op de haak te prikken.

Wat voor lokvoer heb je nodig bij matchvissen

Voor het lokvoer kun je ook prima een stickmix gebruiken, die je al gebruikt bij het normaal witvissen. Zelf voeg ik hier wat casters en levende maden aan toe, zodat hij wat aantrekkelijker wordt. Ook zorg ik met de maden ervoor dat er beweging in de bol aanwezig is. Deze beweging zorgt ervoor dat de bol iets sneller op de bodem uit elkaar valt. Daardoor is het lokvoer eerder aantrekkelijk voor witvis.

Maak de stickmix een klein beetje nat, zodat je er goede bollen van kunt maken. Met bollen weet je altijd hoeveel je aan het voeren bent. Hierdoor is het makkelijker om te zeggen dat je steeds een bepaalde hoeveelheid in het water wilt werpen. Zelf kies ik ervoor om, om het half uur één of twee ballen het water in te gooien. De hoeveelheid pas ik aan, aan de activiteit bij de vis plek.

Wat voor lokvoer heb je nodig bij matchvissen