Vissen met boilies is echt razend populair en is misschien wel een van de populairste aas soorten. Een boilie kun je tegenwoordig in zo veel verschillende varianten kopen, waardoor het erg aantrekkelijk wordt om ze te gebruiken in jouw visserij. Wel is het belangrijk om na te gaan dat je boilies niet altijd even goed kunt gebruiken. Maar hoe kun je boilies gebruiken voor zeelt?

Als je boilies wilt gebruiken voor zeelt, dan kun je kiezen om te gaan feedervissen of statisch vissen. Ook moet je rekening houden met het feit dat je gebruik moet maken van een onderlijn, met een hair hieraan. Tot slot kun je ook wat stukjes boilie gaan voorvoeren.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je boilies kunt gebruiken voor het vissen op zeelt. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat boilies precies zijn, waarom je boilies zo goed kunt gebruiken voor zeelt, wanneer je met boilies op zeelt kunt vissen, op welke plek je het beste boilies kunt gebruiken, met welke vistechniek je op zeelt kunt vissen en hoe je het beste kunt voorvoeren met boilies. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je boilies voor zeelt kunt gebruiken.

Wat zijn boilies

Voordat we het natuurlijk kunnen hebben over hoe je met boilies zeelt kunt vangen, is het belangrijk dat we gaan kijken naar wat boilies precies zijn. Boilies is aas wat speciaal voor de visserij gemaakt is. Een boilie bestaat uit meel en wordt gemaakt met allemaal verschillende smaken.

Boilies vallen onder groot en wat harder aas. Het is daardoor belangrijk dat je deze op een hair zet, omdat het breekt als je het op een haak zet. Ook zorg je hiermee ervoor dat je haak vrij is. Je hebt ze in allemaal verschillende maten en ook tegenwoordig in verschillende vormen. Hierdoor kun je het perfect inzetten voor het vissen op zeelt.

Boilies kun je kopen in alle verschillende hengelsportwinkels. Hierbij heb je veel verschil in kwaliteit en smaak. Kijk daarom goed naar wat voor boilies jij wilt gebruiken bij het vissen.

Wat zijn boilies

Waarom kun je boilies goed gebruiken voor zeelt

Boilies worden veel gebruikt in verschillende visserijen. Je zal merken dat vooral de boilies gebruikt worden bij het vissen op karper. Bij deze visserij wordt ontzettend veel gevoerd en dit trekt natuurlijk niet alleen karper aan. Zeelt zit op hetzelfde water als de karper, waardoor ook de zeelten hier naartoe trekken. Dit is het moment waar een zeelt ook in aanraking komt met een boilie.

Daarnaast is het zo dat het erg lastig is om dressuur op een boilie te krijgen. Als je bijvoorbeeld met een maiskorrel gaat vissen, dan zal je zien dat er redelijk makkelijk dressuur op komt. Een boilie is in zoveel verschillende varianten te verkrijgen en daardoor wordt het makkelijker om de zeelten te blijven verrassen. Op het moment dat je merkt dat een boilie niet werkt, gebruik je gewoon een andere maat, vorm of kleur.

Ten derde krijg je te maken met dat een boilie überhaupt veel aantrekkingskracht heeft op de vissen. Een boilie wordt zelf gemaakt, waardoor je krijgt dat er ook veel naar de ingrediënten gekeken wordt. Hierbij wordt goed gekeken naar wat voor smaken er aan toegevoegd worden. Ook wordt de kleur vaak zelf bepaald. De smaak heeft daar natuurlijk wel mee te maken, maar hierdoor krijgen ze een erg opvallende kleur. Onderwater is dit aasje daardoor ook erg visueel. Om deze reden wordt hij makkelijk gepakt door een zeelt.

Als laatste kun je een boilie ideaal gebruiken in combinatie met een ander lokvoer. De boilie valt het meeste op, waardoor deze het snelste gepakt wordt. Het lokvoer zal daardoor een beetje links gelaten worden en het haken van de zeelten wordt makkelijker.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over lokvoer voor zeelt.

Waarom kun je boilies goed gebruiken voor zeelt

Welke boilies heb je nodig voor zeelt

Zeelt heeft een niet hele grote bek. Om deze reden is het belangrijk dat je rekening houdt met wat kleiner aas. Ga daarom niet met 20mm of grotere boilies vissen, want hiermee zal je merken dat je veel missers zal krijgen. Het beste kun je gebruik maken van 12mm boilies. Deze boilies zijn goed voor het vissen op zeelt en je zou ervoor kunnen kiezen om er nog één maiskorrel bijvoorbeeld bij te doen. Mocht je nog steeds veel missers hebben, laat dan de maiskorrel weg en kies voor een kleinere boilie.

Qua smaak of geur kun je zelf kiezen wat je wilt gebruiken. Het is namelijk zo dat het per situatie kan verschillen wat goed werkt. De ene zeelt pakt liever een zoete boilie, terwijl een andere zeelt meer van een vismeel boilie houdt. Ik raad het aan om gewoon iets te kopen, waar jij vertrouwen in hebt. Mocht dit niet werken, kies dan voor een andere smaak. Pas op het moment dat je echt een goede boilie hebt, kun je eventueel kijken naar grote verpakkingen.

Wanneer kun je boilies gebruiken voor zeelt

Doordat boilies vallen onder het grote aas, betekent dit ook dat je goed op moet letten wanneer je ze gebruikt. Het gebruik van boilie voor zeelt, is vooral aan te raden op het moment dat de zeelt veel eet. Een zeelt is in het voorjaar het meest aan het azen en daardoor makkelijk te vangen.

Daarnaast kun je ook in de zomer prima met boilies op zeelt vissen. In het voorjaar zijn zeelten het meest actief, maar in de zomer azen ze ook bijna de hele dag door. Wel is het zo dat je op hele warme dagen, vooral zal merken dat zeelten buiten de zonuren aan het azen zijn. Overdag is het dan te warm voor de zeelt, waardoor ze juist weer stil gaan liggen op de bodem.

Klik hier voor mijn artikel over wanneer je het beste op zeelt kunt vissen.

Waar kun je het beste op zeelt vissen met boilies

Zoals ik eerder al vertelde is het zo dat de zeelt gewend is geraakt aan boilies, doordat het veel in de karper visserij wordt gebruikt. Om deze reden is het dus erg goed om op een water te vissen, waar veel statisch gevist wordt op karper. Hierbij worden veel boilies gevoerd en zijn de zeelten gewend aan het aas.

Op veel wateren kun je gebruik maken van boilies voor zeelt, maar er zijn een paar wateren waar het erg goed werkt. Met een boilie zal je vooral de grotere zeelten vangen en daarom is het verstandig om ook op een groter water te vissen. Het is namelijk vaak zo dat de grotere zeelten op deze wateren zitten. De volgende wateren zijn goed voor het vissen met boilies:

  • Kanaal
  • Polderkanaal
  • Meer
  • Vijver
  • Grote polder

Lees hier mijn uitgebreide artikel over waar je op zeelt kunt vissen.

Waar kun je het beste op zeelt vissen met boilies

Met welke vistechniek kun je boilies gebruiken

Je kunt bij het vissen op zeelt verschillende vistechnieken uitvoeren. Echter krijg je bij het vissen met boilies te maken met specifiekere vistechnieken. Boilies kun je namelijk niet bij elke vistechniek gebruiken. De meest bekende manier om met boilies te vissen, is door statisch te gaan vissen. Het statisch vissen is echt gericht op het vissen op een groter water en het vissen met meerdere hengels. Hiermee kun je ideaal je kansen vergroten.

Wel is het zo dat het statisch vissen soms lang kan duren. Dit komt voornamelijk omdat je gespreid voert. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te gaan feedervissen. Bij deze techniek vis je juist dichtbij je lokvoer, omdat het in een korfje zit. Je haak zit altijd dichtbij je korf en daardoor is de vis ook dichtbij je haakaas. Met het feedervissen kun je precies op dezelfde plek steeds werpen. Dit komt namelijk omdat je gebruik maakt van een lijnclip. Hierdoor kun je erg precies vissen en is dit ideaal voor het vissen op zeelt.

Hoe maak je een onderlijn voor het statisch vissen

Voor het statisch vissen op zeelt, moet je gebruik maken van een onderlijntje. Een onderlijn knopen voor zeelt is in de basis niet lastig. Wel is het zo dat je ervoor kunt kiezen om het zelf zo moeilijk te maken als jij wilt, dit heeft vooral met de omstandigheden te maken. Echter kun je de standaard onderlijn in de meeste gevallen gebruiken.

Als je een statische onderlijn wilt maken, dan moet je als eerste een hoofdlijn hebben, met daarop een stuk lood, tail rubber en quick change swivel. De swivel is ervoor gemaakt om makkelijk van onderlijn te wisselen. Hierover doe je het rubber, zodat het haakje van de swivel wordt afgesloten en het stuk lood er niet overheen kan schuiven. Hiermee vis je ook gelijk visveilig.

Onderlijn voor het statisch vissen knopen

Hieronder maak je het onderlijntje vast, maar daarvoor moet je natuurlijk eerst een onderlijntje knopen. Voor het knopen van een onderlijn heb je de volgende materialen nodig:

Het maken van een onderlijn gaat als volgt:

  • Als eerste moet je een stukje lijn afknippen. Wij gaan een onderlijn maken van 15 centimeter, dus ik raad aan om 30 centimeter lijn af te knippen.
  • Hierna is het van belang dat je een klein lusje aan de onderkant maakt. Dit is je hair en doe je je boilie aan. Doe het draad dubbel, zodat er een lusje ontstaat. Hierna maak je hier een knoopje in.
  • Vervolgens zet je de boilie op de boilienaald en rijg je hem op de hair. Zet de bolie vast met een boiliestopper. Dit is noodzakelijk om de afstand tussen de boilie en haak te bepalen.
  • Daarna kun je de lijn door het oogje van de haak halen, via de achterkant.
  • Bepaal de afstand tussen de haak en hair, dit is ongeveer tussen de 1 en 2 centimeter.
  • Draai vervolgens de onderlijn 6 keer om de haaksteel heen en haal de onderlijn weer door de achterkant van het oogje.
  • Hierna hoef je alleen nog maar op 15 centimeter een lusje te maken, aan de bovenkant.
  • Knip vervolgens de uiteindes af, maar doe dit niet te kort.
Onderlijn voor het statisch vissen knopen

Hoe kun je een onderlijntje voor het feedervissen maken

Het maken van een method feeder onderlijn gaat ongeveer hetzelfde, als het maken van een stastische onderlijn. Veel mensen maken een lastige onderlijn, door de korf aan het onderlijntje te maken. Echter ben ik hier niet zo’n fan van, omdat je dan bij een lijnbreuk ook je korf verliest. Wanneer je de onderlijn dunner, dan je hoofdlijn, houdt en je de korf op de hoofdlijn hebt, krijg je dat je bij een lijnbreuk alleen de onderlijn verliest. Daarnaast hoeft de vis bij een lijnbreuk niet met een korf rond te zwemmen.

Bij het feedervissen kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een method feeder of een korfje. Bij de method feeder maak je de onderlijn bijna hetzelfde vast, als bij het statisch vissen. Hierbij heb je een haakje waaraan je de onderlijn maakt. Door de method feeder hier overheen te schuiven, krijg je dat je de opening afsluit en de onderlijn vastzit.

Bij een korfje kun je veel verschillende technieken doen. Zelf kies ik ervoor om mijn korfje vast te maken aan de hoofdlijn. Daarnaast doe ik mijn korfje tussen twee stuitjes, zodat hij niet (oneindig) vrij over de lijn kan schuiven. Het is daarnaast ook mogelijk om het andersom te doen. Hierbij zit je korfje aan de onderkant, van je hoofdlijn. Je maakt vervolgens je onderlijn vast aan je hoofdlijn, ongeveer 10 centimeter boven je korf. Zelf ben ik meer fan van de eerste methode, omdat je onderlijn hierdoor makkelijker bij je korf blijft.

Hoe kun je een onderlijntje voor het feedervissen maken

Hoe kun je een boilie op een hair zetten

Een boilie op een hair zetten is vrij makkelijk. Eerst moet je de boilie op een boilienaald schuiven. Vervolgens haak je de hair aan het haakje van de boilienaald en schuif je de boilie erop. Tot slot moet je nog de boilie stoppen met een stoppertje, zet deze eronder en schuif de boilie er tegenaan.

Dit is iets wat je met boilies kunt doen, maar natuurlijk ook met combinaties van aas. Je zou ook een boilie en een pop up op deze manier op de hair kunnen zetten. Wel is het belangrijk dat je dan rekening houdt met de afstand tussen het aas en de haak. Om het makkelijk te maken, kun je gelijk beide aasstukken op de boilienaald doen.

Je hebt veel verschillende boilienaalden en stoppertjes. Mijn voorkeur gaat naar de boilienaalden met een scherpe punt, die niet afsluitbaar is. Daarnaast gebruik ik zelf het liefste rubberen stoppertjes in de vorm van twee bolletjes. Je hebt ook haakjes waarbij het stoppertje in de boilie gaat en haakt aan de boilie.

Hoe kun je een boilie op een hair zetten

Hoe kun je voorvoeren met boilies

Tot slot is het ook mogelijk om voor te voeren bij het vissen met boilies. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houdt met het vol zitten van de zeelt, je wilt namelijk niet dat je de zeelt gaat voeren. Hierdoor wil je het liefste niet alleen hele boilies voeren. Je zou het beste de boilies kunnen crushen. Hiermee maak je de boilies stuk en voorkom je dat de zeelt vol zit. Voor het crushen van een boilie kun je een boilie crusher gebruiken. Hiermee kun je ervoor kiezen om de boilie kapot te maken in kleine stukjes, of dat je hem helemaal kapot maakt tot poeder.

Hierna kies ik ervoor om die boilies toe te voegen aan een voertje. Bij het feedervissen kies ik ervoor om gebruik te maken van een stickmix, waar ik dan kleine stukjes boilie doorheen doe. Deze kan ik dan perfect in mijn korf doen of op de method feeder plakken.

Bij het statisch vissen maak ik het liefste gebruik van een voertje gemaakt van partikels. Hierbij kies ik ervoor om door de partikels stukjes boilie te doen, zodat de zeelt gewend raakt aan het haakaas. Hiermee vergroot ik de kans dat hij mijn haakaas pakt.

Mocht je geïnteresseerd zijn in ander aas dan boilies, dan kun je hier klikken voor een artikel over welk aas nog meer goed is voor zeelt.

Hoe kun je voorvoeren met boilies