In Nederland zijn er ontzettend veel karpervissers en we hebben allemaal hetzelfde doel, dat is het vangen van een karper. Echter zitten we elkaar ook allemaal in de weg, om dit doel te bereiken. Samen zorgen we ervoor dat het drukker aan het water is en dat karpers heel de dag belaagd worden. Toch willen we het allemaal blijven proberen om een karper te vangen, maar hoe ga je dan om met dressuur bij karper?

Dressuur ontstaat wanneer er veel gevist wordt, de karper begint de vissers door te krijgen. Het is dan belangrijk dat jij anders gaat vissen, dan de andere vissers. Gebruik ander aas, andere montage en ga om andere tijden vissen. Ook helpt het om te zoeken naar water waar het minst gevist wordt.

Hierboven heb ik een paar kleine tips gegeven, hoe jij ervoor kunt zorgen dat je toch met dressuur karpers kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in, zodat ook jij met dressuur karpers kunt vangen. Ik ga het hebben in het artikel over wat dressuur precies is, hoe je erachter komt dat er dressuur aanwezig is, waar de karpers allemaal angstig door kunnen worden, hoe je dressuur doorbrekend te werk gaat en wat je het beste als aas kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over dressuur bij karper.

Wat is dressuur

Dressuur betekent dat de karper een bepaalde angst heeft opgebouwd, vanwege een eerdere ervaring. Vaak wordt er gedacht dat karpers na kunnen denken en kunnen onthouden wat er precies gebeurd is. Echter is dit niet helemaal waar. Een karper kan niet nadenken, maar is meer bezig met dat hij niet nog een keer die ervaring mee wilt maken. Wanneer hij voor zijn gevoel in een zelfde situatie komt, dan zal hij het uit de weg gaan of negeren. Het is dus niet zo dat een karper precies kan onthouden wat het aas was en op welke plek het was. Het is meer dat hij een gevoel heeft of het nog goed voelt of niet.

Dressuur komt over het algemeen voor bij de oudere karpers, omdat deze vaker zijn gevangen. Hierdoor is het dus makkelijker om jonge karpers te vangen. Ook is het niet zo dat een karper alleen angstig kan worden door gevangen te worden. Het kan ook zo zijn dat een karper heeft gezien dat een andere karper gevangen wordt, of dat hij al in aanraking is gekomen met jouw montage.

Wat is dressuur

Wat betekent dressuur doorbrekend

Tegenwoordig zijn veel karpervissers bezig met dressuur doorbrekende oplossingen te bedenken. Dressuur doorbrekend betekent dat je iets bedenkt wat ervoor zorgt dat de karper weer vertrouwen krijgt. Dit betekent vaak dat je iets tegenovergesteld, of iets anders, doet dan wat je deed toen hij gevangen werd. Dressuur doorbrekende oplossingen kunnen heel breed zijn. Daarnaast zit er ook veel verschil in de hoeveelheid impact wat een oplossing op de karper heeft.

Hoe ontstaat dressuur op een water

Dressuur is vooral aanwezig op water waar veel gevist wordt. Het is natuurlijk wel verschillend op wat voor water je aan het vissen bent. Op groter water zal je zien dat er minder snel dressuur ontstaat bij karper, dan wanneer je aan het vissen bent op kleiner water.

Daarnaast is het karper bestand ook belangrijk. Een klein karper bestand zorgt ervoor dat de karpers vaker gevangen zijn. Bij een groter karper bestand krijg je dat de kans groter is, dat je verschillende karpers vangt. Ook is een bestand met oudere karpers dressuur gevoeliger, dan een bestand met alleen jonge karpers.

Hoe ontstaat dressuur op een water

Waar kan de karper bang voor worden

Karpers kunnen bang worden van een ervaring die ze mee maken. Het is namelijk zo dat je een karper vangt en daarna door het water heen trekt. Dit vindt de karper natuurlijk niet fijn en daardoor krijgt hij een angst. Om deze reden wilt de karper dit niet nog een keer meemaken en hij gaat hiervoor zijn best doen.

De karper kan bang worden voor verschillende dingen. Als eerste kunnen ze angstig worden voor bepaald aas wat je gebruikt. Als een karper de hele tijd belaagd wordt met hetzelfde aas, dan begint hij angstig te worden voor dat type aas. De karper kijkt dan naar de kleur en de vorm van het aas. Ook kan hij de geur herkennen.

Daarnaast is een bepaalde plek in het water ook belangrijk voor de karper. Het kan namelijk zo zijn dat er veel gevist wordt op een water. Hier zal je zien dat de karpervissers over het algemeen op dezelfde plek vissen. Dit zijn de hotspots, omdat hier schuilplekken aanwezig zijn. Wanneer er veel gevist wordt bij dezelfde waterplanten en de karper begint dit te herkennen, dan gaat hij voortaan naar een andere plek toe.

Als laatste kan een karper wegschrikken, doordat hij geluid hoort of beweging ziet. Wanneer je gaat vissen, kan het zijn dat je op planten gaat staan en dat dit geluid maakt. Door dit geluid weet de karper dat hij hier weg moet. Ook kan het zijn dat hij jouw schaduw of de schaduw van de hengels ziet. Ook hiervan kan hij schrikken.

Waar kan de karper bang voor worden

Hoe kom je erachter dat er dressuur aanwezig is op jouw water

Wanneer je wilt gaan vissen op een water, is het belangrijk dat je hier onderzoek naar doet. Tijdens het onderzoek kom je er ook achter of er veel dressuur aanwezig is. Het beste is om eerst te kijken naar hoeveel er gevist wordt op een water. Kijk dan vooral op de momenten wanneer de meeste mensen vrij hebben. Ga op een avond of in het weekend langs het water. Bij veel aanwezigheid van vissers, kun je al een beetje inschatten hoe groot de hengel druk is.

Daarnaast zal je tijdens het zoeken van de karpers ook wel zien, hoe makkelijk het is om karpers te vinden. Wanneer je de karpers makkelijk kunt zien op de standaard plekken, dan weet je dat het water niet veel dressuur heeft. Mocht het moeilijker zijn om karpers te vinden, dan is het niet gelijk zo dat de karpers angstig zijn. Het kan ook zijn dat er op die plek veel eten te vinden is, of dat er op andere plekken niks bijzonders is voor de karper.

Tot slot werkt het ook goed om af en toe wat te voeren en gewoon proberen te vissen. Als je merkt dat de karpers niet willen azen, dan kan het komen doordat je met populair aas aan het vissen bent. Het is dan vaak een goed idee om ook met verschillend aas te voeren, om te voorkomen dat je te snel een conclusie trekt. Wanneer er niet veel gevangen wordt, dan weet je dat het water veel dressuur heeft.

Hoe kun je karper vangen met dressuur

Nu je precies weet hoe dressuur werkt en hoe je het kunt ontdekken, is het belangrijk om naar oplossingen te zoeken. Het is namelijk wel mogelijk om karpers te vangen op dressuur, maar het zal een stuk moeilijker zijn. Mocht het zo zijn dat dit het beste water is in de buurt, dan kun je het zeker proberen om op karper te vissen op dat water.

Dressuur kun je op verschillende manieren oplossen. Je kunt ervoor kiezen om één van deze punten te veranderen of meerdere te combineren. Wanneer het na één oplossing niet werkt, is het belangrijk dat je gaat variëren. Anders is de kans groot dat je te snel hebt opgegeven en mooie karpers gaat missen.

Hoe kun je karper vangen met dressuur

Steek tijd in het observeren

Een van de beste manieren om met dressuur om te gaan is, door de tijd te steken in het water te bekijken. Wanneer je hier veel tijd in steekt, zal je vanzelf plekken vinden waar niemand vist. Het is vaak mooi om naar plekken te lopen waar niemand loopt. Ga bijvoorbeeld niet bij de steigers en bankjes zitten, waar iedereen zit. Kies ervoor om echt unieke plekken te vinden en probeer een keer ander soort obstakels te bevissen.

Wanneer je opzoek gaat naar karpers, is het beter om dit niet met een rubberboot te doen. Op water met veel dressuur weten de karpers maar al te goed wat een boot betekent. Je zal dan ook zien dat als je te dichtbij komt de karpers weg zullen trekken. Het is daarentegen juist goed om langs je eigen kanten te sluipen en met een goede polariserende bril in het water te kijken. Wanneer iedereen aan de overkant vist, ga dan juist aan je eigen kant kijken.

Steek tijd in het observeren

Gebruik een dressuur doorbrekende montage

De meeste mensen vissen met de standaard onderlijnen. Dit komt voornamelijk, omdat zij ook met standaard aas vissen. Wanneer jij hiervan afwijkt, zorgt het ervoor dat je met een nieuw iets komt voor de karper. Vaak is het zo dat de karpers dit nog niet kennen en dat ze daarom toch jouw haakaas pakken.

Afwijkende montages zijn bijvoorbeeld montages met een helikopter loodsysteem, een elastiek of een pop up rig. Een elastiek is bijzonder goed op water waar veel dressuur aanwezig is bij de karper. Hier is het namelijk zo dat het elastiek ervoor zorgt dat de weerstand geleidelijk toeneemt. Hierdoor haakt de haak de karper al, voordat hij het doorheeft. Wanneer de karper de haak eruit wilt schudden, zit hij al in de lip van de karper. Ook wilt het helpen om met kleinere haken te vissen, omdat deze minder opvallen.

Helikopter montage

Ga vissen met slappe lijnen

Een van de beste oplossingen om karper te vangen op druk bevist water, is gebruik te maken van slappe lijnen. De karper weet dat er veel gevist wordt en er veel lijnen in het water liggen. Af en toe kan de karper best lomp zijn en per ongelijk tegen je lijn aan zwemmen. Het grote voordeel van een slappe lijn is dat wanneer dit gebeurd, de karper hier minder van zou voelen. De karper voelt de lijn minder, waardoor hij niet gelijk weg schrikt.

Daarnaast zorgt een slappe lijn er ook voor dat de karper minder snel je lijn ziet. Hij ziet niet dat de lijn recht naar beneden gaat. Het is meer dat de lijn krullend door het water gaat. Hierdoor kan hij eventueel een beetje tegen iets aan liggen of ergens op, waardoor hij minder opvalt.

Tot slot is het ook zo dat een slappe lijn minder snel voor weerstand zorgt bij een aanbeet. Op het moment dat de karper je aas pakt, dan gaat hij iets voelen en wilt hij het uitspugen. Door gebruik te maken van een slappere lijn, zorg je ervoor dat deze weerstand later komt. Hierdoor krijg je dat de karper het aas al dieper heeft ingeslikt, waardoor de kans groter is dat de haak gaat zetten.

Voorkom dat je te dichtbij de karper komt

Ook is het zo dat karpers snel kunnen schrikken, wanneer je op water bent waar veel dressuur is. Het is daarom belangrijk om niet teveel op te vallen tijdens het vissen. Maak bijvoorbeeld gebruik van minder opvallende kleding. Je hoeft niet perse camouflage kleding te dragen, maar geen felle kleuren werkt wel goed.

Ten tweede is je schaduw belangrijk om naar te kijken, want door schaduwen kan de karper ook schrikken. De karper ziet namelijk jouw schaduw op het water, waardoor hij je ziet bewegen. Schaduw ontstaat wanneer jij met je rug in de zon staat. Het is daarom beter om niet met de zon in je rug te vissen. Kies er daarom voor om juist met de zon in je gezicht of zij te vissen.

Ga vissen om niet drukke tijden

Veel mensen vissen om dezelfde tijden. Om deze tijden is het vaak druk aan het water en de karpers zijn gewend dat ze dan belaagd worden. Vaak zie je dat mensen dan vissen tot een bepaalde tijd. Na deze tijd beginnen de karpers dan te azen. Wanneer jij buiten deze tijden gaat vissen, onderscheid je jezelf van de andere vissers. Hierdoor kan je meer kans maken op karper, omdat de karper niet gewend is dat mensen dan vissen. Een voorbeeld is om te gaan nachtvissen.

Tevens is het zo dat wanneer jij vist om andere tijden, dat er ook minder mensen tegelijk met jou aan het vissen zijn. Hierdoor krijg je ook automatisch dat er minder lijnen in het water liggen, waarvan de karpers kunnen schrikken. Daarnaast schrikken ze ook niet van de schaduwen van de andere vissers.

Als laatste ligt er ook minder voer in het water, wanneer je gaat vissen om andere tijden. Mensen voeren natuurlijk voor momenten dat zij gaan vissen. Wanneer jij buiten die tijden gaat vissen, dan hebben mensen ook minder gevoerd. Hierdoor is de keuze voor de karper minder, waardoor ze eerder voor jouw voer zullen kiezen.

Verminder je eigen hengeldruk

Het kan natuurlijk zo zijn dat je al een tijdje aan het vissen bent. Tijdens het vissen merk je wat actie van de karper en per ongelijk wat lijnzwemmers, maar je vangt nog geen karper. Als dit het geval is, dan is het een goed moment om zelf de hengeldruk te verminderen. Je kunt er dan beter voor kiezen om even je hengels uit het water te halen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat er wat rust ontstaat op de vis plek en de karpers weer rustig beginnen met azen.

Na een tijd kun je je hengels weer ingooien en merk je dat de karpers weer volop aan het azen zijn. Het beste kun je dan even 30 minuten tot 1 uur je hengels uit het water laten. Wellicht moet je nog wat bijvoeren, zodat er genoeg te eten is.

Wat is goed dressuur doorbrekend karper aas

Er wordt tegenwoordig ontzettend veel met boilies gevist. Hierdoor kan er best veel dressuur ontstaan op boilies. Echter is het zo dat je perfect dressuur doorbrekende boilies op het water kunt gebruiken. Dit zijn boilies die afwijkend zijn van de standaard boilies. Deze hebben andere kleuren, geuren en een andere vorm. Vooral de vorm zorgt ervoor dat het verrassend voor de karper is. Kies bijvoorbeeld eens voor vierkante boilies.

Daarnaast kun je ook een keer kiezen voor levend aas zoals maden of wormen. Vooral maden zijn heel dressuur doorbrekend, omdat deze heel erg opvallen. Wel is het zo dat maden witvis gevoelig zijn. Probeer daarom geen maden op water met een groot witvisbestand.

Je kunt je aas ook aantrekkelijker maken, dan de andere vissers doen. Voeg eigen flavours toe aan je haakaas, dit zorgt er namelijk voor dat de karper meer gelokt wordt naar je aas. In de winkel zijn super veel bijzondere smaakjes en geurtjes te verkrijgen, speciaal voor haakaas.

Als laatste werkt het ook heel goed om andere groottes voor je aas te gebruiken. Veel mensen vissen met standaard 20mm boilies. Je zou bijvoorbeeld een keer kleinere boilies kunnen proberen. Wanneer je veel met witvis te maken hebt, dan werkt het ook om met grotere boilies te vissen.

Gebruik vierkante boilies

Hoe kun je het beste de karper voorvoeren bij dressuur

Voorvoeren zorgt misschien wel het meeste ervoor dat je je kansen vergroot. Wanneer je een goede stek gevonden hebt, dan kun je deze het beste eigen maken door voor te voeren. Dit is voer wat jij zelf ook gaat gebruiken bij het vissen en daardoor laat je de karper wennen. Voorvoeren zorgt er namelijk voor dat je karpers bekend maakt met het feit dat er op een bepaalde plek een bepaald soort aas te vinden is. Na een aantal dagen weten de karper precies hoe laat, ze waar moeten zijn.

Om de karpers echt te laten wennen aan een stek, kun je ervoor kiezen om dagen van te voren voor te voeren. Dit noemen ze een voercampagne en is heel bekend onder de karpervissers. Bij een voercampagne ga je elke dag om dezelfde tijd op een plek voeren. Een voercampagne doe je meestal 4 dagen voordat je gaat vissen.

Lees hier meer over het houden van een voercampagne.

Voercampagne

Welk voer kun je het beste gebruiken bij het voorvoeren

Bij het voorvoeren is het een beetje hetzelfde als bij het haakaas. Probeer iets te gebruiken wat de andere vissers niet gebruiken. Ga opzoek naar zo onbekend mogelijk aas, maar maak het ook niet te moeilijk. Het aas moet namelijk wel aantrekkelijk blijven voor de karper en het liefst op zoveel mogelijk aspecten. Gebruik alleen aas wat goed ruikt, een goede kleur heeft, een aparte vorm en een lekkere smaak.

Voorbeelden van goed aas om mee voor te voeren zijn hele kleine partikels, mais, tijgernoten, pellets of kikkererwten.