Beginnen met karpervissen is iets wat steeds meer mensen doen. Karpers zijn ontzettend leuke vissen om te vangen, omdat ze super sterk zijn. Daardoor heb je er super veel plezier aan. Karpervissen is voor iedereen weggelegd, want het is niet te moeilijk. Wel heb je enige uitleg nodig voordat je een karper zult vangen. Karpers zijn intelligente vissen en daarom kun je niet zomaar aan de slag gaan. Wel is het zo dat je misschien niet in een keer perfect een karper vangt, maar je gewoon een paar keer moet oefenen.

Beginnen met karpervissen kun je het beste doen door simpel te beginnen. Penvissen is een ideale manier om karpers te vangen, omdat het niet te moeilijk is en op de meeste wateren kan gebeuren. Karpers komen eigenlijk op bijna alle wateren voor, met name de sloten in woonwijken. Om karpers te vinden moet je gewoon langs het water lopen en kijken of je teken van leven ziet. Karpers maken bijvoorbeeld aasbellen en stofwolken. Het beste is om te karpervissen wanneer het voorjaar is. In het begin hoef je het helemaal niet moeilijk te maken, het beste is namelijk om te starten met mais als aas.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe jij als beginnende karpervisser kunt starten. Verder in dit artikel geef ik jou meer uitleg over hoe je precies kunt beginnen met karpervissen. In het artikel ga ik het namelijk precies hebben over hoe je het beste de karpers kunt vinden, wanneer je het beste kunt vissen, met welke vistechniek je aan de slag kunt gaan en wat goed aas is om te gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet starten met karpervissen.

Wat is een karper

Voordat we het kunnen hebben over hoe je een karper vangt, is het belangrijk dat we het eerst gaan hebben over wat een karper is. Een karper is een zoetwatervis die geen vis eet. Karpers kunnen ontzettend groot en zwaar worden. De karper is de sterkste zoetwatervis die er is en daarom is het juist zo leuk om op karper te vissen. In de winter is de karper heel erg passief en wanneer het warmer wordt, zal je zien dat de karpers ook actiever worden. Karpers zwemmen vooral in groepen samen, dus wanneer je een karper ziet is de kans groot dat er meer karpers zijn. Het speciale van de karper is, dat het hele slimme vissen zijn. Op het moment dat ze merken dat ze gevangen worden, zullen ze ergens anders gaan zitten voor de veiligheid. Hierdoor blijft het vissen op karper uitdagend.

Lees hier meer over de karper.

wat is een karper

Waar kun je als beginnende karpervisser vissen op karper

Het mooie van het vissen op karper is, dat de plekken om te vissen eindeloos zijn, dit is ideaal als je wilt beginnen met karpervissen. De karper is een hele sterke vis en heeft de kracht om in (bijna) elk water te overleven. Zolang het water een beetje diep is en een beetje breed, kan de karper overleven. Op de kleinere wateren komen karpers voor in de polder, sloten van woonwijken, vijvers en kleine plassen. Op grotere wateren is de karper te vinden in het kanaal, de rivier en een groot meer.

Karpers houden van een beetje beschutting en daarom zijn ze altijd opzoek naar plekken waar ze zich kunnen verschuilen. Probeer tijdens het vissen ook op dit soort plekken te vissen. Kijk bijvoorbeeld naar plekken met waterplanten zoals riet en lelies, maar ook duikers, steigers en bruggen werken goed tijdens het karpervissen. Als laatste werkt het ook goed om te vissen waar de karper veel voedsel kan vinden.

Hoe vind je als beginnende karpervisser karper

Het belangrijke bij het karpervissen is dat je juist gaat vissen waar de karpers zitten. Op een plek zitten en wachten tot er een keer een karper voorbij zwemt is niet effectief. Probeer daarom actief opzoek te gaan naar de karper. Ga voordat je gaat vissen het water al helemaal langs. Loop een rondje met een polariserende zonnebril. Deze zonnebril zorgt er namelijk voor dat je beter in het water kunt kijken en daarom beter de karper kunt zien. Kijk of je de karper kunt zien of teken van de karper. Karpers creëren tijdens het azen over de bodem stofwolken en aasbellen, deze zijn dan duidelijk in het water te zien. Ook kun je zwemgolven van de karper zien of je hoort de karper azen in de kant. Belangrijk bij het zoeken van de karper is, dat je muisstil bent. Anders is de kans groot dat de karper je ontdekt en hij wegzwemt.

Hoe vind je karper

Wanneer kun je het beste op karper vissen als beginnende karpervisser

Voor een beginnende karpervisser moet het natuurlijk niet allemaal te moeilijk worden. Om deze reden raad ik het daarom aan om te vissen wanneer de karpers het actiefst zijn. De karpers worden vanaf het voorjaar actief. Eerst krijg je dan de paai en daarna beginnen ze veel met azen. Kies er daarom voor om in juni bijvoorbeeld te beginnen met karpervissen. Dit is ook het moment dat het karper seizoen nog moet beginnen. Je zal daarom merken dat de karpers nog een stuk minder schuw zijn.

Je kunt ook goed vissen tijdens de zomer. Vis bijvoorbeeld tot augustus door. Vanaf september wordt het namelijk weer iets kouder, waardoor de karpers ook een stuk minder actief worden. Je zult vooral merken dat de karpers heel gretig zijn op het moment dat je in augustus gaat vissen, omdat ze dan druk zijn met het zoeken naar voedsel voor de winter.

Wat is de beste tijd om op karper te vissen

Veel mensen die beginnen met karpervissen denken dat je tijdens het karpervissen altijd vroeg in de ochtend moet gaan vissen, dit is helemaal niet waar. De karper is eigenlijk de hele dag actief. Wel is het zo dat het moment in het jaar invloed heeft op wanneer de karper echt actief is. Karpers houden niet zoveel van echt hitte. Op het moment dat je midden in de zomer zit is het daarom weer beter om buiten de zonuren te vissen. Kies er bijvoorbeeld voor om in de ochtend te vissen of juist in de avond. Tijdens zonsondergang hoor je vaak nog de karpers druk azen en zie je ze ook een stuk meer.

Wanneer het niet super heet is, is de karper juist overdag actief. Vooral in de winter zie je dat de karpers juist de zon opzoeken. Waar de zon is, is het water net een stukje warmer. Hierdoor zijn de karpers op dat stukje ook net iets actiever.

Welke vistechniek is goed om mee te beginnen met karpervissen

Als je wilt beginnen met karpervissen is het belangrijk dat je niet te moeilijk begint. Ook moet je nog ontdekken of het karpervissen wel echt iets voor jou is. Kies daarom een techniek uit waarbij je niet teveel spullen nodig hebt. Een van de leukste technieken voor beginnende karpervissers, is het vissen met de dobber. Bij deze techniek ben je namelijk met alles tegelijk bezig. Je moet ervoor zorgen dat je (simpele) montage goed is, je moet de karpers echt gaan zoeken en je moet geduld hebben.

Een andere goede manier om te starten is het drijvend vissen op karper. Hierbij is het de bedoeling dat je de karpers gaat zoeken en wanneer je ze ziet, deze te vangen doormiddel van drijvend aas. Het mooie van drijvend vissen is, dat het super spannend is. Deze techniek kun je eigenlijk alleen uitvoeren als het warm is, omdat de karpers dan richting het oppervlak gaan.

Welke vistechniek is goed om mee te beginnen met karpervissen

Welk materiaal heb ik nodig om te beginnen met karpervissen

Voor beide technieken heb je gemeenschappelijke spullen nodig. Als eerste is het belangrijk dat je een goede karper hengel hebt voor dichtbij. Deze hengel is ongeveer 3.60 meter lang en heeft veel ogen. Ook moet de hengel flexibel zijn.

Voor een beginnende karpervisser raad ik het aan om met een kleine molen te beginnen. Kies ervoor om met een 2000 molen te vissen. Belangrijk hierbij is dat je een goede slip hebt, die makkelijk te verstellen is. Door de kracht van de karper is het belangrijk dat je de karper meer lijn kan geven, anders is de kans groot dat je lijn breekt.

Voor het penvissen is de haak een haakmaat 8 of 10. Deze zijn lekker klein en dat zorgt ervoor dat je hem makkelijk verbergt. Bij het drijvend vissen is het belangrijk dat je de haak op het goede moment zet. Om dit makkelijker te maken gebruik je een haakmaat 2 of 4.

Welke dobber voor het penvissen

Alleen bij het penvissen heb je ook nog een dobber nodig. Deze dobber zorgt ervoor dat je goed kan zien of je beet hebt. Er zijn tegenwoordig veel dobbers op de markt en daarom is het kiezen van de perfecte dobber ook een stuk moeilijker geworden. Voor een beginnende karpervisser kun je het beter simpel houden. De keuze van je dobber hangt af van de omstandigheden. Wanneer je op stormend water gaat vissen, is het belangrijk dat je kiest voor een wat kleinere en bredere dobber. Deze dobber is namelijk beter bestendig tegen golven, waardoor je niet denkt dat je steeds beet hebt. Een hele lange dobber is ervoor gemaakt dat je makkelijker de diepte verschillen op kunt vangen.

Voor een beginnende karpervisser zou ik gaan voor een dobber van 0.75 gram die niet al te bijzonder is. Neem een niet al te grote met een normaal drijflichaam. Ook kun je het beste het drijflichaam in het midden van de dobber hebben.

Welke dobber voor het penvissen als beginnende karpervisser

Hoe moet je een dobber uitloden

Natuurlijk moet je de dobber ook op de perfecte hoogte hebben tijdens het vissen. Het goed uitloden van de dobber is echt belangrijk. Karpers azen over de bodem en daarom is het belangrijk dat jouw aas ook op de bodem ligt. Belangrijk bij het uitloden is dat je een stuitje boven je dobber hebt zitten. Door je dobber te verschuiven over je lijn bepaal jij hoe diep je aas ligt. Je moet tijdens het uitloden ervoor zorgen dat net het puntje van je dobber uitsteekt. Hiermee zorg je er namelijk voor dat de karper de minste weerstand voelt tijdens het pakken van je aas. Het uitloden van de dobber kun je het beste een stukje van je visplek doen. Daarmee voorkom je dat je de vissen op jouw plek wegjaagt, met de hele tijd in het water leggen en steeds eruit halen.

Montage voor het vissen op karper

Voor de rest is het belangrijk dat je genoeg lood op je lijn hebt zitten. De hoeveelheid lood hangt af van hoe zwaar je dobber is. Bij een dobber van 0.75 gram moet je ongeveer ook denken aan 0.75 gram lood. Daarnaast kun je ook met een sleepje gaan vissen. Een sleepje betekent dat er een klein stukje lijn op de bodem ligt, hiermee voorkom je dat de karper tijdens het azen tegen je lijn komt. Het maken van een sleepje is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is een loodje op 10 centimeter van de haak te doen. Doe deze afstand vooral niet verder, omdat je dan het probleem krijgt dat je de aanbeet pas laat ziet. Hierdoor krijg je of een misser of een haak die te diep zit.

Extra materialen voor het karpervissen

Karpers zijn kwetsbare dieren en daar moet voorzichtig mee omgegaan worden. Om het vangen van de karper zo veilig mogelijk te maken, zijn er een paar spullen die belangrijk en soms verplicht zijn. Als eerste is het belangrijk dat je een goed schepnet hebt, die groot genoeg is voor de karpers die je verwacht te vangen. Ook moet je ervoor zorgen dat je een onthaakmat hebt. Deze is tegenwoordig verplicht en zorgt ervoor dat je de karper goed en veilig kunt onthaken. Ook is het aan te raden om een tangetje mee te nemen, om de haak eruit te halen als deze diep zit. Tot slot is het natuurlijk verplicht om de vispas aan te schaffen en bij je te hebben.

Lees hier meer over het onthaken van de karper.

Hoe moet je de karper lokken

Het vinden en het laten azen van de karper is misschien wel het moeilijkste. Voordat je de karpers kan laten azen, is het wel belangrijk dat je de karpers gaat zoeken. Hierna kun je het beste een handje voer in het water gooien en kijken wat er gebeurd. Vaak zal je zien dat de karpers interesse beginnen te tonen en hierna starten met azen. Dit is het moment om ook je haakaas erbij te gooien.

Een andere manier om karpers te lokken is meerdere voerplekjes te maken en te wachten totdat je ziet dat de karpers gaan azen. Vaak werkt dit vooral met penvissen, omdat je in dat water al weet op wat voor plekken de karpers zullen zitten. Hierna is het alleen nog een kwestie van geduld hebben en wachten totdat je de karpers kunt gaan vangen.

Wat is het beste aas om mee te vissen op karper

Voor het penvissen is het vrij simpel, je kunt het beste mais gebruiken. Mais heeft veel aantrekkingskracht op de karper, het is goedkoop en het werkt het hele jaar door. Je kunt het beste in de warmere maanden 3 of meer korrels op de haak doen en wanneer het iets kouder is 1 korrel gebruiken. Deze ene korrel in de koudere periode zorgt ervoor dat de karper sneller je aas pakt.

Voor het drijvend vissen is het makkelijkste aas brood. Wanneer je brood tijdens het drijvend vissen wilt gebruiken, is het belangrijk dat je alleen de korst gebuikt. Dit gedeelte van het brood blijft namelijk drijven. De binnenkant van het brood zuigt zichzelf vol met water, waardoor die te zwaar wordt om te drijven. Vouw de broodkorst dubbel en haal de haak er helemaal doorheen. Draai de haak om en haal hem er terug doorheen. Hierna is het brood sterk genoeg om aan de haak te laten.

Wat is het beste aas om mee te vissen op karper als beginnende karpervisser

Hoe kun je werpen met brood

Brood is natuurlijk niet super zwaar. Ook is het zo dat als je te hard gooit, je de kans hebt dat je brood eraf gaat. Hierom is het belangrijk dat je bij het drijvend vissen eigenlijk niet hoeft te werpen. Soms komt het helaas wel voor dat je een klein stukje moet werpen en dit is vrij eenvoudig op te lossen. Voordat je gaat werpen moet je heel lichtjes het haakje met brood in het water dippen. Door het kleine beetje opgenomen water is de broodkorst iets zwaarder geworden. Hierdoor kan je het een stuk makkelijker werpen. Je moet het niet te lang in het water houden, want dan heb je de kans dat je broodkorst te nat is, waardoor hij afbreekt. Ook kun je een beugelelastiekje om het brood en de haaksteel doen. Hiermee weet je namelijk zeker dat die goed aan de haak blijft zitten.

Welk aas kun je het beste gebruiken om mee voor te voeren als beginnende karpervisser

Het aansporen tot azen is bij de karper heel belangrijk. Bij het penvissen kun je prima voorvoeren doen met mais waarmee je vist. Gooi een klein handje mais per vis plek in het water. Op het moment dat je met iets anders wilt gaan voeren dan mais, dan kun je het beste partikels gaan gebruiken.

Bij het drijvend vissen is dat net even iets anders. Wanneer je gaat voeren moet je niet gaan vissen op een plek waar de stroming niet heen gaat. Wanneer je dan je aas ingooit, zal je zien dat al je aas zo wegdrijft. Probeer een paar korsten brood te gooien op een plek waar ze blijven liggen.

Welk aas kun je het beste gebruiken om mee voor te voeren tijdens karpervissen