Op het dat je aan het vissen bent op brasem, en je vangt je brasems, dan wil je natuurlijk meer kunnen vangen. Het meer vangen van brasem is vaak niet erg lastig, maar lukt niet altijd. Om veel brasem te kunnen vangen moet je vaak wat dingen aanpassen in je strategie, zodat je prefect inspeelt op wat de brasem op dat moment doet.

Op het moment dat je veel brasem in een korte tijd wilt vangen, moet je je aanpassen aan de omstandigheden. Kijk daarom naar de plek waar de brasem zit, het weer en hun manier van azen. Als jij je hier op aanpast, krijg je dat de brasems makkelijker te vangen zijn en je daardoor meer gaat vangen.

Hierboven heb ik in het kort beschreven waar je op moet letten als je meer brasem wilt vangen. Verder in het artikel geef ik je 11 tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat je meer brasem gaat vangen. De tips hieronder hebben betrekking tot de omstandigheden. Als jij goed op deze tips let, hoef je vaak alleen maar een klein beetje aan te passen. Hierdoor weet ik zeker dat jij je vangsten in een bepaalde tijd kunt vergroten.

Tip 1: ga na waarom de brasem niet bijt

Als eerste is het belangrijk om na te gaan waarom de brasem niet bijt. Het kan zijn dat de brasem helemaal niet bijt of dat hij wel bijt maar niet super veel aan het azen is. Als jij nagaat waarom de brasem tijdens jouw sessie niet aan het azen is, kun je in de toekomst hier je strategie op aanpassen.

Dat de brasem niet bijt kan met verschillende omstandigheden te maken hebben. De volgende punten hebben betrekking tot het aasgedrag van de brasem:

Op het moment dat je nagaat of deze punten betrekking hebben op jouw probleem, dan is het belangrijk dat je gaat denken aan een manier hoe je het kunt verbeteren. De volgende tips die ik je geef, hebben betrekking op de punten die ik hierboven heb genoemd. In het vervolg van het artikel vertel ik hoe je deze punten kunt aanpassen.

Tip 1: ga na waarom de brasem niet bijt

Tip 2: bepaal de beste periode om te vissen

Brasem is natuurlijk in de ene periode makkelijker te vangen, dan in de andere periode. Dit heeft alles te maken met de watertemperatuur. Wanneer het kouder is, dan gaat een brasem een stuk minder eten. Hierdoor wordt het dus automatisch ook een stuk moeilijker om brasem te vangen.

Daarnaast is het zo dat brasem ook weer ander gedrag gaat vertonen, wanneer het water een stuk kouder is. Je krijgt namelijk dat door de kou, de brasems richting de bodem trekken. Dit komt namelijk omdat brasems niet goed tegen weersveranderingen kunnen. Op het moment dat het een dag mooi weer is, krijg je dat de bovenste laag van het water een beetje opwarmt. Deze warmte haalt de bodem niet, waardoor de temperatuur hier constant blijft. Hier heeft de brasem voorkeur bij.

Het is daarentegen juist veel makkelijker om brasem in het voorjaar en de zomer te vangen. Met dit soort temperaturen is de brasem veel meer aan het azen, waardoor het ook makkelijker is om hem op jouw voerstek te laten eten. Buiten dat ze sneller azen, is het ook zo dat ze een stuk meer eten. In de winter liggen ze voornamelijk stil op de bodem, waardoor ze bijna niks verbranden. In het voorjaar moeten ze zich voorbereiden op de paai en gaan ze en stuk meer eten. In de zomer zwemmen ze veel meer, waardoor ze ook meer energie moeten hebben.

Het is dus echt vele malen makkelijker om veel brasem te vangen, op het moment dat de brasem een stuk actiever is. Zorg er daarom voor dat je kiest voor de beste periode, mocht je veel willen vangen.

Lees hier meer over wat de beste periode is om op brasem te vissen.

Tip 3: kies het juiste tijdsstip om te vissen

Als je dan de periode gekozen hebt, is het ook belangrijk om het juiste tijdsstip te kiezen. Brasem heeft namelijk in de warmere periode ook voorkeur voor het moment op de dag. Het is namelijk zo dat brasem minder aast wanneer de zon erg schijnt. Het meeste zoekt de brasem naar eten voor zonsopkomst en na zonsondergang. Dit komt namelijk omdat het dan een stuk minder warm is, waardoor het makkelijker is om lang te zwemmen.

Daarnaast is het ook zo dat ze in het licht een stuk makkelijker te zien zijn. Zo zijn ze makkelijker zichtbaar voor ons als vissers, maar natuurlijk ook voor roofdieren. Tijdens de zonuren krijg je dat de brasem zich liever verschuilt. Hij komt dan weer tevoorschijn op het moment dat hij zich wat veiliger voelt.

Dit laatste vindt vooral plaats op het moment dat brasems zich moeten verstoppen. Op wateren waar bijvoorbeeld veel gevist wordt, krijg je dat de brasems wat schuwer zijn. Daarnaast heb je ook wateren waar meer roofdieren zitten. Bij dit soort wateren zijn de brasems ook een stuk meer bezig met hun veiligheid.

Tip 3: kies het juiste tijdsstip om te vissen

Tip 4: ga na waar de meeste brasem zit

Op het moment dat je wilt gaan vissen, is het belangrijk dat je gaat vissen op een plek waar veel vis te vangen is. Ga bijvoorbeeld een rondje door de buurt en kijk welke wateren kanshebbers zijn. Het is over het algemeen makkelijker om veel brasem te vangen, wanneer er ook een groot brasem bestand is.

Als je niet precies weet hoeveel brasems er zijn, kan je naar verschillende factoren kijken. Een daarvan is of er veel gevist wordt. Wanneer het een populair water is, dan zal het vaak ook wel zo zijn dat er veel te vangen is. Ga dan wel na of ze aan het vissen zijn op brasems of een andere vissoort.

Ook kun je even Googlen om te kijken of een water aantrekkelijk is. Vooral voor de wat bekendere wateren is er genoeg te vinden op internet, over of het water aantrekkelijk is voor brasemvissers. Ook kun je eventueel doormiddel van video’s achter deze informatie komen.

Wateren waar veel brasem zit zijn bijvoorbeeld een polder, meer of vijver. Om goed brasem te kunnen vangen, moet een water een goed oppervlak hebben. Brasem is een grote vis en moet een beetje de ruimte hebben om rond te kunnen zwemmen. Ook moet er genoeg voedsel te vinden zijn. Dit voedsel kan bestaan uit natuurlijk voedsel, zoals planten of beestjes. Het kan ook zijn dat er veel voedsel terecht komt van een dammetje of een afvalrioolbuis.

Tip 4: ga na waar de meeste brasem zit

Tip 5: kijk wat de beste techniek is om te gebruiken

Brasems zijn op ontzettend veel manieren te vangen en elke manier heeft zo zijn voordelen. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een vistechniek kiest waar jij goed in bent. Veel brasem vangen kan natuurlijk alleen, wanneer je precies weet wat je aan het doen bent.

De techniek die je kiest heeft ook te maken met het water waarop je gaat vissen. Als je van dichtbij gaat vissen, dan hoef je geen techniek te kiezen waarbij je ver moet werpen. Andersom kun je ook niet ver vissen, als je met die techniek niet ver kunt werpen. Houd er dus rekening mee dat je met de juiste manier op de juiste afstand vist.

Voor het dichtbij vissen kun je het beste gebruik maken van penvissen, omdat je dan op een makkelijke manier kunt vissen. Hiermee kun je ook perfect reageren op de omstandigheden. Merk je dat de vissen zich anders gedragen, dan kun je hier op inspelen.

Met verre afstanden is het ideaal om te gaan feedervissen. Bij het feedervissen kun je perfect ver werpen, omdat je eerst moet mikken en hierna op de lijnclip kunt werpen. De lijnclip zorgt ervoor dat je elke keer precies op de juiste plek aan het vissen bent. Hierdoor kun je dus precies op je voerplek vissen, waardoor je er zeker van bent dat je aas bij de brasems ligt. Ook vis je met deze manier eventueel met meerdere hengels, waardoor het nog makkelijker wordt om veel vissen te vangen.

Tip 5: kijk wat de beste techniek is om te gebruiken

Bonus tip: gebruik meerdere hengels

Hierboven heb ik hem al een klein beetje verklapt, maar ga gewoon met meerdere hengels vissen. Natuurlijk ligt dit een beetje voor de hand, maar het vissen met meerdere hengels is een stuk effectiever. Je kan er natuurlijk meer vissen tegelijk mee vangen, maar het heeft nog een veel groter voordeel. Met meerdere hengels kun je namelijk verschillende omstandigheden gaan bevissen.

Je kunt ervoor kiezen om op een dieper en ondieper stuk te vissen. Hierdoor kom je er sneller achter waar de vissen precies zitten. Ook kun je met een extra hengel ander aas gebruiken. Als je met de bonushengel dan een vis vangt, weet je dat je moet wisselen van aas en vergroot je je kansen op brasem.

Als laatste zou het zelfs mogelijk zijn om twee verschillende vistechnieken tegelijk te doen. Als je voor veraf gaat feedervissen en vanaf dichtbij gaat penvissen, kom je er ook achter welke manier op dat moment het beste werkt.

Tip 6: gebruik aas wat de brasem graag eet

Je wilt natuurlijk de brasem zo goed mogelijk aantrekken. Het is daarom erg belangrijk dat je ook aas gebruikt wat de brasem graag eet. Door dit te doen weet je ook zeker dat hij sneller je aas zal pakken. Buiten dat het aas moet zijn wat de brasem graag eet, moet het natuurlijk ook een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Hierdoor wordt het makkelijker voor de brasem om je aas te zien en te herkennen.

Stel dat een brasem je aas al vanaf een afstandje kan zien, krijg je dat hij ook makkelijker richting je aas zwemt. Door gebruik te maken van aas met een opvallende kleur, steekt het erg van de bodem af. Hierdoor krijg je dat het aas een veel betere aantrekkingskracht heeft en daardoor meer in smaak is bij de brasem.

Aas wat erg goed werkt voor de brasem is een caster. Als je een caster op de haak doet, zorg je ervoor dat de brasem deze sterke geur ruikt. Wanneer dit dichtbij een school brasems ligt, krijg je dat je alle brasems hier naartoe trekt. Ook is het zo dat casters vooral in trek zijn bij brasems en andere vissoorten het een beetje links laten liggen. Hierdoor krijg je ook minder bijvangsten.

Tip 6: gebruik aas wat de brasem graag eet

Tip 7: houd het weer in de gaten

Vooraf je sessie is het nodig om het weer goed in de gaten te houden. De weersomstandigheden bepalen namelijk het aasgedrag van de brasem. Het perfecte weer is een klein beetje wind met een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. De wind zorgt er namelijk voor dat er meer zuurstof in het water komt. Door dit zuurstof worden de brasems actiever, waardoor ze meer gaan zwemmen en ook meer gaan azen. Daarnaast zorgt de wind er ook voor dat al het voedsel één kant op gaat stromen. Hier kun je perfect op inspelen, want als je dan aan de kant gaat vissen waar de wind op staat krijg je dat je ook makkelijker vissen gaat vangen.

Een te warmere temperatuur zorgt ervoor dat er minder zuurstof in het water is. Zuurstof is dan vooral op het oppervlak te vinden en dat is nou net de plek waar de vissen het minst makkelijk azen. Je wilt juist dat je een hoopje voer in het water gooit en dat de brasems richting deze plek trekken. Om veel brasem te vangen wil je juist dat de temperatuur niet te koud is, maar zeker ook niet te warm.

Door het weer in de gaten te houden, kun je ervoor kiezen om op een ander moment te gaan vissen of je tactiek aan te passen.

Tip 8: ga van te voren voorvoeren

Om veel brasem te kunnen vangen, moet je er van te voren zeker van zijn dat de brasem aanwezig is op je vis plek. Dit krijg je voor elkaar wanneer je gaat voorvoeren. Het voorvoeren zorgt er namelijk voor dat je de brasems op een bepaald moment, op een bepaalde plek kunt krijgen. Ook zorg je ervoor dat ze al een beetje kunnen wennen aan het aas wat je gaat gebruiken.

Bij het voorvoeren is het belangrijk dat je ze gaat lokken en niet gaat vullen. Gebruik daarom alleen aas wat niet teveel vult of kies ervoor om maar hele kleine beetjes te voeren. Je moet namelijk echt voorkomen dat je de vis aan het vullen bent, want dan krijg je dat de vissen al vol zitten wanneer jij daar gaat vissen.

Goed voorvoeren betekent dat je van te voren gaat voeren. Je kunt het beste één of twee dagen van te voren gaan voeren. Gooi wat handjes aas op de plekken waar je wilt gaan vissen en voer ook nog even een klein beetje tijdens je sessie. Op het moment dat je merkt dat de aanbeten achterblijven, is het belangrijk dat je niet extra gaat voeren. Dit kan er namelijk alleen maar voor zorgen dat de brasems je haakaas laten liggen. Wanneer je juist ontzettend veel aanbeten krijgt, kun je ervoor kiezen om regelmatig je stek aan te voeren. Doet dit wel met enige regelmaat, zodat je ervoor kunt zorgen dat je kleinere hoeveelheden kunt voeren.

Tip 9: zoek waar de brasems zitten

Nu je precies weet waar je wilt gaan vissen, moet je natuurlijk altijd rekeninghouden met de omstandigheden. Als de vissen nou niet op de plek zitten waar je gevoerd hebt, is het belangrijk dat je hierop gaat anticiperen. Staar je nou niet blind op je vaste plek, maar ga vooral juist in dat soort situaties aandacht steken in het zoeken van de vis. Je wilt namelijk niet dat je uren in het water ligt op een plek waar geen vis zit. Loop even een rondje om het water, om te kijken of je wel vis kunt spotten. Kies ervoor om van plek te veranderen en bouw die plek weer rustig op.

Voer bijvoorbeeld een klein handje en wacht even af. Als je merkt dat de vissen actiever worden, kun je ervoor kiezen om na ongeveer 10 minuutjes te beginnen met vissen.

Tip 9: zoek waar de brasems zitten

Tip 10: na een vangst moet je een plek wat rust geven

Je kunt veel vissen vangen op twee manieren. Als eerste kun je ervoor kiezen om na een vangst naar een andere plek te gaan en te hopen dat de vissen hier ook zitten. Dit heeft als nadeel dat je al je spullen weer moet pakken en je niet zeker bent of de vissen daar ook zo actief zijn. Een betere manier is om op dezelfde plek te blijven vissen. Vooral omdat je al weet wat goed werkt op die plek en je daardoor gemakkelijk meerdere vissen kunt vangen.

Op het moment dat je een vis aan de haak hebt geslagen, gebeurd er onderwater een hoop. Alle vissen gaan reageren op wat er gebeurd en veel vissen trekken hierdoor weg. Om ervoor te zorgen dat je op deze plek alsnog vis kunt blijven vangen, is het aan te raden om de plek wat rust te geven. Met deze rust zorg je ervoor dat je de vissen weer de tijd geeft om rustig naar je plek toe te trekken en opnieuw beginnen te azen.

Zelf kies ik ervoor om de vis plek voor 10 a 15 minuutjes even rust te geven. Daarnaast voer ik na een aanbeet ook weer een handje bij. Hiermee zorg ik ervoor dat de vissen weer kunnen azen, zonder dat ik het risico loop dat ze tegen mijn montage aanzwemmen en helemaal wegschrikken.

Tip 11: reageer op de omstandigheden

Als allerlaatste heb ik de belangrijkste tip en dat is dat je altijd rekening moet houden met de omstandigheden die er zijn. Staar je nooit blind op een manier van vissen die de vorige keer werkte. Elke vissessie is anders en tijdens elke sessie kun je andere omstandigheden aantreffen. Probeer zo flexibel mogelijk te zijn en pas je altijd aan op de vissen.

Als het even niet meezit, is het zeker niet zo dat je gelijk moet opgeven. Als je echt veel brasem wilt vangen, is het juist goed om even te stoppen met vissen en goed te kijken wat voor tactiek je het beste kunt doen. Kijk goed naar de omstandigheden die ik hierboven heb genoemd en kies ervoor om daarop je strategie aan te passen. Als je het op die manier aanpakt, weet ik zeker dat je in een korte tijd veel brasem gaat vangen.