Wanneer je wilt gaan witvissen, dan zijn er veel mogelijkheden om witvis te vangen. Een van deze manieren is doormiddel van de vaste hengel. Een vaste hengel is een hengel die vooral veel wordt gebruikt bij de witvisvisserij. Wanneer je opzoek wilt gaan naar de beste witvis hengel, dan zal je zien dat er ontzettend veel verschillende varianten op de markt te verkrijgen zijn. Het is daarom een goed idee om van te voren wat onderzoek te doen naar de verschillende soorten, maar wat is de beste vaste hengel voor witvis?

De beste vaste hengel voor witvis is zo tussen de 4 en 5 meter. Hier is het dat je het beste gebruik kunt maken van een insteek hengel, omdat je tijdens het binnenhalen de hengel steeds korter kan maken. Ook is het vaak het beste om niet met een zware hengel te starten.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat voor vaste hengel je het beste kunt gebruiken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een vaste hengel precies is, wat voor verschillen soorten er zijn, waar je de keuze van je hengel op aan past, hoe belangrijk een elastiek is bij een vaste hengel voor witvis en wat de juiste vaste hengel voor jou is. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke vaste hengel je nodig hebt voor witvis.

Wat is een vaste hengel

Een vaste hengel is een hengel zonder molen. Dit betekent dat je tijdens het binnenhalen niet de lijn kunt indraaien, maar je moet hierbij de hengel naar je toetrekken. Het vissen met de vaste stok biedt vaak veel voordelen, omdat het een andere manier van vissen is.

Het biedt namelijk best veel plezier in het vissen, omdat je zelf meer moeite moet doen om de vissen op de kant te krijgen. Ook is het vaak lastiger om de vis onder controle te houden, waardoor je langer met de dril bezig bent.

Bij een vaste hengel heb je ook vaak een andere montage nodig, omdat je de vis namelijk op een andere manier moet binnenhalen. Je krijgt hier vaak te maken met een wat soepelere lijn, zodat de vis zichzelf moe maakt tijdens de dril.

Wat is een vaste hengel

Waar pas je de keuze van je vaste stok op aan

De keuze van je vaste stok pas je als eerste aan op hoeveel ruimte je hebt. Als je gaat vissen, weet je vaak al hoe groot het water is waarop je gaat vissen. Daarnaast weet je of er bomen zijn, of dat het juist een hele open ruimte is. Wanneer je veel ruimte hebt en het water groot is, dan kun je gebruik maken van een lange hengel. Echter kun je op een plek waar je niet veel de ruimte hebt geen gebruik maken van een lange hengel, of je moet gebruik maken van een speciale hengel die hierop aangepast is.

Ook heeft de vissoort veel invloed op de keuze van je vaste hengel. Een grotere witvissoort zoals een brasem of een zeelt, heeft natuurlijk meer kracht dan een voorn. Een grotere hengel heeft hier vaak veel voordeel, omdat deze makkelijker de kracht kan verdelen. Dat komt namelijk omdat de kracht minder op een punt komt, maar juist meer de kracht over de hele lengte kan verdelen. Hierdoor zie je vaak dat dit soort hengels een betere buiging hebben.

Waar pas je de keuze van je vaste stok op aan

Wat voor verschillende vaste stokken zijn er

Tegenwoordig zijn er super veel verschillende vaste hengels op de markt. Dat komt namelijk omdat het vissen met een vaste stok erg specifiek is. De verschillen die erin zitten, hebben te maken met de verschillende situaties die je tegen kunt komen met het vissen. Hieronder neem ik je mee in de verschillende vaste stokken die er zijn.

Oversteek hengel

Als eerste hebben we een oversteek hengel. Een oversteek hengel is een hengel die bestaat uit meerdere delen. Als je dan een hengel van bijvoorbeeld 4 meter hebt, dan zal deze in bijvoorbeeld 4 delen zijn. Het grote voordeel van zo’n oversteek hengel is, dat hij tijdens het binnenhalen korter gemaakt kan worden. Als je de vis naar je toe wilt halen, kun je de delen er een voor een afhalen. Daardoor is deze hengel ideaal wanneer je gaat vissen waar je bij bomen zit. Het kan namelijk zijn dat je toch ver moet vissen, maar niet de ruimte hebt om je hengel recht omhoog te doen. Hier is deze hengel ideaal voor.

Daarnaast is deze hengel ideaal voor transport, omdat deze hengels vaak in kleine delen zijn. Ook kun je bij een eventuele breuk makkelijker een stuk vervangen. Bij veel vaste hengels is het namelijk zo dat er ook losse delen verkocht worden.

Oversteek hengel

Aantal delen

Een oversteek hengel is te verkrijgen in een hengel in meerdere delen. Je hebt deze hengels bijvoorbeeld in tweedelig en meer. Hoe meer delen je hebt, des te langer de hengel is.

Als je kijkt naar een oversteek hengel, is het belangrijk dat je ook kijkt naar hoelang een deel is. Dit heeft er namelijk mee te maken met hoe makkelijk je hem mee kunt nemen of in wat voor grootte tas je hem moet bewaren.

Insteek hengel

Het tegenovergestelde van een oversteek hengel is een insteek hengel. Een insteek hengel is te vergelijken met een telescopische hengel. Deze kun je dus in elkaar schuiven. Over het algemeen zijn dit hele sterke hengels. Daarnaast hebben deze als voordeel dat je met het transport niet allemaal losse delen in de auto krijgt, maar je mooi alles in elkaar kunt schuiven. Daarbij is het zo dat je het dan vaak kunt afsluiten met een dop, waardoor je montage ook niet stuk gaat.

Tijdens het vissen zijn deze hengels niet in elkaar te schuiven, waardoor je deze alleen kunt gebruiken als je daarvoor de ruimte hebt. Met een aanbeet moet je namelijk de hengel omhoog doen of achter je kunnen doen.

Insteek hengel

Lengte van de vaste stok

De lengte van je hengel is erg belangrijk, wanneer je kijkt naar een vaste hengel. Zonder de juiste lengte, is het lastig om op een bepaalde plek te komen. Je kunt met een vaste hengel namelijk niet werpen, daarom moet je echt de lengte van je hengel gebruiken om op de juiste afstand te komen.

Vaste hengels zijn te verkrijgen in veel verschillende lengtes. Je hebt ze al vanaf de 2 meter lang en ze gaan makkelijk door tot 15 meter. Belangrijk bij de lengte is, dat je er wel de ruimte voor moet hebben om met zo’n lengte te vissen. De echt lange hengels gebruik je eigenlijk alleen wanneer je echt de ruimte hebt om met die hengel ook een beetje te bewegen.

Gemiddeld nemen mensen een vaste stok tussen de 3 meter en 5 meter. Hiermee kun je al een aardig afstandje afleggen en in de meeste gevallen is dit meer dan genoeg. Echter zijn er natuurlijk ook situaties waarin je te maken hebt met een afstand van 10 meter of meer. In zo’n geval doe je er wijs aan om gebruik te maken van een langere hengel.

Wel is het belangrijk dat je beseft dat het vissen met zo’n lengte niet makkelijk is. Een lange hengel voelt namelijk erg onstabiel aan. Deze lengtes worden voornamelijk voor de wedstrijdvisserij gebruikt en daardoor dus door ervaren vissers. Op het moment dat je net begint, is het dus belangrijk dat je ervoor kiest om met een hengel tussen de 3 meter en 5 meter te vissen.

Gewicht van de vaste hengel

Het gewicht van je hengel is een erg belangrijk aspect, als je kijkt naar hoe prettig de hengel is. Een zware hengel is vaak minder fijn om te gebruiken. Tegenwoordig zijn vaste hengels van erg licht en zacht materiaal gemaakt. Wel krijg je veel verschil in gewicht, als je een langere hengel neemt.

Op het moment dat je met grotere hengels gaat vissen, is het aan te raden om gebruik te maken van een hengelsteun. Hierdoor hoef je alleen nog maar tijdens de dril de hengel in je hand te hebben.

Gemiddeld weegt een hengel zo rond de 300 gram. Dit is een stuk minder dan een hengel met molen, omdat je hierbij alleen de hengel hebt. Anders komt het gewicht van de molen er nog bij, waardoor je met een zwaardere hengel aan het vissen bent.

Hoe belangrijk is een elastiek bij een vaste hengel

Bij een vaste stok krijg je vaak een elastiek, want deze zorgt ervoor dat er rek op de lijn zit. Deze rek is een vervanger van de slip bij een molen. Bij een vaste stok kan je natuurlijk niet veel invloed uitoefenen op de vis, omdat je alleen maar de stok een beetje kunt sturen.

Voor de kleinere vissen is het niet nodig om gebruik te maken van een elastiek. Deze zijn vaak minder sterk, waardoor het niet nodig is en je ze makkelijk binnen kunt halen. Voor de grotere vissen is het wel nodig om gebruik te maken van een elastiek. Op het moment dat je beet hebt, krijg je dat het elastiek gaat rekken wanneer dat nodig is. Hiermee voorkom je lijnbreuken en hengelbreuken.

Hoe belangrijk is een elastiek bij een vaste hengel

Wat is de juiste vaste hengel voor witvis

Over het algemeen is het aan te raden om als beginner gebruik te maken van een kleinere hengel, omdat je eerst nog moet wennen aan het vissen met een vaste hengel. Wanneer je dit niet doet, krijg je namelijk dat je gelijk met een moeilijke hengel moet beginnen. Daarnaast ga je als beginner vaak ook niet gelijk op moeilijk water vissen. Je begint meestal op de kleinere slootjes en niet de grotere kanalen. Om deze reden raad ik het in het begin aan om gebruik te maken van een hengel van maximaal 4 meter lang, maar in de meeste gevallen is 2 meter al genoeg zoals in een woonwijk.

Mocht je toch op een meertje gaan vissen, kies er dan voor om gebruik te maken van een slagje groter. In zo’n geval zal ik echt niet groter gaan dan een 5 meter hengel. Als het even kan, kies er dan ook voor om gebruik te maken van een oversteek hengel. Deze is namelijk erg makkelijk in gebruik, wanneer je de vis naar je toe wilt halen. Hiermee heb je namelijk niet het probleem dat je de hengel naar achter of omhoog hoeft te doen. In het begin is het vaak wel even wennen om gebruik te maken van zo’n hengel, maar na een tijdje gaat het echt prettig aanvoelen.

Wat is de juiste vaste hengel voor witvis

Wat kost een vaste hengel voor witvis

Wanneer je wilt beginnen met een vaste stok, is het vaak niet duur om te starten. Een goede vaste hengel start zo vanaf de €30,- en gaat door tot de €40,-. Hiermee ben je vaak al bijna klaar, omdat je geen kosten hebt aan een dure molen.

Mocht je ervoor willen kiezen om toch een iets duurdere vaste stok te nemen, dan kun je gaan voor een hengel vanaf de €50,- tot €100,-. In deze klasse krijg je vaak zachtere hengels, waardoor ze een mooiere buiging hebben wanneer je beet hebt. Deze hengels zijn vooral gemaakt voor grotere witvissoorten, omdat deze meer kracht op de hengel gaan uitoefenen. Een voorn zal waarschijnlijk niet de kracht hebben om de hengel te laten buigen.

Mocht je echt professioneel vissen en wil je gebruik maken van een prachtige hengel, dan krijg je hengels vanaf de €100,- en tot de €300,-. Deze hengels zijn van zo licht mogelijk materiaal gemaakt, maar de focus is nog steeds op een sterkere hengel. Deze hengels liggen vaak heel fijn in de hand, omdat ze zo ontzettend licht en tegelijk sterk zijn.