Wanneer je wilt gaan penvissen, dan is het belangrijk dat je de juiste dobber hebt. De keuze van je dobber heeft invloed op veel aspecten. Het vissen met de juiste dobber zorgt ervoor dat je makkelijker kunt gaan vissen. Als je niet de juiste dobber hebt, is het moeilijker om hem te zien of op de juiste plek te krijgen. Maar welke dobber voor brasem heb ik dan nodig?

Welke dobber je voor brasem nodig hebt, hangt echt af van de omstandigheden. Wanneer het waait, heb je een dobber nodig met een langere antenne. Als je verder moet werpen, heb je een zwaardere dobber nodig. Tot slot heb je voor een water met veel waterverschillen ook een lange dobber nodig.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd welke dobber je nodig hebt voor brasem. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over welke omstandigheden invloed hebben op de keuze van je dobber, welke verschillende dobbers er zijn voor brasem en welke dobber je nodig hebt voor het wedstrijdvissen op brasem. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke dobber je nodig hebt voor brasem.

Welke omstandigheden hebben invloed op de keuze van je dobber voor brasem

Wanneer je op een bepaalde dag gaat vissen, kom je allerlei verschillende omstandigheden tegen. Zo heb je te maken met het weer, verschillende dieptes, verschillende type wateren en de verschillende werpafstanden die je moet behalen. De keuze van je dobber heeft hier invloed op, omdat de dobber het wel mogelijk moet maken om een bepaalde afstand te halen, of zichtbaar te blijven tijden het vissen. Hieronder neem ik je mee in welke omstandigheden echt belangrijk zijn.

Weersomstandigheden

Als eerste is een van de belangrijkste dingen de weersomstandigheden. Vooral de wind heeft veel invloed op de keuze van je dobber. Als eerste is het dat je makkelijker met de wind mee kunt werpen, dan tegen de wind in. Als je goed wilt kunnen werpen, dan is het belangrijk dat je hier je dobber op aanpast.

Daarnaast is het zo dat je ook rekening moet houden met dat de wind je dobber veel kan laten bewegen. Wanneer je je dobber ver in het water hebt liggen, dan gaat je dobber de hele tijd heen en weer. Tevens krijg je ook golven, die ervoor zorgen dat je dobber de hele tijd onderwater gaat. Hierdoor is het erg lastig om te zien of je beet hebt.

Tot slot zorgt de wind ook voor een bepaalde stroming in het water. Je wilt natuurlijk niet dat je dobber de hele tijd afdrijft of gaat liggen. Om dit te voorkomen is het ook belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat dit kan gebeuren. Hierdoor voorkom je veel frustratie tijdens het vissen en het de hele tijd opnieuw moeten inwerpen, omdat je dobber de hele tijd afdrijft.

Weersomstandigheden

Het verschil in diepte

Ook de diepte verschillen zijn erg belangrijk om rekening mee te houden. Als je op een water aan het vissen bent waarbij de bodem gewoon vlak is, krijg je dat je je dobber maar één keer hoeft uit te loden. Dit is vaak het geval wanneer je op een kanaal gaat vissen, hier is de bodem veelal vlak.

Mocht je toch op een ander water aan het vissen zijn, dan kan het zijn dat je meer te maken krijgt met oneffenheden. Dit zijn bijvoorbeeld heuvels en kuilen in het water. Hierdoor is het lastig om je dobber uit te loden en je wilt natuurlijk niet het probleem hebben dat je elke keer opnieuw moet uitloden. Om dit te voorkomen is het van belang dat je de juiste dobber kiest, wanneer je begint met vissen. De juiste dobber zorgt er namelijk voor dat je eigenlijk maar één keer hoeft uit te loden, mits je dit op de juiste manier doet.

Werpafstand

Zoals ik eerder al vertelde met de wind, is het ook zo dat de werpafstand invloed heeft op de keuze van je dobber. Als het zo is dat je dichtbij moet werpen, is het niet super lastig om dit goed te doen. Echter is het met het penvissen zo dat je over het algemeen niet super zwaar vist. Hierdoor is de keuze van je dobber ook belangrijk. Mocht je met een verkeerde dobber vissen, dan is de kans groot dat je bepaalde afstanden niet eens kunt halen. Een goede dobber is in zo’n situatie dus noodzakelijk.

Werpafstand

Wat voor verschillende dobbers zijn er voor brasem

Als je in de winkel loopt, dan zie je veel verschillende dobbers. Deze dobbers zijn speciaal ontworpen voor de verschillende omstandigheden. Het is dus essentieel dat je goed kijkt naar wat voor dobber je pakt. Kijk dus bijvoorbeeld naar de lengte, het gewicht en het model, voordat je besluit een dobber te kopen. Hieronder neem ik je mee in welke verschillende dobbers je in de winkel kunt tegenkomen en waarvoor deze ontworpen zijn.

Wat voor verschillende dobbers zijn er voor brasem

Wat is een inline dobber

Inline dobbers zijn dobbers waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een oogje, maar hierbij gaat de lijn helemaal door het lichaam van de dobber. Normaal is het zo dat je de dobber vastmaakt aan één oog aan de onderkant en soms nog één langs het drijflichaam. Echter krijg je hierbij snel het probleem dat je lijn om je dobber gaat draaien, waardoor alles in de knoop raakt. Dit kan al gebeuren wanneer je aan het ingooien bent. Ook kan dit ervoor zorgen dat je lijn of dobber kapot gaat.

Door met een inline dobber te vissen voorkom je dit allemaal. Belangrijk bij een inline dobber is dat je deze wel goed vastzet. Natuurlijk zet je alle dobbers goed vast, maar er komt meer kracht op het stuitje of loodje te staan, dan normaal. Knijp daarom je loodjes goed aan en gebruik alleen stuitjes waarbij het gat nog niet is uitgerekt.

Wat is een inline dobber

Dobber met één oog

Wanneer je niet gebruik maakt van een inline dobber, dan raad ik het aan om gebruik te maken van een dobber met één oog. Bij deze dobber bevestig je de lijn aan de onderkant van de dobber. Hierdoor komt hij te hangen aan de lijn.

Het grote voordeel van dit soort dobbers, is dat je er niet zo snel mee vast komt te zitten. Doordat hij alleen aan de onderkant bevestigd is, krijg je dat hij flexibel wordt. Kom je een keer in waterplanten te zitten, dan trek je hem er makkelijker uit. Een dobber die namelijk aan meerdere ogen bevestigd zit kan maar één kant op.

Het nadeel van dobbers met één oog, is dat ze gevoeliger zijn voor stroming en wind. Doordat ze maar aan één oog bevestigd zijn, krijg je dat ze makkelijker heen en weer bewegen. Hierdoor zijn deze dobbers vaak lastiger te zien wanneer er een sterke stroming staat.

Belangrijk bij dit soort dobbers is dat je ze goed vastzet tussen twee stuitjes. Dit soort dobbers schuiven namelijk vrij over de lijn, waardoor hij anders nooit goed gaat liggen en ook richting je haakje kan schuiven. Het uitloden van dit soort dobbers is ook belangrijk, omdat je ze echt rechtop moet trekken.

Dobber met één oog

Dobbers met meerdere ogen

De meest bekende dobbers zijn de dobbers met meerdere ogen. Bij deze dobbers is het zo dat je de lijn door een oogje haalt aan de onderkant en aan de zijkant van het drijflichaam. Het oogje bij het drijflichaam kan ook een soort elastiekje zijn, waar je hem tussen zet.

Deze dobbers zijn ideaal wanneer je op een water gaat vissen waar veel stroming staat. Hierbij heb je namelijk meer stabiliteit, omdat hij aan twee punten bevestigd is. Ook is het zo dat deze dobbers makkelijker op de lijn te bevestigen zijn. Hierbij hoef je geen gebruik te maken van een stuitje, omdat de elastiekjes de dobber vast zetten. Je kunt hierna ook makkelijk de dobber van hoogte verschuiven.

Het grote nadeel van deze dobbers is, dat als je ermee vastzit je er ook moeilijk mee loskomt. Hierbij is het namelijk zo dat je dobber niet makkelijk beweegt, waardoor je hem echt in een obstakel haakt. Vaak is het dan zo dat hij echt vast zit of dat je hem kapot trekt met het losmaken.

De lengte van de dobber

In de lengte van de dobbers heb je veel verschillen. Je hebt namelijk hele kleine dobbers, maar ook hele lange dobbers. Ook is het zo dat je verschil hebt in de lengtes van de antenne, zowel boven als onder. Deze lengte verschillen hebben allemaal zo hun eigen functie.

Kleine dobbers

Een zo klein mogelijke dobber is het meest ideaal om mee te vissen, omdat je hierbij het minste de aandacht van de vissen zult trekken. Daarnaast is het zo dat deze dobbers erg handig zijn wanneer je op een ondiep water aan het vissen bent. Hierbij krijg je namelijk niet het probleem dat je de brasem laat schrikken van de dobber die in het water steekt.

Deze dobbers zijn minder ideaal wanneer je aan het vissen bent op een water met verschillende dieptes of een water waarbij veel stroming of wind is.

Dobbers met een lange antenne boven

Als je een dobber koopt met een lange antenne boven, dan heb je een ontzettend groot voordeel met het uitloden. Dit soort dobbers zijn namelijk gemaakt voor het vissen op een water met verschillende dieptes. Zo heb je soms wateren waar kuilen in te vinden zijn. Als je dan je dobber aan het uitloden bent op de vlakte en je gaat vissen op een kuil, dan zakt je dobber zo weg en kan je hem niet meer zien.

Door te vissen met een lange antenne boven, krijg je dat je dobber deze kuil kan opvangen. Als je de dobber namelijk uitlood dat de antenne nog uitsteekt, kan hij in een kuil dieper zakken. Hierdoor zal je nog steeds het puntje van de dobber zien. Dit gaat ervoor zorgen dat je niet de hele tijd opnieuw hoeft uit te loden. Ook voorkomt dit dat je de dobber inwerpt en uiteindelijk weer opnieuw moet uitloden en dan de vissen aan het verjagen bent.

Dobbers met een lange antenne boven

Een dobber met een lange antenne onder

Je hebt dan ook nog de dobbers met een lange antenne onder. Deze dobbers zijn ideaal voor het vissen op een water met veel stroming, denk hierbij aan een rivier of een vaart. Doordat er een langere antenne in het water steekt, krijg je meer stabiliteit. Om deze dobbers te laten bewegen heb je een stuk meer kracht nodig, omdat het water een hoop weerstand biedt.

Om dit soort dobbers rechtop te krijgen moet je hem goed uitloden, want er is best wat gewicht nodig om hem naar beneden te trekken.

Je kunt deze dobbers niet gebruiken op een ondieper water. De antenne steekt namelijk erg diep het water in, waardoor de brasem er anders tegenaan kan zwemmen en schrikt. Bij een dieper water heb je hier geen last van, omdat je dobber een beetje op het oppervlak zit en de brasem zich op de bodem bevindt.

Een dobber met een lange antenne onder

Kleur van de antenne

De kleur van de antenne is naar mijn mening ook erg belangrijk. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je de dobber ook op afstand goed kunt zien. Mijn voorkeur gaat uit naar een dobber met een oranje antenne. Deze dobbers zijn namelijk ideaal wanneer je op een water gaat vissen en ver moet werpen. De oranje antenne valt niet weg tegen de achtergrond, waardoor hij altijd goed te zien is.

Kleur van de antenne

Dobbers met meer gewicht

Tot slot hebben we ook nog de dobbers met meer gewicht. Voor het brasem vissen kun je het beste gebruik maken van een dobber van zo’n 0.5 tot 1.5 gram. Dit is vaak al best zwaar, omdat de brasem dit ook mee naar beneden moet trekken met een aanbeet.

Echter heb je soms een zwaardere dobber nodig, omdat je anders niet op je vis plek kunt komen. Hierbij maak je dus echt gebruik van het gewicht om te kunnen werpen. In dit soort gevallen maak je gebruik van een echte werpdobber.

Welke dobber heb ik nodig als beginnende brasem visser

Nu je weet waarvoor de meeste dobbers bedoelt zijn, ga ik je nog helpen met het uitkiezen van de juiste dobber. De beste dobber voor beginners is een dobber die je met de onderkant alleen bevestigd. Hierbij voorkom je namelijk dat je snel vast komt te zitten. Veel beginners hebben nog moeite met werpen en daardoor kan je wel eens verkeerd werpen.

Ook raad ik voor beginners de kleine dobber het meeste aan. Vaak is het zo dat je begint op klein en niet al te moeilijk water. Denk hierbij aan een polder of een slootje. Deze zijn vaak vrij ondiep en je krijgt te maken met en vlakke bodem. Hiermee verstoor je de vis niet teveel.

Welke dobber heb ik nodig als beginnende brasem visser

Hoe bevestig je een dobber aan de lijn

Als je ervoor kiest om een dobber te bevestigen met één oog, dan raad ik het aan om gebruik te maken van een float connector swivel. Deze schuif je namelijk op je lijn en aan het haakje maak je je dobber vast. Hiermee hoef je alleen maar je haakje te openen en kan je van dobber wisselen.

De andere dobbers schuif je gewoon op de lijn. Hierdoor kun je ze moeilijker verwisselen en moet je de hele montage veranderen en je lijntje opnieuw knopen. Daarom ben ik minder fan van deze dobbers.

Lees hier meer over de montage bij het penvissen.

Hoe bevestig je een dobber aan de lijn

Waar moet ik op letten bij wedstrijd dobbers

Wanneer je gaat wedstrijdvissen, is het belangrijk dat je een goede dobber gebruikt. Je wilt namelijk goed kunnen zien wanneer je beet hebt. Met de informatie die ik hierboven gegeven heb, kom je al een goed eind om de juiste dobber te kiezen. Echter is er nog een belangrijk ding waar je op moet letten bij het kiezen van je dobber en dit is je drijflichaam.

Het drijflichaam geeft een beetje de weerstand aan die de brasem heeft bij het ondertrekken van de dobber. Hiermee wordt bedoelt dat een dobber met een breed lichaam meer weerstand biedt, dan een slank drijflichaam.

Als jij alle aanbeten goed wilt zien, is het belangrijk dat je dobber ook de kleine tikjes van de vis laat zien. Daarom is het goed om een zo slank mogelijk drijflichaam te nemen. Met een slank drijflichaam heb je weinig weerstand en zie je ook de kleinere tikjes. Wel is het belangrijk om te kijken naar de verschillende omstandigheden. Mocht het zo zijn dat er veel stroming is, dan gaat een klein drijflichaam erg bewegen en is het lastiger om de beetregistratie waar te nemen.

Mocht je op een water vissen met schuwe brasems, dan is het ook aan te raden om gebruik te maken van een dobber met een slank drijflichaam. De vissen trekken de dobbers namelijk makkelijker onder, waardoor ze minder weerstand zullen voelen en minder snel los zullen laten.

Waar moet ik op letten bij wedstrijd dobbers