Beetmelders zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken bij de karpervisserij. Ze zorgen er namelijk voor dat je makkelijker op karpers kan vissen. Met beetmelders zorg je ervoor dat je makkelijker de aanbeet van de karper ziet. Beetmelders zijn er in veel verschillende prijsklassen en daardoor hebben ze ook verschillende eigenschappen. Maar welke beetmelder heb ik nodig tijdens het karpervissen?

Beetmelders zorgen ervoor dat je de aanbeet van de karper ziet, doordat de beetmelder een signaal geeft. Deze worden vaak gebruikt tijdens het statisch vissen, zodat je ook ’s nachts kunt gaan vissen. Beetmelders kun je helemaal zelf instellen. Een enkele beetmelder begint vanaf de €20,-.

Hierboven heb ik kort wat informatie gegeven over beetmelders. Verder in dit artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat beetmelders zijn, waarvoor je ze nodig hebt en ik neem je mee in wat voor verschillende beetmelders er zijn. Bij de beetmelders gaan we kijken naar wat voor specificaties belangrijk zijn en wat nog extra opties zijn. Tot slot leg ik ook uit hoe je een beetmelder instelt. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor beetmelder je nodig hebt.

Wat is een beetmelder

Een beetmelder is een apparaatje die laat zien dat je beet hebt. Hiermee kunnen ze jou waarschuwen dat je een karper aan de lijn hebt en dan weet jij dat je moet aanslaan. Hierdoor kun je jouw visserij eenvoudiger maken. Beetmelders zijn een rechthoekig apparaatje met twee pootjes waar je je hengel tussen zet. Aan de onderkant zit schroefdraad waarmee je hem op een stok of rodpod kunt draaien. Een beetmelder moet altijd op een statief zitten, want anders kun je hem niet gebruiken. Daarnaast gebruiken mensen ook vaak een hanger bij de beetmelder. Deze zorgt ervoor dat je lijn goed tussen de beetmelder blijft.

Wat is een beetmelder

Hoe werken beetmelders

Beetmelders werken over het algemeen vrij eenvoudig. In de beetmelder zit een wieltje waarop je je lijn zet. Op het moment dat je lijn beweegt, gaat het wieltje draaien. Door dit draaien krijgt de beetmelder een signaal en hierdoor gaat hij piepen.

Je moet als eerste banksticks, een statief of een rodpod hebben, het is namelijk belangrijk dat je hengel goed ligt. De lijn moet namelijk helemaal vrij liggen, zodat hij strak staat bij de beetmelder. Een slappe lijn gaat niet werken, omdat het teveel tijd kost voordat je lijn een signaal over kan brengen.

Je moet je hengel op de beetmelder leggen op een bepaalde manier. De beetmelder komt altijd tussen je molen en het laatste oog. Dit maakt het ook makkelijker om hangers te gebruiken.

Beetmelders kun je zodanig instellen dat je ze altijd kunt gebruiken. Bij wind kan het namelijk zo zijn dat je lijn begint met bewegen. Als je hem minder gevoelig instelt, gaat hij niet piepen.

Hoe werken beetmelders

Waarvoor heb je beetmelders nodig

Een beetmelder kun je in verschillende situaties gebruiken. Als eerste is het handig om ze te gebruiken wanneer je gaat nachtvissen. Bij het nachtvissen word je dan gewekt wanneer je beet hebt. Er is geen andere manier om tijdens het slapen te weten als je beet hebt.

Ook kun je prima iets anders gaan doen wanneer je beetmelders gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld je huiswerk maken, werken of onderlijnen knopen. Hierdoor kun je eventueel vaker gaan vissen, omdat je tegelijk verplichtingen kan doen.

Beetmelders worden gebruikt bij twee verschillende vistechnieken. Als eerste wordt het (eigenlijk) standaard gebruikt bij het statisch vissen. Het is namelijk zo dat je hierbij vaak op afstand vist en op de bodem. Door het gebruik van een beetmelder kun je alsnog de aanbeet zien.

Een andere vistechniek is bij het feedervissen, echter is het hierbij optioneel. Vaak wordt er namelijk gekeken naar de feedertop. Als deze beweegt weet je dat je beet hebt. Door een beetmelder te gebruiken, hoef je minder op te letten.

Waarvoor heb je hangers nodig

Hangers worden ook vaak gebruikt bij het gebruik van beetmelders. Hangers zorgen er als eerste voor dat je lijn altijd strak komt te hangen in je beetmelder. Door het gewicht van de hanger is je lijn strak en zie je dus beter dat je beet hebt.

Het andere voordeel van de hanger is dat je ook beter een aanbeet kan zien waarbij de karper met je aas naar je toe zwemt. Hierbij is het namelijk het geval dat de karper niet meer lijn meeneemt, maar juist de lijn slap maakt. Het gewicht van je hanger zorgt ervoor dat je lijn altijd strak blijft. Op het moment dat die meer lijn krijgt, gaat die dieper hangen, waardoor er ook lijn beweegt over het wieltje van je beetmelder. Daardoor gaat de beetmelder dus ook af.

Tot slot kun je de hanger ook verbinden aan de beetmelder, hierdoor gaat hij ook lichtgeven als je beet hebt.

Waarvoor heb je hangers nodig

Waarop letten bij beetmelders

Beetmelders zijn te verkrijgen in allemaal verschillende soorten. De prijzen verschillen ook heel erg, dit komt doordat er zoveel verschil zit tussen alle beetmelders. De belangrijkste punten om naar te kijken bij een beetmelder is of je de volgende drie eigenschappen kunt aanpassen:

  • Volume
  • Toon
  • Gevoeligheid

Voor de rest heb je nog andere eigenschappen waar je naar kunt kijken. Andere eigenschappen zijn misschien ook heel belangrijk, maar dat is meer persoonlijk.

Volume kunnen aanpassen

Het volume kunnen aanpassen van je beetmelder is ontzettend belangrijk, omdat het karpers kan afschrikken, wanneer je van dichterbij aan het vissen bent. Bij een hard volume kunnen de karpers het horen en dat is negatief.

Ook vis je misschien niet altijd op dezelfde plek en kan je eventueel mensen tot last zijn. In woonwijken wil je bijvoorbeeld geen mensen storen en dan is het wel zo fijn als je het volume lager kunt zetten.

Tot slot vis je ook niet altijd even dichtbij je hengel. Door het volume te kunnen aanpassen kan je altijd je beetmelders goed horen. Wanneer je echt ver van je beetmelders af gaat zitten, kun je het beste gebruik maken van een ontvanger. Dit is een kastje die ook het signaal geeft op afstand.

Volume kunnen aanpassen

Andere tonen kunnen gebruiken

Dit is vooral heel handig op het moment dat je met meerdere hengels aan het vissen bent. Door de toon aan te passen, weet jij gelijk op welke hengel je beet hebt. Hiermee kun je niet alleen de goede hengel pakken, maar kun je ook nog iets anders belangrijks. Op het moment dat jij namelijk op een plek aan het vissen bent met veel obstakels, kun jij ervoor zorgen dat je een andere toon gebruikt. Hierdoor weet jij dat bij die toon je misschien sneller bij je hengel moet zijn, om te voorkomen dat de karper tegen obstakels aan zwemt en je lijn breekt.

Gevoeligheid aanpassen

Het aanpassen van de gevoeligheid zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van de omstandigheden die er op het water zijn. Op groot water zoals rivieren en kanalen is het water vaak onrustiger, dan op een polderslootje. Om deze reden raad ik het aan om ervoor te zorgen dat je de gevoeligheid kunt aanpassen. Golven kunnen er namelijk voor zorgen dat je lijn heen en weer gaat. Deze lijn gaat over je beetmelder en hierdoor gaat hij af. Wanneer je hem minder gevoelig kan zetten, heb je hier geen last van.

Omgekeerd is hetzelfde voor rustiger water. Door hem gevoeliger af te stellen, zie je sneller wanneer je beet hebt. Met sneller aanslaan voorkom je dat de haak diep komt te zitten bij de karper.

Terugzak alarm

Een handige functie op je beetmelder is wanneer je een terugzak alarm hebt. Hierbij heb je namelijk niet perse een hanger nodig, maar kun je het terugzwemmen van de karper ook opmerken met je beetmelder. Dit is iets wat vaak zou gebeuren tijdens het karpervissen, maar een hanger kan dit probleem ook oplossen.

Waterdichtheid

Tegenwoordig zal het standaard zijn, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Wees je ervan bewust dat er altijd beetmelders op de markt kunnen zijn die niet waterdicht zijn. Daarom geef ik als advies dat je er altijd op moet letten of de beetmelder wel waterdicht is. Dit voorkomt namelijk ellende in de toekomst, als er toch toevallig een regenbui komt.

Lees hier meer over waar je rekening mee moet houden bij regen tijdens het karpervissen.

Geheugen functie

Bij veel beetmelders heb je het probleem dat je na het uitzetten van je beetmelder al je instellingen kwijt bent. Wanneer je steeds op ander water aan het vissen bent, is dit niet zo snel een probleem. Op het moment dat je steeds op hetzelfde water aan het vissen bent, met vaak dezelfde omstandigheden, kan het prettiger zijn wanneer je je instellingen kunt bewaren. Hiermee kun je namelijk sneller aan de slag gaan met het vissen. Instellingen die je dan kunt opslaan zijn het volume, de toon en de gevoeligheid.

Wat voor batterijen

De batterijen die je in je beetmelder moet stoppen, zorgen ervoor dat je makkelijker batterijen kunt verwisselen. Vooral wanneer je in het buitenland aan het vissen bent is dit iets wat belangrijk voor jou kan zijn. Een beetmelder met hele specifieke batterijen zorgt ervoor dat je ook naar een specifieke winkel moet gaan. Beetmelders met simpele AA of AAA batterijen maken het voor je makkelijker en hierdoor kun je in het buitenland gewoon naar een supermarkt gaan om batterijen te kopen.

Lees hier meer over het vissen in Frankrijk.

Snag ears

Snag ears zijn de uitstekende staafjes die je op je beetmelder hebt zitten. Deze zorgen ervoor dat je hengel stabieler ligt. Bij een harde aanbeet blijft je hengel in de hengelsteun liggen.

Je kunt een beetmelder kopen die zelf snag ears heeft of je kunt ze los kopen. Wanneer je ze los koopt moet je deze eerst op je hengelsteun doen. Hierna schroef je de beetmelder erboven.

Als je een beetmelder met snag ears wilt kopen, is het aan te raden goed te kijken of je ze kunt vervangen. Vaak zie je bij beetmelders dat je de snag ears er zelf uit kunt schroeven. Kijk ook gelijk of je de juiste snag ears ook makkelijk kunt kopen of dat je ze er eventueel als reserve bij geleverd krijgt.

Snag ears voor beetmelders

Ontvangers kunnen gebruiken

Een andere belangrijke functie is of je gebruik kunt maken van ontvangers. Ontvangers zorgen ervoor dat je ook op afstand de aanbeten kunt horen. Gebruik bijvoorbeeld ontvangers wanneer je mensen tot overlast kunt zijn. Hiermee voorkom je namelijk dat je de beetmelders heel hard moet zetten.

Ook kun je beetmelders ideaal gebruiken als wekker, op het moment dat je ’s nachts gaat vissen. Deze kun je namelijk gewoon in je tent leggen en door de toon word je wakker bij een aanbeet. Er is geen andere manier om te gaan slapen tijdens het vissen.

Ontvangers kunnen gebruiken bij beetmelders

Lampjes kunnen instellen

Iets anders handigs is wanneer je de lampjes van je beetmelders zelf kunt instellen. Op het moment dat jij beet hebt, gaan de lampjes knipperen. Wanneer je deze een eigen kleur kan geven, is het beter te herkennen welke hengel je moet pakken op het moment dat je beet hebt.

Vaak kun je ook de helderheid van de lampjes aanpassen. Zo kun je overdag het licht hoger zetten dan ’s nachts. Zo verstoor je de omgeving in de nacht minder en kun je beter slapen. Ook zorg je ermee dat de batterijen langer meegaan.

Lampjes kunnen instellen op beetmelders

Hoe stel je beetmelders in

Voordat je gaat vissen moet je de beetmelders zelf gaan instellen. Vaak zit er een gebruiksaanwijzing bij de beetmelder, die precies verteld hoe je alles moet instellen. Op beetmelders zitten vaak verschillende knoppen. De knoppen kun je draaien en daarmee kun je de drie belangrijkste instellingen aanpassen. Gebruik bijvoorbeeld een pasje of iets anders om het piepen te testen.

Wanneer jij vindt dat het goed is, kun je de melder op je statief draaien. Belangrijk is dat je de lampjes altijd richting jou draait en niet richting het water, dit kan namelijk de karpers afschrikken.

Hengel op de beetmelder leggen

Op het moment dat je je hengel erop gaat leggen zijn twee dingen belangrijk. Als eerste dat je goed nadenkt of je op de slip of de vrijloop van de molen gaat vissen. Vis je bij obstakels, dan is het aan te raden om op de slip te vissen. In alle andere gevallen kun je prima met de vrijloop vissen.

Het tweede is dat je hem goed op de beetmelder zet. Zorg er altijd voor dat je lijn nat is, omdat dit schade aan de beetmelder voorkomt. Leg de hengel op de beetmelder tussen het laatste oog en de molen.

Wanneer je gebruik maakt van een hanger kun je het beste deze eerst koppelen aan de beetmelder. Zorg er daarna voor dat je hem aan de lijn bevestigd. De lijn moet hangen bij de hanger en aan de andere kant van de beetmelder iets strakker zitten.

Hoe onderhoud je beetmelders

Door goed te zorgen voor je beetmelders gaan ze het langst mee. Op het moment dat het flink heeft geregend tijdens een sessie, is het aan te raden je beetmelders goed schoon te maken. Voorkom ook dat er vuil tussen het wieltje van de beetmelder komt.

Wanneer het wieltje stroef begint te lopen, kun je kijken of je de beetmelder uit elkaar kunt halen en het wieltje kunt smeren. Wanneer je dit niet kunt doen, kun je het beste met een silicone spray ertussen spuiten.

Als laatste kun je ook het beste de batterijen er na elke sessie uit halen, dit voorkomt namelijk dat de batterijen gaan lekken. Wanneer je vaak vist, kan dit vervelend zijn. Mocht je tijdens de winter stoppen met vissen, haal dan in ieder geval de batterijen er in de winter uit. Dit voorkomt namelijk dat de batterijen gaan oxideren.

Wat kosten beetmelders

Nu je precies weet wat beetmelders zijn en hoe je ze moet gebruiken, kunnen we het hebben over wat een beetmelder ongeveer gaat kosten.

Beetmelders zijn los te koop en per set. Wanneer je standaard met meerdere hengels gaat vissen, is het aan te raden om een set te kopen, omdat dat voordeliger is. De prijzen per set starten zo vanaf de €30,-. Mocht je nog geen rodpod of statief hebben, kun je deze er ook bij kopen. Deze sets starten vanaf de €50,-.

Een losse beetmelder start zo vanaf de €20,-. Deze zijn vaak zonder hanger en ontvanger. Wanneer je iets meer geld eraan besteedt, ben je er zeker van dat je een passende ontvanger en hanger set koopt.

Natuurlijk heb je ook beetmelders met een duurder prijskaartje. Dit zijn beetmelders die meer functies hebben en daardoor prettiger werken. Hier kun je bijvoorbeeld de instellingen opslaan. Ook hebben deze een verder bereik met de ontvangers en kun je ze preciezer afstellen.

Alternatieven voor beetmelders

Natuurlijk zijn er ook alternatieve opties om de beetregistratie te kunnen waarnemen. Als eerste is het bij het feedervissen zo dat je prima naar de top van je hengel kunt kijken. Eerlijk gezegd is dit ook gebruikelijk, maar toch wordt de beetmelder vaak gebruikt.

Wanneer je aan het statisch vissen bent, is de enige oplossing gebruik maken van een verklikker. Een verklikker is een wit met rood balletje die je aan je lijn kunt maken. De verklikker kun je het beste tussen het laatste en ener laatste oog bevestigen.

Het voordeel van een verklikker is dat hij goedkoper is en makkelijker in gebruik. Een verklikker kun je ook prima gebruiken zonder rodpod. Wanneer je de hengel op een muurtje legt, is een verklikker ook te gebruiken. De lijn moet daarentegen wel vrij kunnen liggen.

Alternatieven voor beetmelders