Op het moment dat je gaat penvissen op witvis, is het wel belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste dobber. De keuze van je dobber heeft veel te maken met de omstandigheden waarmee je te maken hebt. Er zijn tegenwoordig ook ontzettend veel verschillende soorten dobbers op de markt. Dit alles maakt het natuurlijk niet makkelijk om in een keer de juiste dobber te kiezen. Maar wat zijn dan goede witvis dobbers?

Goede witvis dobbers zijn dobbers die niet te groot zijn en niet teveel wegen. Bij het penvissen maak je vaak gebruik van een erg dun pennetje, zodat je zo min mogelijk weerstand voor de vis biedt. Daarnaast is het belangrijk dat je je dobber goed kunt zien, een opvallende kleur wilt hierbij helpen.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat goede witvis dobbers zijn. Over witvis dobbers is ontzettend veel te vertellen en daarom ga ik in dit artikel hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waar je op moet letten bij de keuze van je witvis dobber, wat voor verschillen er in de dobbers zitten, of het verstandiger is om zelf een dobber te maken of te kopen, hoe je je dobber het beste vast kunt maken, hoe je je dobber kunt uitloden voor witvis en hoe je je dobber moet peilen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke witvis dobber goed is voor jou.

Waar moet je op letten bij de keuze van je witvis dobber

De keuze van je witvis dobber heeft te maken met verschillende factoren. Een van de belangrijkste factoren is de keuze van het water waarop je aan het vissen bent. Hierbij heeft als eerste de diepte invloed op je dobber. Wanneer jij bijvoorbeeld op ondiep water aan het vissen bent, wil je niet dat je dobber te lang is en daarmee teveel onderwater uitsteekt.

Daarnaast heeft de stroming in het water ook invloed op de keuze van je dobber. Als jij op een water met een lichte stroming aan het vissen bent, krijg je dat je dit gaat zien op je dobber. Om ervoor te zorgen dat je dobber zo stabiel mogelijk is, is het belangrijk dat je hier je dobber op aanpast.

Het is natuurlijk ook niet zo dat je op elk water even ver moet werpen. Bij het penvissen op witvis heb je vaak een zware montage. Het werpgewicht komt hierbij het meeste uit het gewicht van je dobber. Dit is alleen nodig als je ook ver moet werpen, omdat je bij het penvissen vaak vanaf dichtbij vist en gebruik maakt van een langere hengel.

Tot slot heeft het gedrag van de vissen ook invloed op de keuze van je dobber. Het kan namelijk zijn dat je op een water aan het vissen bent, waar je veel te maken hebt met dressuur. Op het moment dat dit het geval is, dan krijg je ook dat je nog minder weerstand wilt bieden bij een aanbeet. Stel dat jij met een te zware dobber aan het vissen bent, krijg je ook dat de vissen teveel gewicht voelen en loslaten.

Waar moet je op letten bij de keuze van je witvis dobber

Welke verschillende dobbers zijn er voor witvis

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende witvis dobbers te koop en is het voor een beginnende visser erg lastig om hieruit een keuze te maken. Toch is het noodzakelijk om de juiste dobber te gebruiken, omdat dit echt invloed kan hebben op de hoeveelheid vis die je gaat vangen. Hieronder neem ik je mee in alle verschillen die er in de witvis dobbers zijn.

Lengte van je dobber

Een belangrijk aspect waar je naar moet kijken, is de lengte van de dobber die je gaat gebruiken. De lengte van je dobber is verschillend en kun je ook op verschillende manieren bekijken. Over het algemeen heb je de hele lengte van je dobber, maar er zijn nog meer lengtes waar je naar kunt kijken. Een dobber bestaat namelijk uit 2 antennes met daartussen een drijflichaam. De lengtes van deze antennes kunnen ook verschillen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gelijke antennes te hebben, maar je hebt ook dobbers met een lange antenne onder en een korte boven.

Lengte van je dobber

Wanneer kun je het beste een korte dobber gebruiken

Het gebruik van een korte dobber kun je het beste doen wanneer er veel wind staat. Een korte dobber zorgt er namelijk voor dat je minder wind opvangt. Hierdoor gaat de dobber ook een stuk minder bewegen en kun je dus stabieler vissen.

Wanneer kun je het beste een korte dobber gebruiken

Waarom zou je een lange antenne onder willen gebruiken

Een lange antenne onderaan je dobber heeft een groot voordeel bij het vissen op witvis. Stel dat er een beetje een stroming staat, dan is zo’n dobber een stuk stabieler. Een stroming wilt niet perse betekenen dat er ook een goede wind staat. Een lange antenne onder houdt namelijk beter de dobber vast in het water en zorgt daarmee voor meer stabiliteit.

Het grote nadeel van zo’n dobber is dat je deze minder goed op ondiep water kunt gebruiken. Met zo’n lange antenne onderwater schrik je ook een beetje de vissen af. Om te voorkomen dat je ze afschrikt, kun je beter niet zo’n dobber gebruiken op een ondiep water. De kans is namelijk groot dat de vissen hierbij te dichtbij je dobber azen en er tegenaan zwemmen. Hierdoor schrikken de vissen en duurt het even voordat ze weer terugkomen.

Een dobber met een lange antenne boven

Het gebruik van een dobber met een lange antenne boven, zorgt ervoor dat je makkelijker je dobber kunt peilen. Deze zijn erg handig bij het gebruik op een water met veel hoogte verschillen. Stel dat jij je dobber net peilt op een stukje waar het iets minder diep is, dan zal je dobber normaal gesproken op een dieper stuk onderwater zakken. Echter zorgt de langere antenne ervoor dat je net iets makkelijker deze diepte verschillen kunt opvangen, want je hebt net even iets meer speling.

Deze dobbers zijn ideaal voor het penvissen tijdens het struinen. Hiermee vis je vaak verschillende plekjes af en zorg je er hiermee voor dat je minder hoeft te peilen. Ook is het ideaal voor het gebruik op een nieuw water, omdat je daar eventueel ook niet precies de bodem structuur weet. Tot slot kun je dit erg goed gebruiken in de polder, omdat de bodem in een polder vaak niet even diep is overal.

Gewicht van de dobber

Het gewicht van de dobber staat vaak op het drijflichaam aangegeven in grammen. Het gewicht van je dobber is iets wat de vis altijd onderwater moet trekken en daardoor zal hij het snel voelen. Om deze reden is de standaard regel dat je het liefste zo’n licht mogelijke dobber wilt gebruiken bij het penvissen. Met een lichte dobber voorkom je namelijk dat de vis het gewicht van de dobber gaat voelen. Gemiddeld maak je gebruik van een dobber tussen de 0.5 en 2 gram.

Echter is het zo dat het gewicht van je dobber ook te maken heeft met hoe het water is, waarop je aan het vissen bent. Het is namelijk zo dat je op dieper water gebruik maakt van een zwaardere dobber, omdat je dan stabieler in het water ligt. Ook is het zo dat je op een dieper water minder last zal hebben van de schuwheid van de vis, omdat je lijn vaak meer speling heeft. Hierdoor heeft de vis bij het aanslaan vaak het aas al goed te pakken.

De volgende waardes gebruik ik wanneer ik op diep of ondiep water aan het vissen ben:

MetersGewicht
Tot 20.5 tot 0.75
2 tot 30.75 tot 1
Tot 51.5 tot 2
Gewicht van de dobber

Dobberkleur

Tevens heb je ook te maken met de kleur van de dobber. De kleur heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur, maar dan heb ik het vooral over de kleur boven het water. De kleur aan de onderkant is namelijk een stuk wat de vissen gaan zien. Voor het onderste gedeelte maak ik het liefste gebruik van zwart of donkergroen, omdat ik hierbij weet dat het niet een te opvallende kleur is.

De bovenkant van de dobber is vaak een persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk dat je dobber afsteekt van de omgeving, zodat je hem goed kunt zien. Stel dat jij bijvoorbeeld bij veel bomen en groen aan het vissen bent, dan is het gebruik van een gele of groene dobber niet erg handig.

Zelf maak ik het liefste gebruik van een dobber waarbij het puntje oranje is. Dit is namelijk een kleur die goed opvalt en vanaf een afstandje ook nog vaak goed te zien is. Hierdoor vind ik dit zelf vaak een prettige dobber om te gebruiken.

Dobberkleur

Het drijflichaam van de dobber

Tot slot is het drijflichaam van de dobber ook iets belangrijks om op te letten. Het drijflichaam wat je gebruikt biedt namelijk ook een bepaalde weerstand, bij het krijgen van een aanbeet. Hoe breder het drijflichaam is, des te meer kracht het de vis kost om hem naar beneden te krijgen. Hierdoor heeft het gebruik van een klein drijflichaam de voorkeur.

Echter is het zo dat een breder drijflichaam ook een groot voordeel heeft. Deze dobbers zijn ideaal voor het vissen op een water met meer stroming. Als jij gebruik maakt van een heel dun pennetje, dan gaat deze erg bewegen bij een lichte stroming. Een breder drijflichaam heeft meer houvast in het water, waardoor deze stabieler blijft liggen.

Bij het penvissen op witvis maak je niet gebruik van hele brede dobbers, want deze zijn hiervoor niet geschikt. De normale maat voor het penvissen is echt een smal pennetje, maar soms moet je dus een bredere pen gebruiken. Hierbij moet je denken aan een vinger dikte, voor het kiezen van het drijflichaam. Breder dan dit moet je niet gaan.

Het drijflichaam van de dobber

Moet je witvis dobbers kopen of zelf maken

Het is ook mogelijk om zelf je dobbers te maken. Om zelf een dobber goed te maken, moet je wel aardig wat stappen volgen. Het is namelijk belangrijk dat je dobber de juiste vorm heeft, goed zichtbaar is en waterdicht is. Zelf je dobbers maken is wel iets leuks om te doen, maar kost toch echt wel wat tijd.

Zelf maak ik dobbers, omdat ik het leuk vind om met mijn eigengemaakte materiaal vissen te vangen. Echter raad ik het voor de meeste mensen aan om witvis dobbers te kopen, omdat dit een stuk minder tijd kost en de dobbers kwalitatief goed zijn.

Mocht je toch geïnteresseerd zijn in het zelf maken van dobbers, dan kun je hier klikken voor mijn uitgebreide artikel daarover.

Hoe maak je je dobber vast aan je lijn

Je dobber aan je hoofdlijn vastmaken, kun je op twee verschillende manieren doen. Het is mogelijk om je dobber met de Engelse dobber montage vast te maken. Hierbij doe je de dobber met alleen de onderkant vast aan je hoofdlijn. Hierdoor krijg je dat de dobber erg bewegelijk is, dit heeft als voordeel dat hij makkelijk beweegt. Stel dat je een keer in de planten gooit, kun je de dobber er een stuk makkelijker uit krijgen.

Daarnaast is het ook mogelijk om je dobber met twee punten vast te maken. Hierbij maak je de dobber vast aan de onderkant, maar ook aan de zijkant bij het drijflichaam. Deze manier heeft als voordeel dat de dobber een stuk stabieler in het water ligt. Bij veel wind krijg je hier dat je dobber een stuk minder beweegt, omdat hij aan twee punten vast zit.

Lees hier meer over de montage bij het penvissen.

Hoe maak je je dobber vast aan je lijn

Engelse dobber montage

Zoals ik eerder al vertelde is je dobber bij de Engelse montage vast aan alleen de onderkant. Het is hierbij belangrijk dat je de dobber zelf vast zet, omdat je te maken krijgt met een vrij schuivende dobber. Als je deze niet vast zet, krijg je dat de dobber nooit rechtop gaat staan, omdat hij helemaal omhoog schuift in het water.

Wat ik zelf doe is deze dobber aan mijn hoofdlijn maken doormiddel van een klein speltwarteltje. Hiermee kan je namelijk de dobber ook verwisselen, mocht je met andere omstandigheden te maken krijgen. Deze wartel zet ik vast tussen twee stuitjes. Hierbij bepaal ik met het onderste stuitje hoe dicht hij bij de haak mag komen. Met het bovenste stuitje bepaal je hoe diep je dobber mag liggen.

Deze stuitjes doe ik niet altijd helemaal tegen elkaar aan, omdat ik hiermee wat speling heb. Stel dat ik op een water aan het vissen ben met wat oneffenheden, dan kan ik de diepte verschillen een beetje opvangen. Om meer stabiliteit te krijgen, kies ik er wel voor om de ruimte die je dobber kan schuiven te verkleinen.

Dobber vastmaken op twee punten

Het is ook mogelijk om de dobber op twee punten vast te maken. Hierbij kun je de dobber iets minder makkelijk verwisselen, daarom vind ik dit een iets minder prettige methode.

Bij deze methode hoef je niet de dobber tussen twee stuitjes te doen, omdat de dobber zichzelf vasthoudt. Je kunt de dobber gewoon op de lijn schuiven en door de twee punten halen. De ene dobber heeft een strak bandje bij het drijflichaam zitten, maar je hebt ook dobbers waarbij dit bandje op de antenne onder hebt zitten. Dit bandje zorgt ervoor dat je dobber niet zomaar kan schuiven.

Hoe kun je je dobber uitloden voor witvis

Om je dobber goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je deze goed gaat uitloden. Het uitloden van je dobber betekent dat je het juiste gewicht aan loodjes op de lijn zet, waardoor de dobber goed gaat staan. Aan de zijkant van het drijflichaam staat hoeveel een dobber weegt, dit is het gewicht wat je vaak ook in lood moet gebruiken. Wel is het belangrijk dat je hier niet gelijk van uit gaat, omdat het gewicht van de dobber iets kan verschillen. Probeer het eerst uit en kijk of je dobber mooi rechtop gaat staan.

Om de grotere witvissoorten te vangen, is het belangrijk dat je op de bodem gaat vissen. Om lijnzwemmers te voorkomen, kun je het beste met een sleepje vissen. Een sleepje is een klein stukje lijn wat op de bodem ligt, waardoor de vis verder van je verticale lijn aan het azen is. Hierdoor is de kans kleiner dat de vis tegen je lijn aanzwemt.

Een sleepje krijg je door een klein loodje op ongeveer 10 centimeter van de haak te monteren. Hiermee krijg je dat je dobber goed gaat staan, op het onderste loodje. Het onderste loodje komt dus op de bodem te liggen. Hierna ben je klaar met het uitloden van de dobber en kun je gaan peilen.

Lees hier meer over hoe je je dobber moet uitloden.

Hoe kun je je dobber uitloden voor witvis

Dobber peilen, hoe doe je dat

Tot slot is het nog belangrijk dat je gaat kijken hoe je je dobber moet peilen. Bij het peilen van je dobber zorg je ervoor dat je precies op de goede hoogte aan het vissen bent, hiermee zorg je er dus voor dat het onderste loodje op de bodem terecht komt. Het peilen van je dobber doe je altijd net buiten je vis plek. Met het peilen van je dobber ga je namelijk een paar keer ingooien, waardoor je de kans hebt dat je de vissen aan het verjagen bent. Om dit te voorkomen, kun je het beste net buiten je vis plek dit uitvoeren. Je moet niet te ver van je vis plek dit uitvoeren, omdat je dan de kans hebt dat je met een andere diepte te maken hebt.

Een dobber peilen is eigenlijk vrij eenvoudig. Op het moment dat je je dobber ingooit, wil je dat precies het puntje van je dobber uitsteekt, omdat je dan de minste weerstand creëert. Bij de eerste keer ingooien kunnen drie dingen gebeuren:

  • De dobber steekt precies met het puntje uit.
  • De dobber gaat platliggen.
  • De dobber zakt onderwater.

Bij de laatste twee ligt je dobber nog niet helemaal goed en moet je hem dus verschuiven. Als je dobber platligt, is je dobber te diep afgesteld en moet je hem naar beneden schuiven. Wanneer je dobber juist onderwater gaat, is deze te ondiep afgesteld en moet je hem omhoog schuiven. Doe dit totdat je dobber alleen nog maar met het puntje uitsteekt en dan kun je beginnen met vissen.

Dobber peilen, hoe doe je dat