Als je wilt vissen op brasem, dan is het erg belangrijk om op de plek te vissen waar de meeste brasem zit. Het is daarom van belang dat je onderzoek gaat doen naar waar brasem precies zit. Veel vissers vangen namelijk niet evenveel brasems, als dat ze tijd in hun visserij steken. Om een optimaal aantal brasems te vangen, wil je precies op de plek vissen waar de brasems op dat moment zijn. Maar waar zit brasem dan precies?

Brasem zit het meeste op stilstaand water, wat erg diep is. Hierbij zitten ze voornamelijk op de bodem en zijn ze opzoek naar voedsel, daarom is het belangrijk dat er veel voedsel aanwezig is. Het wateroppervlak moet groot genoeg zijn, denk bijvoorbeeld aan een meer, kanaal of polder.

Hierboven heb ik in het kort informatie gegeven over waar brasem vooral zit. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat het leefgebied van brasem is, wat invloed heeft op je vis plek, op welke diepte brasem zit, op wat voor water brasem zit en waar vooral de grotere brasems zitten. Na het lezen van dit artikel weet jij precies waar je op brasem moet vissen.

Wat is het leefgebied van brasem

Brasem is een vis die vooral voorkomt op water wat groot is. Het gaat hier niet om hele grote wateren, maar ze moeten wel de ruimte hebben om een goed stuk te zwemmen. Het maakt dan niet uit of het een groot water is of dat het juist een lang water is, waar ze goed doorheen kunnen zwemmen.

Daarnaast is het voor de brasem belangrijk dat er voldoende voedsel te vinden is. Natuurlijk kunnen vissen niet vliegen en zitten ze nou eenmaal in een bepaald water. Wel is het zo dat ze niet perse op alle plekken van het water zitten. Ze kiezen hierbij natuurlijk een plek waar genoeg voedsel te vinden is.

Ook moet je er rekening mee houden dat de brasem een vis is die van een beetje beschutting houdt. Het is dan ook belangrijk om te letten op naar de schuilplekken voor de brasem. Het is bijvoorbeeld goed om te kijken bij een plek met veel overhangende takken. Dit is een plek waar de brasem veel onder zit. Ook kun je kijken bij andere plekken waar ze onder kunnen zoals lelies, bruggetjes, duikers of tussen het riet.

Tot slot is de brasem een vis die niet erg houdt van stromend water. Het is daarom makkelijker om de brasem aan te treffen op een stilstaand water of een licht stromend water. Mocht je een water hebben met wat meer stroming, dan kun je het beste opzoek gaan naar plekken waar de stroming een stuk minder is. Zo heb je bijvoorbeeld vaak zijslootjes, waar de stroming niet is.

Wat is het leefgebied van brasem

Wat heeft invloed op de plek waar de brasems zitten

Wanneer je kiest voor een bepaald water, dan is het geen wat het grootste invloed heeft het weer. Het type weer en de temperatuur bepalen waar de brasems zijn, hoe diep ze zijn en wat ze aan het doen zijn. Wanneer het koud is, krijg je dat de vissen minder actief worden. Hierdoor hoeven ze dus niet perse op een voedselrijke plek te zitten. Hetzelfde geldt voor als het warm is, maar dan natuurlijk andersom.

Ook moet je nagaan of een water een druk bevist water is. Als dit het geval is, ga je zien dat de brasems ook ander gedrag gaan vertonen. In dit soort gevallen krijg je dat de vissen juist meer gaan schuilen en rustigere plekken op gaan zoeken. Als er dus veel gevist wordt op een water, kijk dan naar plekken waar mensen niet vissen. Het is vaak zo dat de vissen richting dit soort plekken trekken. Soms is het onmogelijk om op de juiste plek te komen, maar met een alternatieve vistechniek kun je hier op inspelen.

Als laatste is het zo dat de stroming ook bepaald waar de vissen naartoe gaan. Zoals ik eerder al vertelde is het zo dat de brasems vooral op plekken zitten waar geen stroming is. Wel is het zo dat een lichte stroming juist erg goed is om te gebruiken bij het brasem vissen. Met een lichte stroming krijg je dat ook al het voedsel richting één kant getrokken wordt. Alle brasems trekken dan richting het kantje waar de stroming op staat en gaan hier opzoek naar voedsel. Dit is dus ideaal om te gebruiken bij het brasem vissen.

Wat heeft invloed op de plek waar de brasems zitten

Op welke diepte zit brasem

Het is daarnaast ook erg belangrijk om op de juiste diepte te gaan vissen. Brasem kan op alle waterlagen voorkomen, maar azen doet hij vooral op de bodem. Het maakt hierbij niet zo zeer uit hoe diep het water is, als het maar de bodem is. Probeer je daarom ook echt op de bodem te richten, door je lokvoer op de bodem te houden.

Je zal vooral zien dat de brasems te vinden zijn op de echt diepte stukken, zoals één meter of meer. Wanneer het nog koud is en tegelijk de lente begint, krijg je dat de brasems juist meer richting de ondiepere plekken trekken. Ze willen namelijk weer een beetje op gang komen en energie krijgen. Dit doen ze door een beetje op te warmen. Het ondiepe water warmt sneller op, dan het diepere water. Hierdoor zijn ze vooral te vinden in het voorjaar op de plekken van maximaal een halve meter diep.

Lees hier meer over hoe diep brasem zit.

Wat is de beste loodzetting als je op brasem gaat vissen

Nu je weet waar je moet vissen, is het belangrijk dat je hier je loodzetting op gaat aanpassen. Je wilt er echt voor zorgen dat je precies op de bodem gaat vissen. Het is hierbij belangrijk dat je het gewicht van je dobber weet, want anders moet je alles op gevoel doen.

Zelf kies ik ervoor om de loodjes ongeveer op het midden, tussen je dobber en haak, bij elkaar te doen. Hierbij doe ik precies het gewicht van de dobber, zodat in ieder geval de dobber goed gaat staan.

Hierna wil ik voorkomen dat de brasem tegen mijn lijn aanzwemt en uiteindelijk schrikt. Dit doe je door te gaan vissen met een sleepje op de bodem. Een sleepje is een stukje lijn, die ervoor zorgt dat je lijn die recht naar beneden gaat niet precies bij je haakaas zit. Dit krijg je voor elkaar door 10 centimeter boven je haak nog een klein loodje te doen. Hiermee moet je hem wel even opnieuw peilen, maar zorg je ervoor dat er nog 10 centimeter extra lijn op de bodem komt te liggen.

Lees hier meer over hoe je een dobber moet uitloden.

Op welk water zit veel brasem

Nu je precies weet waar je moet vissen op brasem, neem ik je nog mee in een paar plekken waar je echt veel brasem kunt verwachten. Het is belangrijk om te weten dat brasem een vis is die vooral in scholen aan het azen is. Hierdoor kun je er vaak zeker van zijn dat als er één brasem zit, je ook gelijk meerdere gaat vinden. Goede plekken om veel brasem te vangen zijn:

  • Het kanaal
  • De zijslootjes van een rivier
  • Een meertje
  • Sloten in een woonwijk
  • De polder
  • Vijvers
  • Plassen
Op welk water zit veel brasem

Waar zitten grote brasems

Natuurlijk wil je ook weten waar vooral de grotere brasems zitten. Vaak is het zo dat de grotere brasems ook al vaker gevangen zijn. Hierdoor zijn zij een stuk schuwer en daarmee ook een stuk voorzichtiger. Het is dan belangrijk om rekening te houden met plekken waar vooral de andere vissers niet komen. Je kunt het beste altijd opzoek gaan naar plekken waar bijna niemand vist.

Wanneer ik grote brasems wil vangen, dan ga ik vissen op een water waar sowieso niemand vist. Hiermee ben ik er zeker van dat de grote brasems die ik wil vangen, ook een stuk makkelijker te vangen zijn. Persoonlijk vind ik het dan prettig om in een afgelegen polder te gaan vissen.

Qua plekken kun je het beste kijken naar wateren met veel voedsel, niet teveel zon en ook niet al te diep. Vooral de grotere brasems bevinden zich op wateren waar het niet al te diep is, maar nog steeds op de bodem. Ze zijn hiermee makkelijk te spotten.