Karpervissen op betaalwater wordt steeds populairder. Zowel in Nederland als in het buiteland wordt er steeds vaker op betaalwater gevist. Veel mensen gaan bijvoorbeeld op een visvakantie op een betaalwater zitten. Het voordeel van dit soort water is, dat het veel conform biedt. Ook ben je gegarandeerd op een bepaald visbestand. Vaak wordt het vissen op betaalwater geassocieerd met het makkelijk karpers vangen, echter is dat niet zo. Maar hoe pak je het vissen op betaalwater dan aan.

Karpervissen op betaalwater is een goede manier om te leren vissen en te doen als je al langer vist. Het biedt bijvoorbeeld faciliteiten die je in de natuur niet hebt zoals een wc. Ook kun je makkelijker achter informatie komen over het type water in tegenstelling tot een heel nieuw water. Karpervissen op een betaalwater kun je tegenwoordig overal in Nederland doen en ook in het buitenland. Echter zijn er vaak wel bepaalde regels waar je je aan moet houden. Met het vissen op een betaalwater kun je meerdere nachten vissen en je kunt nieuwe technieken uitproberen.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd wat karpervissen op betaalwater inhoudt. Verder in het artikel ga ik dieper in op wat je kunt verwachten van een betaalwater en hoe jij er zelf kunt gaan vissen. Ook geef ik een paar handige tips die ervoor gaan zorgen dat jij je eerste karpers op een betaalwater gaat vangen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je karpers op een betaalwater kunt vangen.

Wat is karpervissen op betaalwater

Een betaalwater is een stuk water wat van een organisatie is. Bij een betaalwater moet je betalen om er te mogen vissen. Vaak zit er aan een betaalwater ook een soort camping aangesloten, zodat je makkelijk daar een paar dagen kunt vertoeven. De organisatie van het stuk water zorgt ervoor dat alles omtrent het water goed is. Zo kijken ze naar hoe het water erbij staat, of de visstekken nog goed zijn en houden ze goed de visstand bij. Je hebt verschillende soorten betaalwaters. Als eerste heb je betaalwater waar één vissoort in het water zit, hierbij kun je dus veel verschillende technieken en aassoorten uitproberen. Daarnaast heb je ook stukken water waar meerdere vissoorten zitten. Hier heb je dus niet alleen karper, maar ook brasem en voorn. Vaak is een betaalwater een plas, vijver of meer. Hoe groot het water is verschilt ook veel. Soms heb je grote meren en soms is het een kleine plas.

Voordelen van het karpervissen op betaalwater

Het vissen op een betaalwater heeft veel voordelen, waardoor het heel aantrekkelijk is om daar eens te gaan vissen. Als eerste is het zo dat je op een betaalwater vaak gebruik kunt maken van verschillende faciliteiten. Voorbeelden hiervan zijn een wc en douche. Buiten dat is het vissen op een afgesloten stuk water ook veiliger, wanneer we kijken naar bijvoorbeeld diefstal. Ook kun je bij een betaalwater missende materialen lenen. Deze materialen zijn van goede kwaliteit, omdat de organisatie belang heeft bij de veiligheid van de karpers. Daarnaast wordt er heel erg gekeken naar de visstand van het stuk water. De organisatie zal altijd haar best blijven doen om ervoor te zorgen dat er voldoende vis gevangen wordt, wel houden ze het zo dat het uitdagend blijft om daar te vissen. Tot slot is het zo dat de vis plek die jij geboekt hebt ook van jou is.

Voordelen van het karpervissen op betaalwater

Veel informatie beschikbaar bij het karpervissen op betaalwater

Misschien wel het grootste voordeel van het vissen op een betaalwater is, dat de kans groot is dat jij gaat vangen. Je kunt over het stuk water veel informatie verkrijgen bij andere vissers en bij de vereniging. Over het water, waar de karpers zitten en wanneer ze azen is veel bekend. Dit heeft als voordeel dat jij informatie kunt verzamelen over het water en hierop je vistechniek kunt aanpassen. Hierdoor ben jij er bijna zeker van dat je een karper gaat vangen.

Nadelen van het karpervissen op betaalwater

Natuurlijk zijn er op een betaalwater ook nadelen. Het grootste nadeel bij karpervissen op betaalwater kan de hengeldruk zijn. Een betaalwater wordt natuurlijk dagelijks veel bevist, in tegenstelling tot jouw geheime vis plek. Ook is het zo bij bepaalde wateren dat je niet je eigen vis plek mag kiezen. Er wordt hier een plek voor je gekozen door de organisatie en dat zorgt ervoor dat je het daar mee moet doen en dat je eventueel niet op je plek kunt vissen waar je veel onderzoek naar hebt gedaan. Als laatste is het zo dat je bij een betaalwater jezelf moet gedragen en moet voldoen aan bepaalde regels. Op sommige wateren is het bijvoorbeeld niet toegestaan om gebruik te maken van een voerboot. Dit beperkt toch een beetje je visvrijheid en de vrijheid om dingen uit te proberen. Wel zorgen de regels ervoor dat er altijd netjes op het water gevist wordt en je minder last zult hebben van andere vissers.

Waar moet je op letten bij betaalwater

Als je gaat karpervissen op betaalwater zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden en het is belangrijk dat je daar wat vanaf weet. Het is namelijk zo dat op betaalwateren je te maken krijgt met verschillende dingen zoals regels van dat water, regels over materiaal en eventueel dressuur. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende punten.

Regels bij het karpervissen op betaalwater

Natuurlijk heeft elk water zijn eigen regels, maar ik kan je wel wat globale regels vertellen waar je eventueel aan moet denken. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt op de website van het water voordat je gaat vissen.

Op sommige wateren is het bijvoorbeeld verboden om te varen. Hierbij wordt soms wel onderscheid gemaakt tussen het varen met een rubberboot en een voerboot. Ook zijn er regels over de tent die je mag gebruiken en een onderzeil. Daarnaast wordt er ook vaak iets gezegd over het gebruik van een kookstel en een barbecue. Vaak zijn ze niet altijd overal toegestaan i.v.m. de veiligheid. Tot slot wordt er ook vaak wat verteld op basis van de visveiligheid. Zo is op water een goede onthaakmat en een goed schepnet verplicht. Ook worden bewaarzakken vaak verboden, omdat dit ook niet altijd even goed is voor de vis.

Materiaal

Regels omtrent het materiaal zijn ook vaak aanwezig bij het karpervissen op een betaalwater. Zo wordt het vissen met drie hengels soms verboden, omdat de organisatie dat teveel vindt. Ook wordt er vaak wat gezegd over de keuze van de haak. Weerhaken zijn op openbaar water toegestaan, maar zijn niet altijd goed voor de karper. Een weerhaak maakt bijvoorbeeld het onthaken een stuk moeilijker, omdat de haak steviger in de karper zit. Om deze reden worden weerhaken op sommige wateren verboden.

Voorkom in de knoop te zitten met andere vissers

Natuurlijk heb je op een betaalwater ook te maken met andere vissers. Deze vissers willen over het algemeen ook zitten op de plekken waar jij wilt gaan vissen. Het is daarom belangrijk dat je goed uitkijkt of de lijnen niet in elkaar gaan zitten. Zorg ervoor dat jouw lijnen altijd op de bodem liggen, zodat wanneer iemand de lijnen gaat inhalen jouw lijnen niet in de weg zitten. Dit kun je op twee verschillende manieren oplossen. Als eerste kun je met een slappe lijn gaan vissen en zorg je ervoor dat jouw lijnen rustig naar de bodem zakken. Een andere manier is door met een toplood te gaan vissen. Een toplood zorgt ervoor dat je lijn gelijk vanaf de kant richting de bodem gaat en vanaf daar helemaal over de bodem gaat.

Voorkom in de knoop te zitten met andere vissers

Dressuur

Dressuur is ook een klein beetje een probleem op betaalwateren. Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal geen karper vangt, maar je moet soms wel net even anders gaan vissen dan de andere om toch een karper te vangen. Er wordt natuurlijk dagelijks veel gevist op zo’n stuk water en daarom is het ook belangrijk dat je jezelf goed informeert, voordat je gaat karpervissen op een betaalwater. Dit zorgt er namelijk voor dat je gelijk goed van start kan gaan op het moment dat je begint met vissen. Probeer daarom informatie te krijgen over waar de vissen vaak gevangen worden, wanneer ze gevangen worden en met welk aas ze gevangen worden. Daarnaast is het belangrijk dat je ook informatie verkrijgt over hoe de vangsten waren voordat jij je sessie begint. Net zoals hoe mensen hebben gevist voordat jij begint met vissen. Zo kun jij je technieken aanpassen op de informatie die je krijgt.

Hoe vind je de karpers op betaalwater

Zoals ik eerder al vertelde is het ontzettend belangrijk om zelf naar informatie te zoeken over het water waarop je gaat vissen. Kijk bijvoorbeeld op een forum of de website van het water. Zoek ook op Youtube naar video’s over het water. Wanneer je meer informatie hebt gekregen over het betwaalwater en je weet ongeveer een beetje wat de goede stekken zijn, dan kun je gaan kijken op het water zelf. Veel mensen denken dat ze beperkte tijd hebben en daarom snel hun hengels in moeten gooien, maar vaak loont het beter om eerst goed te kijken naar waar de vissen zitten dan gelijk je hengels in te gooien.

Op een stuk betaalwater zitten de karpers nog steeds op dezelfde plekken als dat ze zitten op openbaar water. Wel is het zo dat de plekken die herkenbaar zijn vaak druk bevist zijn. Een diepte meter werkt in dat soort gevallen vaak beter. Hiermee kun je je onderscheiden van de andere vissers, waardoor je nieuwe plekken kunt vinden.

Hoe vind je de karpers op betaalwater

Vis op verschillende plekken

Op het moment dat je met meerdere hengels aan het vissen bent, kun je het beste kiezen om niet alle hengels op een plek te vissen. Leg alle hengels op een andere plek, zodat je je kansen vergroot. Ook is het belangrijk dat je kiest voor verschillende soorten plekken. Dus leg niet alle drie de hengels bij een boom, maar kies bijvoorbeeld voor waterplanten, een dieper stuk en een inham van een slootje. Zo verspreid je je kansen en kun je sneller zien waar de vissen zitten. Op het moment dat je dan een vis vangt op een bepaalde plek kun je altijd nog beslissen of je daar al je hengels op zet of nog steeds verspreid blijft vissen.

Vis aan je eigen kant

Vaak zie je dat mensen statisch gaan vissen op een betaalwater. Je ziet ze vissen met drie hengels ver uit de kant op een bepaalde plek. Wanneer je dit ziet wilt het nog wel eens helpen om juist aan je eigen kant te kijken. Neem bijvoorbeeld een penhengel mee en kijk of de karpers juist dichtbij zitten. Probeer een uurtje te penvissen, zodat je misschien nog wel een bonus vis kunt vangen. Vaak zie je namelijk op dit soort momenten dat jij de karpers vangt, omdat je aan het vissen bent waar niemand anders vist.

Welk aas kun je het beste gebruiken bij karpervissen op betaalwater

Op betaalwateren is het aas afhankelijk van het visbestand. Je hebt betaalwateren met alleen maar karper, maar er zijn ook wateren waar je ook witvis hebt. Op basis van de hoeveelheid witvis moet je je je aas aanpassen. Ook is een betaalwater een ideale plek om nieuwe aassoorten uit te proberen. De karpers zitten toch wel in het betaalwater, dus is dit juist de kans om dingen te proberen. Ook moet je je aan bepaalde regels houden omtrent het aas. Soms zijn er regels op een water over het gebruik van bepaald aas.

Aassoorten voor op betaalwater

Veel wordt er op betaalwater met boilies gevist. Dit is natuurlijk ideaal aas om te gebruiken, omdat het veel voedingsstoffen bevat, het is aantrekkelijk en de karpers zijn er dol op. Echter is het wel aan te raden om verschillende soorten aas mee te nemen. Het kan namelijk zo zijn dat er een soort dressuur op boilies is, omdat iedereen met boilies aan het vissen is. Neem bijvoorbeeld ook pop ups en grote pellets mee om te gebruiken. Op het moment dat er niet veel witvis is, loont het ook erg om met partikels te voeren. Zo zorg je ervoor dat je de karper naar je voerstek trekt en je de karper lang laat azen op de plek. Daarnaast zijn partikels niet super vullend, waardoor de karper zichzelf niet kan vol eten. Tot slot willen andere vormen ook goed werken op druk bevist water, zoals vierkante boilies.

Welk aas kun je het beste gebruiken op betaalwater

Hoe kun je voorvoeren op betaalwater

Voordat je gaat voorvoeren op een betaalwater is het belangrijk dat je goed kijkt naar de regels. Op veel wateren wordt er een maximale hoeveelheid aangegeven per dag, zodat het water niet te vol met aas ligt. Kies er ook voor om niet te groot te voeren, omdat er over het algemeen veel gevoerd wordt op betaalwater. Ga bijvoorbeeld voor hennep en mais, zodat de karper zichzelf niet vol kan eten.

Wanneer je wilt dat de karpers naar jou vis plek gaan, in tegenstelling tot de andere visplekken, dan is het aan te raden om verspreid te gaan voeren. Bij het aanleggen van een stek kun je dan het beste op een groter oppervlak gaan voeren, in plaats van alles op een hoopje. Houd ook rekening met de mensen die voor jou hebben gevist. Op het moment dat zij veel gevoerd hebben, dan kun je beter gaan vissen in plaats van voeren.

Gebruik de tijd die je hebt op een betaalwater effectief

Het is belangrijk dat je de tijd die je hebt op het betaalwater effectief gaat gebruiken. Dit betekent niet dat je elke seconde die je hebt, gebruikt om je hengels in te hebben. Effectief vissen betekent dat je goed onderzoek van te voren doet naar het water en de vangsten en dat je tijdens het vissen alleen nog maar moet focussen op het vissen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de tijd neemt om goed te kijken naar waar de karpers zitten en dat je ook de tijd neemt om op de juiste manier te voeren. Daarnaast wilt het ook nog wel eens lonen om snel je hengel in te gooien, omdat je dan even snel een vis tussendoor kunt vangen. Wel is dit iets wat je moet uitproberen, want het liefst gebruik je in het begin de tijd om alles goed voor te bereiden.

Vissen met veel hengeldruk

Op het moment dat de vangsten niet willen lukken, wil het nog wel eens lonen om een tijdje geen hengels in te hebben. Maak een goede voerplek voor de karper en zorg voor rust op die stek. Zo kan de karper rustig je plek ontdekken en kan die beginnen met azen. Zo zorg je ervoor dat de karper vertrouwen opbouwt en hij ook uiteindelijk makkelijker je haakaas pakt.

Is de vispas verplicht op een betaalwater

Op een betaalwater is de vispas ook verplicht. Op de website van het water zal ook staan dat je de vispas bij je moet hebben. Daarnaast krijg je ook een (tijdelijke) vispas van het betaalwater, waarmee je kunt aantonen dat je op dat specifieke water mag vissen. Regelmatig komt het namelijk voor dat er controles worden gedaan op een betaalwater. Dit kan gedaan worden door mensen van de vereniging of mensen die niks met de vereniging te maken hebben. Daarom is het belangrijk dat je beide vispassen altijd bij je hebt, wanneer je op betaalwater gaat vissen.