Wanneer je net begint met vissen, dan kom je waarschijnlijk veel nieuwe dingen tegen. Als eerste is het zo dat je allemaal materiaal moet kopen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je enige techniek gaat leren. Bij het leren van techniek hoort ook het leren hoe je werpt met een werphengel. Je hebt namelijk bij het vissen een werphengel, die ervoor gemaakt is om op wat afstanden te gaan vissen. Maar hoe werp je met een werp hengel?

Wanneer je wilt werpen met een werphengel, dan moet je als eerste met je wijsvinger de lijn tegen je hengel aanhouden. Hierna moet je de beugel open doen. Vervolgens moet je de hengel naar achteren wijzen en met een slag naar voren gooien.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je moet werpen met een werphengel. Verder in dit artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een werphengel is, bij welke vistechnieken je een werphengel kunt gebruiken, wat invloed heeft op je werpafstand, hoe je precies moet werpen, hoe je kunt werpen met een reel en hoe je kunt werpen bij het vliegvissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je moet werpen met een werphengel.

Wat is een werphengel

Een werphengel is een hengel met hieraan een molen. Aan deze hengel zitten allemaal ogen die de lijn naar het uiteinde van de hengel leiden. Zoals het woord zegt, kun je met een werphengel werpen. Een werphengel is vooral bedoeld voor het vissen op verdere afstanden. Echter is het natuurlijk ook mogelijk om een werphengel te gebruiken bij het dichtbij vissen.

Het voordeel van een werphengel is dat je ook gebruik maakt van een molen. Hierdoor kun je makkelijker controle houden over je lijn en heb je ook meer controle over de vis.

Een werphengel is er in veel verschillende soorten, want het werpen wordt voor veel verschillende technieken gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om alleen te werpen met je werphengel, maar je kunt er ook actief mee gaan vissen.

Wat is een werphengel

Bij welke vistechniek moet je een werphengel gebruiken

Je kunt de werphengel bij veel verschillende technieken gebruiken. Het werpen wordt vooral gedaan wanneer je een verdere afstand moet halen met het vissen. Ook is het mogelijk om te gaan werpen, omdat je moeilijk bij het water kan komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er een hoop struiken voor je vis plek zitten of dat je een hele schuine rand hebt.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een werphengel te gebruiken wanneer je op karper, witvis of brasem gaat vissen. Hierbij hoef je niet altijd ver te werpen, maar in sommige gevallen is het wel nodig. Ook is het een stuk makkelijker om zo’n sterke vis binnen te halen, omdat je gebruik maakt van de molen. Je zou bijvoorbeeld bij het penvissen, feedervissen, statisch vissen of drijvend vissen gebruik kunnen maken van een werphengel.

Je hebt ook vistechnieken waar je actiever opzoek gaat naar de vis. Hierbij ben je vooral aan het inwerpen en weer binnen halen, door gebruik te maken van kunstaas. Met deze vistechnieken ben je vooral op snoek, baars of snoekbaars aan het vissen. Dit noemen ze het actief vissen met kunstaas.

Tot slot kun je ook bij het zeevissen gebruik maken van een werphengel. Dit wordt standaard gedaan, omdat je bij deze visserij vaak meer lijn nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld bodemvissen of kant vissen. Bij het bodemvissen moet je de diepte halen om de bodem te bereiken. Bij het kantvissen moet je vaak met een zwaar stuk lood, een flinke afstand uit de kant kunnen werpen.

Bij welke vistechniek moet je een werphengel gebruiken

Wat heeft invloed op je werpafstand

Wanneer je een bepaalde afstand wilt werpen, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met enige factoren die hier een negatief effect op hebben. Je wilt het liefste natuurlijk ver genoeg kunnen werpen, maar soms lukt het niet om een bepaalde afstand te halen. Veel van deze dingen hebben te maken met een kleine aanpassing en hierna is het wel mogelijk om een bepaalde afstand te behalen. Dit heeft dan betrekking op het materiaal waarmee je aan het vissen bent. Daarnaast heb je ook factoren waar je gewoon rekening mee moet houden met het werpen.

De hengellengte bepaalt de werpafstand

De hengellengte heeft veel invloed op de afstand die jij kunt werpen. Met een langere hengel kun je namelijk veel verder werpen, dan wanneer je een kortere hengel gebruikt. Dit komt namelijk omdat een langere werphengel een grotere draaicirkel heeft. Hierdoor heeft het puntje van je hengel een langere swing, waardoor de lijn uiteindelijk met meer kracht weg kan gaan.

Op het moment dat jij een verdere afstand wilt werpen, dan raad ik het aan om gebruik te maken van een langere hengel. Dit zie je veel gebeuren bij het statisch vissen op karper of het zeevissen. Hier worden hengels gebruikt van 3.60 meter of 4 meter lang.

Let op het werpgewicht

Een van de belangrijkste dingen is, dat je goed kijkt naar het werpgewicht wat je gebruikt. Als je echt ver wilt werpen, dan moet je wel gebruik maken van het juiste werpgewicht. Als jij met een lichte montage gaat vissen, dan heb je natuurlijk minder gewicht om mee te werpen. Ook heeft de lijn die je gebruikt invloed op de werpafstand. Een dunnere lijn is lichter, waardoor je er minder ver mee kunt werpen.

Hieronder heb ik wat voorbeelden van aanpassingen op je werpgewicht, zodat je verder kunt werpen:

  • Zwaardere dobber
  • Dikkere lijn
  • Zwaarder kunstaas
  • Meer of zwaarder lood
  • Groter of meer aas
Let op het werpgewicht

De ogen van de hengel hebben invloed op de werpafstand

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de ogen van de werphengel die je hebt. Als je met kleinere ogen aan het vissen bent, dan heeft de lijn meer moeite om door de ogen te gaan tijdens het werpen. Met grotere ogen heeft je lijn minder weerstand, waardoor hij er makkelijker doorheen gaat en je verder kunt werpen.

Tevens moet je ook kijken naar het aantal ogen die op je werphengel zitten. Een hengel met minder ogen, geeft ook minder weerstand voor de lijn. Hierdoor zie je dat de hengels die verder moeten werpen, vaak minder ogen hebben. Een karper hengel voor het statisch vissen heeft vaak 6 ogen, dit komt omdat je hiermee ver moet werpen. Een penhengel heeft vaak veel ogen, omdat je hiermee niet ver hoeft te werpen en de ogen weer een andere functie hebben.

De ogen van de hengel hebben invloed op de werpafstand

Kijk goed naar de molen die je gebruikt

Tot slot heeft de molen, en met name de spoel, ook invloed op hoe ver je kunt werpen. De spoel is het klosje waar al je draad op zit. Een langwerpige spoel werpt makkelijker, dan een spoel die diep is maar smal. Bij een smallere spoel zit de lijn meer en dichter op elkaar, waardoor het meer in aanraking met elkaar komt. Hierdoor krijg je dat je lijn wordt afgeremd tijdens het werpen. Hierdoor ga je minder ver kunnen werpen. Als je echt ver wilt werpen, moet je dus gebruik maken van een langwerpige spoel.

Kijk goed naar de molen die je gebruikt

Hoe werp je met een werphengel

Het werpen met een werphengel kun je op drie verschillende manieren doen. Met het werpen kun je onderhands, zijwaarts en achterlangs werpen. Wanneer je dichtbij moet werpen, dan kun je het beste onderhands gaan werpen. Om langs een object of bij weinig ruimte te werpen, kun je het beste kiezen om zijwaarts te werpen. Als je echt ver moet werpen, dan kun je het beste achterlangs werpen. Bij de laatste werpmethode kun je de meeste kracht zetten.

Hoe werp je onderhands

Onderhands werpen is het makkelijkste met een kortere hengel. Daarnaast moet je een klein beetje lijn hangend hebben. Bij het onderhandswerpen slinger je een paar keer en uiteindelijk gooi je de lijn naar voren toe.

  • Als eerste moet je je wijsvinger om de lijn doen en deze vasthouden tegen je hengel aan
  • Hierna doe je de beugel van je lijn open
  • Swing een paar keer met de lijn, richting de plek waar je wilt werpen
  • Laat daarna de lijn los op het moment dat je naar voren slingert

Belangrijk bij deze werpmethode is dat je niet te vroeg loslaat, want dan krijg je dat je lijn niet genoeg kracht heeft en gewoon naar beneden zakt. Laat echt pas los als je klaar bent met kracht zetten en je de lijn naar voren begint te slingeren.

Hoe kun je zijwaarts werpen

Als je zijwaarts wilt werpen, dan wil je vaak verder werpen en heb je niet de ruimte om achterlangs te werpen. Dit is een techniek die je vooral veel gaat gebruiken bij het vissen met kunstaas onder een brug of viaduct bijvoorbeeld.

  • Hierbij moet je weer eerst de lijn vasthouden met je wijsvinger
  • Hierna kun je de beugel weer open doen
  • Vervolgens kun je er zelf voor kiezen of je de hengeltop naar links of naar rechts doet
  • Gooi daarna in een horizontale lijn je aas uit
  • Laat de lijn vervolgens los als je al je kracht gebruikt hebt

Het makkelijkste is om hierbij de andere kant te kiezen, dan waar je naartoe wilt werpen. Hierdoor heb je een grotere swing, waardoor je makkelijker ver kunt werpen. Mocht je niet de ruimte hebben, dan kun je ook dezelfde kant kiezen als dat je op wilt werpen of je gaat andersom staan.

Wanneer je bij deze techniek rechtdoor wilt werpen, dan kun je precies hetzelfde doen, maar moet je eerder stoppen met zwaaien en eerder loslaten. Om goed rechtdoor te gooien, kun je beter gebruik maken van een iets kortere hengel. Bij een langere hengel moet je namelijk eerder loslaten en kun je daardoor niet genoeg kracht geven om echt ver te kunnen werpen.

Hoe werp je achterlangs

Naar mijn menig is dit de makkelijkste manier, omdat je hier perfect mee ver kunt werpen en je kunt hierbij ook beter richten. Het richten doe je door recht te gaan staan, waar je naartoe wilt werpen.

  • Wanneer je hebt gericht, moet je weer de lijn vasthouden met je wijsvinger
  • Vervolgens kun de beugel weer open doen
  • Doe vervolgens achterlangs de hengeltop naar achter toe
  • Hierna kun je bovenlangs zwaaien
  • Laat vervolgens de lijn los op het moment dat de hengel recht is

Wanneer jij zo ver mogelijk wilt werpen, dan kun je bij deze techniek ontzettend veel kracht zetten. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de ruimte hebt. Kijk daarom eerst goed of er niks boven je zit en of er niks achter je zit. Hierna kun je prima deze werptechniek uitvoeren.

Hoe werp je achterlangs

Hoe maak je het inwerpen makkelijker

Inwerpen kun je ook makkelijker maken. Hierdoor zal je minder misgooien en worden de vissen niet verjaagd. Dit is vooral iets wat je kunt doen bij het vissen op kleinere vissen en wordt veel gebruikt bij het feedervissen. Je hebt namelijk op je spoel een klein haakje zitten, dit noemen ze de lijnclip. Wanneer jij inwerpt en je de lijn achter dit haakje doet, kun je niet meer verder werpen dan de afstand die je nu geworpen hebt.

Met een lijnclip hoef je dus alleen nog maar te mikken op het juiste punt. De lijn stopt precies op de afstand die je wilt werpen. Belangrijk is wel dat je de vis goed inhaalt, want hij kan ook niet meer lijn meenemen, door het gebruik van de lijnclip.

De lijnclip zorgt er dus voor dat je niet meer precies genoeg kracht moet geven. Dit voorkomt dat je te dichtbij gooit of dat je te ver gooit en per ongelijk in de struiken gooit.

Hoe maak je het inwerpen makkelijker

Wat is een alternatief op het inwerpen

Er zijn ook alternatieven voor het inwerpen. Hierdoor ben je er zekerder van dat je op de juiste plek aan het vissen bent. Een goed alternatief voor het inwerpen is je lijn uitlopen. Dit betekent dat je de lijn neerlegt op de plek waar je wilt vissen en vervolgens terugloopt naar de plek waar al je spullen liggen. Dit doe je door je lijn in het water te leggen en te wachten totdat je montage goed ligt. Vervolgens doe je de beugel van je molen open en loop je rustig naar de plek waar je spullen liggen. Belangrijk hierbij is dat je oppast dat de vis je niet ziet.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je lijn uit te lopen, omdat je soms aan het vissen bent op een plek waar je niet kunt komen. Hier zijn ook alternatieven voor, die vooral worden gebruikt bij het statisch vissen. Het is namelijk ook mogelijk om je lijnen uit te varen. Je kunt hierbij kiezen om gebruik te maken van een rubberboot, waarmee je zelf de lijnen in het water legt. Om sneller te kunnen vissen, kun je ook prima gebruik maken van een voerboot. Bij een voerboot kun je je lijnen achterop je voerboot leggen en deze bij je vis plek van je bootje trekken.

Het is echter niet altijd toegestaan om gebruik te maken van een voerboot of rubberboot. Let er daarom van te voren wel op of dit is toegestaan.

Wat is een alternatief op het inwerpen

Hoe moet je inwerpen met een reel

Veel mensen vissen ook met een reel. Een reel is een ander soort molen, die vooral bij het vissen met kunstaas gebruikt wordt. Hierbij vis je ook met de hengel ondersteboven, want je wilt dat de ogen aan de bovenkant zitten. Het werpen met een reel gaat ook op een iets andere manier, maar zorgt er wel voor dat je snel kunt inwerpen.

Werpen met een reel gaat als volgt:

  • Je klikt als eerste het knopje in met je duim en tegelijk houd je de lijn tegen met je duim
  • Vervolgens doe je de hengel naar de zijkant en geef je de hengel een zwaai
  • Op het moment dat je met je hengel naar voren zwaait, moet je de lijn loslaten met je duim
  • Vervolgens moet je op het moment dat de lijn het water raakt, gelijk de lijn tegenhouden met je duim
  • Tot slot draai je een keer de reel in, totdat je een klikje hoort
  • Hierna kun je je duim loslaten en gewoon beginnen met indraaien

Op het moment dat je de lijn niet op tijd tegenhoudt, krijg je dat je reel in de knoop gaat, daarom is het zo belangrijk dat je dit op tijd doet. Om goed te kunnen werpen met een reel moet je wel genoeg werpgewicht hebben. Wanneer je te licht aan het vissen bent, krijg je de lijn niet vooruit.

Hoe moet je inwerpen met een reel

Hoe werp je bij het vliegvissen

Wanneer je gaat vliegvissen, krijg je te maken met het werpen met een centerpin. Het werpen hierbij is ook weer iets anders, dan het werpen met een normale werpmolen. Hierbij is je lijn los, waardoor je deze ook zelf moet tegenhouden.

Het werpen met een vliegmolen gaat als volgt:

  • Je houdt met een hand de hengel vast en de andere hand houdt de lijn vast
  • Vervolgens zwaai je de hengel achter je en voor je, op een stand van 11 uur en 2 uur
  • Als laatste moet je een zwaai naar voren doen, waarbij je de lijn met je andere hand loslaat
Hoe werp je bij het vliegvissen