Vissen op kanaal karper is zeer populair. Kanaal karpers zijn een van de sterkste karpers die er zijn en ze kunnen ontzettend groot worden. Het kanaal zit vol met verschillende soorten karpers om te vangen. Alleen nu rest de vraag nog hoe je precies een kanaal karper kunt vangen. Het kanaal is groot en daardoor moet je het op de juiste manier aanpakken.

Kanaal karpers zijn ontzettend sterke vissen. De vissen zwemmen rond in het kanaal en hebben altijd een vaste route. Als jij voor voert, dan zorg je ervoor dat ze tijdens hun route op de plek blijven hangen. Kanaal vissen kun je statisch doen en als het even kan moet je mikken op de zij slootjes, bruggetjes, steigers en boten. Een kanaal karper is ideaal te vangen met boilies.

Wanneer je meer informatie wilt over hoe je precies kanaal karpers kunt vangen, dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel ga ik uitgebreid in op deze visserij. Ik vertel precies hoe je te werk moet gaan, wat je nodig hebt en welk aas je moet gebruiken. Na het lezen van het artikel ben jij klaar om op het kanaal te gaan vissen.

Waarom vissen op het kanaal

Het vissen op het kanaal is erg populair onder de karper vissers, omdat kanaal karpers behoren tot de sterkste karpers die er zijn. Dat komt omdat kanalen erg groot zijn, hierdoor moeten ze vaak afstanden zwemmen om naar voedsel te zoeken. Door al die afstanden worden kanaal karpers heel gespierd wat het hele sterke vissen maakt. Ook is het kanaal onrustiger water dan een polder, hierdoor moet de karper ook bestendigd zijn tegen wat kracht van bijvoorbeeld een grote boot.

Ook zit het kanaal vol met allemaal verschillende soorten karpers. Je kunt de verschillende soorten vangen, maar ook een andere lichaamsbouw kun je vangen. In het kanaal heb je zowel hele dikke als langgerekte karpers. Lees hier meer over de karper.

Welke vistechniek voor kanaal karper

Voor het vissen op een kanaal kun je het beste statisch op karper gaan vissen. In kanalen aast de karper over de bodem, daarom is het belangrijk om ook je aas op de bodem te hebben liggen. Met het juiste materiaal zorg je ervoor dat je aas op de bodem ook stilligt, omdat je nog wel last kunt krijgen van boten die langs komen varen. Een andere belangrijke reden om statisch te vissen is, omdat je moet wachten tot de vis bij je voerplek is. Dit kan soms lang duren en daardoor is het belangrijk dat je op je vis plek blijft liggen. Tot slot is het meest ideale aan het statisch vissen, dat je met meerdere hengels op ver uit elkaar liggende plekken kunt vissen. Doordat je met beetmelders vist kun je ervoor kiezen om twee hengels ver uit elkaar in te gooien en daardoor kun je precies het kanaal goed afvissen.

statisch vissen op het kanaal

Materiaal voor het kanaal

Het materiaal voor het kanaal moet echt sterk zijn. Doordat er op het kanaal best veel mos en obstakels zitten, is het belangrijk om met een dikke lijn te vissen. Zelf maak ik gebruik van een 0.30mm tot 0.35mm gevlochten lijn, omdat je met een nylon lijn veel last hebt van de rek. Door de rek en het nylon kan de lijn sneller breken. Wanneer je veel boten hebt op je kanaal, dan ontstaat er veel stroming. Het is belangrijk dat je hierop het gewicht van je lood aanpast. Zelf vis ik met 85 gram tot 150 gram lood (afhankelijk van de drukte van het water). Het lood wat ik gebruik is grippa lood. Grippa lood heeft een soort noppen op het lood zitten, die beter vast houden in een bodem tijdens een stroming.

grippa lood

Toplood

Als laatste maak ik ook nog gebruik van een toplood op de lijn. Met deze toplood voorkom ik nog extra dat mijn lijn meegaat met de stroming van het water. Het toplood kun je op je hoofdlijn bevestigen en dat zorgt ervoor dat je lijn vanaf je hengeltop naar beneden gaat. Hierdoor heb je dat je lijn vlakker over de bodem gaat, dan dat die een beetje op het oppervlak blijft hangen.

Doordat je aan het vissen bent op een kanaal, kun je prima gebruik maken van toplood. Toplood kun je niet gebruiken op water met een slechte bodemstructuur. De bodemstructuur van een kanaal is vlak, omdat een kanaal een gegraven stuk water is.

toplood gebruiken

Wat voor rig voor het kanaal

De rig die je gebruikt op het kanaal is belangrijk, omdat die sterk genoeg moet zijn voor zowel de obstakels als de sterke karper. De lengte van je rig hoeft niet te lang te zijn, omdat de bodem van het kanaal vaak hard is. Zelf maak ik gebruik van 12cm tot 14cm. Ook doe ik mijn hair niet te kort, vanwege de harde bodem.

Haak bij de rig

De haak van je rig is heel belangrijk, want je wilt dat de haak snel genoeg zet. De karper op het kanaal pakt vaak je aas en zwemt gelijk weer door. Hierdoor zal die snel het lood voelen en schrikken. Daarom is het belangrijk om snel de haak te zetten wanneer je beet hebt. Over het algemeen zit je met een klauw haak altijd goed, omdat dit een algemene haak is. Voor het gebruik van een haak die snel haakt, kun je ervoor kiezen om met een long shank haak te vissen. Zelf maak ik veel gebruik van een long shank haak. Wanneer ik met pop ups vis op het kanaal maak ik gebruik van een Chod haak en een Chod rig. De maat van mijn haak is een haakmaat 6 of 8. Lees hier meer over welke haak je kunt gebruiken.

Waar vissen op het kanaal

De keuze van je stek is erg belangrijk wanneer je gaat vissen op het kanaal. Eigenlijk zoals bij elke manier van het karper vissen kies je hier ook voor de vis plekken met de obstakels. Een kanaal zit vol obstakels. Een belangrijke plek voor mij is het vissen bij bruggen of de paaltjes in het water bij een brug. Dit zijn de plekken waar de karper zich kan verschuilen en daarom blijft die makkelijker op je voerstek zitten. Een andere plek in het kanaal is tussen stilliggende boten. Buiten dat stilliggende boten voor beschutting zorgen, kan het ook zo zijn dat er mensen op de boot zitten. Wanneer er mensen op de boot zitten dan komt er warmte van de boot af en dit komt in het water terecht. Hierdoor is het tussen de boten net iets warmer en dat is goed voor het verteringstelsel van de karper. Lees hier meer over de invloeden van omstandigheden op de karper.

vissen op karper bij een brug

Tips vissen bij een brug

Wanneer je wilt gaan vissen bij de brug is het fijn als je niet teveel last hebt van de langsvarende boten. Wanneer de brug een dubbel rood licht aangeeft, dan betekent het dat de brug niet bediend wordt en je er niet onderdoor mag varen. Hierdoor zullen er geen boten langs komen wanneer je daar gaat vissen. Op het moment dat er enkel rood licht brandt, dan betekent het dat de brug wel bediend wordt alleen moet je wachten tot die opengaat. Bij enkel rood licht heb je wel last van boten.

dubbel rood licht

Wanneer vissen op het kanaal

Karpers vangen op het kanaal kan bijna het hele jaar door. In de winter zijn de karpers eigenlijk weinig tot niet te vangen op het kanaal, omdat de karpers dan minder tot niet eten. Het meest ideale moment om te vissen op karper is na de zomer. Op dit moment is de karper druk bezig met de voedselreserves vol te krijgen voor de winter. Hierdoor gaat de karper meer zwemmen om naar voedsel te zoeken. Het vissen op het kanaal begint na de paai, dit zal eind april of mei zijn. Vanaf dat moment begint de karper opzoek te gaan naar eten. Belangrijk is dat wanneer het te warm is, dan stopt de karper met eten. Het is daarom belangrijk om op de warmere dagen vooral te vissen in de vroege ochtend of in de avond/nacht, omdat de zon dan nog niet vol aan het schijnen is.

Welk aas voor het kanaal

Doordat het kanaal een flinke stroming heeft en de karpers ook goed aan het zwemmen zijn, is het belangrijk om daar je aas op aan te passen. Wanneer je nog niet precies weet hoe het aasgedrag van de karper op je stek is, kun je het beste kiezen voor een boilie. Hiermee voorkom je dat de karpers je aas niet goed kunnen pakken wanneer ze langs je vis plek gaan. Zelf ben ik een lange tijd begonnen met een zoete bolie te gebruiken als haakaas en na een tijd ben ik pas begonnen met combinaties. Nu ik weet op welke visplekken de karpers langer blijven, heb ik ervoor gekozen om op dat soort plekken een combinatie te gebruiken van een snowman. Dit is een boilie in combinatie met een pop up. De boilie zorgt voor de geur voor de karper en de pop up zorgt ervoor dat het aas net boven de bodem komt te liggen. Dit zorgt ervoor dat de karper eerder het haakaas ziet, dan het voer waarmee je hebt voor gevoerd.

groene boilies

Voorvoeren op het kanaal

Het voorvoeren op het kanaal is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen voor het kanaal vissen. Doordat er veel stroming in het water zit en de karpers hierdoor veel zwemmen, is het belangrijk dat de karpers weten van je vis plek. De karpers in het kanaal zwemmen over het algemeen een vaste route en hierop kun je inspelen. Zelf voer ik 1 week lang iedere dag om dezelfde tijd. Hiermee zorg ik ervoor dat er herkenning voor de karpers is bij een bepaalde plek om die tijd. Ik voer een week lang, omdat ik er dan zeker van ben dat de karpers weten van de vis plek.

De hoeveelheid die ik voer is flink. Afhankelijk van de periode van het jaar voer ik aardig wat handjes boilies, omdat ik weet dat door de stroming ook een groot gedeelte wegstroomt. Vanaf het voorjaar gooi ik 2 goede handen boilies per plek het water in en na de zomer voer ik met 3 en soms 4 handen per dag.

Lees hier over voeren op lastige plekken.

Andere aanbeten voorkomen

In kanalen stikt het van de krabben en kreeften. Dit komt veel al door de grote schepen die de krabben en kreeftjes vast hebben aan hun schip. Krabben en kreeften zijn gek op boilies en daarom is het belangrijk om hier iets tegen te doen, omdat je anders last hebt van een lege haak die uren in het water ligt. Een iets langere hair zorgt ervoor dat ze je boilie niet helemaal vast kunnen houden. Een andere optie is een coating over je boilie te doen die ervoor zorgt dat ze geen stukjes meer van de boilie af kunnen halen. Deze coating kun je verwarmen en daardoor smelt de coating er omheen.

kreeften in het kanaal