Wanneer je precies weet hoe je op karpers moet gaan vissen en waar ze zitten, is het nog belangrijk dat je precies weet hoe je de karper onthaakt. Onthaken is niet moeilijk, maar er komt wel veel verantwoordelijkheid bij kijken met het onthaken. Jij hebt de controle over de vis en jij zorgt ervoor dat die weer veilig in het water ligt, maar hoe moet je dan precies een karper onthaken.

Karper onthaken is iets wat komt op het moment dat je de karper hebt gevangen. Het belangrijkste bij het onthaken is dat je het veilig houdt voor de vis. Hierdoor zijn er verschillende producten op de markt, zoals een onthaakmat, die het veilig maken voor de vis. Belangrijk bij het onthaken is dat je controle houdt over de vis. Ook moet je de vis nooit hoog optillen, omdat die anders ook van hoog kan vallen. Onthaken doe je door de haak een kwartslag te draaien en in tegengestelde richting te drukken.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je een karper kunt onthaken. Verder in het artikel ga ik echt in de details over het onthaken. Ook ga ik het hebben over waarom het zo belangrijk is dat je weet hoe je moet onthaken. Daarnaast ga ik het ook nog hebben over de materialen die je ervoor nodig hebt. Na het lezen weet jij precies hoe je verstandig omgaat met de vis wanneer je hem hebt gevangen en hoe je ervoor zorgt dat die weer veilig in het water komt.

Wat is een karper onthaken

Een karper onthaken betekent dat je de haak uit de karper haalt. Wanneer je een karper aanslaat, zet de haak in de lip van de karper en daarom moet je de haak er ook weer uithalen. Het is belangrijk dat je dit op een veilige manier doet, want de karper zelf zit in angst en heeft weinig zuurstof. Het is daarom belangrijk dat het gecontroleerd gaat en dat het niet allemaal te lang duurt. Een karper onthaken doe je doormiddel van de juiste spullen en op de juiste manier. Zo houd je het voor de vis veilig en kunnen we allemaal genieten van deze mooie hobby.

Wat heb je nodig om een karper te onthaken

Wanneer je een karper wilt onthaken heb je verschillende spullen nodig. Als eerste is het allerbelangrijkste dat je in het bezit bent van een goede onthaakmat. Onthaakmatten zijn er in allemaal verschillende soorten en het is daarom belangrijk dat je voor jouw vis de juiste mat hebt. Daarnaast moet je een goed schepnet hebben om de vis veilig uit het water te halen en op de mat te kunnen leggen. Je moet de karper ook nat houden. De karper houd je nat doormiddel van een fles water of een emmer.

Wat heb je nodig om een karper te onthaken

Gereedschappen voor het onthaken

Ook kun je gebruik maken van verschillende gereedschappen om het onthaken makkelijker te maken. Als eerste hebben we een onthaaktang, dat is het makkelijkste om te gebruiken. Je hoeft alleen maar de haak met de tang te pakken en hierna uit de karper te drukken. Daarnaast is het ook mogelijk om een hakensteker te gebruiken. Een hakensteker is een staafje waarmee je de haak uit de karper kunt drukken. De bovengenoemde gereedschappen worden vaak gebruikt wanneer de haak diep zit.

Welke onthaaktang is goed voor karper

Voor karper heb je niet een speciale onthaaktang nodig om de haak eruit te krijgen. De karper is niet in het bezit van tanden en daarom kun je je niet bezeren tijdens het onthaken. Een goede tang maakt het wel prettiger om te onthaken. Wanneer je opzoek bent naar een onthaaktang, dan kun je het beste kijken naar een smalle tang die een lange bek heeft. Met zo’n tang kom je makkelijker diep in de bek van de karper. Je hoeft geen hele dikke tang te hebben, want met zo’n sterke tang kun je alleen maar je haak kapot maken. Het is ook mogelijk om met een simpel RVS tangetje te onthaken. Deze tangen zijn vaak een stuk minder groot om bij je te hebben.

Hoe gebruik je een hakensteker

Zoals ik eerder al vertelde is een hakensteker een plastic staafje waarmee je de karper kunt onthaken. Aan het uiteinde van de hakensteker zit een haakje waar je de lijn achter kunt hangen. Hierna moet je de lijn straktrekken en de hakensteker naar beneden drukken. Ook zit er aan het uiteinde een inkeping waar het oogje van de haak in past. Zorg ervoor dat het oogje daarin komt en draai de hakensteker een kwartslag. Zet hierna kracht op de haak, zo zorg je ervoor dat je de haak uit de karper drukt.

Hoe gebruik je een hakensteker

Een goede haak maakt het onthaken makkelijker

De keuze van je haak maakt het onthaken een stuk makkelijker. Wanneer je vist met een piepklein haakje, dan is het een stuk moeilijker om de haak uit de karper te krijgen. Een grotere haak heeft meer houvast tijdens het onthaken. De weerhaak heeft de meeste invloed op het onthaken en op de karper. Wanneer je zonder weerhaak aan het vissen bent, dan heb je makkelijker de haak uit de karper. Een weerhaak zorgt ervoor dat de haak beter in de karper zit, maar maakt het onthaken zwaarder door de houvast. Wanneer je vist zonder weerhaak heb je zelfs de kans dat de haak al losgaat in het schepnet, omdat dan de druk op de lijn stopt waardoor de haak los kan gaan.

weerhaak

Hoe onthaak je een karper

Nu je precies weet wat je nodig hebt tijdens het onthaken, kunnen we het hebben over hoe je precies een karper moet onthaken. Het belangrijkste bij het onthaken van de karper is dat je ten alle tijden denkt aan de veiligheid van de karper.

Karper onthaken stap voor stap

Als eerste moet je je onthaakmat nat maken om te voorkomen dat de karper uitdroogt. Hierna kun je de karper voorzichtig op de onthaakmat leggen. Til het hoofd van de karper omhoog en kijk waar de haak in de karper zit. In de meeste gevallen zit de haak voor in de lip van de karper en kun je hem er makkelijk uithalen, maar soms zit die dieper. Wanneer je de haak eruit wilt halen, is het belangrijk dat je in tegengestelde richting drukt. Draai de haak een beetje zodat de bocht naar boven komt en druk de haak eruit. Wanneer je een tang gebruikt kun je voorzichtig de haak met de tang pakken en hierna in tegengestelde richting op duwen. Daarna is het belangrijk dat je de hengel met je haak weglegt, want hiermee voorkom je dat je op je hengel gaat staan en dat de haak weer in de karper kan komen.

Hoe leg je een karper op de onthaakmat

Een karper moet je altijd voorzichtig op de onthaakmat leggen, want anders heb je de kans dat je de karper beschadigd. Wanneer je de karper in het net hebt zitten, moet je hem voorzichtig laag over de grond naar je mat toe tillen. Leg hierna de karper op de natte onthaakmat en bekijk goed of de vinnen mooi langs het lichaam liggen, zodat ze niet kunnen breken. Leg de karper altijd op z’n zij, hierdoor kan die namelijk niet omvallen. Probeer de karper altijd in het midden van je onthaakmat te leggen, want je wilt niet dat de karper van je mat afglijdt.

Hoe zorg je ervoor dat de karper niet spartelt

Wanneer de karper zich angstig voelt, wilt hij proberen weg te komen. Om te voorkomen dat de karper van je onthaakmat valt is het belangrijk dat jij controle over de vis houdt. Als eerste is het belangrijk dat je altijd dicht bij de karper blijft en je handen vrijhoudt. Zo kan je altijd snel reageren wanneer je de karper begint met bewegen. Om ervoor te zorgen dat de karper rustig blijft, kun je zijn ogen bedekken. Leg bijvoorbeeld met het onthaken je hand op de ogen, zodat de karper niet gaat spartelen. Ook zit er bij veel onthaakmatten een flap waarmee je de karper kunt afdekken. Hierdoor kun je de karper beter op de onthaakmat houden. Wanneer de karper begint met spartelen, moet je proberen de karper vast te pakken. Leg je handen op de karper en houd hem op de onthaakmat.

Laat de karper niet uitdrogen

Wanneer je de karper aan het onthaken bent is het belangrijk dat je de karper goed nat houdt, want anders heb je de kans dat de karper uitdroogt. Wanneer je de karper gaat onthaken en vasthoudt is het ook belangrijk dat je natte handen hebt. De karper kun je nathouden door hem op een natte mat te leggen en water over hem heen te gooien. Het uitdrogen gebeurd vooral op het moment dat het een warme dag is, veel zon is of er veel wind aanwezig is.

Laat de karper niet uitdrogen

Hoe behandel je de wond van een karper

Wanneer je ziet dat de karper een wond heeft of dat de haak een klein wondje veroorzaakt heeft, kun je de karper behandelen. Dit doe je vooral wanneer je ziet dat de karper wat bloed verliest. Hierbij moet je de wond van de karper schoonmaken met een doekje en drooghouden. Een wond kan alleen droog behandelt worden. Gebruik een carp care middeltje om de wond te behandelen. De carp care middeltjes zijn verkrijgbaar bij de hengelsportwinkel en op de verpakking staat precies hoe je ze moet gebruiken. Vaak moet je één of meerdere druppeltjes op de karper doen. Zorg er hierna voor dat het middel enige tijd heeft voordat je de karper terugzet.

Hoe behandel je de wond van een karper

Hoe pak je de karper vast

Nadat je de karper hebt onthaakt, wil je natuurlijk een mooie foto maken en de karper goed bekijken. Een karper kan natuurlijk niet te lang op de kant blijven, dus zorg ervoor dat het allemaal niet te veel tijd kost. Zorg er als eerste voor dat je genoeg ruimte hebt, hiermee bedoel ik dat je een vrije onthaakmat hebt en je schepnet en hengel aan de kant liggen. Pak hierna de karper aan de onderkant vast. Dit doe je door met je ene hand de staart te ondersteunen en met je andere hand de voorkant. Je voorste hand moet stabiliteit vinden bij de vinnen. Doe je vingers achter de voorste vinnen van de karper om ervoor te zorgen dat je hem goed vasthebt. Dit doe je door je vingers achter de vinnen te drukken, hierna komen de vinnen naar voren te staan. Houd de karper niet te hoog, zodat hij wanneer die gaat spartelen weer snel dichtbij de grond is en op je onthaakmat kan komen.

Hoe lang kan een karper uit het water

Hoe lang een karper op het droge kan blijven heeft vooral te maken met de omstandigheden. Wanneer het een hele droge en warme dag is, dan kan de karper minder lang uit het water blijven. Ook heeft de leeftijd van de karper hier invloed op. Een oudere karper kan minder lang op het droge blijven dan een jonge karper. Hoe groter de karper is hoe ouder die vaak is. Een karper kan je beter niet te lang uit het water houden. Houd een karper het liefst niet langer dan 5 minuten uit het water.

Op wat voor manier zet je de karper terug in het water

Als laatste moet je de karper nog terug in het water zetten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wanneer het water laag is en de karper niet te groot kun je de karper met je handen in het water leggen. Zelf raad ik dit af, omdat de karper onderweg uit je handen kan vallen.

Je kunt het beste de karper in het water leggen doormiddel van je schepnet of onthaakmat. Leg de karper terug in je schepnet en kijk goed of alle vinnen langs het lichaam liggen. Hierna kun je het net aan de onderkant tillen en de karper rustig in het water leggen. Zorg ervoor dat de karper rustig op adem komt en laat hem daarna rustig wegzwemmen.

Zelf vind ik de onthaakmat beter werken, omdat deze als een soort tas werkt om de karper in het water te krijgen. Zorg bij de onthaakmat ervoor dat de karper er goed inligt. Leg je onthaakmat in het water en laat de karper los. Bij het loslaten in het water hoef je alleen maar de karper voorzichtig van je onthaakmat af te laten glijden.

Op wat voor manier zet je de karper terug in het water