Winde is een vis die valt onder witvis, maar is totaal anders dan een voorn of brasem. Winde reageert heel anders en leeft ook totaal anders. Om deze reden is het niet zo makkelijk om zo maar even een winde te vangen. Om een winde goed te kunnen vangen, heb je wat informatie nodig. Maar hoe kun je dan een winde vangen?

Een winde vangen kun je doen door te gaan vliegvissen, met een drijvende korst of met kunstaas te gaan vissen. Winde komt voor op stromend water zoals riviertjes of kanalen. Ze zijn het beste tussen de maand april en november te vangen en dan vooral tijdens de zomer.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je winde kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat winde precies is, waar je winde kunt vangen, wanneer je winde kunt vangen, hoe je winde het beste kunt vangen en welk aas je moet gebruiken om winde te vangen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je op winde moet vissen en met succes winde kunt vangen.

Wat is een winde

Een winde valt onder de witvis soorten en is een karperachtige. Echter is het zo dat winde heel anders is, dan dat je gewend bent van de andere witvissoorten zoals voorn of brasem. Een winde is een minder schuwe vis en heeft ook een ander leefpatroon. Winde komt namelijk in ander water voor en eet daardoor ook andere dingen.

Winde is een lange vis die erg plat is. De kleur is lichtgrijs en hij heeft veel schubben. Daarnaast is een winde goed te herkennen aan zijn kleine bek die spits loopt. Als je kijkt naar een winde dan heeft hij veel weg van een voorn of een karper. Een winde wordt vaak vergelijken met een kopvoorn, alleen dan de grotere versie ervan. Echter is het zo dat hij echt totaal ander is dan een kopvoorn en daarom ook op een andere manier gevangen wordt.

Wat is een winde

Wanneer plant winde zich voort

De voortplanting van de winde is tijdens het voorjaar. Meestal begint dit rond maart en eindigt het tijdens april. Hiermee zijn ze erg vroeg, in vergelijking met de andere vissen. De meeste vissen planten zich voort rond mei, omdat in deze periode het water goed opgewarmd is. Winde is daarin anders en kan al bij lagere watertemperaturen voortplanten.

Tijdens de paai gaat de winde naar de ondiepere plekken in het water. Dit zijn meestal de zijslootjes en de uitmondingen van een rivier. Wanneer ze bezig zijn met de paai, dan zijn ze niet bezig met eten. Doordat de paai een best zware periode is, moeten de windes weer bij sterken. Ze hebben namelijk veel energie verloren tijdens de paai. Deze energie moeten ze weer terugkrijgen, door te eten. Daarnaast is er tijd nodig voor de nieuwe vissen om uit de eitjes te komen en te groeien. Om deze redenen is er een gesloten tijd besloten, waarbij het verboden is om op winde te vissen. Deze periode is vanaf 1 april tot en met 31 mei.

Waar kun je winde vangen

Winde is een echte liefhebber van stromend water. Winde komt vooral voor op rivieren en kanalen. Met name op de stukken waar een goede stroming staat, kun je winde verwachten. Belangrijk hierbij is dat winde tijdens de paai richting de ondiepere stille stukken trekt. Dit zijn vaak de uitmondingen van een rivier.

Wanneer je gaat vissen op winde is het belangrijk dat je langs de oevers van een rivier bent. Dit zijn vaak de plekken waar veel windes zitten, omdat het ondiep is maar er wel stroming is. Op dit soort plekken stroomt ook veel voedsel wat zij weer kunnen eten.

Daarnaast is het zo dat ook langs de kribbe van een rivier ontzettend veel winde aanwezig is. Dit zijn vaak de plekken waar je als visser ook makkelijk kunt komen. Het is wel belangrijk dat je oppast voor je eigen veiligheid. Ook moet je niet te dichtbij komen, omdat je anders de windes kunt verjagen.

In Nederland zijn de echte hotspots de kribben langs de Waal, de Maas, de Lek en de Ijssel.

Lees hier meer over waar je winde kunt verwachten.

Waar kun je winde vangen

Wanneer kun je vissen op winde

Winde is echt een vis die een beetje warm water nodig heeft. In de winter is het daarom erg lastig om winde te vangen. Dit komt omdat winde vooral op het oppervlak gevangen wordt. In de winter is het water erg koud, waardoor vissen passiever worden. Als het dan een dag warmer is, dan zal alleen het oppervlakte opwarmen. Hierdoor kunnen er ontzettend veel temperatuurschommelingen plaatsvinden in het oppervlak. Om deze reden trekken windes in de winter naar de bodem toe. Hier is de temperatuur constanter.

Winde is te vangen vanaf maart, omdat in deze periode het water al kan opwarmen. Daarnaast is winde een vis die beter tegen de kou kan en daardoor eerder weer actief wordt. Tijdens de hele zomer is winde goed te vangen en dat gaat door tot ongeveer november.

De beste periode om winde te vangen is tijdens de volle zomer. Dit zal zijn tussen juni en september. Tijdens dit moment zijn de temperaturen vaak erg hoog, waardoor het erg aantrekkelijk is om naar het oppervlak te gaan. Daarnaast is het zo dat windes in deze periode veel zwemmen, waardoor ze ook energie verliezen wat weer bijgevuld moet worden.

Winde vangen in de zomer

Wanneer je in de zomer gaat vissen op winde, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de zon. Het is namelijk zo dat het tijdens de zonuren erg lastig is om winde te vangen. In deze periode is het vaak te warm, waardoor windes minder actief worden en kiezen voor de schaduwplekken.

Als je tijdens de zomer op windes gaat vissen, dan is het aan te raden om buiten de zonuren te gaan vissen. De beste periode is voordat de zon opkomt, maar dat is in de zomer vaak erg vroeg. Het is ook mogelijk om winde te vangen tijdens de zonsondergang. Dit is vaak een betere tijd, omdat je dan wat langer de tijd hebt om te vissen. Meestal start dit zo vanaf 20.00 uur en gaat het door totdat het echt donker is. Wanneer het te donker is, dan is het ook niet meer mogelijk om het goed te zien.

Winde vangen in de zomer

Hoe kun je winde vangen

Nu je precies weet wanneer en waar de winde actief is, kunnen we het hebben over hoe je een winde kunt vangen. Windes vangen kun je op meerdere manieren doen. De bekendste manier om winde te vangen is met brood. Als je winde gaat vangen met brood, dan doe je dit met de broodkorst. Hierbij ga je dus drijvend vissen op winde en moet je goed observeren. Met het drijvend vissen heb je vaak het probleem dat je niet ver kunt werpen. Houd hier ook rekening mee en neem eventueel een float, zodat je meer werpgewicht hebt.

Daarnaast is het ook mogelijk om winde te vangen met kunstaas. Winde is namelijk een actieve vis en pakt best makkelijk aas wat een beetje op het oppervlak zit. Hierbij hoort ook het kunstaas. Winde heeft over het algemeen geen grote bek en daarom is het niet handig om te gaan vissen met groot kunstaas. Vaak is dit te groot en het zorgt ervoor dat je veel missers gaat krijgen. Je kunt beter gebruik maken van een kleiner stuk kunstaas zoals een kleine spinner of een kleine plug. Bij de plug is het wel aan te raden om een plug te nemen met geen of een kleine lip. Wanneer je een plug hebt met een te grote lip, krijg je dat hij te diep het water in gaat.

Tot slot is het ook mogelijk om te gaan vliegvissen op windes. Bij het vliegvissen ben je ook op het oppervlakte aan het vissen. Als vlieg moet je gebruik maken van een kleine vlieg, omdat hij anders niet goed in de bek van de winde past.

Welk aas kun je gebruiken voor winde

Zoals ik hierboven al beschreef, is het zo dat winde op veel verschillende manieren te vangen is. Belangrijk hierbij is dat je ook het juiste aas gebruikt om winde te vangen. Voor het oppervlakte vissen is het zo dat het beste de broodkorsten werken. Het is ook mogelijk om met de korst van een pistoletje te vissen. De korst die je gebruikt mag best groot zijn, omdat het brood zacht wordt door het water en daardoor kan de vis het makkelijk inslikken.

Bij het vangen van windes met kunstaas, kun je het beste gebruik maken van een spinner. Pak een klein spinnertje met een enkel blad. Deze zijn erg aantrekkelijk voor windes en ze maken ook een klein beetje geluid onderwater. Daarnaast is een kleine hardbait plug met een kleine lip ook goed. Vaak hebben dit soort plugs een rateltje, wat de vis nog meer aantrekt.

Voor het vliegvissen kun je gebruik maken van een kleine vlieg, die blijft drijven. Het is daarnaast ook mogelijk om dit te doen door gebruik te maken van een nimf. Een nimf moet een insect nabootsen en is langwerpig, maar erg klein. Als laatste wilt een mini streamer ook goed werken.

Welk aas kun je gebruiken voor winde

Moet je ook voorvoeren bij windes

Wanneer je op windes gaat vissen, dan hoef je in de meeste gevallen niet voor te voeren. Het is vooral belangrijk dat je een school windes vindt en deze uitdaagt om je haakaas te pakken. Wel is het mogelijk om voor te voeren, maar dit zal alleen bij het oppervlakte vissen zijn. Hierbij kun je ervoor kiezen om wat korsten in het water te gooien en af te wachten totdat de vissen beginnen te azen. Dit is een erg goede manier van het oppervlakte vissen, omdat je er dan zeker van bent dat je bij azende windes aan het vissen bent.

Moet je ook voorvoeren bij windes