Een van de leukere manieren om zeelt te vangen, is door met de vaste stok op ze te gaan vissen. Het leuke van de vaste stok is dat je meer de kracht van de vis zult voelen. Hierdoor heb je ook erg veel plezier aan de kleinere vissen. Toch is het vissen met de vaste stok niet erg makkelijk. Maar hoe kun je op zeelt vissen met de vaste stok?

Met de vaste stok op zeelt vissen kun je het beste doen met een hengel van 5 meter lang. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van een top elastiek, omdat je hiermee meer controle houdt over de zeelt. Tot slot kun je het beste vissen bij een water met niet te veel obstakels.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je met de vaste stok op zeelt kunt vissen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een vaste stok is, waar je het beste gebruik kunt maken van de vaste stok, waar je op moet letten bij het materiaal van de vaste stok, welke vaste stok je voor zeelt nodig hebt en welk aas je het beste kunt gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met de vaste stok op zeelt moet vissen.

Wat is een vaste stok

Een vaste stok is een hengel waarbij je niet gebruik maakt van een molen. Bij dit soort hengels bepaal je van tevoren hoeveel lijn je gaat gebruiken. Tijdens het binnenhalen van de vis heb je geen molen om mee in te draaien. Ook kun je de zeelt niet meer lijn geven, op het moment dat hij veel kracht uitoefent.

Vaste stokken zijn over het algemeen erg lang. Deze hengels zijn namelijk zo gemaakt dat ze aardig wat kracht aankunnen, maar dat ze ook op wat verdere afstanden alsnog te gebruiken zijn, om vissen mee te vangen. Het is namelijk zo dat je met dit soort hengels niet kunt werpen.

Al met al is een vaste stok dus een totaal andere hengel, dan je normale penhengel. Mocht je met de vaste stok willen vissen, is het belangrijk dat je je van tevoren even goed inleest.

Wat is een vaste stok

Waarom is het zeelt vissen met de vaste stok zo leuk

Normaal gesproken is het zo dat je met het vissen op zeelt, best veel controle hebt over de vis. Je maakt hier namelijk gebruik van een geschikte molen en een goede hengel. Hierdoor kun je zelf bepalen hoeveel lijn je de vis geeft en wanneer jij goed kracht zet.

Bij het vissen met de vaste stok is dit allemaal niet mogelijk. Hier is het juist zo dat de vis meer controle heeft over jou. Je moet meer moeite doen, om ervoor te zorgen dat je controle houdt over de vis. Hierdoor wordt het erg leuk om op zeelt te vissen, omdat je op een net andere manier te werk moet gaan.

Het leuke van het zeelt vissen met de vaste stok, is dat je veel meer kracht gaat voelen op de hengel. Door het gebruik van een elastiek kun je de vis moe maken, maar dit gebeurt niet binnen enkele seconden. Met de vaste stok duurt het vaak wat langer, voordat de vis moe is. Hierdoor heb je ook meer tijd nodig om de vis binnen te halen en is het daardoor een leukere sport.

Waarom is het zeelt vissen met de vaste stok zo leuk

Waar kun je de vaste stok voor zeelt het beste gebruiken

Op het moment dat je met de vaste stok gaat vissen, is het belangrijk dat je een beetje rekening houdt met verschillende problemen. Als eerste kun je niet werpen, omdat je geen molen hebt. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed bekijkt hoever je hengel kan komen en waar je dan precies wilt vissen.

Daarnaast is het zo dat je ook niet op kleine plekken kunt vissen. Je moet het voornamelijk hebben van een open water, waarbij je niet te veel obstakels om je heen hebt. Je kunt namelijk niet makkelijk gebruik maken van een vaste stok, bij een water met veel bomen.

Nu je dit in je achterhoofd houdt, is het belangrijk om na te gaan op wat voor wateren zeelt dan precies zit. Zeelt is een vis die voornamelijk voorkomt op wateren met veel waterplanten. Dit is een prima plek om te gaan vissen, maar houd er wel rekening mee dat je minder controle hebt over de vis. Je kunt er bijvoorbeeld beter voor kiezen om bij niet te veel obstakels te vissen, of om niet te dicht bij deze obstakels te vissen.

Een goed water om met de vaste stok op zeelt te vissen, is in een polderkanaal. Vaak heb je hier wel te maken met wat bomen, maar het zal niet een heel bos zijn.

Voor mij is een andere optie een groot meer of een vijver. Bij beide opties heb je vaak plekken waar je perfect kunt zitten, zonder dat je last hebt van de obstakels.

Wat zijn de plekken waar je precies moet vissen

Nu je weet op welk water je kunt vissen, moeten we nog kijken waar je precies je aas moet leggen in het water. Zeelt is een vis die vooral op de bodem aast. Om deze reden moet je ervoor zorgen dat je sowieso op de bodem gaat vissen. Daarnaast raad ik het aan om goed te kijken naar mooie plekken met obstakels. Voorkom te dicht in bij riet vissen, want dit gaat ervoor zorgen dat de vis in het riet verdwijnt en daarna van de haak afgaat. Zelf probeer ik 1 meter van het riet vandaan te vissen, maar het liefst nog wat verder.

Een andere goede optie is om bij waterlelies te vissen. Het grote voordeel hiervan, is dat de vissen beschut zijn en daardoor makkelijker gaan azen.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over waar je op zeelt het beste kunt vissen.

Wat zijn de plekken waar je precies moet vissen

Welke vistechniek voer je uit bij het vissen met de vaste stok

Met de vaste stok zijn er twee verschillende technieken die je kunt uitvoeren. Een van deze technieken is, door te gaan penvissen op zeelt. Het mooie van deze techniek, is dat je hierbij perfect de dobber kunt krijgen op de plek waar je wilt. Normaal gesproken heb je bij het penvissen te maken weinig werpgewicht. Met de vaste hengel maak je gebruik van de hengellengte, waardoor je zelf kunt bepalen waar je je aas wilt hebben.

Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan feedervissen. Bij het feedervissen heb je wel te maken met een zwaardere montage, waardoor het belangrijker wordt om een stevigere hengel te gebruiken. Maak om deze reden gebruik van een wat stuggere hengel. Stel dat je geen hele stugge hengel kunt vinden, dan kun je ervoor kiezen om wat korter te gaan vissen.

Lees hier meer over het feedervissen op zeelt.

Penvissen op zeelt

Waar moet je op letten bij het materiaal

Voor het vissen met de vaste stok heb je verschillende materialen nodig. Denk hierbij aan een hengel, lijn, haak en eventueel een dobber of korf. Bij het feedervissen heb je ook verschillende onderlijnen, die je kunt inzetten. Hieronder neem ik je mee in alle verschillende materialen die je nodig hebt bij het vissen met de vaste stok op zeelt.

Wat voor vaste stok heb ik nodig voor het vissen

Voor het materiaal is het natuurlijk belangrijk om als eerste een goede vaste stok te hebben. Er zijn ontzettend veel verschillende vaste stokken op de markt en daarom is het belangrijk dat je hier goed naar gaat kijken. Er zit bijvoorbeeld verschil in lengte, gewicht, flexibiliteit, aantal delen en inschuifbaarheid. Voor de meeste vissers raad ik een 5 meter lange hengel aan, met daarbij een gemiddelde flexibiliteit. Dit is namelijk omdat deze lengte niet gelijk veel te lang is en je genoeg controle over de vis houdt.

Wat voor vaste stok heb ik nodig voor het vissen

Wat voor lijn kan ik het beste gebruiken bij het vissen op zeelt

De lijn is bij het vissen op zeelt niet erg lastig. Voor het penvissen wil je het liefste zo dun mogelijk gaan vissen en daarom kun je het beste kiezen voor een 20/100 hoofdlijn. Houd er wel rekening mee dat je bij obstakels een iets dikkere hoofdlijn moet gebruiken. Je kunt ongeveer gaan tot 25/100.

Met het feedervissen kun je beter voor 22/100 tot 25/100 lijn gaan. Hier heb je vaak iets meer gewicht aan je lijn zitten, waardoor dit meer stevigheid biedt.

Voor het materiaal van je hoofdlijn, wil je het liefste dat hij een beetje flexibel is. Dit krijg je het beste voor elkaar wanneer je gebruik maakt van een nylon lijn. Een nylon lijn heeft namelijk een klein beetje rek, waardoor de zeelt wat ruimte heeft om te bewegen. Ga daarom niet voor een gevlochten lijn, want deze is te stug.

Vaste stok met elastiek montage

Aan deze hoofdlijn moet je een elastiek gaan maken. Het voordeel van een elastiek, is dat je nog meer rek in je lijn hebt zitten, waardoor je beter de vis onder controle kunt houden. Hierbij is het zo dat je het topelastiek aan de binnenkant van je hengel doet en er daarmee voor zorgt dat er rek in je lijn zit. Op het moment dat er aan je lijn getrokken wordt, gaat deze elastiek eruit.

De kleur van je onderlijn betekent de trekkracht die deze aankan. Hieronder heb ik een tabelletje gemaakt met de verschillende waardes:

KleurDiameter (in mm)Trekkracht (in kg)
Fluorgroen0.660.9
Fluororanje0.751.4
Pro blauw0.861.8
Helderrood0.932.3
Heldergeel1.063.1
Fluorroze1.123.3
Helderpaars1.23.6
Heldergroen1.44.6

In de meeste gevallen zul je met een Pro blauw of Helderrode elastiek goed uit de voeten kunnen.

Hoe maak je het elastiek vast aan je hengel

Aan de onderkant van je hengel heb je een dopje zitten. Wanneer je dit dopje eruit haalt, krijg je aan de onderkant een haakje. Aan dit haakje kun je je elastiek vastmaken. Hiervoor is het belangrijk dat je eerst het elastiek door alle delen van je hengel haalt. Hierna kun je met een knoop je elastiek vastmaken. Zelf kies ik ervoor om het elastiek vast te maken doormiddel van een bloedknoop.

  • Met de bloedknoop haal je als eerste je lijn door het oogje heen.
  • Hierna doe je de lijn dubbel, waardoor je een lus krijgt.
  • Draai vervolgens het uiteinde 6 keer om je lijn heen.
  • Hierna haal je het uiteinde door het lusje heen.
  • Vervolgens ontstaat er een nieuwe lus en hier haal je ook het uiteinde doorheen.
  • Tot slot maak je het een beetje nat en trek je de knoop dicht.

Je hoofdlijn kun je aan je elastiek vastmaken doormiddel van de dubbele bloedsknoop. Deze werkt eigenlijk hetzelfde als hierboven, alleen doe je nu twee knopen in elkaar. Dit betekent dat je eerst je andere knoop moet maken, voordat je deze aantrekt.

Hoe maak je het elastiek vast aan je hengel

Welke onderlijn kun je gebruiken bij het vissen met de vaste stok

Op het moment dat je gaat feedervissen, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een onderlijn. Zelf raad ik het aan om deze onderlijn simpel te houden, omdat je snel moet aanslaan. Het liefste vis ik zelf met een method feeder of korf in het midden van mijn hoofdlijn en onderlijn.

Als onderlijn maak ik gebruik van een lijntje van 15 centimeter lang van 18/100 nylon. Aan deze onderlijn maak ik een haakmaat 10. De haak die ik gebruik is in de meeste gevallen een kurv haak, omdat deze een goede inhaking heeft.

Lees hier meer over welke onderlijn je voor zeelt kunt gebruiken.

Welke onderlijn kun je gebruiken bij het vissen met de vaste stok

Hoe moet je vissen met de vaste stok

Nu je precies weet wat je allemaal nodig hebt, is het nog belangrijk dat je weet hoe je met een vaste stok moet gaan vissen. Als eerste is het belangrijk dat je bij het ‘inwerpen’ ervoor kiest om je hengel naar achter te doen en hierna naar voren te schuiven, zodat je de haak precies op de plek krijgt waar je hem wilt hebben.

Bij het aanslaan en binnenhalen, is het belangrijk dat je een goede tik omhoog geeft en hierna de vis onder controle probeert te houden. Ga niet te veel aan de hengel trekken, maar probeer de zeelt moe te maken door het elastiek.

Op het moment dat de zeelt minder weerstand biedt, kun je de hengel weer naar achter schuiven. Op het moment dat je niet veel ruimte hebt en je hebt een hengel in meerdere delen, kun je er zelfs voor kiezen om de delen er één voor één af te halen.

Een belangrijke tip bij het vissen met de vaste stok is, dat je gebruik moet maken van een hengelsteun. Een vaste stok kan soms best zwaar zijn en een hengelsteun zorgt ervoor dat je niet de hele tijd je hengel in de hand moet houden. Hierdoor kun je makkelijker vissen en heb je niet het probleem dat je arm moe wordt. Wanneer je beweging bij je hengel ziet, kun je ervoor kiezen om de hengel uit de steun te halen en aan te slaan.

Welke lengte moet je vislijn zijn bij een vaste stok

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten met wat voor lengte lijn je moet vissen. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat je ook te maken hebt met de rek in je elastiek. Hierdoor hoef je niet per se met een super lange lijn te vissen, omdat je al wat extra lengte hiervan krijgt. Belangrijk is dat je bij het optuigen van je hengel wel genoeg lijn gaat gebruiken en niet te pas doet. Stel dat je bijvoorbeeld van montage wilt wisselen, is het belangrijk dat je niet in één keer je hele lijn moet vervangen omdat deze te kort geworden is.

Daarnaast is het tijdens het vissen belangrijk dat je lijn niet even lang of langer dan je hengel is. Zelf kies ik er eigenlijk altijd voor om mijn lijn maximaal 2/3 van de hengellengte te doen. Hierdoor zorg ik ervoor dat mijn lijn altijd korter is dan mijn hengel en ik daardoor goed controle erover kan houden. Stel dat ik op een kortere afstand ga vissen, dan kies ik er uiteraard voor om mijn lijn ook korter te doen.

Met wat voor aas kun je goed zeelt vangen

Tot slot is het belangrijk om nog te kijken naar wat voor aas goed werkt voor zeelt. Zelf maak ik bij het vissen met de vaste stok op zeelt geen gebruik van een hair. Hierdoor krijg je dat best veel aas al afvalt, omdat het niet op een haak geprikt kan worden. Mijn voorkeur gaat bij beide vistechnieken uit naar maden. Het vissen met maden is gewoon erg effectief, omdat het voor een zeelt goed opvalt en het ze ook erg aantrekt. Hierbij kies ik ervoor om de maden alleen in hun kontje te prikken en meestal doe ik er twee aan de haak.

Daarnaast maak ik vaak gebruik van mais, omdat mais lang houdbaar is. Hierdoor vind ik het fijn, omdat ik makkelijker mijn sessies kan inplannen. Met kleinere haken kies ik er vaak voor om maximaal drie korrels op de haak te prikken. Hiermee zorg ik ervoor dat ik goed de haak bedek, maar wel dat ik mijn haakpunt vrijhoud.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over welk aas voor zeelt werkt.

Met wat voor aas kun je goed zeelt vangen