Karpervissen met kikkererwten is niet super populair. De ene heeft het nog nooit gebruikt en de ander vindt dat er dressuur op zit. Wanneer je juist opzoek bent naar een aasje wat niet veel mensen gebruiken, dan is het aan te raden om eens naar kikkererwten te kijken. Het wordt juist niet veel gebruikt en het trekt echt de karper aan. Maar hoe kun je dan precies karpervissen met kikkererwten?

Kikkererwten behoren tot natuurlijk aas. Hierdoor is het niet lastig om de karper dit te laten eten. Je kunt je eigen kikkererwten bereiden, waardoor je ze nog aantrekkelijker kunt maken. Bij het penvissen, statisch vissen en feedervissen kun je kikkererwten gebruiken. Je kunt er ook mee voorvoeren.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je kunt karpervissen met kikkererwten. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over waarom kikkererwten zo goed werken, wanneer je ze het beste kunt gebruiken en hoe je ze eventueel kunt bereiden. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je kunt karpervissen met kikkererwten.

Waarom is de karper dol op kikkererwten

De karper heeft altijd een voorkeur op natuurlijk voedsel. Dit is namelijk voedsel wat voor de karper herkenbaar is, waardoor hij het sneller pakt. Kikkererwten behoren tot dit type voedsel. Daarnaast hebben kikkererwten een goede smaak en je kunt er je eigen smaak aan toevoegen. Het wordt hierdoor alleen maar aantrekkelijker voor de karper om dit type aas te pakken.

Ook is het zo dat kikkererwten niet heel zwaar voedsel is. Het is smaakvol, maar het verzadigd de karper niet snel. Het is daarom perfect om te gebruiken als haakaas, maar je kunt er ook goed meer voorvoeren.

Tot slot kun je kikkererwten heel gemakkelijk bewaren, waardoor je ze niet in een keer hoeft op te maken. Je kunt ze makkelijk aanschaffen en het is niet heel duur aas. Dit zorgt ervoor dat je voor best een betaalbare prijs, een goed stuk aas hebt om mee voor te voeren en te vissen.

Waarom is de karper dol op kikkererwten

Welke soorten kikkererwten zijn er

Kikkererwten zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten. Als eerste heb je de kikkererwten die je in een blik koopt, dit zijn de (verse) kikkererwten. Heel vers zijn ze natuurlijk niet, maar je kunt ze prima gebruiken wanneer je een korte sessie wilt houden. Deze hoef je namelijk niet eerst voor te bereiden. Deze zijn kant en klaar te gebruiken, maar hebben daardoor niet perse een echt opvallende flavour.

Naast de kikkererwten uit blik, heb je ook nog de gedroogde variant. Bij deze ben je verplicht om ze eerst te weken en te koken, want ze zijn anders schadelijk voor de karper. Het grote voordeel van deze is, dat het een stuk goedkoper is dan de normale kikkererwten. Deze koop je namelijk in grotere aantallen en daardoor ben je iets goedkoper uit. Ook is het zo dat je hieraan allemaal smaakjes kunt toevoegen tijdens het koken, waardoor ze super aantrekkelijk worden.

Welke soorten kikkererwten zijn er

Hoe kun je kikkererwten koken voor de karper

Wanneer je ervoor kiest om gedroogde kikkererwten te kopen, dan is het belangrijk dat je deze als eerste gaat koken. Dit is niet heel lastig om te doen, maar het kost wel even wat tijd. Als eerste is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat ze genoeg vocht opnemen. Dit doe je door ze eerst te laten weken. Hierna kun je ze gaan koken.

Het weken duurt, qua tijd, het langste. Voor het weken moet je de kikkererwten in een emmer doen, die groot genoeg is. Hierna moet je er aardig wat water bij doen. Doe er zoveel water bij dat alle erwten aan het drijven zijn. Hierna moet je de erwten 12 uur lang laten staan, in een ruimte die niet te heet en te koud is. De erwten moeten namelijk het vocht opnemen en het moet niet bevriezen of verdampen.

Na die 12 uur is het zo dat het vocht uit de emmer is en in alle erwten zit. Nu is het de bedoeling dat je de erwten gaat koken. Belangrijk is dat je vers water gebruikt voor het koken en dit 30 minuten lang doet. Tijdens het koken kun je extra smaken toevoegen, om de erwten meer op smaak te brengen. Zelf maak ik hier altijd gebruik van verse ingrediënten. Het liefst gebruik ik knoflook hiervoor.

Hoe kun je de kikkererwten bewaren

Wanneer je teveel kikkererwten gemaakt hebt voor de sessie die je gaat vissen, dan is het aan te raden om een deel te bewaren. Wanneer de erwten goed zijn afgekoeld kun je ze gaan invriezen. Als eerste voeg ik wat extra zout toe, zodat ze niet zuur gaan worden. Hierna kun je ze in de vriezer bewaren.

Op het moment dat je ze wilt gebruiken, kun je ze het beste een dag ervoor uit de vriezer halen. Bevroren kikkererwten werken namelijk minder goed, omdat de geurstoffen er moeilijker uit komen. Na bewerking kun je deze erwten wel een jaar bewaren. Controleer wel van te voren goed of ze nog goed zijn.

Geef extra attractie aan je karper kikkererwten

Een handige truc om je erwten nog aantrekkelijker te maken, is door ze in tomatensoep te koken. Als je water gebruikt, dan zuigen ze zich vol met water, maar wanneer je het met tomatensoep doet, dan zuigen ze zich vol met tomatensoep. Hierdoor krijgen ze de geur van tomaten en een rode kleur. Belangrijk is wel dat je het dan hier bij laat. Voeg geen extra smaken toe, want anders worden je erwten te overdreven. Hierdoor ga je juist geen karpers vangen.

Geef extra attractie aan je karper kikkererwten

Op welk water kun je karpervissen met kikkererwten

Karpervissen met kikkererwten kun je eigenlijk wel op de meeste wateren doen. Het is een allround stuk aas, wat je in de meeste omstandigheden kunt gebruiken. In de polder zal het waarschijnlijk iets meer lonen om met kikkererwten te vissen, omdat dit meer herkent wordt als natuurlijk voedsel.

Echter zal de karper op groot water ook niet snel de kikkererwt laten liggen. Het gaat er wel om dat je op zo’n water goed opzoek gaat naar de karper en wellicht een voerstek aanmaakt. Wanneer je dit niet doet, dan moet de karper je kikkererwt toevallig zien.

Zelf vis ik veel op een kanaal en hier maak ik ook gebruik van kikkererwten. Zowel als haakaas als door mijn lokvoer. Het is wel belangrijk dat ik de karper naar een bepaalde plek lok, want zo ben ik er zeker van dat de karper snel mijn kikkererwten opmerkt en meeneemt.

Op welk water kun je kikkererwten gebruiken

Wanneer werken kikkererwten goed tijdens het karpervissen

Kikkererwten zijn perfect het hele jaar door te gebruiken. Het grote voordeel is dat een kikkererwt een karper nooit zal verzadigen. Hierdoor zit hij er niet snel vol van en blijft hij eten. In de winter eet de karper een stuk minder, waardoor het goed werkt om met kikkererwten te vissen. Voer iets minder en doe er één aan de haak. Je zal zien dat je al snel een karper vangt.

In het voorjaar gaat het vaak los met de karpers en beginnen ze steeds iets actiever te worden. Door gebruik te maken van kikkererwten verleidt je de karper gemakkelijk, omdat hij het ziet als natuurlijkvoedsel. Hij hoeft er minder aan te wennen, waardoor je al snel een karper aan de haak slaat.

In de zomer is het belangrijk dat je de karper actief houdt met eten. Vooral aan het einde van de zomer is de karper druk bezig met zich vol te eten. Dit komt namelijk omdat hij zich voorbereidt op de winter en daarvoor genoeg reserve moet opbouwen. Een voerplek is zo leeg gegeten en vooral met kikkererwten. Doordat het niet zo voedzaam is, kan de karper ervan blijven eten. In deze periode is het vaak aan te raden om niet alleen je voerstek vol te gooien met kikkererwten of ervoor te kiezen om regelmatig bij te voeren.

Met welke vistechniek kun je karpervissen met kikkererwten

Kikkererwten kun je bij veel verschillende manieren van het karpervissen gebruiken. Het is best een allround aasje en kun je zowel klein als groot gebruiken.

De beste manier is door kikkererwten te gebruiken bij het penvissen. Hierbij kun je vaak gebruik maken van één erwt op de haak of hair. Doordat je hier vaak kleine plekjes maakt, kun je heel goed gebruik maken van de andere kikkererwten die je hebt.

Een andere mooie manier is door te gaan feedervissen. Bij het feedervissen kun je mooi gebruik maken van stickmix en daarop één of twee kikkererwtjes. Pellets gebruik ik zelf niet bij kikkererwten, omdat deze teveel de aandacht van de karper trekken.

Als laatste kun je ook statisch gaan karpervissen met kikkererwten. Hierbij maak je gebruik van een hair met daarop meerdere kikkererwten. Je kunt er prima 6 op doen. Mocht je de grote karpers vangen, dan pakken ze makkelijk je aas. Bij de kleinere karpers kun je beter 3 of 4 erwten gebruiken.

Moet je kikkererwten op de haak of hair doen

Of je de kikkererwten aan de haak of op de hair moet doen, hangt echt af van de kikkererwten die je gebruikt. De kikkererwten uit blik zijn over het algemeen iets minder sterk. Hierdoor kun je ze niet op de haak doen. Wanneer je ze op de haak probeert te doen, dan breken ze. Op de hair kan wel, maar het moet wel voorzichtig.

De gedroogde kikkererwten zijn wel voor beide te gebruiken. Na het koken zijn deze stevig, waardoor ze niet uit elkaar vallen. Zelf doe ik deze liever op de haak, want dat vind ik prettiger vissen. Echter maakt het niet heel veel uit. Wel is het zo dat je bij het statisch vissen het wel op de hair doet. Bij het feedervissen en penvissen kan je kiezen.

Moet je kikkererwten op de haak of hair doen

Kun je ook voorvoeren met kikkererwten

Zoals ik eerder al vertelde is het super handig om de kikkererwten te gebruiken tijdens het voorvoeren. Ze vullen niet, waardoor je er aardig wat van kunt voeren. Door zo’n grotere stek te maken zorg je er ook voor dat je gelijk meer de aandacht trekt.

Het liefste gebruik ik mijn kikkererwten door een ander voertje heen. Zelf voer ik dus niet met alleen kikkererwten, omdat ik de kracht hier niet goed genoeg voor vind. Zelf maak ik dan gebruik van een partikel mix met wat gecrushte boilies en kikkererwten. Echter is het wel mogelijk om alleen met kikkererwten te voeren.

Kun je ook voorvoeren met kikkererwten