Een graskarper vangen, is iets wat veel mensen willen doen. Een graskarper is namelijk een super bijzondere vis en deze laat zich niet zomaar vangen. Daarnaast zitten graskarpers in specifiek water, waardoor het niet makkelijk is om ze te vangen. Hierdoor is het altijd goed om even eerst onderzoek te doen naar hoe je hem kunt vangen en wat je daarvoor allemaal moet doen. Maar hoe kun je dan precies een graskarper vangen?

Wanneer je een graskarper wilt vangen, is het belangrijk dat je goed gaat kijken naar waar ze zitten. Graskarpers komen voor in heel Nederland en bevinden zich in water bij de planten. Ze hebben een harde snavelvormige bek, waardoor je een scherpe haak moet hebben om deze goed te kunnen zetten.

Hierboven heb ik in het kort uitgelegd hoe je een graskarper kunt vangen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. Ik ga het hebben over wat een graskarper precies is, waarom een graskarper zo moeilijk is om te vangen, waar je ze kunt vangen, met welke technieken ze te vangen zijn en wat het beste aas is om te gebruiken. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je een graskarper kunt vangen.

Wat is een graskarper

Een graskarper is een hele andere soort karper, dan de normale schubkarper of een spiegelkarper. Als eerste is de bouw van een graskarper totaal anders. Deze karpers worden niet super dik, maar worden juist heel langwerpig. Graskarpers worden makkelijk tussen de 1 meter en 1,5 meter. Hierdoor kunnen ze super snel zwemmen door het water en leggen ze gemakkelijk kilometers af opzoek naar voedsel. Dat ze zo snel kunnen zwemmen zal je ook merken tijdens een dril.

Naast de lengte is de rugvin van de karper ook totaal anders. Dit is een zeer korte rugvin die in de vorm is van een driehoek. Wanneer het warm weer is en je bent bij een groepje graskarpers, dan zal je vast wel van die vinnen uit het water zien steken.

Ook is het zo dat de kop, en vooral de bek, van een graskarper totaal anders is. Ze hebben een veel spitsere kop. De bek van de graskarper loopt naar een punt toe. Hierdoor lijkt het meer alsof hij een soort snavel heeft. Het bijzondere is dat een graskarper ook geen lippen heeft. Hij heeft een keiharde snavel. Dit zorgt ervoor dat het ook harder is, wanneer je de haak wilt zetten. De vorm van de bek is puntig, zodat ze makkelijker plantjes kunnen eten. Hij graast niet echt over de bodem opzoek naar voedsel. Ook heeft hij geen baarddraden.

Wat is een graskarper

Wat eten graskarpers

Zoals de naam al zegt, eet een graskarper plantaardig voedsel. De graskarper is ook uitgezet in Nederland om planten te eten. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen over begroeiing ontstaat aan de waterkant. De plantjes worden hierdoor aan het water gesnoeid door de natuur.

Een graskarper eet tegenwoordig van alles. In de basis eet een graskarper plantaardig voedsel, zoals zachte groene waterplanten. Hiermee hebben we het over draadalg en waterpest. Ook eet een karper de kleine scheutjes van riet op. Deze zijn nog groen en zacht, waardoor het voedzaam en makkelijk te verteren is voor de karper.

Is een graskarper wel een karper

Veel mensen zeggen dat een graskarper niet een karper is. Ze vinden hem veel meer lijken op een kopvoorn. Hij heeft inderdaad veel weg van de kopvoorn. De bouw is hetzelfde, want ze hebben allebei een smal en langwerpig lichaam. Daarnaast hebben ze een punt bek en een korte rugvin.

Echter behoort de graskarper wel echt tot de karpers. Het is officieel een Aziatische karper soort. Hierdoor is de graskarper een uitheemse soort in Nederland. Dit betekent dat hij alleen hier leeft, doordat hij uitgezet is door de mens.

Daarnaast is het zo dat de graskarper zichzelf niet kan voortplanten in Nederland. Graskarpers worden dus niet meer in het water waar ze zitten, tenzij ze extra worden uitgezet.

Op wat voor water zit graskarper

Het is dus zo dat graskarper uitgezet moet worden, voordat hij daadwerkelijk in een water kan zijn. Graskarpers worden vooral uitgezet op water waar veel waterplanten aanwezig zijn en waar genoeg ruimte is voor de karper. Het is belangrijk dat de karper genoeg zwemruimte heeft en meerdere kanten op kan.

Graskarpers komen in Nederland voor op rivieren, kanalen, meren, sloten en polders. Daarnaast is het ook zo dat de karpers meer richting de stad trekken vanaf de grotere wateren. Hierdoor zitten ze ook veel in de binnen wateren van de stad. Het is dus ook mogelijk om ze te vangen in de grotere sloten van bekende steden.

Op wat voor water zit graskarper

Wat zijn goede graskarper stekken

Zoals je nu weet is het zo dat graskarpers voorkomen bij waterplanten. Het is dus belangrijk om hier op te mikken. Graskarpers zijn hele schuwe vissen en ze zitten voornamelijk in de rustigere hoekjes. Je kunt daarom het beste mikken op plekken waar het niet druk is. Ook helpt het om op plekken te zitten die uit de wind of zware stroming liggen. Dit zorgt namelijk ook voor meer rust op een stek.

Op een water zitten graskarpers niet diep, want hier groeien de waterplanten niet. Ze zitten voornamelijk hoger in het water of op het oppervlak. Het werkt daarom heel goed om het water goed af te speuren en opzoek te gaan naar diepte verschillen. Wanneer het water een stuk hoger is, dan zal je zien dat de graskarpers daar zitten. Vaak is het namelijk ook zo dat er op het ondiepere stuk meer waterplanten groeien.

Een graskarper is in de keuze van stekken wel een beetje anders, dan de (normale) karpers. Je ziet hier echt dat ze niet op de normale stekken zitten, zoals bruggen en steigers. Je moet dus echt mikken op plekken met veel begroeiing. Het is daarom ook beter om naar wat natuurlijkere plekken te gaan, in plaats van de kale stukken in het water.

Wat zijn goede graskarper stekken

Wanneer kun je het beste op graskarper vissen

Graskarper is een echte liefhebber van het warme weer. Juist met warm weer zal je zien dat hij richting het oppervlak trekt om te azen. Een graskarper wordt tijdens het voorjaar actiever en begint met eten van de jonge plantjes. Tijdens de zomer is hij op z’n actiefst. Graskarpers zijn op z’n actiefst tussen de 20 – en 30 graden. Hierbij zie je dat hij makkelijk zijn eigen lichaamsgewicht op een dag kan eten. Daarnaast houdt een graskarper ontzettend van een hoge luchtdruk.

Onder deze temperaturen is de graskarper best kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat je voorzichtig met deze vis omgaat en niet te lang de karper buiten het water houdt. Hiermee zorg je ervoor dat je het veilig voor de vis houdt.

Wanneer kun je het beste op graskarper vissen

Hoe vind je graskarpers

Graskarpers vinden is best lastig, want ze zijn ontzettend schuw. Ze zijn een stuk schuwer dan een schubkarper. Het is als eerste belangrijk dat je goed rekening houdt met je schaduwen. Wees je bewust van waar de zon staat en dat hij niet in je rug staat, anders krijg je je eigen schaduw op het water. Karpers kunnen schrikken van de bewegingen die de schaduw maakt. Ook wanneer je aan het vissen bent moet je rekening houden met de schaduw van je hengeltoppen.

Ook is het belangrijk dat je stil bent en ook niet teveel geluid maakt met het lopen. Probeer zoveel mogelijk afstand te houden van het water, maar houd rekening met dat je het nog wel goed moet zien.

Maak gebruik van een polariserende bril, zodat je goed in het water kan kijken. De polariserende functie zorgt ervoor dat je door de tekeningen van de zon op het water, heen kunt kijken. Hierdoor kun je echt door het water kijken en zie je daadwerkelijk de karpers liggen.

Het beste kun je nu het hele water gaan aflopen, mocht het niet te groot zijn. Ga stap voor stap op onderzoek uit en kijk echt goed bij de plekken met veel begroeiing. Het mooie is, is dat de graskarper makkelijk te herkennen is. Wanneer hij aan het eten is van waterplanten of riet, dan zie je dit bewegen. Hierdoor weet je dat het graskarper zal zijn.

Belangrijk wanneer je de graskarper gevonden hebt, is dat je ook rekening houdt met dat je de omstandigheden onthoudt. Hierdoor kun je op een ander moment ook daar gaan vissen, zonder dat je het hele onderzoek weer moet doen. Je kunt dan onthouden wat de weersomstandigheden waren en hoe laat het was. De kans is namelijk groot dat de karpers er de volgende keer weer zitten, met dezelfde omstandigheden.

Hoe kan je een graskarper vangen

Wanneer je een graskarper wilt vangen, is het belangrijk dat je hiervoor de juiste techniek gebruikt. De techniek die je moet gebruiken hangt heel erg af van de omstandigheden. Mocht het zo zijn dat de graskarper in groter water zit, dan is het aan te raden om statisch te gaan vissen, want hiermee zorg je ervoor dat je goed bepaalde plekken kunt afvissen en de tijd hebt om het water goed te bevissen.

Vaak is het warm weer en zie je de karpers richting het oppervlak gaan, dan is het juist weer het goede moment om drijvend te gaan vissen op de karper. Dit kun je eigenlijk zowel op groot –, als op klein water doen. Het gaat er vooral om dat je één of een groepje graskarpers op het oppervlak ziet.

Tot slot is het ook mogelijk om op graskarpers te vissen met de penhengel. Het mooie aan penvissen is, dat je dit op verschillende hoogtes kunt doen. Dit kun je doen door je dobber anders uit te loden. Daarnaast kun je het penvissen ook prima op de bodem doen. Wel is het belangrijk dat je het vooral op de kleine wateren doet, of op groot water waarbij de karper voor je eigen kant zit.

Hoe kan je een graskarper vangen

Hoe kun je ze met penvissen vangen

Als eerste kun je door te penvissen graskarper vangen. Het is belangrijk dat je hiervoor het juiste materiaal gebruikt. Een goede penhengel is belangrijk, omdat dit echt de kracht van de graskarper opvangt. Daarnaast heb je een kleine molen nodig met een goed werkende slip. Ook is het belangrijk dat je gebruik maakt van een 25/100 lijn. Wanneer je een dunnere lijn gebruikt, heb je de kans dat hij gaat breken. Dit komt namelijk doordat je veel dichtbij obstakels aan het vissen bent en hierdoor de kans hebt dat je lijn snijdt langs de planten.

Bij het penvissen is het zo dat je een paar plekjes kunt maken en deze één voor één afvist. Wel moet je er rekening mee houden, dat je met het ingooien niet je lijn met loodjes precies bij de karper gooit. Graskarpers kunnen hiervan schrikken en dan zijn ze weg. Je kunt het beste je lijn een stuk verder werpen en deze voorzichtig naar de karper toe trekken.

Normaal gebruik je bij het penvissen een klein haakje. Zelf raad ik het aan om bij graskarpers een grotere haak te gebruiken. Dit voorkomt namelijk dat je de karper mist. De lip van de karper is erg dik en je komt er moeilijk doorheen. Een sterkere dikke haak zet beter, omdat je er meer kracht op de lip mee kunt zetten.

Lees hier meer over het penvissen.

Hoe kun je ze met penvissen vangen

Wat moet je doen om ze met statisch vissen te vangen

Voordat je begint met statisch vissen, kun je het beste goed onderzoek doen naar het water waarop je gaat vissen. Ga eventueel met een rubberboot over het water en benader voorzichtig de stekken, waar graskarper kan zitten.

Het materiaal wat je moet gebruiken bij het statisch vissen, is niet zo bijzonder. Je kunt prima je standaard hengels en molen gebruiken, die je al voor het statisch vissen gebruikt. Houd er wel rekening mee dat je zelfhaaksysteem goed moet haken, daarom is de keuze van je rig en je lood belangrijk. Daarnaast is het aan te raden om met slappere lijnen te vissen. Een graskarper is namelijk een lompe vis en kan gemakkelijk tegen je lijn aan komen. Door een slappe lijn te gebruiken, krijg je dat de vis bij een lijnzwemmer minder voelt. Hierdoor is de kans dat hij weg schrikt kleiner.

Wat moet je doen om ze met statisch vissen te vangen

Welke rig heb je nodig voor graskarper

Bij weerstand wilt een graskarper de haak iets anders verliezen, dan een gewone karper. Normaal wordt bij weerstand de haak gelijk uitgespuugd, of hij gaat met z’n kop schudden. Echter doet de graskarper dit anders. Deze zal proberen de lijn slap te krijgen, waardoor de kracht van de haak afgaat. Hierna gaat hij zuigen en blazen, om de haak uit de bek te krijgen.

De rig die je wilt gebruiken bij een graskarper is hierdoor belangrijk. Buiten dit heeft een graskarper ook een harde lip, waardoor de kans groot is dat je haak niet goed zet. Om dit te voorkomen is het als eerste heel belangrijk om met zwaarder lood te gaan vissen. Hierdoor voelt de karper meer weerstand, met meer kracht, waardoor de haak beter zet.

Het beste kun je gebruik maken van een rekker rig. Bij de rekker rig gebruik je in plaats van een normale lijn, een stuk elastiek. Het elastiek zorgt ervoor dat de weerstand steeds iets meer wordt. Wanneer de karper het haakaas pakt en de weerstand van het lood begint te voelen, gaat het elastiek rekken. Hierdoor wordt er steeds iets meer kracht op de lip van de karper gezet, waardoor de haak rustig gaat inhaken. Hierdoor zit hij super sterk in de lip.

Om een goede rekker rig te maken, heb je een goed stuk silicone tube nodig. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je een rekker rig maakt:

  • Eerste stap: schuif het stuk silicone tube over je boilienaald heen.
  • Tweede stap: hang je normale onderlijn aan je boilienaald en schuif je silicone tube eroverheen.
  • Derde stap: schuif twee tungsten hooklink weights op je silicone tube, door gebruik te maken van je boilienaald. Deze gebruik je om de hoeveelheid rek te bepalen.
  • Vierde stap: vervolgens kun je je haak gaan knopen aan het stuk lijn.
Welke rig heb je nodig voor graskarper

Drijvend vissen op graskarper

Daarnaast kun je ook drijvend graskarper vangen. Juist doordat de graskarper van het warme weer houdt en daardoor richting het oppervlak komt, om te azen. Dit is misschien wel de moeilijkste manier om graskarper te vangen, omdat je super dichtbij ze moet komen. Hierdoor is het extra belangrijk om rekening te houden met je bewegingen, zodat je niet opvalt.

Om de graskarpers niet te laten schrikken, is het aan te raden om gebruik te maken van een lichte stroming in het water. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je het aas ver van de karper kunt voeren. Na een tijdje drijft het richting de karper en moet je wachten totdat hij het pakt.

Op het moment dat je je aas precies op de neus van de karper gooit, weet je eigenlijk al zeker dat hij weg gaat schrikken. Graskarpers zijn hier te gevoelig voor en het duurt dan ook lang voordat ze weer terugkomen.

Wat voor aas moet je gebruiken voor graskarper

Zoals je nu weet is een graskarper een echte planten eter. Echter is het zo dat de karper niet alleen meer op plantaardige producten te vangen is. Tegenwoordig vindt de graskarper het ook niet meer erg om boilies te pakken, die gemaakt zijn van vismeel. Om goed de haak te kunnen zetten bij de graskarper, kun je er beter voor kiezen om niet met te groot aas te vissen.

Het beste kun je nog wel graskarper vangen op natuurlijke – of plantaardige producten. Een goed product om graskarpers te vangen, zijn de maiskorrels. Mais is een plantaardig product, wat visueel zeer aantrekkelijk is. Ook heeft het een sterke geur en een goede smaak, waardoor de graskarper er dol op is. Een ander goed stuk aas voor graskarper, zijn de kikkererwten. Net zoals mais zijn kikkererwten ook plantaardig.

Mocht je statisch willen vissen op graskarper, dan is een van de betere aasstukken de tijgernoten. Tijgernoten zijn ook plantaardig en de graskarpers herkennen het ook snel als een goed stuk aas. Het mooie van tijgernoten is, dat ze niet te groot zijn maar wel groot genoeg om witvis te vermijden.

Wanneer je drijvend wilt gaan vissen, is het super goed om hiervoor broodkorsten te gebruiken. Echter is het wel zo dat broodkorsten snel sompig worden in het water, waardoor ze makkelijk van de haak gaan. Vooral wanneer je even moet wachten voordat het aas bij de karper is, is het aan te raden om ander aas te gebruiken. Hiervoor kun je hondenbrokken gebruiken en deze bevestigen doormiddel van een elastiekje of een baitband. Het is wel belangrijk dat je gebruik maakt van drijvend hondenbrokken.

Wat voor aas moet je gebruiken voor graskarper

Welke boilies heb je nodig voor graskarper

Daarnaast is het ook mogelijk om graskarpers te vangen op boilies. De boilies die ik zelf gebruik zijn specifiekere boilies met een goede kwaliteit. Zelf maak ik het meeste gebruik van spicy boilies in een groene kleur. Zelf heb ik hier het meeste vertrouwen in en heb ik er goed graskarper mee gevangen.

Ik vis veel met 20mm boilies, maar bij graskarper gaat mijn voorkeur toch uit naar kleinere boilies. Dit komt voornamelijk, omdat ik de karper goed wil haken. Hiervoor moet hij het aas goed hebben ingeslikt, voordat hij weerstand begint te voelen.

Welke boilies heb je nodig voor graskarper

Hoe kun je het beste voorvoeren

Nu je precies weet hoe je een graskarper moet vangen, hoeven we het alleen nog maar te hebben over hoe je het beste kunt voorvoeren. Belangrijk bij het voorvoeren is, dat de kans groot is dat de graskarper weg schrikt. Op zich is dit niet een heel groot probleem, wanneer het door voedsel is. Je zal zien dat de graskarpers na 15 mintuten alweer rustig terug beginnen te komen.

Bij graskarpers moet je veel voorvoeren, want ze staan erom bekend dat ze veel eten. Ook is de manier van eten anders, dan bij de normale karper. Je zal zien dat ze veel langer op een voerplek blijven zitten. Wanneer de witvis en schubkarpers alweer weggaan, blijven de graskarpers nog azen. Hierdoor is het belangrijk dat er genoeg te eten ligt op een vis plek.

Bij het voorvoeren kun je van alles gebruiken. Het is prima om voor te voeren met boilies, tijgernoten, mais en partikels.