Bij karper vissen hebben veel verschillende aspecten invloed op of je een karper vangt of niet. Natuurlijk kun je geen karper vangen als de karper niet in het water zit waar je aan het vissen bent. Om karper te vangen is het belangrijk dat je zelf je best doet om je eigen kansen te vergroten. Een belangrijk aspect hiervan is het aas wat je gebruikt om de karper te vangen. Alleen hoe belangrijk is  de keuze van je aas bij karper vissen en wat is dan precies goed aas om te gebruiken bij het karper vissen.

De keuze van je aas bij het karper vissen is erg belangrijk. Het aas is uiteindelijk de reden dat je de karper vangt en daarom is het belangrijk dat het de karper trekt. Goed aas is zacht, niet te groot, ruikt goed vanaf een afstandje en valt op onderwater. Dit zorgt ervoor dat je de kans op een karper vergroot. Bij het voorvoeren is het belangrijk dat je gespreid kleine beetjes voert en je haakaas eruit laat springen, zodat je de kans dat de karper je haakaas pakt vergroot.

Natuurlijk is dit in het kort hoe belangrijk het aas is tijdens het vissen. Verder in dit artikel ga ik dieper in op de vraag hoe belangrijk het aas tijdens het vissen is. Ook ga ik meer vertellen waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van het aas. Daarnaast geef ik nog goede voorbeelden van aas wat je kunt gebruiken tijdens het vissen. Tot slot maak ik nog de vergelijking tussen goedkoop en duur aas. Na het lezen van dit artikel ben ik er zeker van dat jij precies weet wat voor aas je het beste kunt gebruiken tijdens het vissen op karper.

Waarom is aas zo belangrijk bij karper vissen

Je kunt nog zo’n mooie en goede hengel hebben, uiteindelijk vang je de karper met het aas wat je aan je haak hebt zitten. Buiten dat de karper het aas aantrekkelijk genoeg vindt om te eten, moet het aas er ook voor zorgen dat de karper überhaupt interesse in je vis plek toont. Het aas wat je gebruikt moet de karper naar een bepaalde plek trekken en hem hier vasthouden. De karper is een vis die in de warmere maanden het grootste gedeelte van de dag opzoek is naar eten. De karper zwemt voornamelijk hetzelfde rondje en daar kun jij prefect op inspelen. Wanneer jij elke dag gaat voeren op dezelfde plek, zorg je ervoor dat de karper gewend raakt aan je aas. Hierdoor is de kans dat jij karper vangt een stuk groter. De karper kan namelijk echt gewend raken aan jouw aas.

Waarom is aas zo belangrijk bij karper vissen

Waar moet je allemaal op letten bij karper aas

Tijdens het vissen op karper is het belangrijk dat je aas gebruikt wat de karper trekt. Aas wat je het beste kunt gebruiken bestaat uit verschillende eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat je de karper lokt of dat je de karper aan de haak slaat. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende eigenschappen die betrekking hebben tot de keuze van je aas.

Vistechniek

Natuurlijk per vistechniek is het aas verschillend wat je gaat gebruiken. Bij het drijvend vissen hoeft je aas een veel minder lokkende werking te hebben, dan bij het statisch vissen. Dat komt omdat je tijdens het drijvend vissen het aas voor de neus van de karper legt. Hierna hoeft de karper alleen nog maar genoeg vertrouwen te hebben in het aas. Bij het statisch vissen en het penvissen moet het aas meer een lokkende functie hebben. De karpers zijn vaak nog niet altijd helemaal op de plek waar je gaat vissen en daarom moet je ze eerst lokken. Dit lokken kun je bijvoorbeeld doen door met het juiste aas te gaan voorvoeren.

Vistechniek

Hardheid

De hardheid van het aas heeft veel invloed op hoelang de karper bezig is het met azen. Met een harder stuk aas is de karper langer bezig om door te slikken. De karper heeft geen tanden, alleen in zijn keel. Hierdoor kan de karper alleen aas kauwen met zijn keel en dat zorgt ervoor dat de karper zachter aas prettiger vindt. Jij wilt ook liever zachter aas gebruiken, omdat de karper dan sneller nieuw aas pakt. Stel dat jij je aas hebt liggen tussen veel lokvoer en de karper pakt een hard stuk lokvoer, dan duurt het langer voordat de karper jouw aas gaat pakken.

Grootte

De karper kan niet al het aas doorslikken. De karper kan gemiddeld aas van 2 centimeter goed doorslikken. Dit betekent dat de karper grote aasstukken als boilies sneller laat liggen. Vooral op kleinere wateren zoals een polder of een meer is dit het geval. Op grotere wateren zoals een kanaal zijn de karpers vaak groter, waardoor de kans dat ze het aas laten liggen kleiner is. Zelf voer ik het liefst met kleiner aas, omdat ik dan weet dat de karper langer bezig is op mijn vis plek om het aas te pakken. Hiermee vergroot ik mijn kans dat de karper mijn haakaas pakt. Wanneer ik met groter aas ga voeren heb ik de kans dat de karper sneller vol zit en daardoor mijn haakaas laat liggen.

Grootte

Geur

Misschien is de geur wel het belangrijkste aspect van het aas. Je wilt de karper in de meeste gevallen lokken en dat doe je alleen als het aas de aandacht van de karper trekt op afstand. Geur is daarvan een belangrijk aspect. Wanneer het aas in het water belandt, dan verspreidt het aas geur door het water heen. De karper heeft twee neusgaten aan de voorkant en deze hebben een goed reukvermogen. Sterk ruikend aas lokt de karper naar een bepaalde plek toe en de karper krijgt interesse om te azen.

Kleur

Om ervoor te zorgen dat de karper zo snel mogelijk je aas pakt, is het belangrijk om met opvallend aas te vissen. De kleur zorgt ervoor dat de karper iets visueels ziet wat zijn interesse trekt. Zelf merk ik dat als ik met opvallender aas aan het vissen ben ik meer karpers vang, dan als ik met minder opvallend aas vis. Nu is er nog een belangrijke afweging die je moet maken. Het is natuurlijk belangrijk dat de karper je haakaas boven je lokvoer kiest, maar je wilt wel dat je lokvoer genoeg opvalt om de karper te lokken. Zelf kies ik ervoor om een verschil in grootte te gebruiken en een andere opvallende kleur te gebruiken als haakaas. Wanneer je gaat voorvoeren met als voorbeeld rode boilies van 12mm, dan vis ik zelf met een boilie van 15mm in een gele kleur. Hiermee creëer ik onderscheid voor de karper tussen mijn lokvoer en haakaas.

kleur

Smaak

Tot slot hebben we nog de smaak van het aas. De smaak is vooral belangrijk tijdens het azen met het lokvoer. Wanneer de karper het lokvoer aan het eten is en hij vindt het niet lekker, dan stopt hij met eten. Wanneer je haakaas niet lekker voor de karper is, dan kan je al aanslaan voordat hij het uitspuugt. Op dit soort momenten heb je dan toch nog de kans dat je de karper haakt.

Wat is het verschil tussen goedkoop en duur aas

In de winkel zie je altijd verschil tussen goedkoop en duur aas. Vaak is het zo dat goedkoper aas ook groter verpakt is dan duurder aas. De prijs van het aas zegt vaak iets over de kwaliteit van het aas. Goedkoper aas wordt in massa’s geproduceerd, waardoor er minder gelet wordt op hoe elke korrel zelf is. Bij goedkoper aas zal je daarom ook vaker zien dat je afwijkend aas hebt. Ook zitten er meer goede voedingsstoffen in duurder aas, wat de karper weer meer aantrekt.

Echter merk ik zelf niet veel verschil in duurder aas met het vissen. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld bij het penvissen vaak een goedkope partikel mix. Bij het statisch vissen vind ik duurder aas wel belangrijker, vooral tijdens de voercampanges. Ik vind het in dat geval belangrijk dat de karper dagen lang op een stek blijft zitten en daarom kies in dat geval wel voor kwalitatiever aas.

Invloed van het weer op de keuze van je aas

Ook het weer heeft invloed op de keuze van je aas. In de winter is de karper een stuk minder actief dan in de zomer. In de winter eet de karper weinig en na de zomer is de karper druk bezig met genoeg te eten om de winter in te gaan. Hierdoor is de keuze van je aas belangrijk bij de tijd van het jaar. In de winter valt de keuze van je aas sneller bij kleiner aas en heel erg opvallend, omdat je niet wilt dat de karper snel vol zit van je voorvoeren. Richting de zomer en na de zomer kun je ervoor kiezen om meer te voeren en met vullend aas. Na de zomer raad ik het zelfs aan om veel te voeren, omdat de karper heel veel aan het azen is om genoeg binnen te krijgen voor de winter. In de winter valt mijn keuze voor aas vaak bij partikels en mais. In de zomer begin ik pas te denken aan groter aas als boilies en tijgernoten.

Verschil aas voor voorvoeren en haakaas bij karper

Er zit voor mij een groot verschil in het lokvoer en het haakaas wat ik gebruik. Het haakaas vind ik ten allen tijde het belangrijkste en daarom kies ik hier altijd voor aas wat de karper het meest trekt. Ik wil in mijn visserij er namelijk voor zorgen dat de karper het haakaas kiest boven het lokvoer. Om deze reden kies ik er ook altijd voor om te voeren met ander aas dan mijn haakaas. Hiermee zorg ik er namelijk voor dat de karper een reden heeft om mijn haakaas te pakken, in plaats van het lokvoer. Hier merk ik mee dat ik vaak snel al een karper vang en dat ik meer karpers vang.

Daarnaast is het belangrijk dat de karper niet gelijk vol zit tijdens het eten van het lokvoer. Je moet ervoor zorgen dat het lokvoer kleine stukken zijn die verspreidt liggen over de bodem. Hiermee zorg je ervoor dat de karper langer aanwezig is op je voerplek en dat de karper niet gelijk vol zit na het eten van één stuk aas.

Voorbeelden goed karper aas

Nu je precies weet waar je allemaal op moet letten bij het kopen van aas, kunnen we kijken naar enkele voorbeelden die in de meeste gevallen goed werken. Hieronder ga ik per vistechniek verschillende voorbeelden geven.

Aas bij het penvissen

Voor het penvissen raad ik het altijd aan om het te proberen met mais. Mais is het beste aas voor penvissen, omdat het zacht is, een goede kleur heeft en veel geur verspreidt. Ander ideaal aas voor het penvissen zijn wormen, brood of maden. Om de karper meer te trekken bij het penvissen, kun je ervoor kiezen om een keer met pop ups te gaan vissen. Bij pop ups zorg je er namelijk voor dat je de karper net iets meer trekt. Het is wel belangrijk dat je de pop up zet op een hair, in plaats van de haak.

Voor het voorvoeren kun je het beste kijken naar partikels, omdat je bij het penvissen meerdere voerplekjes maakt. Hierdoor kun je gespreid kleine beetjes voeren. Hierna kun je alle plekjes afvissen en is de kans dat de karper actief aan het azen is op de stek groot.

aas voor penvissen

Aas bij drijvend vissen

Bij het drijvend vissen is de keuze een stuk beperkter dan bij de andere vistechnieken. Je aas moet namelijk kunnen drijven en daardoor valt er veel aas af. Wat altijd goed werkt tijdens het drijvend vissen zijn brood en brokken. Bij brokken is het wel belangrijk dat je goed let op of de brokken wel blijven drijven. Een voorbeeld van drijvende brokken zijn de Lucky dog brokken van de Aldi. Om een keer iets anders te proberen kun je ook drijvend vissen met een worm. Bij het drijvend vissen met de worm moet je lucht spuiten in de worm, waardoor hij gaat drijven.

Klik hier voor een artikel waarin ik dieper in ga over het drijvend vissen met een worm.

aas voor drijvend vissen

Aas bij statisch vissen

Wanneer je ervoor kiest om statisch te gaan vissen kun je eigenlijk het meeste aas gebruiken. Het meest gebruikte aas bij het statisch vissen zijn de boilies. Boilies zijn verkrijgbaar in allemaal verschillende kleuren, smaken en groottes. Hierdoor is het ideaal aas om te gebruiken. Tijgernoten zijn ook erg populair bij het statisch vissen. Deze worden vaak in combinatie met een popup of boilie gebruikt. Tot slot werkt een combinatie tussen een boilie en mais ook erg goed bij het statisch vissen.

aas voor statisch vissen

Aas bij feeder vissen

Als laatste hebben we het feeder vissen. Bij deze techniek kun je het beste je korfje vullen met pellets of met een stick mix. Het aas wat je op je haak kunt gebruiken kan eigenlijk van alles zijn. Je kunt ervoor kiezen om een grote pellet erop te doen met een afwijkende kleur. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een kleine boilie, mais korrel of tijgernoot op de haak te zetten. Tot slot wordt er ook veel karper gevangen met maden tijdens het feeder vissen.

aas voor feeder vissen