Op het moment dat je wilt beginnen met vissen, is het hebben van goed materiaal erg belangrijk. Je wilt namelijk wel dat je materiaal goed werkt tijdens het vissen, zodat je genoeg controle kan houden over de vis. Een belangrijk onderdeel hiervan is je hengel op de juiste manier optuigen. Maar hoe kun je dan een werphengel optuigen?

Het belangrijkste onderdeel van je werphengel optuigen, is je lijn opspoelen en de juiste montage gebruiken. Om je lijn op te spoelen kun je het beste een knoop maken om je spoel en hierna binnen draaien. Als montage moet je bepalen of je een onderlijn gebruikt of niet.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over hoe je een werphengel moet optuigen. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat een werphengel is, wat je allemaal nodig hebt om een werphengel op te tuigen en hoe je de werphengel moet optuigen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je een werphengel moet optuigen.

Wat is een werphengel

Een werphengel is een hengel met daaraan een molen. Deze hengel beschikt over ogen, waar de lijn doorheen gaat. Hierdoor gaat de lijn mooi langs de hengel en is het tijdens het werpen erg gestroomlijnd. Met zo’n hengel kun je dus erg goed werpen en zelfs richting hele verre afstanden.

Een werphengel is geschikt voor verschillende vissoorten en verschillende vistechnieken. Het is dus een hengel die je vaak kunt gebruiken en daardoor is het handig om te weten hoe je zo’n hengel moet optuigen.

Lees hier meer over hoe je kunt werpen met een hengel.

Wat is een werphengel

Wat heb je allemaal nodig om een werphengel op te tuigen

Op het moment dat je een werphengel wilt optuigen, heb je verschillende spullen nodig. Dit zijn bijvoorbeeld materialen, maar ook spullen die het makkelijker maken om een hengel op te tuigen. Om deze reden heb ik de volgende spullen in twee categorieën verdeeld. De eerste categorie zijn de materialen die je voor je hengel nodig hebt. De tweede categorie is alles wat je nodig hebt om je hengel te kunnen optuigen.

De volgende materialen heb je nodig:

  • Werphengel
  • Molen
  • Lijn
  • Onderlijn materiaal (dunner dan je hoofdlijn)
  • Haak

Voor het optuigen van je hengel heb je de volgende spullen nodig:

  • Schaar (om lijntjes te kunnen knippen)
  • Pen

Daarnaast heb je nog verschillende materialen die je eventueel nodig hebt voor een specifieke vistechniek. Hier ga ik verder niet dieper op in, omdat dat echt verschilt voor de vistechniek die je uitvoert. Mocht je toch hiernaar geïnteresseerd zijn, dan kun op mijn website specifieke artikelen vinden over deze vistechniek.

Wat heb je allemaal nodig om een werphengel op te tuigen

Werphengel optuigen stap voor stap

Nu je de juiste spullen hebt, moet je de hengel gaan optuigen. Het makkelijkste is als je dit doet in verschillende stappen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat het duidelijk is en dat je niet te veel sdingen door elkaar gaat doen.

Stap 1: de hengel in elkaar zetten

Op het moment dat je een nieuwe hengel koopt, moet je natuurlijk je hengel in elkaar gaan zetten. Zorg er als eerste voor dat je al het verpakkingsmateriaal eraf haalt en dat je ook eventuele kaartjes eraf hebt geknipt. Je hebt twee verschillende type hengels. Als eerste heb je hengels die bestaan uit één of meerdere delen. Daarnaast heb je ook telescopische hengels. Deze hengels schuiven in elkaar, waardoor het uit één deel bestaat. Zorg ervoor dat je je hengel helemaal in elkaar hebt gezet. Schuif dus je telescopische hengel uit of schuif de verschillende delen in elkaar. Bij het in elkaar zetten moet je goed kijken dat alle ogen dezelfde kant op wijzen, zodat je de lijn er goed doorheen kunt doen.

Stap 2: zet de molen op de hengel

Aan de onderkant van je hengel heb je je handvat zitten. Hiertussen zit een systeem waar je de molen aan de hengel kunt bevestigen. Dit systeem werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Je hebt een gedeelte wat vastzit en een gedeelte wat je kunt draaien. Steek als eerste de molen in het vaste gedeelte. Hierna draai je het losse gedeelte open, zodat de molen ertussen past. Hierna hoef je alleen nog maar het losse gedeelte dicht te draaien, waardoor het de molen klemt.

Stap 3: een molen opspoelen

Nu je dit gedaan hebt, moet je de lijn op de molen spoelen. Dit betekent dat je de lijn op je molen zet. Belangrijk hierbij is dat je altijd het draad er strak op moet hebben. Stel dat je een beste diepe molen hebt, dan kun je ervoor kiezen om eerst een stuk dikker draad erop te zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder lijn hoeft te gebruiken.

Begin met de lijn achter het wieltje van de molen te geleiden. Vervolgens kun je drie knopen maken om de spoel van de molen, zodat de lijn er goed omheen zit. Om het opspoelen makkelijk te maken, maak ik zelf gebruik van een pen. Deze pen kun je door het gat van het klosje halen en deze kun je tussen een bankschroef klemmen, of iemand anders kan deze even vasthouden. Hierna kun je rustig de lijn binnen draaien. Let hierbij goed op dat de lijn wel strak om de klos gaat zitten, dit doe je door altijd spanning op de lijn te houden.

Stap 3: een molen opspoelen

Stap 4: haal de lijn door de ogen

De volgende stap is dat je het uiteinde van de lijn door de ogen haalt. Zorg ervoor dat je dit nauwkeurig doet en geen ogen vergeet. Ook moet je niet de lijn er aan de verkeerde kant doorheen halen, want dit heeft allemaal invloed op je werpafstand. Nadat je het top oog bereikt hebt, moet je de lijn nog een stukje verder trekken. Hiermee voorkom je dat de lijn er weer makkelijk uit gaat, met het vastmaken van je montage.

Stap 5: je montage knopen

Als laatste stap hebben we de montage die je moet knopen. Hierbij moet je alle onderdelen op de lijn zetten en je onderlijn of haakje eraan knopen. Om dit op de juiste manier uit te voeren, is het belangrijk dat je goed let op de volgorde van de onderdelen. Je moet bijvoorbeeld niet al onderdelen gaan knopen, terwijl je nog andere dingen op de lijn moet schuiven. Let hier dus goed op.

Lees hier mijn uitgebreide artikel over hoe je kunt beginnen met vissen.