Op het moment dat je op zeelt wilt vissen, dan is het erg belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste haak. De keuze van je haak zorgt ervoor dat je een vis goed kunt haken en dat je je kans op vissen vergroot. Natuurlijk is het niet nodig om elke dag van haak te wisselen, maar daardoor wordt het wel belangrijk om van te voren de keuze van je haak goed te maken. Maar welke haak heb ik nodig voor zeelt?

Welke haak je voor zeelt nodig hebt, hangt af van de verschillende vistechnieken. Over het algemeen kun je een haakmaat 10 gebruiken, zonder een weerhaak hieraan. Daarnaast is het belangrijk dat je haak stevig is en dat hij scherp genoeg is.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over wat voor haak je voor zeelt kunt gebruiken. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over wat voor verschil er allemaal in de haken zit, waar je je haakkeuze op aanpast, welke haak je voor zeelt nodig hebt en waarom je zonder weerhaak moet vissen. Na het lezen van dit artikel weet jij precies welke haak je voor zeelt nodig hebt.

Wat voor verschil zit er in de verschillende zeelt haken

Tegenwoordig heb je veel verschillende haken en deze haken zijn voor verschillende situaties gemaakt. Om deze reden is het erg belangrijk dat je je goed voorbereidt, omdat het gebruik van een verkeerde haak voor missers kan zorgen.

Het grootste verschil bij een haak is de haakmaat. Grote haken zijn gemaakt voor minder schuwe vissen, omdat een grote haak meer opvalt. Een zeelt is over het algemeen een schuwe vis, waardoor je moet kijken naar de wat kleinere haken. Wel moet je rekening houden met het feit dat een zeelt wel een wat grotere vis is. Hierdoor krijg je dat je niet een te kleine haak kunt gebruiken. Lees hier meer over de zeelt.

Daarnaast heb je ook veel verschil in de vormen. Op het oog is dit vaak niet makkelijk te zien, maar op het moment dat je de haken naast elkaar legt zie je goed het verschil. Je hebt bijvoorbeeld haken waarbij de haakpunt naar binnen wijst, deze voorkomen dat de haakpunt snel bot raakt. Ook heb je haken waarbij de haakpunt juist naar buiten staat, hierdoor haak je een vis makkelijker. Zo heb je allemaal verschillen, die ervoor zorgen dat het vissen beter gaat.

Tot slot kun je ook nog kijken naar de kleur van de haak. In de meeste gevallen is het zo dat een haak die erg glimt, ook erg zal opvallen. Een matte en donkere haak zal veel minder opvallen.

Wat voor verschil zit er in de verschillende zeelt haken

Waar pas je de keuze van je haak op aan

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de keuze van jouw haak. Als eerste is het erg belangrijk welk aas je gebruikt. Aas kun je bijvoorbeeld op de haak of op een hair doen. Wanneer je het aas op een hair doet, krijg je vaak ook dat je met een kleinere haak kunt vissen. Wel moet je rekening houden met de grootte van het aas. Bij grotere stukken aas moet je ook gebruik maken van een grotere haak. Groot aas kan er namelijk voor zorgen dat je haak te verborgen is, waardoor je bij het aanslaan de haak niet kunt zetten.

Ook de bodem bepaalt wat voor haak je moet gebruiken. Tijdens het vissen moet je altijd met zo’n scherp mogelijke haak vissen. Een botte haak kan namelijk missers creëren. Bij het vissen op een harde bodem wil je het liefste dat je een haakpunt naar binnen hebt. Een haakpunt naar buiten slijt te snel over de bodem, waardoor hij na elke vissessie vervangen moet worden. Een haakpunt naar binnen zorgt er in ieder geval voor dat het echte puntje van de haakpunt moeilijk geraakt wordt. Lees hier waar je allemaal op zeelt kunt vissen.

Tot slot moet je rekening houden met eventueel dressuur op een water. Als je weet dat er veel gevist wordt op een water, dan moet je rekening houden met dat de vissen een stuk schuwer zijn. Probeer in dit soort situaties met zo’n onopvallend mogelijke haak te vissen. Je wilt namelijk niet dat de vissen doorkrijgen dat jij op ze aan het jagen bent. Een kleine haak met een donkere uitstraling werkt vaak goed. Vooral in dit soort situaties wil je met zo’n scherp mogelijke haak vissen. Op het moment dat je aanslaat moet je de haak goed zetten.

Welke haak heb ik nodig voor het vissen op zeelt

Zoals ik hierboven vertelde zijn er veel situaties die invloed hebben op de keuze van je haak. Daarom neem ik je hieronder mee in wat voor haak vaak goed werkt, op het moment dat jij een bepaalde vistechniek wilt uitvoeren. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat er soms nog andere factoren invloed hebben op je vangsten. Probeer daarom een paar van de haken uit die ik hieronder benoem, zodat je er zelf achter komt welke haak goed werkt voor jouw vistechniek en water.

Welke haak heb ik nodig voor het vissen op zeelt

Welke haak voor zeelt bij het penvissen

Wanneer jij wilt gaan penvissen, dan vis je over het algemeen met klein aas. Echter is het wel zo dat je het vaakste aas op je haak hebt zitten. Om deze reden kun je bij het penvissen gemiddeld met een haakmaat 12 of 14 vissen. Voor het penvissen kun je vaak gebruik maken van een vrij normaal modelletje. Een haak met een niet al te lange stil en een niet te brede haakbocht, is perfect om te gebruiken.

Mocht je bij het penvissen met een kleinere haak willen vissen, dan kun je het beste gebruik maken van een hair. Wel raad ik het dan aan om niet met te groot aas te vissen. Te groot aas zorgt er namelijk voor dat je meer missers gaat krijgen, bij het gebruik van een kleine haak.

Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over het penvissen op zeelt.

Haak bij het penvissen

Welke haak bij het feedervissen

Op het moment dat je wilt gaan feedervissen, dan kun je vaak met een kleinere haak vissen. Hierbij probeer ik eigenlijk altijd zo’n klein mogelijke haak te gebruiken, omdat ik ook niet met groot aas aan het vissen ben. De haakmaat die ik hierbij gebruik is een haakmaat 16. Het type haak is een klauwhaak, dit is een algemene soort haak. Wel maak ik dan het liefste gebruik van een hair, zodat ik mijn haak helemaal vrij kan houden.

Lees hier meer over het feedervissen op zeelt.

Welke haak bij het feedervissen

Welke haak voor zeelt bij het statisch vissen

Voor het statisch vissen is dit iets anders. Hierbij maak je gebruik van een zelfhaaksysteem, waardoor het belangrijk wordt om een juiste haak te hebben. Ook gebruik je hier vaak boilies voor zeelt als aas. Het liefste maak ik bij het statisch vissen gebruik van een iets grotere haak, hiermee voorkom ik dat ik missla tijdens het aanslaan. Denk hierbij aan een haakmaat 10 of 8.

Het type haak wat ik gebruik hangt echt af van het aas wat ik gebruik. Als eerste heb je de klauwhaak, deze is in de meeste situaties goed. Daarna heb je een wide gape haak. Bij deze haak moet je denken aan de grotere zeelten, want de haakbocht is ietsjes groter.

Op het moment dat je meer stevigheid om de lip van de zeelt wilt, dan kun je beter kijken naar een kurv haak. Hierbij is het zo dat er een kleine bocht in de haaksteel zit. Wanneer je beet krijgt, zie je dat je haak mooi om de lip van de vis gaat, hiermee voorkom je dat er ruimte is waar de haak uit kan bewegen.

Mocht ik iets meer gebruik willen maken van pop ups, dan kies ik voor een chod haak. Chod haak is een haak die speciaal gemaakt is, het vrij hangen in het water. Een chod haak heeft namelijk een krom oogje, waardoor de haak wat vrijer komt te liggen. Bij een aanbeet draait deze haak, waardoor hij goed naar de lip toetrekt. Uiteindelijk zet de haak vanzelf.

Tot slot wil ik het nog over één type haak hebben en dat is de long shank haak. De long shank haak is een populaire haak en is herkenbaar aan de langere haaksteel. Deze haaksteel zorgt ervoor dat hij een kleinere draai cirkel krijgt. Hierdoor krijg je dat de haak sneller omdraait en daarmee sneller in een lip kan zetten. Zelf maak ik vaak gebruik van de long shank haak, op het moment dat de zeelt een stuk schuwer is.

Wat voor haak met het statisch vissen

Waarom moet je zonder weerhaak gaan vissen

Het vissen met een weerhaak heeft voordelen, maar naar mijn mening heeft het juist meer nadelen. Een weerhaak is een klein haakje aan de haakpunt. Hierdoor krijg je dat de haak beter in de vis zet en je minder missers zal hebben. Echter is dit niet helemaal waar.

Wanneer jij aan het vissen bent, is het vaak niet mogelijk dat de vissen zomaar van de haak gaan. Als jij ervoor zorgt dat er altijd spanning op de lijn staat, krijg je automatisch dat de haak niet zomaar uit de lip kan glippen. Hierdoor is er eigenlijk geen reden om met een weerhaak te vissen.

Daarnaast biedt het vissen zonder weerhaak ontzettend veel voordelen. Als eerste is het zo dat je zonder weerhaak een stuk minder moeite hebt met het onthaken van de vis. Tijdens het onthaken krijg je namelijk dat je dat haakje tegen de richting in eruit moet trekken. Hierdoor zal je merken dat hij echt goed vastzit en te moeilijk eruit gaat.

De belangrijkste reden om geen weerhaak te gebruiken is, dat het vissen zonder weerhaak een stuk veiliger is voor de vis. Door niet meer een weerhaak te gebruiken, zorg je ervoor dat je geen hele grote wond bij de vis creëert. Alleen nog maar het puntje zal in de lip van de vis zitten en met het binnenhalen, kan er daardoor minder beschadigd raken.

Waarom moet je zonder weerhaak gaan vissen

Moet ik een haak met oog of zonder oog gebruiken

Je hebt al een tijdje ook haken verkrijgbaar zonder ogen, dit noemen ze een haak met een bledje. Het knopen van een haak met en zonder oog is verschillend, maar zelf nijg ik het vaakste naar een haak zonder oog. Zelf vind ik dat een haak zonder oog steviger zit, omdat de knoop tegen het bledje aan steunt. Hierdoor krijg je dat er altijd druk op de knoop staat en hij niet makkelijk losgaat. Bij het penvissen is een bledje een ideale haak.

Bij het feedervissen en het statisch vissen zou ik wel gebruik maken van een haak met oog. Het knopen van een onderlijn met een hair is een stuk makkelijker met een haak met oog. Je kunt hierbij makkelijker de afmetingen van je hair bepalen en daardoor is het vissen met een bledje minder prettig. Ook moet je met onderlijnen vaak veel knopen, het knopen van een haak met oog gaat een stuk sneller.