Als je wilt penvissen is het wel belangrijk dat je de juiste dobber gebruikt. Maar welke dobber heb je nodig voor karper? Dat hangt af van de het water waarop je vist, de diepte van het water en de weersomstandigheden. Er zijn veel verschillende pennen je hebt zware, lichte, grote, kleine en gekleurde pennen.

De keuze van je pen hangt af van de omstandigheden. Ga je op stromend water vissen, dan is het goed om een pen met iets meer gewicht te nemen. In de andere omstandigheden is het aan te raden om met een zo licht mogelijke pen te vissen, om ervoor te zorgen dat je de karper niet afschrikt.

In dit artikel ga ik dieper in op de vraag welke dobber voor het penvissen. Ik leg je precies uit welke verschillende pennen er zijn en waarvoor je welke pen nodig hebt. Om zelf uiteindelijk de beste keuze te maken, neem ik je mee in de omstandigheden die invloed hebben op de keuze van je pen.

Welke omstandigheden hebben invloed op je pen keuze

Als eerste moeten we gaan kijken naar welke omstandigheden invloed hebben op je pen keuze. Uiteindelijk gaat het erom dat je pen precies zo gaat staan als je wilt en je het minste last hebt van de omstandigheden. Zelf raad ik het aan om de alle omstandigheden goed op een rijtje te zetten en daarop een selectie te maken van pennen die je meeneemt. Onthoud altijd dat je kiest voor de optie om zo licht mogelijk te vissen.

Weersomstandigheden

Er zit veel verschil in de weersomstandigheden als je kiest voor een pen. Belangrijk om op te letten is hoeveel wind er staat en of deze wind ook invloed heeft op het water, want bij stromend water moet je een andere pen nemen dan bij stilstaand water. Daarnaast bepaald de wind ook het gewicht van je dobber. Wanneer je moet werpen met wind heeft dat invloed op de afstand van je worp.

Diepte verschillen

Bij een ondieper stuk water kun je niet vissen met een pen die langer is, omdat deze pen de bodem raakt of de karper laat schrikken. De karper kan snel schrikken als die een lange pen ziet bij de plek waar die gaat eten. Bij water wat minder gelijk is (diepte verschillen), dan kun je ervoor kiezen om een pen te nemen die langer is. Deze pen kan makkelijker diepte verschillen opvangen als je deze goed uitlood. Lees hier meer over het uitloden van je dobber.

Visplek

Hoe ver je moet werpen verandert ook de keuze van je pen. Als je hebt gekozen voor een visplek die wat verder ligt, dan moet je meer werpgewicht hebben. Lees hier meer over het zoeken van een visplek. Daarnaast kun je ook hebben dat je vist onder een steiger. Steigers zijn over het algemeen niet hoog en dan moet je daar rekening mee houden.

Welke dobbers zijn er voor karper

Bij het penvissen is er keuzen uit allerlei verschillende dobbers. Je hebt dobbers die zwaar zijn of licht, dobbers die lang zijn of klein, dobbers met een hoog drijflichaam en met een laag drijflichaam en dobbers die een lange pen onder of boven hebben. Daarnaast heb je nog allemaal verschillende kleuren dobbers. Tot slot kun je dobbers nog op verschillende manieren aan je lijn vastmaken. Sommige dobbers kun je alleen aan de onderkant vastmaken en andere dobbers hebben aan de zijkant nog een oogje waar ze doorheen kunnen.

Lange dobbers

Dit zijn lange pennen en kun je in verschillende maten krijgen. Voorbeelden van lange dobbers zijn dobbers van 30cm lang en zijn vaak smal. Deze dobbers hebben een smal drijflichaam die lang is en de dobbers kunnen zwaar zijn, maar je hebt zo ook licht. Deze dobbers kun je alleen gebruiken als de diepte van het water dit toelaat. Denk hierbij aan de wat diepere wateren, want je wilt niet dat de karper schrikt van de pen die uit het water steekt. Met een langere pen kun je beter de diepte verschillen opvangen. Wanneer je je dobber hebt uit gelood, dan kan het zijn dat naast je visplek het water net iets dieper is. Doordat je met zo’n lange pen aan het vissen bent hoef je niet opnieuw je dobber te verstellen, omdat je dobber dit zelf kan oplossen door dieper te gaan en nog steeds zichtbaar te zijn.

lange dobbers

Korte dobbers

Korte dobbers zijn vooral handig wanneer je op wat onrustiger water aan het vissen bent. Bij het vissen met de pen kun je veel last krijgen van stroming of wind. Met een lange antenne vang je ook makkelijker de wind op en dan begint je dobber te wiebelen. Om dit te voorkomen kies je voor een pen die minder uit het water steekt.

Een andere reden om te kiezen voor een kleinere pen is, omdat het water ondiep is. Met ondiep water kun je niet met een lange pen vissen, omdat de karper dan schrikt van de dobber die hij ziet. Bij polders of slootjes kun je dan kiezen voor een pen van 10- tot 15cm. Dit is meer dan zat en kun je perfect mee vissen.

kleine dobbers

Zware dobbers

Zoals ik eerder al vertelde moet je altijd kiezen om zo licht mogelijk te vissen, maar toch bestaan er ook dobbers van meerdere grammen. Deze dobbers kun je voor twee verschillende redenen gebruiken. De eerste reden is om verder te kunnen werpen. Je kunt ervoor kiezen om het gewicht te gebruiken om verder te kunnen werpen, omdat je visplek iets verder uit de kant is.

Daarnaast kun je met zwaardere dobbers vissen wanneer het harder waait. Harde wind zorgt ervoor dat je dobber heen en weer gaat en de stroming zorgt ervoor dat je minder goed kunt zien dat je beet hebt. In dit soort gevallen kun je ervoor kiezen om te vissen met een dobber die zwaar is en een dikker drijflichaam heeft, zodat deze stabieler in het water ligt. Zelf ga ik nooit zwaarder dan 1 gram, maar dat is persoonlijk.

Lichtere dobbers

Deze dobbers zijn ideaal om mee te vissen, omdat je altijd zo licht mogelijk wilt vissen. Doordat je inwerpt krijg je een plons in het water en dit wil je verkleinen door met een lichtere dobber te vissen. Deze dobber kun je het beste gebruiken bij de meest ideale omstandigheden. Denk hierbij aan windstil weer met geen tot een lichte stroming. Ook zorgt een licht dobbertje ervoor dat de lijn boven je dobber minder strak gespannen wordt. Wanneer het een beetje waait zorgt dit ervoor dat je dobber minder beweegt wanneer de lijn de wind vangt. Om met een lichtere dobber te kunnen vissen, kun je ervoor kiezen om de lijn tussen je hengeltop en dobber kort te houden. Dit zorgt voor minder weerstand tijdens het vissen.

Drijflichamen

Het drijflichaam bij een dobber kan ook veel verschillen. Je hebt dobbers met een breder drijflichaam of een smaller drijflichaam en je hebt dobber met drijflichamen hoog of laag. Bij de meest ideale omstandigheden kies je voor een zo smal en hoog mogelijk drijflichaam. Dit zorgt voor minder weerstand voor de vis. Wanneer het iets meer stroomt, dan kies je voor een drijflichaam die breder is. Dit gaat ervoor zorgen dat je dobber stabieler in het water ligt en niet de hele tijd onder gaat. Hoe hoger het drijflichaam zit, des te onstabieler je dobber in het water licht. Het hebben van een stabielere of onstabielere pen is een combinatie van persoonlijke voorkeur en het aantal vis dat aanwezig is op de stek. Bij veel vis wil je namelijk op het juiste moment aanslaan en niet wanneer de karper nog af en toe aan je aas trekt.

Lange – en korte antennes

Verder is er ook verschil in de lengte van de antenne. Je hebt dobbers met een korte antenne onder en een langere boven. Ook heb je dobbers met een lange antenne onder en een korte boven. Een lange antenne onder zorgt ervoor dat je dobber stabieler in het water ligt, maar kun je alleen gebruiken als de diepte het toelaat. Een dobber met een lange antenne boven kun je beter zien en heb je minder last van diepte verschillen, maar het zorgt ervoor dat je pen onstabieler wordt bij veel wind. In de meest ideale omstandigheden is het hebben van een lange pen, zowel boven als onder, ideaal. Dit zorgt ervoor dat je overal makkelijk kunt vissen en je nog steeds niet te zwaar aan het vissen bent.

Vastmaken van de dobber

Dobbers kun je op twee verschillende manieren vastmaken aan je lijn. Je hebt dobbers die alleen aan de onderkant vast kunnen op de hoofdlijn en je hebt dobbers die je zowel aan de onderkant als aan de zijkant kunt vastmaken aan de lijn. Zelf vis ik het meeste met de eerste optie, omdat je hier een klikje kunt bevestigen aan de lijn en daaraan je dobber kunt doen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker van dobber kunt wisselen. Bij deze optie heb je wel een stuitje nodig om de diepte van je pen te bepalen. Ook gaat deze dobber makkelijker langs obstakels, omdat de dobber zichzelf flexibeler beweegt langs riet of andere obstakels. Het grote nadeel van deze dobber is dat deze gevoeliger is voor wind en witvis. De andere dobber ligt stabieler in het water en beweegt minder bij lichte tikjes van witvis.

dobber vastmaken

Verschillende kleuren dobbers voor karper

Dobbers zijn te verkrijgen in allemaal verschillende kleuren, maar welke kleur is geschikt voor karper? De kleur van de dobber heeft geen invloed op de vis, een felle kleur ziet de karper niet perse sneller dan een minder opvallende kleur. Waar je op moet letten bij de keuze van de kleur is, dat hij wel zichtbaar genoeg voor jou is. Het licht hangt hier heel erg vanaf. Wanneer je in de zon kijkt of dat het bewolkt is zorgt ervoor dat je een andere keuze voor een kleur maakt. Over het algemeen is een oranje antenne ideaal in alle omstandigheden bij het vissen. Dit is een opvallende kleur en vooral met de kleur van het water valt deze erg op.

gekleurde dobbers

Welke dobber voor karper in het donker

Tot slot heb je ook nog dobbers die gemaakt zijn om in het donker te vissen. Deze dobbers geven licht in het donker doormiddel van een lampje. Ook heb je dobbers die doorzichtig zijn. Deze kun je openmaken en hierin kun je een breekstaafje doen. Dit breekstaafje zorgt voor een glow in the dark effect en hierdoor blijf je jouw dobber zien in het donker.

Lees hier meer over het vissen met de dobber op karper.