Een belangrijk onderdeel bij het brasem vissen, is het schepnet. Het schepnet zorgt er namelijk voor dat je op een goede manier een brasem uit het water kan halen. Om deze reden is het natuurlijk ook belangrijk dat je goed kijkt naar wat voor schepnet je gaat kopen. In schepnetten zit namelijk ontzettend veel verschil. Dit komt namelijk omdat elk schepnet gemaakt is voor een specifieke situatie. Maar welk schepnet heb ik nodig voor brasem?

Als je gaat kijken naar een schepnet voor brasem, dan is het als eerste belangrijk dat je kijkt naar de grootte. De grootte van het net moet minstens 60 centimeter zijn en je schepnet steel kun je het beste op 2 meter hebben. Daarnaast moet het materiaal van het net zacht en stevig zijn.

Hierboven heb ik in het kort uitleg gegeven over waar je op moet letten bij het kopen van een schepnet voor brasem. Verder in het artikel ga ik hier dieper op in. In dit artikel ga ik het hebben over waarom je een goed schepnet nodig hebt, waar je op moet letten bij een schepnet, hoe je een schepnet moet gebruiken, hoe je een schepnet moet onderhouden en welk schepnet ik aanraad voor de brasemvisser. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat voor schepnet je nodig hebt voor brasem.

Waarom heb je een goede schepnet nodig voor brasem

Wanneer je gaat vissen op brasem, dan krijg je te maken met aardig grote vissen. Een brasem is gemiddeld zo’n 50 centimeter groot en kan ook een best dikke buik hebben. Hierdoor is het vaak lastig om de vis uit het water te krijgen, zonder het gebruik van een schepnet. Om deze reden is het een schepnet erg belangrijk. Een schepnet maak het makkelijker om een vis uit het water te halen. Ook wordt het makkelijker, wanneer je bijvoorbeeld niet goed bij het water kan komen. Tevens wordt het hierdoor ook een stuk veiliger voor de vis.

Ten tweede zorgt een goed schepnet ervoor dat je hengel en je lijn niet teveel onder druk komen te staan. Met een schepnet hoef je de vis niet helemaal naar de kant te halen, maar kan je hem al vaak vanaf een afstandje scheppen. Hierdoor hoef je je hengel niet recht omhoog te doen, of naar achter te steken. Daarnaast staat er ook minder druk op de lijn, omdat je na het scheppen de brasem niet naar je toetrekt met je lijn, maar met je schepnet.

Tot slot is het zo dat een schepnet ook gelijk gebruikt kan worden als zak om te wegen. Op het moment dat je een vis gevangen hebt, dan kun je vaak het net losmaken van de steel. Het losse net kun je vervolgens aan een wegschaal hangen, waardoor je op een makkelijke manier de brasem kan wegen. Dit is vooral handig als je veel aan wedstrijdvissen doet, of je gewoon geïnteresseerd bent in hoe zware vissen je vangt.

Waar moet je op letten bij een schepnet voor brasem

Wanneer je gaat kijken naar een goed schepnet voor brasem, dan is het belangrijk om als eerste na te gaan in wat voor situatie je vist. Hiermee bedoel ik vooral waarvoor je het net wilt gebruiken. Op het moment dat je hele lange afstanden aan het vissen bent, met een vaste stok, dan heb je een net nodig met een lange steel. Op het moment dat je juist veel aan het verplaatsen bent, is het handiger om gebruik te maken van een net dat je makkelijk mee kunt nemen. Hieronder neem ik je mee in de verschillende netten die er zijn.

Grootte van het net

Je hebt veel verschillende groottes in netten. De groottes hebben namelijk te maken met de grootte van de vis die je verwacht te vangen. Ook is het zo dat je met een groot net makkelijker kleine vissen kunt scheppen.

Wees je er wel van bewust dat een groter net ervoor zorgt dat je ook een groter net moet vervoeren. Wanneer je bijvoorbeeld op één vaste plek zit, dan is het prima om een groot net te gebruiken. Mocht je actief aan het penvissen zijn, dan kun je ervoor kiezen om juist gebruik te maken van een iets kleiner net.

Gemiddeld wordt er voor brasem gebruik gemaakt van een net van ongeveer 60 centimeter groot. Je kunt hierbij kiezen uit een rond of een driehoekig net. Bij een rond net gaat het om de diameter en bij een driehoekig net gaat het om de lengte van de horizontale lijn.

Zelf maak ik gebruik van een iets groter net, omdat ik het prettiger scheppen vind. Een groter net zorgt er namelijk voor dat je niet teveel de vis hoeft dubbel te vouwen. De brasem past beter in het net en je kunt hem daarna ook makkelijk uit het net halen op je onthaakmat. Zelf maak ik gebruik van een net van 91 centimeter (36 inch).

De groottes van schepnetten worden vaak in inches aangegeven, daarom heb ik hieronder een tabelletje gemaakt met de meest voorkomende maten:

InchesCentimeters
2050
2255
2460
2666
3691
42107
Grootte van het net

Driehoekig of rond net

Een belangrijk verschil is, dat je een rond of een driehoekig schepnet hebt. Een rond schepnet heeft als grote voordeel, dat je makkelijker de vis kan scheppen. Het net is standaard al open, waardoor je het net makkelijk onder de vis kunt krijgen.

Bij een driehoekig schepnet is dit niet het geval. Hierbij is het net vaak een beetje dicht, waardoor je hem dieper het water in moet steken en daarna meer omhoog moet trekken. Wel heeft een driehoekig net als voordeel, dat je deze kunt oprollen na je vangst. Hierdoor kan de brasem niet meer uit het net vallen, tijdens het lopen naar je onthaakmat toe.

Je kunt als brasem visser beter gebruik maken van een driehoekig net, omdat deze steviger is dan een rond schepnet. Een rond schepnet is vooral gemaakt voor de kleinere vissoorten zoals een voorn. Brasem is over het algemeen een grotere vis, waardoor er ook meer kracht op het net komt te staan. Een driehoekig schepnet zorgt ervoor dat je de vis goed blijft ondersteunen.

Driehoekig of rond net

Schepnetsteel

De schepnet steel zorgt ervoor dat je bij de vis kunt komen. In veel gevallen zal het zo zijn dat je niet makkelijk bij de kant kunt komen, waardoor je een beetje lengte nodig hebt om te kunnen scheppen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vanaf een brug of kade aan het vissen bent. Ook kan het zomaar zijn dat je allemaal waterplanten voor je hebt, waardoor je niet dichtbij je vis kunt komen.

Om deze reden moet je gebruik maken van een langere schepnetsteel. Over het algemeen is een schepnetsteel zo’n 2 meter lang. Mocht het zo zijn dat je op een verre afstand vist, dan heb je ook schepnet stelen van 3 meter of langer.

Vaste – of telescopische schepnetsteel

Je hebt daarnaast ook nog het verschil in een vaste – of telescopische schepnetsteel. Het grote voordeel van een telescopische schepnet steel, is dat je hem makkelijker kunt vervoeren. Een telescopische steel is dus ideaal wanneer je actief aan het vissen bent.

Echter is het wel zo dat een vaste steel een stuk steviger is. Met een vaste schepnet steel heb je niet verschillende zwakke punten. Alle delen waar een telescopische schepnet steel in elkaar komt, zijn punten waar hij niet super sterk is. Mocht je verkeerd de vis scheppen, dan zal je merken dat je steel krom gaat of breekt. Verder in het artikel ga ik je uitleggen hoe je een schepnet goed gebruikt.

Samengevat is een telescopische steel ontzettend handig voor het actief vissen of als je bijvoorbeeld klein bepakt naar je vis plek toe wilt. Mocht je de hele dag op één vaste plek vissen, dan raad ik het aan om gebruik te maken van een schepnet met een vaste steel. Heb je echt een hele lange steel nodig, dan kun je niet ontkomen aan een telescopische steel.

Vaste – of telescopische schepnetsteel

Materiaal van het net

Je hebt ook twee verschillende soorten materialen bij netten. Je hebt een schepnet wat gemaakt is van rubber en een schepnet wat is gemaakt van touw. Hier kan ik kort over zijn, want een touwen net is een stuk zachter. Een rubberen net wordt niet gebruikt in de brasemvisserij en daarom moet je gaan voor een touwen net.

Type mesh

Bij het net moet je ook kijken naar het type mesh wat je hebt. Mesh zijn de gaten van het net. Je hebt namelijk een grove mesh en een fijne mesh. Doordat wij erg veel bezig zijn met de visveiligheid, is het belangrijk dat je het juiste type mesh gebruikt. Bij het uitzoeken van een net moet je daarom goed kijken naar een fijne mesh. Een fijne mesh is namelijk een heel stuk zachter, dan een mesh met grotere gaten.

De grotere gaten zorgen er namelijk voor dat het meer in de brasem snijdt. Het snijden kan ervoor zorgen dat er wonden ontstaan. Ook kunnen hierdoor schubben kapot gaan. Dit is uiteraard iets wat wij niet willen en kunnen we dus voorkomen door een fijne mesh te nemen.

Mocht je een net gebruiken met een grove mesh, dan hoef je niet gelijk bang te zijn dat je de vis beschadigd. Het beschadigen van de vis gebeurd vooral wanneer hij zich langs deze mesh snijdt. Dit zal voornamelijk plaatsvinden mocht een vis opeens een onverwachte beweging maken. Als je het net goed oprolt en de vis weinig kan bewegen, dan kan hij zich ook bijna niet verwonden.

Type mesh

Spreidingsblok

Ook moet je goed kijken naar het spreidingsblok wat je gaat kopen. Het spreidingsblok is het stukje wat het net verbindt met de steel. Daarnaast zorgt het spreidingsblok ervoor dat het net op spanning komt. Je hebt namelijk twee verschillende soorten. Als eerste heb je een spreidingsblok wat vast zit. Deze is vaak minder fijn, want mocht je net een keer stuk gaan dan moet je het hele net vervangen.

Zelf maak ik gebruik van een los spreidingsblok. Hierbij moet je zelf de stokken van het net in het spreidingsblok doen. Mocht een keer het blok stuk gaan of het net zelf, dan hoef je alleen dat onderdeel te vervangen. Ook kun je bij dit type spreidingsblok het net losmaken, tijdens het vervoeren naar de onthaakmat. Hierdoor kun je het net oprollen, waardoor de vis er niet uit kan.

Als materiaal voor het spreidingsblok moet je altijd metaal hebben. Plastic is namelijk niet sterk genoeg.

Spreidingsblok

Opbergmogelijkheid

Wanneer je een compleet net wilt kopen, dan raad ik het aan om ook te letten op de opbergmogelijkheid die erbij geleverd wordt. Het liefste wil je dat je je net goed kunt opbergen, omdat je anders de kans loopt dat het stuk gaat. Zowel bij het bewaren van je net, als bij het vervoeren van je net loop je het risico dat er dingen stuk gaan. Dit is vaak op te lossen door je net goed te bewaren in een zak. Het gebruik van een zak raad ik daarom ook aan.

Floats

Een accessoires waarvoor je kunt kiezen bij je net is een float. Een float is een buisje gemaakt van schuim, die ervoor zorgt dat je net niet naar de bodem kan zakken. Hierdoor kan je je net niet kwijtraken, wanneer je bijvoorbeeld je onthaakmat nog klaar moet leggen.

Zelf gebruik ik bij het brasemvissen geen float, omdat ik veel actief aan het vissen ben. In dit geval is een float alleen maar extra om mee te nemen en dat vind ik niet handig. Mocht je veel op één vaste plek zitten, dan kun je prima een float gebruiken. Een float wordt voornamelijk gebruikt bij het statisch vissen.

Floats

Inklapbaar schepnet

Tot slot heb je ook nog een inklapbaar net. Een inklapbaar net vind ik ideaal wanneer ik actief ga vissen of als ik ga vissen op een plek waar niet veel ruimte is. Wel is het zo dat een inklapbaar net vaak uit één onderdeel bestaat, waardoor je geen onderdelen kunt vervangen. Ook is een inklapbaar net vaak kleiner.

Mocht je actief aan het vissen zijn op brasem, dan is een inklapbaar net echt ideaal om te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de steel vaak iets minder lang is, dan een losse steel. Gebruik deze dus alleen op plekken waar je dichter bij het water bent.

Inklapbaar schepnet

Welk schepnet moet ik kopen voor brasem

Nu je precies weet wat voor verschillende netten er zijn, help ik je nog bij de keuze van jouw net. Mocht je een actieve visser op brasem zijn, dan raad ik het aan om een net te kopen van ongeveer 60 centimeter, maar vooral niet groter. Daarnaast kun je het beste een telescopische steel gebruiken die maximaal 2 meter lang kan worden.

Klik hier voor een goede schepnet.

Ben jij meer van het feedervissen op brasem, dan zit je vooral op dezelfde plek. Hierbij werkt het erg fijn om een redelijk groot net te nemen, bijvoorbeeld een van 60 centimeter of 90 centimeter. Mochten het kleinere vissen zijn, dan kun je ook voor een iets kleiner net kiezen. Omdat je bij het feedervissen vaak zit, raad ik een vaste steel aan. Deze is namelijk iets steviger, waardoor hij makkelijker te sturen is.

Klik hier voor een goed schepnet voor het feedervissen op kleine brasem.

Welk schepnet moet ik kopen voor brasem

Hoe gebruik je een schepnet

Nu je precies weet wat voor schepnet je nodig hebt. Neem ik je nog mee in hoe je het beste een schepnet kunt gebruiken. Het is erg belangrijk dat je dit op deze manier aanpakt, omdat je anders de kans hebt dat je schepnetsteel breekt.

  • Wanneer je beet hebt, moet je wachten totdat de vis op schepafstand is.
  • Hierna kun je je net in het water steken.
  • Zorg ervoor dat je het net iets dieper in het water steekt, zodat je onder de vis kunt komen.
  • Haal hierna het net omhoog, zodat de vis in het net zit.
  • Vervolgens kun je de vis naar je toehalen, maar houd nog steeds het net in het water.
  • Als je de vis uit het water wilt halen, moet je de haaksteel omhoog doen en richting het net grijpen. Dit voorkomt namelijk dat je steel breekt.
  • Vervolgens kun je, door bij het net te tillen, de vis naar je onthaakmat brengen. Houd ten alle tijden het net dichtbij de grond, mocht de vis uit je handen vallen.

Het belangrijkste is dat je nooit aan de steel trekt. Stelen zijn hier niet voor gemaakt en gegarandeerd dat hiermee je steel gaat breken. De steel is dus echt alleen om een afstand te halen en de vis via het water naar je toe te trekken.

Hoe kun je een schepnet onderhouden

Als jij wilt dat je schepnet het langste meegaat, dan heb ik nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je jouw schepnet goed kunt onderhouden. Zoals ik eerder al vertelde moet je je net wel goed opbergen. Gebruik hiervoor een zak. Het is wel belangrijk dat je je net niet nat in deze zak stopt, want dan gaat hij stikken. Je kunt je net wel nat vervoeren naar huis toe, dit voorkomt namelijk dat je net en de zak gaan stinken.

Brasem is daarnaast een vis die erg slijmt. Dit slijm komt natuurlijk ook op je net te zitten, waardoor je rekening moet houden met een erg vies net. Zelf maak ik mijn schepnet na elke vissessie goed schoon, zodat ik ervoor zorg dat hij niet hard wordt en breekt.

Het schoonmaken van mijn net doe ik met een simpel soapje en wat water. Ik doe eigenlijk wat zeep in een emmer water en vervolgens dip ik mijn net hier een paar keer in. Daarna giet ik mijn net goed af met wat water, bijvoorbeeld met een gieter. Vervolgens laat ik mijn net altijd goed drogen, zodat hij niet nat een zak in gaat.